Indija Diwali iz Zagreba

Indija Diwali iz Zagreba

Putovanje u Indiju za vrijeme festivala svjetlosti - Diwali 2019

16 dana - New Delhi, Pushkar, Jaipur, Rishikesh  - 8.000kn (uključene avio karte, sve pristojbe, smještaj, transferi)

Polazak: 23.10. - 07.11.2019.

Vodimo vas u avanturu po najzanimljivijim gradovima Indije za vrijeme festivala svjetlosti. Diwali je festival svjetlosti i slavi se tri dana krajem listopada ili početkom studenog i svaki grad ili selo sjaje okićeni tisućama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane i čiste, ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. To je najveći događaj u indijskom kalendaru i slavi se uz velike vatromete, bezbroj svijeća i baklji.
Indiju je gotovo nemoguće opisati riječima. Zemlja koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zemlja koju svakako treba vidjeti i doživjeti. Kaleidoskopsko putovanje koje će preopteretiti sva vaša osjetila i promijeniti pogled na svijet.
Nestvarna fuzija boja, okusa, mirisa, zvukova i prizora-šafran, raspjevani ljudi, rikše, sanskrt, prastari hramovi, joga, svileni sariji, kriket, OM, nasmijana djeca, čaj od đumbira s limunom i medom, pun mjesec u ožujku, masala začini, karavani deva, cvijet banane, ayurvedske masaže, mlijeko od kokosa, budistički samostani, Šiva, oslikani slonovi, Arapsko more, Kumamela festival, svježe cijeđeni sok od manga, monsuni, Bolywood, Holly festival, Indijski ocean, cvijeće u Gangu, portugalske katedrale, krave po ulicama, sirotinjski kvartovi, raskošne palače, pustinja, prašuma, krov svijeta, pješčane plaže bez kraja. Sve to i još mnogo nevjerojatnih pojava čine zemlju čuda.

Delhi - Zaprepaštenje! Dobrodošli u novi svijet! Obilazak Stare željezničke stanice (Old Railway Station), Starog bazara (Old Bazaar), Vrata Indije (India Gate), Lotusovog hrama (Lotus Temple), Crvene tvrđave (Red Fort) ... Prvi dodir drugačije civilizacije, prvi kontakt s Hindusima, prva hrana na ulicama prijestolnice Indije. U Agri nas čeka čuveni Taj Mahal, prelijepo zdanje od bijelog mramora koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Simbol Indije, ali i vječne ljubavi ...
Agra je srednjovjekovni grad u Indiji na obali rijeke Jamune. Poznat je po veličanstvenim građevinama mogulske ere, od kojih su najpoznatiji Taj mahal i Crvena tvrđava. Taj Mahal je vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Nakon porođaja i njezine smrti, Shah joj je ispunio u ime ljubavi posljednju želju da joj napravi mauzolej. Kompleks je sagrađen od bijelog mramora s umetnutim dragim kamenjem i predstavlja jedan od najposjećenijih objekata na svijetu.

Jaipur - Pink grad Rajasthan u svom najboljem svjetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske obitelji i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, leće i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak.
Fakultativni obilazak Amber Forta - fascinantne ćilibarske tvrđave koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Odličan miks hindu i arapske kulture. Poslije Ambera odlazak u naselje slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju i gdje avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo Jal Mahala (Water Palace) ljetnu rezidenciju Maharaja.

