Savršeni Azijski mix kulture, budućnosti i tradicije

Putovanje u tri zanosne države Maleziju, Indoneziju i Singapur, spoj plaža, modernih gradova i nevjerojatnih hramova. Naše putovanje krećemo od Malezije, jedna od manje posjećenih u ovom djelu svijeta, ali koja ne zaostaje ni u jednom pogledu. Nešto po čemu je glavni grad Kuala Lumpur, a i cijela Malezija, postala poznata širom svijeta jesu Petronas kule, nekada najviše zgrade na svijetu, a trenutno najviše zgrade blizankinje (451m). One i dalje privlače veliki broj turista koji se ne mogu odlučiti jesu li zgrade ljepše preko dana ili tijekom noći kada su uočljive iz svakog djela grada. Jedno je sigurno, ostavljaju bez daha kada se stane ispred njih. Najljepši pogled na grad, i taj centralni poslovni dio pruža se sa KL tornja koji se nalazi na uzvišenju u srcu Kuale. 

Nedaleko od samog grada nalaze se Batu pećine koje su najznačajnije hinduističko svetište van prostora Indije. Vapnenačke pećine u kojima se nalazi hram, starije su od 400 tisuća godina, a prije ulaska u njih nalazi se statua Boga Murugana, boga rata u hinduizmu.  Na ulasku u pećine, kao i u unutrašnjosti nalaze se brojne hindu slike i statue, i iz godine u godinu sve ih je više. Također, jedna od stvari koja se ne smije preskočiti u ovom gradu je odlazak u Jalan Alor ulicu, koja je poznata po ukusnoj, svježoj, raznovrsnoj hrani. Tu se mogu isprobati razni specijaliteti  u lokalnim restoranima s obje strane ulice, a za one najhrabrije nezaobilazan je i kralj voća, durian.

Mjesto na kojem možete naći naseljene, urbane djelove pune restorana, barova, trgovina, surfera, turista, a s druge strane i mir i tišinu, vulkane, planine, rižina polja, divlje vodopade, neistražene plaže, litice, hramove je svakako naša sljedeća stanica- Bali. 

Priroda je nestvarno lijepa,  jako zelene boje, i netaknuta. Na Baliju je religija prožeta kroz svaki dan, i korak u životu, tako da se slobodno može za njih reći da su jedni od najreligioznijih naroda na svijetu.  Iako je Indonezija zemlja u kojoj se prakticira Islam kao vjera, na Baliju je dominantna religija Hinduizam, ali ne identičan kao onaj u Indiji, već je ovaj dobio svoj drugačiji oblik kako je imao utjecaj od religija koje su prethodno bile zastupljene na Baliju.

Bali je dom za preko 15 tisuća hramova, i to hramova kakvi se samo mogu vidjeti tu.  Svaka kuća mora u svom dvorištu imati po jedan mali, a van toga se nalaze veliki hramovi u kojima se odvijaju razne ceremonije. Svakodnevno se mogu vidjeti vjernici koji odlaze u hramove na molitve, uvijek su prepoznatljivi po svojim tradicionalnim bijelim nošnjama koje su specijalne za hramove. I jedan detalj koji upada u oči odmah po izlazu iz zračne luke, je Canang Sari, a to je dar koji Balinežani ostavljaju svojim Bogovima i napravljen je od bananinog lista u koji se stavlja riža, limeta, cvjetići raznih boja, mirišljavi štapić, duhan i drugo a nerijetko se mogu vidjeti i bomboni, kolačići.

Singapur- grad/država kojoj mnogi posjetioci daju epitet najljepše na svijetu, s razlogom.  Počevši od njihove zračne luke koja već godinama pobjeđuje kao najbolja na svijetu, koja nudi vodopad, bazen na krovu, vrtove leptira, orhideja, kaktusa  i suncokreta, preko savršene infrastrukture, umjetno izgrađenih djelova grada, otoka koji nude zabavni program, botaničkih vrtova, pa sve do najskuplje zgrade na cijelom svijetu Marine Bay Sands, koja je pravo arhitektonsko čudo. Jedno od najbogatijih, najuređenijih, najorganiziranijih i najsigurnijih mjesta na svijetu. Gdje je svaki milimetar prostora savršeno iskorišten i uklopljen s okolinom. Mjesto gdje se zelenilo takmiči sa zgradama u igri koga će više biti, pa se tako mogu vidjeti vrtovi na vrhovima zgrada, gdje se parkovi ne mogu izbrojati, a botanički vrtovi ostavljaju bez teksta milijune turista. Ona najpoznatija “Gardens by the Bay“ čini da se svako tko u nju uđe osjeća kao da je na drugoj planeti, jer je pored stotina tisuća biljaka krasi 18 umjetno napravljenih drveća koje vrhunac svoje moći dostižu navečer za vrijeme light show-a , kada koriste energiju prikupljenu kroz solarne panele postavljene na vrhove drveća. 

Zbrajamo utiske o modernim arhitektonskim dostignućima, o predivnom zelenilu ,o neobičnoj hrani i voću, o nasmijanom narodu i kao takvi se osjećamo ispunjeni i sretni jer smo bili dio ove azijske avanture. 

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj