Argentina putovanja

Putovanje u Južnu Ameriku sadrži nezaobilaznu stanicu skrivenu u nepreglednim pampama (travnate stepe) u kojima se nalazi Argentina. Njezine stanovnike nazivamo gaučosi, po uzgajivačima stoke te njihovom tradicionalnom načinu života na rančevima. Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atlantski ocean, prijestolnica je zemlje tanga, nogometa, vina i bifteka, Maradone, pape Franje i Eve Perón. U Argentini je nogomet dio opće kulture, a ne samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Stadion kluba Boca Juniors, La Bombonera, podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog oblika s jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Tango se rodio upravo u siromašnim dijelovima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje. Svira se bandoneonom, specifična vrsta harmonike. Otisnite se sve do kraja kontinenta, gotovo do Ognjene Zemlje – gdje vas čekaju glečeri kao što je Perito Moreno. Patagonija i Buenos Aires prenose duh koji oplemenjuje poput zvuka gitara bradatih gaučosa.  

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Argentina

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Površinom osma država svijeta (2 780 400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je s oko 40 milijuna stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rosario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.
Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, ali su brojni i potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španjolski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom „castellano“.

2. VIZE
Za državljane Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona u Argentini je UTC -3

4. KLIMA
Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uvjetovana zemljopisnom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski utjecaji (ljetne temperature više od 27°C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjene na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padalina što se odražava na biljnom pokrivaču.

5. HRANA I PIĆE
Raj za gurmane! Vjerojatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj – asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Kruh od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput Chorizo ​​– svinjskih kobasica, Morcillo – krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krumpir, rajčica, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj ljestvici namirnica.
Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, Malbec, shiraz, Sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte Semillon, Chenin blanc, Ugni blanc i chardonnay.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nije potrebno cjepivo za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
*Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizična područja u kojima vlada zika virus.

7. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Opće stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućoj razini. Ipak, treba strogo voditi računa o osobnim stvarima u Buenos Airesu, posebice u perifernim četvrtima zbog čestih krađa. Preporučuje se novac i vrijedne stvari ostavljati u hostelu.

8. ODJEĆA
Ukoliko u Argentinu putujete u siječnju/veljači kada je ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta u Argentini je argentinski peso.
1 € = 15 pesos, 1 $ = 14,5 pesos

10. STRUJA
Potreban adapter za struju, tip sa tri plosnata nastavka.

11. SUVENIRI
Argentinsko vino, dres Maradone, mate čaj.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj