Sankt Peterburg – prozor Carstva prema Zapadu

Sankt Peterburg zasigurno je jedan od najljepših gradova Europe. Nastao je u mašti ruskog cara Petra Velikog, a ruski ga je narod izgradio mukotrpnim radom. Petar je u svojoj mladosti putovao Europom, ali ne kao car, već kao običan čovjek. Jedno je vrijeme čak radio i u amsterdamskim brodogradilištima. Tijekom svojih putovanja stvorio je ideju o jednoj novoj Rusiji koja će biti okrenuta prema Europi. Upravo je Sankt Peterburg trebao predstavljati prozor Carstva prema Zapadu. Ovaj je grad mješavina Pariza, Amsterdama i Venecije, s nevjerojatnim ruskim duhom. Iako ga zbog estetike mnogi nazivaju gradom-muzejom, on to nije, jer uz ljepotu nudi i neobičnu toplinu. Nijedan čovjek nikada neće utvrditi koje su njegove najljepše ulice, mostovi, palače i zgrade, ali može se odrediti par znamenitosti na kojima se ovaj grad temelji.

Dvorski kompleksi

Za vrijeme Ruskoga Carstva palače su se u Petrogradu gradile gotovo na svakom koraku. Članovi carske porodice poklanjali su dvorove svojim ljubavnicama i prijateljima, a trgovci su zidali svoje dvorove kako bi se približili Caru. Građeni su brojni državni fakulteti. Ipak, nikada nitko nije uspio dostići tri carske palače i jednu tvrđavu, a to su Peterhof, Katarinin dvorac, Petropavlovska tvrđava i Zimski dvorac, danas poznatiji kao Ermitaž, muzej s najvećom kolekcijom umjetnina na svijetu.

Pisci

Sankt Peterburg jest grad pisaca. Nemoguće je nabrojati sve pisce koji su ovdje živjeli i stvarali. U ovom gradu su i Jesenjin i Majakovski sebi oduzeli živote. Najveći ruski pisac svih vremena – Puškin, primio je svoj presudni hitac u šumi kraj Crne rijeke. Veliki Dovlatov je vjerojatno posjetio svaku birtiju u Lenjingradu prije svog bijega u Ameriku. Ipak, nijedno slavno ime ne govori tako snažno Sankt Peterburg kao Dostojevski. On je simbol ovog grada i do danas je dio njegovog duha. Ako se šećete zabačenim ulicama, vrlo često ćete na kućama vidjeti ploče  na kojima piše ista stvar – da je u njima živio Dostojevski. U ovom se gradu mogu pronaći detalji svih njegovih romana, čak se može prošetati istim putem kojim je šetao Raskoljnikov prije famoznog ubojstva zelenašice.

Kanali i Neva

Petar Veliki htio je da njegov grad nalikuje Amsterdamu, baš kao što je htio i naučiti Ruse na vodu. Zbog njegove zamisli u Sankt Peterburgu danas postoji preko 340 mostova koji se protežu preko predivnih kanala i rijeke Neve. Ti su mostovi još jedna od čari ovoga grada. Njihovi su božanstveni ukrasi i ograde inspirirali i nastavljaju inspirirati i nekadašnje peterburške pisce i ostale građane. Na rijeci i kanalima nalaze se velebne crkve kao što je čuvena Crkva Spasitelja na Krvi, jedna od najljepših u čitavoj Rusiji. Ipak, posebna stvar je i dizanje mostova na Nevi koje se odvija svake večeri kako bi prošli teretni brodovi.

Nevski prospekt

Nevski prospekt zasigurno je najpoznatija ulica u cijeloj Rusiji. Možda bi je najbolje bilo usporediti s pariškim Elizejskim poljanama. Ova ulica započinje božanstvenom Lavrom Aleksandra Nevskoga, a završava se Ermitažem i izlazom na Nevu. Presijecaju je kanali, a s obje se strane nalaze brojne palače i veličanstvene crkve, kao što je Kazanska katedrala. Uz nju su podignuta neki od najboljih ruskih kazališta i baleta. Ako bi se tražio centar Sankt Peterburga, njega bi zasigurno činio Nevski prospekt čitavom svojom dužinom od 4,5 kilometara.

Parkovi

Neki od najuređenijih i najljepših parkova na svijetu nalaze se upravo u Sankt Peterburgu, a parkova u Sankt Peterburgu ima mnogo. Nemoguće je odrediti koji je najljepši. Neki od njih uređeni su u francuskom stilu, neki u engleskom, a neki opet u nizozemskom. Kada uđete u park Nova Nizozemska imat ćete osjećaj kao da niste u Sankt Peterburgu već negdje u Amsterdamu ili Utrechtu. Šetnja nekom od mnogobrojnih zelenih površina u kulturnoj prijestolnici Rusije je neizbježna, tim prije što su upravo tim parkovima šetali ruski carevi, nekad sa svojim ženama, a nekad s ljubavnicama.