Tradicionalna jela meksičke kuhinje

Pri spomenu pojma „meksička kuhinja“ nekoliko će nam asocijacija prvo pasti na pamet: ljuto, tortilje, kukuruz, grah, umaci, čili. I doista, sve od navedenog predstavlja temelje brojnih recepata meksičke hrane. Na putovanju u Meksiko imat ćete priliku doživjeti svu punoću okusa ove tradicionalne kuhinje, bilo da u njima uživate na nedjeljnom ručku kod lokalne obitelji ili u malome noćnom baru nakon veselog izlaska. 

Koja su to jela koja čine okosnicu meksičke kuhinje? Započnimo s jelima koji je osnovni sastojak tortilja. Mnoga od ovih jela stara su tisućama godina te potječu iz vremena drevnih Azteka.

Čak i ako niste vrsni poznavatelj meksičke kuhinje, gotovo ste sigurno čuli za burrito. Ovo se jelo pravi od pšenične tortilje. Tortilja se mota u stožasti oblik zatvoren sa svih strana, te ispunjen raznim sastojcima. Najčešći su sastojci burrita pečeno meso, grašak, povrće, sir i umak. Burrito se obično jede rukama. 

 

 

Za razliku od burrita, enchilada se izrađuje od kukuruzne tortilje, koje su manje od pšeničnih tortilja. Enchilada se obično jede vilicom i nožem. Sastojci su jednaki kao kod burrita, ali ovo je jelo preliveno umakom od rajčice i čilija te sirom (baš zbog toga nezgodno ga je jesti prstima).

 

Foto: Carlos Zepeda

Jedno od najpopularnijih jela meksičke ulične kuhinje jest taco. Izrađuje se od malene tortilje koja je punjena, pogađate, mesom, povrćem, sirom i grahom. Tortilja može biti zamotana kao burrito, no obično je samo presavinuta u obliku polumjeseca. Jedna vrsta tacoa su i quesadille. Tortilja se u ovom jelu uglavnom puni sirom, a ponekad i mesom i začinima, nakon čega se lagano ispeče na tavi. Tradicionalno, radi se od kukuruzne tortilje. 

 

Tortilje ne moraju uvijek biti čitave već se mogu i pokidati ili razrezati. Tradicionalni doručak u kojemu se koriste takve tortilje naziva se chilaquiles. Kriške tortilje za ovo jelo prže se u ulju te se nakon toga preliju ljutim ili blagim umakom. Tako začinjeni komadi miješaju se sa svježim sirom, avokadom, rajčicom i lukom, kao i drugim sastojcima. Chilaquiles se često služe uz jaja, a popularne su i kao jutarnji lijek za mamurluk.

 

Foto: Carlos Zepeda

Vjerovali ili ne, od tortilje se radi čak i juha! Sopa de tortilla krepka je i ukusna, a radi se od prženih komadića kukuruzne tortilje u temeljcu od rajčice, češnjaka, luka, ljute papričice i epazotea (vrsta začinske biljke).

 

Foto: Carlos Zepeda

Ako ste ikad malo detaljnije istraživali meksičku kuhinju, sigurno ste se sreli s jelom tamale. Možda će vas iznenaditi, ali u ovome jelu nema tortilje! Tamali datiraju još iz doba Maja. Pripremaju se od kuhanog kukuruznog brašna s pikantnim komadićima mesa koji se zamataju u osušene ljuske kukuruza ili listove banane i kuhaju na pari. Ljuska ili listovi se ne jedu, ali se mogu koristiti kao tanjur. Kao i sa svim meksičkim jelima, u nju se mogu staviti brojni sastojci – meso, sirevi, voće, povrće.

 

U kolovozu i rujnu u meksičkim je dućanima dostupan nar. Zbog toga se u tom periodu često radi jelo naziva chiles en nogada. Poblano čili paprike punjene su picadillom (nadjevom od mljevenog mesa, voća (jabuke, kruške i breskve) i začina). Tako punjene paprike prelijevaju se bijelim umakom od oraha (nogada) koji se posipa bobicama nara i listićima peršina.

 

Za razliku od naše torte, ova riječ u Meksiku ima potpuno drugačije značenje. Zapravo označava sendvič u pecivu. Torte se poslužuju i tople i hladne. U njih dolaze različiti sastojci, a najčešći su, kao i uvijek, meso, sirevi, grah, avokado, rajčice, itd.

 

Uz sva ova jela, pogotovo ako su ljuće naravi, neminovno je da ćete ožednjeti. Kao pravi stanovnik Meksika, predlažemo vam da naručite Jamaicu – svježi sok od hibiskusa. Okus ovoga soka je opor, kao kod brusnice, stoga se često zasladi šećerom. Još jedan osvježavajući napitak je i tamarindo, sok od tamarinda (biljke iz porodice mahunarki). Ako pak niste skloni eksperimentiranju s okusima, uvijek vam ostaje dobra stara limunada

Ako su vam od ovoga teksta narasle zazubice, nema vam druge nego probati neka od ovih jela na našem putovanju u Meksiko!

Ozren Kanđera