Etiopija

Etiopija

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja na svijetu i mjesto nevjerojatnog spoja luksuznog i modernog sjevera i primitivnog juga, koji naseljavaju nomadska plemena. Južna plemena žive bez suvremene tehnologije, struje, cesta i doktora. Vjekovima je Etiopija predstavljala simbol slobode ,,Crnog kontinenta” jer je jedina afrička zemlja koja nije bila kolonizirana. Etiopija je poznata kao “Zemlja tisuću osmjeha” i kolijevka civilizacije. Kuhinja Etiopije neusporediva je s bilo kojom drugom. Začinjena hrana koja se tradicionalno jede prstima pruža potpuni užitak. Tej, lokalno piće nastalo fermentacijom meda, a okusa  sličnog pivu, odlično se kombinira s injerom, kruhom od kiselog tijesta. Vožnja džipovima pored karavana deva kroz slanu pustinju i posjet kraterima vulkana Dallol uvertira su u obilazak sumpornih jezera nastalih kao posljedica vulkanske erupcije. Živahna atmosfera, gostoljubivi domaćini i afro ritmovi do ranog jutra svakako su doživljaji koje ćete pamtiti s putovanja u Etiopiju.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Etiopija

ETIOPIJA

1. OPĆI PODACI:

Glavni grad: Adis Abeba
Površina: 1.104.300 km²
Broj stanovnika: 107,534,882 (2015.)
Stanovništvo: Oromo, Amhara i Tigrinja
Jezik: amharski
Vjeroispovijest: kršćani 55%, muslimani 40%
Lokalno vrijeme: UTC + 3
Valuta: etiopski bir

2. VIZE:

Za državljane Republike Hrvatske potrebna ja viza za ulazak i boravak u Etiopiji. Viza se dobiva u Ambasadi Etiopije u Rimu. Radi se "multiple viza za 3 mjeseca". Viza se radi u ambasadi Etiopije u Rimu. Proces traje 10 dana

Potrebni dokumenti:

  • Putovnica koja vrijedi minimum 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja, i s minimalno 6 slobodnih stranica u putovnici.
  • Kopiju prve strane putovnice (na kojoj je fotografija)
  • Dvije fotografije s bijelom pozadinom, dimenzija 3.5 x 4.54
  • Kopiju osobne iskaznice
  • Popunjen obrazac iz priloga (Ethiopia visa form i Ethiopia Visa form - upute)
  • Kopiju žutog kartona
  • Cijena vize je 475 kn (63 EUR u eurima (potrebno dostaviti uz dokumente), i usluga viziranja je 150kn
  • Potpisana ovlast iz priloga o viziranju (Authorization Letter Ethiopia)

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Etiopije je 2h, a tijekom ljetnog računanja je 3h, jer Etiopija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Potrebna je potvrda o cijepljenu protiv žute groznice („žuti karton").

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. SIGURNOST:

Etiopija je uglavnom sigurna zemlja, ali je potrebno pridržavati se određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne tržnice i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Nije preporučljivo kretati se sa skupocjenim nakitom, također.

6. KLIMA

Klima u Etiopiji je različita u zavisnosti u kom djelu zemlje se nalazite. Nadmorska visina i geografska dužina određuju tri klimatske zone: hladnu zonu iznad 2400 metra gdje temperatura varira od blizu leđenja do 16 °C; umjerena zona na visini od 1500 do 2400 metra s temperaturama od 16 °C do 30 °C; i topla zona ispod 1500 metra s tropskim i suhim uvjetima gdje dnevna temperatura varira od 27 °C do 45 °C.

7. HRANA:

Etiopska kuhinja kombinira elemente arapske i indijske kuhinje, te je hrana veoma pikantna. Možete naći dosta agruma, banana, smokava, raznovrsnog povrća, govedine, janjetine i jaretine, a popularan je i meki sir iab, vrlo sličan grčkoj feti, a hladi se omotan lišćem banane.

8. ODJEĆA:

Etiopija je izuzetno tradicionalna zemlja te je poželjno poštovati njihova vjerovanja i oblačiti se u skladu s tim.

Za žene, idealna odjeća bila bi košulja ili haljina koja pokriva ramena i koljena. Hlače su također dobre (mada ih lokalne žene rijetko nose osim u Adis Abebi), ali kratke hlače ili majice bez rukava nisu baš prihvatljivi, posebno u islamskim područjima i ruralnim sredinama. Muškarci bi obično trebali nositi duge hlače i košulju ili majicu koja prekriva ramena. Kretanje bez majice ili košulje je potpuno neprihvatljivo, a kratke hlače i smatraju se nedostojnom odjećom za odrasle muškarce.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je etiopski bir - ETB.

1eur = 32 ETB, 1$ = 28 ETB.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Platne kartice naših banaka, u načelu, moguće je koristiti. Međutim, broj mjesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata je jako mali, a kvarovi veoma česti, pa se se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Nije legalno unositi u Etiopiju ili iznositi iz nje više od 1000 etiopskih bira.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Jedini operater mobilne telefonije (ETS) ima ugovore o roamingu s nekim europskim kompanijama, ali u pitanju je nepouzdan davaoc usluga, pa je bolje koristiti lokalne, nego hrvatske kartice. Ovdašnja prepaid SIM kartica košta oko 25 eura.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i neće vam biti potrebni adapteri za utičnice.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: razne etiopske materijale, kavu, tradicionalne korpice, začine, nakit, keramičke posude, haljine, drvene skulpture.

12. DRUGE NAPOMENE:

Ako ste muškarac, nikad se ne obraćajte direktno Etiopljanki – nemojte je niti gledati u oči – već muškarcu s kojim je u društvu.

Lokalno stanovništvo, i kršćani i muslimani, je konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografiranje ljudi, životinja i objekata.