Pushkar je oaza u pustinji. Grad sa velikim brojem Hindu hramova poredanih oko svetog jezerceta. Hipi gradić mirne i ugodne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, zanimljiva klopa, lokalne rukotvorine ... Pushkar je nadaleko poznat po sajmu deva koji se ovdje održava svake godine u studenom. Preko 20 000 deva iz čitavog Rajasthana se izlaže na ovom sajmu koji je popraćen različitiim natjecanjima na kojima biraju najljepšu devu, najljepše okićenu i najizdržljiviju.
Rishikesh - grad na obali Ganga sa svetim kravama, mističnim lulaticama, majmunima. Sveta rijeka je brza na ovom mjestu, jako bučna i kupanje je moguće. . Šetnja do Lax Man Yule, grada joge, mjesta na kojem su Beatlesi pohađali jogu u svoje vrijeme. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje u Indiju.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

 

1. dan (23.10.2019): Okupljanje u međunarodnoj zračnoj luci u Zagrebu, dva i po sata prije leta. Let iz Zagreba do New Delhia s presjedanjem.

2. dan (24.10.2019): Let do Delhia i dolazak u Indiju, zemlju intenzivnih doživljaja. Transfer do smještaja. Dobrodošli u New Delhi – glavni grad Indije. Fakultativni izlet - obilazak grada – Lakshmi Narajan Temple, India Gate, Lotus Temple, Qutub Minar. Noćenje.

3. dan (25.10.2019): Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet - obilazak starog djela Delhia - Jama Masid, Red Fort, grob Mahatme Ghandija. Slobodno vrijeme na Main bazaru. Navečer transfer do željezničke stanice i polazak za Pushkar. Noćna vožnja.

4. dan (26.10.2019): Dolazak u Pushkar u prijepodnevnim satima. Slobodan dan za upoznavanje ovog hipi gradića, mirne i prijatne atmosfere, s velikim brojem hindu hramova poredanih oko svetog jezera. Brojni chill lounge caffei, interesantna klopa, lokalne rukotvorine. Druženje na vrelom suncu. Noćenje.

5. dan (27.10.2019): Proslavljamo Diwali – festival svjetlosti koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. Noćenje.

6. dan (28.10.2019): Fakultativni izlet do pustinje Tar, safari devama, vožnja na baldahinima, nomadska sela i ples uz zalazak sunca. Noćenje.

7. dan (29.10.2019): Napuštanje smještaja. Polazak vlakom za Jaipur u prijepodnevnim satima. Jaipur - pink grad. Rajastan u svom najboljem svijetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske obitelji i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, leća i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak. Ostavljamo stvari u smještaju i fakultativno obilazimo Amber Fort - fascinantnu ćilibarsku tvrđavu koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Odličan miks Hindu i Arapske kulture i očaravajuće zdanje. Nakon Ambera odlazak u selo slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju, gdje žive, a avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo Jal Mahala vodenu palaču (Water Palace) koja je ljetna rezidencija Maharaja. Noćenje.

8. dan (30.10.2019): Muškarci s brkovima uvijeni u plahte i špičaste cipele. Žene u šarenim sarijima, s tetovažama po cijelom tijelu i probušenim ušima i nosevima. Vrlo vruće i egzotično. Na ulici mogući sudar s devom ili slonom. Fantazija Indije. Fakultativni obilazak Palače Vjetrova izgrađene tako da ljepotice iz harema mogu gledati ulicu, ali da njih nitko ne može vidjeti osim očiju prebogatog Maharaje, obilazak Jantar Mantara poznatog vedskog observatorija iz XVII st, koji mjeri s većom preciznošću astrološke pojave nego najmoderniji observatoriji. Nastavak popodneva na lokalnom marketu. Kupovina lokalnih rukotvorina od kože i drugih tkanina. Noćenje.

9. dan (31.10.2019): Napuštanje smještaja. Slobodan dan u Jaipuru, do polaska za Rishikesh u večernjim satima. Transfer do željezničke stanice. Noćna vožnja.

10. dan (01.11.2019): Dolazak u Rishikesh, grad lociran na obali Ganga. Svete krave, mistične lutalice, majmuni na sve strane. Idilično mjesto u podnožju Himalaja gdje Gang silazi s planina pa je brz, bučan i čist za kupanje. Veliki broj baba, hindu svećtenika. Šetnja do Lax Man Yule, grada joge, mjesta na kojem su Beatleasi pohađali jogu u svoje vrijeme. Noćenje.

