Kambodža

Kambodža

Kambodža – pravi mali raj za ljubitelje arheologije, istočnjačke filozofije i njezinih načela. Smještena između Tajlanda, Laosa i Vijetnama, ova država ima nešto što je čini iznimno autentičnom i primamljivom. Turistički razvoj Kambodže počeo je nakon što je otkrivena nekadašnja prijestolnica kmerske države – Angkor Wat. U središtu impresivnog kompleksa leži istoimeni hram koji je priča za sebe. Kompleks je utemeljio car Suryavarman, a spomenuti hram štuje se više od ostalih i s razlogom se nalazi i na zastavi Kambodže. Uživajte u izlasku Sunca ispred samog hrama, i u miru i tišini doživite ovo nevjerojatno svjetsko čudo.

Osim bogatog povijesnog naslijeđa, u Kambodži je neizbježno i uživanje u predivnoj prirodi. Uputite se na krstarenje po jezeru Tonlé Sap i uživajte u pejzažima još neotkrivenih mjesta ove mistične zemlje. Ovo je jezero s najvećom rezervom svježe vode u Jugoistočnoj Aziji, a zbog svog ekološkog značaja od 1997. godine nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Iz drevne kambodžanske kuhinje strancima je najpoznatije jelo amok – meso i pikantni začini, riža, kikiriki i jaja u kokosovom mlijeku, posluženi u zdjeli napravljenoj od listova banana.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kambodža

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Kambodža je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu se ulijeva u Tajlandski zaljev (Južni dio Kine). Graniči na zapadu i sjeveru s Tajlandom, na sjeveru s Laosom i na istoku i  jugu sa Vijetnamom.
Površina zemlje: 181.035 km2, 90. po veličini na svijetu;
Stanovništvo: 15,7 milijuna stanovnika
Glavni grad: Phnom Penh (1,7 milijuna stanovnika)
Nacionalnost: Kambodžanski - Kmeri (90%), ostali: vijetnamski, kineski;
Službeni jezik: kmerski;
Vjeroispovjest: budizam (budisti 96,9%);

2. VIZA
Za državljane Republike Hrvatske neophodna je viza za posjet i boravak u Kambodži. Cijena vize je 36 € + naknada agenciji za izradu vize 20 €.

Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni sami se upoznati s viznim režimom države u koju putuju.

3. VREMENSKA ZONA
Vremenska zona je UTC +7, što znači 6 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku

4. KLIMA
U području Indokine prevladava tropska monsunska klima. Kišna sezona traje od sredine svibnja do listopada, a suha sezona od studenog do travnja. Zbog visoke vlažnosti niže temperature je teško podnositi. Na sjeveru je vlažnost zraka znatno niža, a klima je blaža. Studeni i prosinac ukazuju na dolazak sušnih sezona i noćne temperature u područjima s visokim nadmorskim visinama, povremeno mogu pasti na razinu blagog mraza. Temperature se povećavaju u siječnju, kada mogu dosegnuti 40 °C.
U Vijetnamu je klima tropska, obilježena čestim monsunima. Na sjeveru temperatura pada između studenog i travnja. Temperature se kreću između 5 °C i 37 °C.
U Kambodži klima je monsunska. Od prosinca do travnja prevladava suho razdoblje, kada prevladava suhi sjeveroistočni monsun. Prosječne temperature kreću se između 21° C i 35 °C.
U Tajlandu temperatura je ljetna (visoka) tijekom cijele godine. Registrirane temperature kreću se između najniže 20° C i najviše 38 °C.

5. HRANA I PIĆE
Hrana je vrlo svestrana, tipično azijska. Ima puno riže, ribe, rezanaca, piletine, voća i povrća.
Kambodžansku kuhinju razlikuje česta uporaba biljaka, trava, povrća. Kambodžanska kuhinja ima ugled jedne od najstarijih i najzdravijih na svijetu. Najvažniji dodatak svim jelima jest riža i rezanci različitih vrsta i oblika. Od mesa se jedu piletina, pačetina, svinjetina i teletina. Konzumiraju se mnogobrojne vrste voća i povrća. Specijalitet kambodžanske kuhinje je Amok - curry pasta s kokosovim mlijekom i brojnim dodacima, upakirano u list od banane. Tu su još i juhe sa nudlama, roštilj, salata od manga i razne druge slatko - ljuto - kisele kombinacije.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cijepljenje nije obavezno. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike), Neofen ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana pred put - Allianz osiguranje. Za opcije i cijene raspitajte se na našem mailu. 

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Svim posjetiteljima se savjetuje da budu oprezni. Preporuča se brižljivo čuvanje osobnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODJEĆA
Spakirajte što manje stvari! Posvuda možete prati rublje. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, rublje vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam hoodica ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizirani). Ponesite neke udobne tenisice za cjelodnevne obilaske kompleksa Angkora. Kod obilaska kulturno - povijesnih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja.  Ako bilo što zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo možete kupiti.

10. LOKALNA VALUTA
Što se tiče novca i plaćanja, bolje je imati dolare, osobito za Kambodžu. Valuta u Kambodži je Kambodžanski riel. Odnos pretvorbe je okvirno 1 USD = 4.045 KHR, mada je u Kambodži svuda moguće plaćati u dolarima, pa Vam zbog toga savjetujemo ponijeti dolare i to što sitnije.
Valuta u Vijetnamu je vijetnamski dong, a valuta je $ 1 = 20.000 VND.
Isto tako, ne preporučujemo oslanjanje na plaćanje karticama, stoga je bolje uzeti novac u gotovini.
Omjer dolara i eura na Tajlandu je vrlo sličan našem, pa ako imate eure, nema potrebe da ih promijenite, oni će biti u redu za Tajland. Opet, ako imate dolare i to je u redu, jer ćete svakako morati promijeniti novac svugdje i platiti u lokalnoj valuti. Lokalna valuta je tajlandski bat, a trenutni omjer eura i bata iznosi oko 1 EUR = 37 THB, a dolara i bata 1USD = 35 THB.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Bankovni sustav je vrlo razvijen, tako da ćete na svakom koraku pronaći brojne banke i bankomate. Provjerite kod matične banke točan iznos provizije. Naša je preporuka ponijeti gotovinu.
Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali morate unaprijed obavijestiti svoju banku kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Također imate mjenjačnice na svakom koraku, dostupne tijekom dana.

12. KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade u Kambodži, Vijetnamu i Tajlandu a najlakši je način kupiti lokalnu SIM karticu. Također, internet kafići su posvuda, WI FIje dostupan u smještaju.