Skrivena ljepota Kudinog mosta

Ako vas pitamo da navedete pet najljepših mjesta u Republici Hrvatskoj, jedno njih vjerojatno neće biti Kudin most. Ne zato što je riječ o osobito odbojnom mjestu već zato što je velika vjerojatnost da nikada niste čuli za njega. Doista, Kudin je most neopisana ljepota hrvatskoga krajolika, skrivena iza južnih obronaka Velebita i strmih riječnih kanjona. Dopustite da vas odvedemo na putovanje ovim lijepim mjestom.

Kudin most smješten je na rijeci Krupi, najvećem pritoku poznatije Zrmanje. Iako je smješten u blizini Obrovca, na manje od sat vremena od autoceste prema Zadru, rijetki skreću prema ovome skrivenom dragulju. A Kudin most doista se isplati posjetiti jer je oko njega posebno baš sve.

Za početak, krenimo od njegove izgradnje. Ovaj most, koji povezuje dvije obale rijeke Krupe, nastao je na prijelazu 18. i 19. stoljeća. Po svome je izgledu vrlo specifičan jer ga, cijelom dužinom od 109 metara, krasi 12 velikih lukova izgrađenih u suhozidu, od sedrenih blokova. Zahvaljujući takvom stilu izrade, kao i ljepoti doline i padina koje se nalaze oko mosta, ovo cijelo područje izgleda kao ilustracija izrezana iz neke knjige sa starim bajkama. Ni ne čudi stoga što je most proglašen zaštićenim spomenikom kulture. 

Priča o nastanku mosta također doprinosi romantičnosti ovoga mjesta. Naime, njega je izgradio mladić Kude kako bi mogao doći do druge obale, na kojoj je živjela njegova draga, Milija. Prolazeći ovim dugačkim mostom, teško je ne diviti se snazi čovjekove ljubavi i ljepotama koje ona može stvoriti. 

Iako jedinstven, Kudin most nije jedina osobitost Krupe. Ova je rijeka duga svega nekoliko kilometara, ali broji čak 19 slapova, kaskada i brzaca. Najveći je slap Deveterac, visok desetak metara. Osim toga, zelena dolina Krupe idealno se uklapa u krajolik omeđen visokim velebitskim padinama, stvarajući prizor kojeg se vaše oči neće moći dovoljno nagledati.

Krupa se ulijeva u rijeku Zrmanju te je na mjestu njihova spajanja čak i bogatija vodom od Zrmanje. Zrmanja se odlikuje dubokim kanjonima i lijepim slapovima, među kojima se svakako ističe Veliki Buk. Idealna je za istraživanje, bilo ne pretjerano zahtjevnim planinarenjem, bilo ugodom vožnjom čamcem. Ovisno o vodostaju, idealna je za kajaking ili rafting

Doživite neopjevane ljepote Kudina mosta i Zrmanje u avanturi s Jungle Tribeom! Možda se baš nakon ovog izleta Kudin most nađe i na vašem popisu pet najljepših mjesta u Hrvatskoj.

Ozren Kanđera