11. dan (02.11.2019): Fakultativni izlet - odlazak lokalnim autobusom do Haridvara. Boravak u gradu koji je domaćin jednog od najvećih festivala Kumamela, 10 milijuna ljudi na jednom mjestu. Slobodno vrijeme. Povratak u Rishikesh. Noćenje.

12. dan (03.11.2019): Napuštanje smještaja. Slobodan dan za odmor do polaska za Delhi. Transfer do željezničke stanice. Noćna vožnja.

13. dan (04.11.2019): Ranojutarnji dolazak u Delhi, transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

14. dan (05.11.2019): Fakultativni izlet do Agre. Obilazak Taj Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja rano ujutro svjetluca i prelama svijetlost na suncu. Simbol Indije i ljubavi. Obilazak Crvene tvrđave (Red Fort) u poslijepodnevnim satima, još jednog ogromnog zdanja Rajaputa, vojničke kaste Indije. Povratak u Delhi. Noćenje.

15. dan (06.11.2019): Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i šetnju po Delhiju. U večernjim satima napuštanje smještaja i transfer do zračne luke.

16. dan (07.11.2019): Let za Zagreb s presjedanjem. Dolazak u Zagreb. Kraj putovanja.

Polazak: 23.10.2019.

* U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske od strane agencije ili avio kompanije. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena putovanja:

Termin 

23.10.2019 – 07.11.2019.

PROMO cijena

8.420 kn

First minute cijena

8.975 kn

Regularna cijena

9.765 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

Cijena putovanja za gotovinu:

Termin 

23.10.2019 – 07.11.2019.

PROMO cijena

8.000 kn (1070 €)

First minute cijena

8.525 kn (1140 €)

Regularna cijena

9.275 kn (1240 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prijave do 06.05.2019.

**First minute cijena vrijedi za prijave od 06.05.2019. do 26.08.2019. Nakon tog datuma vrijedi Regularna cijena putovanja.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 20.05.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta odnosno do 11.09.2019. (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje:  Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta. ​

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Zagreb– New Delhi – Zagreb , u ekonomskoj klasi
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja u guesthouse-u u New Delshiu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja u guesthouse-u u Pushkaru
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja u guesthouse-u u Jaipuru
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja u guesthouse-u u Rishikeshu
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za Indiju (80 USD – može osigurati agencija – usluga agencije naplaćuje se dodatnih 200kn)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja, i za fakultativne izlete nije osigurana zaštita u pogledu garancija putovanja.
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Guest house je smještajni objekt tipičan za područje Azije. Sobe su jednostavne, uglavnom manje prostrane, s dva kreveta i privatnom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja. Ime guesthouse-a bit će potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije 2 tjedna prije puta.  

Diwali je festival svjetlosti u Indiji  i slavi se tri dana krajem listopada ili početkom studenog. Svaki grad ili selo sjaje ukrašeni tisućama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane i čiste, ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom zemlje. To je najveći događaj u indijskom kalendaru, proslava je uz  velike vatromete , bezbroj svijeća i baklji.

New Delhi je glavni grad Indije. Predstavlja drugi po veličini grad po broju stanovnika u Indiji i osmi u svijetu. U njemu živi oko 22 milijuna stanovnika. Grad je bogat kulturno-povijesnim naslijeđem, među kojima su i neka pod zaštitom UNESCO-a.

Jaipur je grad u državi Radžastan. Poznat je kao ružičasti grad, pošto je većina građevina u njemu obojeno ružičastom bojom. Najznačajnije znamenitosti ovog grada su tvrđava Amber, Gradska palača, Jantar Mantar i Hawa Mahal.

Pushkar je jedan od najstarijih gradova u Indiji. Nalazi se u državi Rajasthan, na obali jezera Pushkar, a prema legendi stvorio ga je Lord Brahma, kojem su posvećeni mnogobrojni hramovi u ovom gradu.

