Pizza u Rimu

Asocijacija većine svijeta pri spomenu riječi "pizza" jest Italija. Prema tome, kada se nađete u prelijepom Rimu red je ovaj specijalitet i probati! Najbolja pizza koju sam jela u Rimu jest u pizzeriji Neron, koja se nalazi u čuvenoj boemskom četvrti Trastevere. Zna se da je najbolja hrana tamo gdje je uvijek gužva, a pizzerija Neron je baš takvo mjesto! Nemojte se iznenadite ako budete morali stajati vani u redu i čekate da se oslobodi, to ovdje potpuno normalno.

Pizza u Italiji razlikuje se od pizze koju smo navikli jesti na ovim prostorima, ali vjerujem da će vam se jako dopasti te da ćete joj se rado vraćati! Kako je ponuda pizzerije Neron zaista velika, svako može naći nešto po svom ukusu. Moja je preporuka svakako margherita! Iako ćete originalnu margheritu pronaći u Napulju, morate je obavezno probati i ovdje jer je savršena. Recept za margheritu vrlo je jednostavan i sastoji se od samo tri sastojka (umaka od rajčice pelat, mozzarelle i bosiljka), ali je okus svejedno savršen. Osim toga, moram spomenuti i pizzu s četiri vrste sira. Hrskavo tijesto s mozzarellom, gorgonzolom, parmezanom i provolom preukusan je izbor, posebno ako ste ljubitelj sira. Naravno, treba probati i specijalitet kuće, a to je pizza „Nerone“ u koju se stavljaju mozzarella, rajčica i 'nduja. 'Nduja je vrsta svinjske salame koja se koristi kao namaz i predstavlja proizvod kojim se ponosi talijanska regija Kalabrija. Za izradu 'nduje, osim svinjskog mesa, potrebni su paprika i začini, a struktura gotovog proizvoda je takva da služi kao namaz i daje odličan okus pizzi, brusketama i svim jelima u koje se stavlja. Ako niste ljubitelj ovakvih kombinacija, u ovoj pizzeriji postoje doista različite varijante ovoga jela: tu su pizze s rukolom, tunom, goveđom šunkom, svinjskom šunkom, rajčicom cherry... Nadam se da ćete naći pravu pizzu za sebe!

Vjerojatno se pitate: "Ok, a koja je cijena tog zadovoljstva jer je Italija sama po sebi skupa." Iskreno, kada stigne račun, ljudi se uglavnom iznenade jer se cijene pizze kreću od 6 do 10 eura. Što je, složit ćete se, i te kako jeftino za ovu metropolu! 

Isprobavajte pizze, pronađite kombinaciju sastojaka koja vam se najviše sviđa i uživajte.

Jelena Praskalo