Južnoafrička republika

Južnoafrička republika

Južnoafrička Republika i egzotični divlji svijet u kombinaciji s veselim i prijateljskim licima lokalaca. Putovanje u Južnoafričku Republiku dat će vam priliku da vidite „veliku afričku petoricu“ u najpoznatijem nacionalnom parku Kruger. Na ovom putovanju možete roniti s velikim bijelim morskim psima, družiti se s pripadnicima Masai i Zulu plemena, i sunčati se na plaži Boulders dok ispijate pivo od kukuruza, a pored vas šetaju afrički pingvini. Cape town, prijateljski raspoloženi lokalci i opuštena atmosfera ovog suvremenog grada, kojeg nazivaju majkom svih gradova. Johannesburg, „Zlatni grad“, grad koji nikad ne spava - klubovi, barovi i pubovi otvoreni su do ranih jutarnjih sati. A kada ogladnite, probajte popularni potjiekos, jelo slično paprikašu koje se tradicionalno kuha u okruglim posudama od lijevanog željeza. Za one hrabrije tu je masonja (mashonzha), poslastica od prženih afričkih crva! Južnoafrička Republika proizvodi vrhunsko vino, a u proizvodnji piva veliku ulogu imaju žene, koje su majstorice tog zanata. Zasladite se uz punjena peciva, mliječni tart ili malva puding.i pivo od kukuruza, a u Kejptaunu će nas dočekati prijateljski nastrojeni lokalci i opuštena atmosfera ovog suvremenog grada u kojem nikad nije dosadno i koji nazivaju majkom svih gradova. Johanesburg, „Zlatni grad“, važi za grad koji nikad ne spava, a klubovi, barovi i pabovi otvoreni su do ranih jutarnjih sati.

A kada ogladnimo, probaćemo popularni potjiekos, jelo slično paprikašu koje se tradicionalno kuva u okruglim posudama od livenog gvožđa. Za one hrabrije tu je masonja, poslastica od prženih afričkih crva. U Južnoafričkoj Republici se proizvodi vrhunsko vino, a u proizvodnji piva veliki udeo imaju žene, koje su majstori ovog zanata. Upijamo arome ovih napitaka i zaslađujemo se tradicionalnim slatkišima - punjenim pecivima, mlečnim tartom ili malva pudingom.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Južnoafrička republika

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Glavni gradovi: Cape Town, Pretoria, Bloemfontein
Površina: 1.221.037 km²
Broj stanovnika: 57,725,600 (2018.)
Stanovništvo: 80% Afrikanci, 9% druge nacionalnosti
Jezik: afrički i engleski
Vjeroispovijest: 80% kršćani, 2% muslimani, 2% hindusi

2. VIZA
Za ulazak na teritorij Južnoafričke republike državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize. Zahtjev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Budimpešti. Prilikom podnošenja zahtjeva, neophodno je osobno prisustvo. Za detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza za Južnoafričku Republiku možete se informirati u matičnoj ambasadi.
Na graničnim prijelazima JAR ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.
Cijena vize za JAR je 325 kn (43eur), a potrebno je sljedeće :

  • Ispunjen obrazac za vizu
  • Putovnica koja je u trenutku putovanja valjana još minimalno 6 mjeseci
  • Dvije fotografije formata kao za putovnicu
  • Dokaz o plaćanju vize
  • Izjava kojom se objašnjava svrha posjeta
  • Potvrđena rezervacija smještaja za vrijeme trajanja putovanja
  • Dokaz o dovoljnim sredstvima na računu za boravak u zemlji unatrag zadnja tri mjeseca
  • Povratna avio karta
  • Potvrda o cjepivu protiv žute groznice (ukoliko se dolazi u državu iz zemalja s rizikom prijenosa žute groznice - neke Afričke i Južnoameričke države)

Rok važenja putovnice radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC+2, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Južnoafričke Republike je 1h, a tijekom ljetnog računanja je isto vrijeme, jer Južnoafrička Republika ne prelazi na ljetno računanje vremena.

4. KLIMA
Južna Afrika je uglavnom sušna zemlja. Na klimu JAR utječu njen položaj u umjerenom pojasu i utjecaj Atlantskog i Indijskog oceana koji je okružuju s 3 strane. Jugozapadni dio zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Europljana. Srednja zimska temperatura kreće se od 7 °C do 13 °C, a srednja ljetna od 20 °C do 25 °C.

5. HRANA I PIĆE
Kako je JAR multinacionalna i multilingualna, to se odrazilo i na hranu. Dva oceana i mnoštvo rijeka donose razne ribe i plodove mora. Tu je i mnoštvo žitarica i mliječnih proizvoda, a Francuzi su dodali vrsna vina i sireve. Mediteranska klima daje masline i vinovu lozu. Nijemci su tu za kupus i kobasice, a Englezi za svoj „fish and chips“ i razne pite. Domaće stanovništvo čine stotine različitih plemena (od kojih su nama najpoznatiji Zulu i Bušmani), svemu tome pridodaju sa svojim genijalnim receptima i čudnim načinima kuhanja. Dodajmo tome i druge životinje koje nerijetko završe na stolu, i dobijemo pravi mali kulinarski raj!

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Za ulazak u Južnoafričku Republiku nije potrebno imati žuti karton (potvrdu o cjepivu protiv žute groznice).
Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome savjetujte s Vašim liječnikom. Važno je znati da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena djelovanja.
Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

7. OSIGURANJE
Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana prije puta. Za cijenu osiguranja nazovite agenciju.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Južnoafrička Republika je sigurna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuju se samostalni izlasci u nesigurne zone i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne tržnice i sl.), posebno ne u večernjim satima.

9. ODJEĆA
Što se tiče stvari, s obzirom da će temperature biti do 20°C savjetujem ponijeti nešto dužih rukava i nogavica i zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR zna biti dosta vjetrovito, pa bi bilo dobro imati i vjetrovku.
U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu stvari sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta koja je u opticaju je južnoafrički rand - ZAR.
1eur = 16 ZAR, 1$ = 14 ZAR.
Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
U većini trgovina i restorana može se vršiti plaćanje kreditnim karticama. Prilikom plaćanja u restoranima treba tražiti od konobara da naplatu s kartice vrši pred vama.
Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad).
Na tržnicama, trgovinama suvenira i kod uličnih trgovaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.

12. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA
Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Južnoafričke Republike, odnosno u većim gradovima.
SIM kartice Vodakoma, Sel S ili MTN stranci mogu kupiti uz pokazivanje putovnice i dokaza hotela o rezervaciji. Cijena kartice je oko 1 euro, a dopune se mogu kupiti u svim samoposlugama (Spar, Pik'n'pej, Čekers) i lancima robnih kuća (Vulvorts, Gejm).
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).
Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

13. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo: rooibos čaj, amarula – poznat afrički liker, Zulu ceremonijalne predmete, Kalahari sol, shwe shwe materijal, afričke maske, južnoafrička vina, ukrašena jaja noja..
Ukoliko želite iznajmiti vozilo ili motor imajte u vidu da se u Južnoafričkoj republici vozi s lijeve strane.