Rishikesh je grad koji se nalazi u indijskoj državi Utarkand.Lociran je oko 20 km sjeverno od svetog grada Haridvara. Sam Rishikesh je ime dobio po Lordu Vishnu, koji se prema legendi pojavio u ovom gradu, ispod drveta manga.

FAKULTATIVNI IZLETI:

 • Obilazak New Delhia – Krećemo u upoznavanje New Delhia, avantura u kaotičnom gradu nevjerojatnog duha, boja, mirisa i divne energije! Posjećujemo stari dio grada gdje se nalaze poznata džamija Jama Masjid i Crvena Tvrđava (Red Fort). Džamiju je izgradio čuveni Šah Džahan i najveća je u čitavoj Indiji. Duh starog grada će Vas potpuno oduševiti, energija pokreta, buka, ljudi, sva čula su aktivirana! Vidjet ćemo i Crvenu Trđavu koja datira iz 17. st. Ulazak nije planiran jer ćemo u okviru izleta u Agru posjetiti tamošnju tvrđavu. Planirana je i posjeta Raj Ghata, memorijala Oca nacije - Mahatme Gandija. Nekada nazivan Ghat starog Delhia, nalazi se na mjestu gdje je kremiran Mahatma Gandi, 30. siječnja 1948. godine. Obilazak nastavljamo uživajući u ljepoti građevine koja je poslužila kao uzor za izgradnju Taj Mahala. U pitanju je Humajunova grobnica, mogulskog vladara Humajuna iz 16. st a čiju je izgradnju zahtjevala njegova prva žena i simbol ljubavi prenijet će se arhitekturom na izgradnju i samog Taj Mahala. Obilazak završavamo kod vrata Indije, čuvene India Gate, posvećen svim vojnicima poginulim tijekom Prvog svjetskog rata. Time se završava obilazak i slijedi povratak u smještaj i slobodno vrijeme za ostatak večeri. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice u kompleks Humajunove grobnice.

*uzimajući u obzir moguće gužve i zastoje u promwtu, moguća je promjena redoslijeda obilaska lokaliteta.

CIJENA IZLETA: 35 EUR

 

 • Agra - Taj Mahal i Red Fort - cjelodnevni izlet. Obilazak Taj Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja svjetluca i prelama svijetlost kad je sunce u zenitu, i pod punim mjesecom. Simbol Indije i ljubavi. Priča o Shah Dzahanu i prelijepoj Mumtaz, počinje na poznatoj tržnici petkom, nadomak mjesta gdje je sada moćni Taj, na kojoj su prinčevi birali buduće mlade. Mumtaz je prodavala kristale soli, a Shah je bio princ spreman platiti sol kao da je kohinor. Bila je to ljubav na prvi pogled, voljeli su se sretno i beskonačno kao u bajci. Za 18 godina zajedničkog života Mumtaz mu je rodila 14oro djece, međutim na posljednjem porođaju je preminula. Spomenik vječne ljubavi je bio njena želja. Čak 22 godine je trajala izgradnja mramorne grobnice na kojoj je sudjelovalo 20000 ljudi, tisuće slonova i deva. Jadeit, lapis, koralj, tirkiz, safir, oniks, pietra durga od 28 vrsta različitog poludragog i dragog kamenja su samo dio veličanstvenosti po kojoj je Taj poznat. Shah je nakon ovog velikog poduhvata ostao skoro bez kraljevstva, ali i života. Nakon dolaska njegovog sina na prijestol 1685. godine biva zatvoren u najljepši zatvor na svijetu, u Red Fortu, s pogledom na Taj Mahal - podsjetnik do kraja života na vječnu ljubav ali i bankrot kraljevstva. Tu je proveo posljednje dane svog života, do smrti. Red Fort - Agra tvrđava, veliko zdanje Rajaputa, vojničke kaste Indije, napravljen za obranu kraljevstva, i do dana današnjeg je u upotrebi a samo 20% je otvoreno za javnost. Obrambeni tuneli, egzotični šanci, prostorije za konkuriše, kraljevske odaje, najljepši zatvor na svijetu, prva prirodna klimatizacija i telefonija, samo su dio onoga što ćemo posjetiti. Povratak u Delhi u večernjim satima. Pauza za doručak predviđena na putu za Taj Mahal, a pauza za ručak nakon obilaska oba lokaliteta ili nakon prvog, zavisno od vremena. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice u Taj Mahal i Red Fort.

