Poznati Meksikanci: Frida Kahlo

Istraživanje drugih zemalja ne znači samo upoznavanje s prirodnim ljepotama, već i s kulturom i poviješću mjesta koje posjećujete. Ako želite pobliže upoznati kulturu Meksika, jedna od prvih osoba koja će se istaknuti svojom važnošću bit će umjetnica Frida Kahlo. Njen lik i djelo nezaobilazna su pojava svakog putovanja u Meksiko, od muzeja koji nose njeno ime do suvenirnica koje prodaju figurice s njezinim likom. 

Frida Kahlo vodila je vrlo ispunjen i neuobičajen život. U mladosti je preboljela dječju paralizu i nalet autobusa, zbog čega je imala krhko zdravlje, brojne operacije te život popraćen bolovima. Tijekom višemjesečnih boravaka po bolnicama naučila je slikati, a tema njenih slika bila je ona sama. Zbog toga je neki danas nazivaju „kraljicom selfija“. Ipak, njena tematika nije bila odraz narcisoidnosti, već toga što je samu sebe poznavala najbolje: „Slikam auto-portrete jer sam često sama i jer sam osoba koju najbolje poznajem.“ 

 

Unsplash

Na fakultetu je upoznala poznatog slikara i autora murala Diega Riveru, s kojim je ostatak života provela u braku. Iako su se jako voljeli, njih dvoje nisu živjeli zajedno, već svatko u svojoj kući (koje su, doduše, bile jedna do druge), a nisu se držali ni tradicionalne monogamne veze, već su imali brojne ljubavnike. Bili su zagovornici komunizma, a, iako nas nije briga tko s kim spava, zanimljivo je da je jedan od Fridinih ljubavnika bio i Lav Trocki, koji je zbrisao u Meksiko bojeći se Staljinova progona. 

S godinama je Frida postajala sve priznatija izvan svoje države. Održala je nekoliko izložbi u SAD-u i jednu u Parizu. Ta joj nije bila naročito uspješna, ali je u Parizu upoznala Pabla Picassa te, zbog svog prepoznatljivog odjevnog stila, postala miljenica modnoga svijeta. Njenim se slikama davao epitet „nadrealizma“, ali ona je svoju pripadnost tome stilu uvijek odbacivala. Slike Fride Kahlo često prikazuju njen lik, pune su boja i simbola koje naizgled može biti teško povezati. Frida je često koristila ponavljajuće motive. Kako je sama rekla, njezine slike imaju poruku boli. U njima nije prikazivala svoje snove (zato je i odbacivala pripadnost „nadrealizmu“), već svoju stvarnost. Ta je stvarnost bila puna boli i patnje, ali i ljubavi, užitaka i lijepih trenutaka. Svojim je prikazima slomljenog tijela davala vizualni identitet unutarnjim ljudskim previranjima. 

 

Unsplash

Kraj Fridina života bio je ispunjen bolovima te konzumacijom alkohola i lijekova. Zbog gangrene joj je amputirana noga, a Frida je umrla 1954., godinu dana nakon prve samostalne izložbe u Meksiku, u dobi od 47 godina.

Popularnost Fride Kahlo naglo je porasla 1970-ih godina. S obzirom na to da je bila jedna od najuvaženijih vizualnih umjetnica koja je prikazivala svu puninu svojih osjećaja i unutarnjih previranja, feministički pokret, koji je tada jačao, u njoj je opravdano vidio svoj uzor. Zahvaljujući obnovljenom interesu za njen lik i djelo, te neospornom doprinosu svjetskoj umjetnosti, Frida Kahlo zasluženo je jedna od najvećih ikona meksičke kulture.

Ozren Kanđera