Argentina

Argentina

Putovanje u Južnu Ameriku sadrži nezaobilaznu stanicu skrivenu u nepreglednim pampama (travnate stepe) u kojima se nalazi Argentina. Njezine stanovnike nazivamo gaučosi, po uzgajivačima stoke te njihovom tradicionalnom načinu života na rančevima. Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atlantski ocean, prijestolnica je zemlje tanga, nogometa, vina i bifteka, Maradone, pape Franje i Eve Perón. U Argentini je nogomet dio opće kulture, a ne samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Stadion kluba Boca Juniors, La Bombonera, podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog oblika s jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Tango se rodio upravo u siromašnim dijelovima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje. Svira se bandoneonom, specifična vrsta harmonike. Otisnite se sve do kraja kontinenta, gotovo do Ognjene Zemlje – gdje vas čekaju glečeri kao što je Perito Moreno. Patagonija i Buenos Aires prenose duh koji oplemenjuje poput zvuka gitara bradatih gaučosa.  

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Opća razina sigurnosti na zadovoljavajućoj je razini, ali čuvajte se džeparenja i sitnih krađa. Ne preporuča se šetanje rubnim dijelovima Buenos Airesa niti odlazak do favela. Osobne stvari uvijek držite uz sebe. Budite oprezni kad mijenjate novac ili ga podižete s bankomata. Nemojte to raditi noću niti u zavučenim dijelovima grada. Ne preporučamo da sami šetate noću, a, ako to ipak činite, budite na oprezu. 

Neka vas ne zavaraju boje naselja La Boca u Buenos Airesu. Iako šaroliko i veselo, nije sigurno za turiste tijekom večeri ili ako istražujete njegove zabačene ulice.  

Ako posjećujete Córdobu, imajte na umu da je rizik od džeparenja i prevare visok. Najbolje je da svoje stvari čuvate u sefu hotela te da budete oprezni prilikom nošenja skupih fotoaparata i telefona. Ako posjećujete Rosario, najbolje je da se držite pješačke zone Oroño Bv. te da izbjegavate južni dio grada.  

 


Cijepljenje protiv žute groznice nije obavezno, ali se preporuča. Najbolje je kontaktirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo te provjeriti sve detalje. Poželjno je ponijeti probiotike te lijekove za sniženje temperature te protiv bolova. Ako ih i ne ponesete, sve se može kupiti i u lokalnim ljekarnama.


Hrvatskim državljanima za ulazak u Argentinu viza nije potrebna. Argentinski carinski propisi vrlo su strogi u vezi s privremenim unošenjem i iznošenjem oružja, lijekova i zaštićenih životinjskih vrsta. Prilikom ulaska i izlaska iz Argentine potrebno je prijaviti novac u gotovini u vrijednosti većoj od 10.000 američkih dolara. 


Lokalni broj možete kupiti u trgovinama Claro ili Movistar. Najvažnije je da zatražite prepaid liniju te da uz sebe imate putovnicu. Zamolite prodavača da vam aktivira liniju uz pomoć vaše putovnice. Uz lokalni broj možete imati i mobilne podatke. Međutim, mnogi hoteli, hosteli i restorani imaju Wi-Fi, tako da i preko njega uvijek možete biti u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima.


Prilikom putovanja u Argentinu savetujemo vam da naučite osnove španjolskog jezika. Iako se dijalekt u Argentini razlikuje, jezik vam može pomoći pri lakšem snalaženju, s obzirom na to da su Argentinci druželjubiv narod. Preporučamo da se ne oslanjate na bankomate, već da nosite gotovinu. Najbolje je ponijeti dolare. Nemojte očekivati da će išta u Argentini pratiti strog raspored. Naoružajte se strpljenjem te uzmite u obzir da su nekakva kašnjenja uvijek moguća.


Ako idete na izlet do vodopada Iguazú, preporučamo vam da ponesete kabanicu, sredstvo protiv komaraca i udobnu obuću. Savjetujemo i nošenje posebnih torbica koje možete nositi ispod majice ili jakne, tako da svoje vrijedne stvari uvijek imate uz sebe te izbjegnete mogućnost džeparenja.


1. La Perta Roja – opušten bar u San Telmu u koji izlaze lokalci.
2. Madero Tango – odličan tango-show koji možete rezervirati uz večeru po cijeni od 40 eura.
3. Plazoleta Julio Cortázar – trg na kojem se nalaze mnogi klubovi i barovi.
4. Museum – klub napravljen u staroj zgradi, nalazi se u San Telmu.
5. Avenida Corrientes – ulica s tradicionalnim duhom Buenos Airesa. Ispunjena je kazalištima, kafićima, pizzerijama i knjižarama.