CIJENA IZLETA: 80 EUR

 

 • Safari devama u Pushkaru - poludnevni izlet. Pred zalazak sunca krećemo lagano na devama, poput pravih Maharaja i Maharania do moćne pustinje Tar. Sastajemo se na velikom poligonu za trke deva koji je aktivan za vrijeme najvećeg svjetskog sajma deva - trke deva, najljepše deve, najduži brkovi vlasnika, takmičenje u plesu, samo su neke od disciplina na ovom nevjerojatno sajmu koji se održava svake godine. Raštrkana ciganska sela svuda po pustinji, pojilišta, raslinje, divlji konji, su samo dio onoga što nas okružuje u ovoj poznatoj hipi komuni. A onda, uz sam zalazak sunca, na sred pustinje pali se vatra, dolaze svirači i najlčepše ciganke koje hipnotiziraju svojim plesom i šarenim nošnjama, optočene nakitom, ogledalima, školjkama, novcima, iscrtane kanom od stopala do vrata. Nakon zalaska sunca povratak u Pushkar. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, jahanje deva, jedno piće i ples.

CIJENA IZLETA: 30 EUR

 

 • Haridwar - poludnevni izlet. Grad koji je domaćin jednog od najvećih spiritualnih festivala na svijetu Kumbamela,koji se održava u 4 grada. Kada su se bogovi borili oko urne besmrtnosti, bog čuvar Vishnu je uspio oteti urnu, i dati je svom prijevoznom sredstvu Garudi da je nosi na sigurno. Dok je letjela Garuda, 4 kapi su pale na 4 mjesta, i to su sada sveti gradovi u kojima se festival održava - Haridwar, Ujain, Nashik, Alahabad,i od tada se tu sakupljaju sadui. Sadui su sveti ljudi lutalice, koji su se odrekli svega materijalnog, i skupljaju se za vrijeme Kumbamela na obalama rijeke Gang radi spiritualnog čišćenja, odnosno kupanja u Gangi - bude ih preko 20 milijuna. Haridwar se smatra vratima Himalaja, a mi stižemo na zalazak sunca na glavni gath - obredno mjesto, Harki puri i sudjelujemo u Ganga aartiju. Ganga aarti je molitva posvećena Gangi, svim bogovima, suncu i mjesecu, danu i noći. Uz pjevanje badjana, glasnu glazbu, zvona, obrednu vatru, puštamo košarice s darovima niz rijeku, vežemo crvene končiće oko ruke, primamo prasad i lične molitve za svakoga od nas. Tisuće hindusa na jednom od najsvetijih mjesta na svijetu za svakog indijca, ulazimo u samu srž hinduizma, vjere, običaja, budimo sva čula, upijamo pozitivnu energiju i svjedočimo nevjerojatnoj vjeri i posvećenosti lokalnog stanovništva. Povratak u Rishikesh u večernjim satima. U cijenu izleta uključeno je: prijevoz, usluge vodiča

CIJENA IZLETA: 30 EUR

 

