Kambodža putovanja

Kambodža – pravi mali raj za ljubitelje arheologije, istočnjačke filozofije i njezinih načela. Smještena između Tajlanda, Laosa i Vijetnama, ova država ima nešto što je čini iznimno autentičnom i primamljivom. Turistički razvoj Kambodže počeo je nakon što je otkrivena nekadašnja prijestolnica kmerske države – Angkor Wat. U središtu impresivnog kompleksa leži istoimeni hram koji je priča za sebe. Kompleks je utemeljio car Suryavarman, a spomenuti hram štuje se više od ostalih i s razlogom se nalazi i na zastavi Kambodže. Uživajte u izlasku Sunca ispred samog hrama, i u miru i tišini doživite ovo nevjerojatno svjetsko čudo.

Osim bogatog povijesnog naslijeđa, u Kambodži je neizbježno i uživanje u predivnoj prirodi. Uputite se na krstarenje po jezeru Tonlé Sap i uživajte u pejzažima još neotkrivenih mjesta ove mistične zemlje. Ovo je jezero s najvećom rezervom svježe vode u Jugoistočnoj Aziji, a zbog svog ekološkog značaja od 1997. godine nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Iz drevne kambodžanske kuhinje strancima je najpoznatije jelo amok – meso i pikantni začini, riža, kikiriki i jaja u kokosovom mlijeku, posluženi u zdjeli napravljenoj od listova banana.

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kambodža

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Kambodža je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu se ulijeva u Tajlandski zaljev (Južni dio Kine). Graniči na zapadu i sjeveru s Tajlandom, na sjeveru s Laosom i na istoku i  jugu sa Vijetnamom.
Površina zemlje: 181.035 km2, 90. po veličini na svijetu;
Stanovništvo: 15,7 milijuna stanovnika
Glavni grad: Phnom Penh (1,7 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: Kambodžanski - Kmeri (90%), ostali: vijetnamski, kineski;
Službeni jezik: kmerski;
Vjeroispovjest: budizam (budisti 96,9%);

2. VIZA
Viza za Kambodžu bit će preuzeta na granici. Za to trebate imati dvije fotografije, 3,5 x 4,5 cm s bijelom pozadinom i 195 kuna (30 dolara (u dolarima). Na izlazu iz Kambodže naplaćuje se i naknada od 130 kn (20 dolara).

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC +7, što znači 6 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku

4. KLIMA
U području Indokine prevladava tropska monsunska klima. Kišna sezona traje od sredine svibnja do listopada, a suha sezona od studenog do travnja. Zbog visoke vlažnosti niže temperature je teško podnositi. Na sjeveru je vlažnost zraka znatno niža, a klima je blaža. Studeni i prosinac ukazuju na dolazak sušnih sezona i noćne temperature u područjima s visokim nadmorskim visinama, povremeno mogu pasti na razinu blagog mraza. Temperature se povećavaju u siječnju, kada mogu dosegnuti 40 °C.
U Vijetnamu je klima tropska, obilježena čestim monsunima. Na sjeveru temperatura pada između studenog i travnja. Temperature se kreću između 5 °C i 37 °C.
U Kambodži klima je monsunska. Od prosinca do travnja prevladava suho razdoblje, kada prevladava suhi sjeveroistočni monsun. Prosječne temperature kreću se između 21° C i 35 °C.
U Tajlandu temperatura je ljetna (visoka) tijekom cijele godine. Registrirane temperature kreću se između najniže 20° C i najviše 38 °C.

5. HRANA I PIĆE
Hrana je vrlo svestrana, tipično azijska. Ima puno riže, ribe, rezanaca, piletine, voća i povrća.
Kambodžansku kuhinju razlikuje česta uporaba biljaka, trava, povrća. Kambodžanska kuhinja ima ugled jedne od najstarijih i najzdravijih na svijetu. Najvažniji dodatak svim jelima jest riža i rezanci različitih vrsta i oblika. Od mesa se jedu piletina, pačetina, svinjetina i teletina. Konzumiraju se mnogobrojne vrste voća i povrća. Specijalitet kambodžanske kuhinje je Amok - curry pasta s kokosovim mlijekom i brojnim dodacima, upakirano u list od banane. Tu su još i juhe sa nudlama, roštilj, salata od manga i razne druge slatko - ljuto - kisele kombinacije.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cijepljenje nije obavezno. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike), Neofen ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana pred put - Allianz osiguranje. Za opcije i cijene raspitajte se na našem mailu. 

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Svim posjetiteljima se savjetuje da budu oprezni. Preporuča se brižljivo čuvanje osobnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA
Spakirajte što manje stvari! Posvuda možete prati rublje. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, rublje vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam hoodica ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizirani). Ponesite neke udobne tenisice za cjelodnevne obilaske kompleksa Angkora. Kod obilaska kulturno - povijesnih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja.  Ako bilo što zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo možete kupiti.

10. LOKALNA VALUTA
Što se tiče novca i plaćanja, bolje je imati dolare, osobito za Kambodžu. Valuta u Kambodži je Kambodžanski riel. Odnos pretvorbe je okvirno 1 USD = 4.045 KHR, mada je u Kambodži svuda moguće plaćati u dolarima, pa Vam zbog toga savjetujemo ponijeti dolare i to što sitnije.
Valuta u Vijetnamu je vijetnamski dong, a valuta je $ 1 = 20.000 VND.
Isto tako, ne preporučujemo oslanjanje na plaćanje karticama, stoga je bolje uzeti novac u gotovini.
Omjer dolara i eura na Tajlandu je vrlo sličan našem, pa ako imate eure, nema potrebe da ih promijenite, oni će biti u redu za Tajland. Opet, ako imate dolare i to je u redu, jer ćete svakako morati promijeniti novac svugdje i platiti u lokalnoj valuti. Lokalna valuta je tajlandski bat, a trenutni omjer eura i bata iznosi oko 1 EUR = 37 THB, a dolara i bata 1USD = 35 THB.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankovni sustav je vrlo razvijen, tako da ćete na svakom koraku pronaći brojne banke i bankomate. Provjerite kod matične banke točan iznos provizije. Naša je preporuka ponijeti gotovinu.
Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali morate unaprijed obavijestiti svoju banku kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Također imate mjenjačnice na svakom koraku, dostupne tijekom dana.

12. KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade u Kambodži, Vijetnamu i Tajlandu a najlakši je način kupiti lokalnu SIM karticu. Također, internet kafići su posvuda, WI FIje dostupan u smještaju.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Jungle newsletter

Prijavi se na Jungle newsletter za najbolje ponude, popuste, blogove i zanimljivosti o našim neobičnim pustolovinama!