Ne čudi što je Argentina poznata po svojoj koži jer je jedan od najvećih svjetskih proizvođača mesa. S više od 200 kožara, Argentina je poznata po izvanrednoj proizvodnji visokokvalitetnih i izdržljivih proizvoda kao što su jakne, obuća i torbe. Pravi je raj ako volite kupovinu.
Argentina se danas s pravom slavi i kao jedan od najboljih proizvođača vina malbec na svijetu. Zahvaljujući nadmorskoj visini i regionalnoj klimi te blizini Anda, argentinska vinska zemlja sposobna je proizvesti snažno i raskošno vino. Argentina je trenutno vodeći proizvođač malbeca u svijetu.
Ulica Florida u Buenos Airesu bogata je raznim suvenirnicama, kao i  tržnica San Telmo. Ondje možete kupiti dobro argentinsko vino, posude za mate-čaj i predmete izrađene od kože.


Smatramo da su proljeće, razdoblje od listopada do prosinca, i jesen, od travnja do lipnja, najbolje vrijeme za pojset Argentini. U tim ćete periodima izbjeći gužve koje stvaraju turisti te ćete naići na povoljnije cijene.


U Buenos Airesu možete koristiti metro, autobus i taksi-službu. Najlakše se kretati metroom. Kartu kupujete na stanici i koristite je tijekom svog putovanja i za metro i za autobus. Dijelove grada poput Palerma možete obići šetajući, dok do naselja La Boca preporučamo odlazak autobusnom linijom 29. Moguće je unajmiti i bicikle, što je odlična opcija za zanimljivo razgledavanje grada.


Za putovanje u Argentinu savjetujemo vam da pripremite budžet od 50 dolara za dan. Potrošnja je individalna stvar, ali imajte na umu da je Argentina manje povoljna u odnosu na ostale države Južne Amerike. Savjetujemo vam da novac mijenjate u mjenjačnicama i bankama, a ne na ulici. Također, preporučamo da nosite novije novčanice koje nemaju nikakvih oštećenja jer je moguće da ih nećete moći zamijeniti ili će tečaj biti lošiji.


1. Odrezak T–bone, najkvalitetniji komad mesa – 20 $
2. Asado – argentinski tradicionalni roštilj  – 10 $  
3. Dulce de leche – neizbježan slatkiš omiljen Argentincima – 3 $
4. Provoleta – narezani kolutovi sira prekriveni začinskim biljem. – 3 $
5. Empanadas – tijesto punjeno mesom i slatkim krumpirom. – 4 $


1. Naselje La Boca u Buenos Airesu. 
2. Fotografiranje ispred glečera Perito Moreno  
3. Vodopadi Iguazú
4. Vulkan Lanín  
5. Vinske regije u Mendozi  


1. La Posada de 1820 (Ulica Tucumán 501) – restoran s odličnim odrescima
2. Sigue la Vaca (dio grada koji se naziva Puerto Madero) – odličan "all you can eat" meni
3. Restorani u naselju La Boca – šareno naselje s mnogim restoranima.
4. Buenos Aires Verde – restoran u naselju Palermo.  
5. Fayer – izraelsko-argentinski restoran u Palermu.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Argentina

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Površinom osma država svijeta (2 780 400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je s oko 40 milijuna stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rosario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.
Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, ali su brojni i potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španjolski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom „castellano“.

2. VIZE
Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona u Argentini je UTC -3

4. KLIMA
Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uvjetovana zemljopisnom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski utjecaji (ljetne temperature više od 27°C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjene na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padalina što se odražava na biljnom pokrivaču.

5. HRANA I PIĆE
Raj za gurmane! Vjerojatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj – asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Kruh od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput Chorizo ​​– svinjskih kobasica, Morcillo – krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krumpir, rajčica, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj ljestvici namirnica.
Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, Malbec, shiraz, Sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte Semillon, Chenin blanc, Ugni blanc i chardonnay.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nije potrebno cjepivo za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
*Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizična područja u kojima vlada zika virus.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Opće stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućoj razini. Ipak, treba strogo voditi računa o osobnim stvarima u Buenos Airesu, posebice u perifernim četvrtima zbog čestih krađa. Preporučuje se novac i vrijedne stvari ostavljati u hostelu.

8. ODJEĆA
Ukoliko u Argentinu putujete u siječnju/veljači kada je ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta u Argentini je argentinski peso.
1 € = 15 pesos, 1 $ = 14,5 pesos

10. STRUJA
Potreban adapter za struju, tip sa tri plosnata nastavka.

11. SUVENIRI
Argentinsko vino, dres Maradone, mate čaj.