 • Obilazak Jaipura – cjelodnevni izlet. Krećemo u upoznavanje Jaipura, avantura se nastavlja obilaskom i ovog nevjerojatnog grada smještenog u srcu Rajastana, najšarenije države Indije. Boje i energija kulminiraju, sve je još življe, brkovi su veći, toplije je, slonovi su oko nas čak i na ulicama, kobre se uvijaju uz zvukove svirača a hrana je još ukusnija! Obilazak započinjemo obilaskom tvrđave Amber, velebne građevine, izuzetnog značaja i arhitekture, simbol moći i snage nekadašnjeg kraljevstva. Izgrađena je krajem 16. st a danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Uživat ćemo obilazeći raskošne odaje, sobu s ogledalima, dvorišta, dok nam monumentalna vrata, fontane, mramor i drago i poludrago kamenje oduzima dah! Nakon povratka u Jaipur i usputnog stajanja kako bismo vidjeli Palaču na vodi, stižemo u centralni dio grada. Posjećujemo City Palace ili Gradsku Palaču. Ovo zdanje potiče iz 18. st i svojom ljepotom potpuno će Vas oduševiti! U djelu palače i dan danas žive potomci Maharaja, velikih vladara. Proći ćemo kroz brojna vrata, divane, dvorišta, galerije sve do čuvenih vrata Gradske palače koje se nalaze na naslovnim stranama svih popularnih knjiga i vodiča o Indiji, prava umjetnička remek-djela. Nakon toga upućujemo se prema Jantar Mantar observatoriju. Monumentalni instrumenti podignuti uglavnom tijekom 18. st poigrati će se s Vama i oduševiti Vas u potpunosti. Lokalni vodič će Vam objasniti značaj svakog ali Vaša mašta će Vas dovesti do krajnjih zaključaka. Obilazak završavamo s pogledom na Hava Mahal ili Palaču vjetrova smještenu u centru Ružičastog grada. Građevina koja izgleda kao crvena čipka od crvenog pješčara, kamena i mramora s bezbroj prozora pomoći će Vam da zamislite život žena u prošlosti. Time se završava obilazak i slijedi povratak u smještaj i slobodno vrijeme za ostatak večeri. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice u Amber tvrđavu, City Palace i Jantar Mantar.

*uzimajući u obzir moguće gužve i zastoje u prometu, moguća je promjena  redoslijeda obilaska lokaliteta.

CIJENA IZLETA: 40 EUR

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja, i za fakultativne izlete nije osigurana zaštita u pogledu garancija putovanja.
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

INDIJA

1. OPĆI PODACI

Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika s parlamentarnim sistemom demokracije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski ocean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaljev. Kopnom graniči s Pakistanom na zapadu, s Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.

Površina zemlje: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1,324 milijarde

Glavni grad: New Delhi

Jezici: hindi i engleski, i 21 nacionalni jezik

Vjera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam s 80,5%, zatim islam s 13,4%, kršćanstvo s 2,3%, i ostale religije s 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci po povratku s puta (minimum 3 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja travnja do studenog, s Indijskog oceana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padalina, prevladava tropsko-monsunska klima. Srednja siječanjska temperatura je od 11 -12 stupnjeva u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, lipanjska temperatura je od 20 do 35 stupnjeva s ogromnom količinom padalina. Najveća količina padalina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz umjetno navodnjavanje usijevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna omogućava navedeni biljni i životinjski svijet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može se podijeliti na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalnjje podijele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda s rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlječnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, chili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, sezam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste chili, šećer, sezam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobjedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i s dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od leće u koje se dodaje curry smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe chili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim curryima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće currya, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i chili.

6. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedno cjepivo nije obvezno za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa svojim doktorom opće medicine, i odluče se da žele primiti neko cjepivo. Najbolje je pozvati Zavod za Javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za želučane probleme (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opća sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtijeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja osobne higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode iz pipe nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od lipnja/srpnja do rujna/listopada. Usred većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriju Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stupanj kriminala.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Službena valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.

Prije putovanja svakako najavite u svojoj banci odlazak u inozemstvo, kako vam ne bi blokirali karticu na samoj destinaciji, radi sumnjivih radnji.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.