15 zanimljivosti o Libanonu

Libanon – zemlja sunčanih plaža i snježnih planina, sjajne povijesti i modernih urbanih središta, tradicionalnog i suvremenog. Zemlja u kojoj se kulturalni utjecaji Bliskog istoka i Zapada toliko isprepliću da stvaraju unikatan doživljaj svakome tko ima priliku naći se ondje. Ovdje ćemo izdvojiti 15 zanimljivih činjenica o ovoj uzbudljivoj zemlji prepunoj suprotnosti:

1. Ime Libanon najstariji je naziv neke države na svijetu i zadržalo se nepromijenjeno preko 4000 godina.

2. Nije samo naziv države ono što nosi epitet "najstarijeg" u Libanonu. Dapače, zahvaljujući drevnim Feničanima koji su živjeli na ovom prostoru, mnoge su tekovine današnje civilizacije nastale upravo ovdje. Feničani su u Libanonu izradili prvo plovilo, a bili su i prvi narod koji je ikada zaplovio morem!

3. Libanon je dom i najstarijega grada na svijetu – Biblosa. Biblos je obalni grad smješten oko 40 km sjeverno od glavnoga grada Beiruta i nalazi se na listi UNESCO-ove svjetske baštine. Biblos je zapravo bio grčki naziv za fenički lučki grad Gebal, a s obzirom na to da su antički Grci upravo iz Biblosa dobavljali papirus, tako su i knjige, pisane na papirusu, na grčkom zadobile naziv byblos. Biblija (grč. "knjige") tako svoj naziv duguje upravo ovome gradu.

4. U Biblosu je rođen i prvi svjetski alfabet. Feničko pismo staro je najmanje 3500 godina i iz njega su se razvila mnogobrojna druga pisma, poput hebrejskog, aramejskog, arapskog i grčkog.

5. Prvi je pravni fakultet otvoren upravo u Libanonu. Rimljani su u današnjem glavnom gradu Beirutu, također jednom od najstarijih gradova na svijetu, u 1. stoljeću izgradili pravni fakultet koji je stoljećima bio na glasu kao najbolja pravna škola Rimskoga carstva, sve dok nije uništen 551. godine. Beirut je zbog toga nosio i nadimak "Majka zakona".

6. Libanon ima preko 5000 godina staru vinsku kulturu. Feničani, koji su nastanjivali prostor današnjeg Libanona, bili su među prvim proizvođačima vina na svijetu. Danas Libanon proživljava vinsku renesansu. Iako ne proizvode mnogo boca na godišnjoj razini, libanonska vina posljednjih su godina zadobila reputaciju vrlo kvalitetnih. Većina vinograda smještena je u unutrašnjosti zemlje, u plodnoj dolini Bekaa i u blizini antičkog grada Sidona.

7. Libanon je dom čak 5 lokaliteta koji pripadaju UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Najznamenitiji od njih svakako je kompleks hramova Baalbek u istoimenom antičkom gradu, u Rimskom carstvu poznat kao Heliopolis. Kompleks obuhvaća ruševine dvaju ponajvećih rimskih hramova – Dionizovog i Jupiterovog.

8. Francuski jezik glavni je strani jezik u Libanonu. Veze Libanona i Francuske sežu još u 13. stoljeće, kada se Luj IX. zauzimao za libanonske maronite, najrasprostranjeniju kršćansku denominaciju u Libanonu. Jezuitski misionari iz Francuske u 19. su stoljeću osnivali škole diljem Libanona, a završetkom I. svjetskog rata Libanon je i službeno postao francuskim teritorijem sve do proglašavanja neovisnosti 1943. Posljedica toga je da i danas mnogo Libanonaca govori francuskim jezikom.

9. Jedina je zemlja Bliskog istoka koja nema pustinju i suhu pustinjsku klimu. Štoviše, u Libanonu nerijetko pada snijeg i nekoliko mjeseci u godini otvorena su im skijališta!

10. Libanon je, prema Human Development Indexu, kao i BDP-u po glavi stanovnika, najrazvijenija zemlja arapskoga svijeta.

11. Zbog složenosti etničke i religijske strukture, prema libanonskom Ustavu predsjednik države mora biti maronitski kršćanin, predsjednik vlade sunitski musliman, a predsjednik parlamenta šijitski musliman!

12. Libanonci vole pušiti. Prema istraživanju WHO-a, Libanon se nalazi na trećem mjestu zemalja s najvećom potrošnjom cigareta po stanovniku. Vlada je poduzela određene mjere s ciljem smanjenja ove ovisnosti među stanovništvom pa je tako pušenje zabranjeno u svim zatvorenim prostorima, a zabranjeno je i svako reklamiranje duhanskih proizvoda.

13. Libanonska nacionalna jela su kibbe – mesne pite od mljevenog janjećeg mesa i bulgura i tabbouleh – salata od peršina, rajčica i bulgura.

14. Nacionalno piće Libanona je arak, žestoko alkoholno piće spravljeno od fermentiranoga grožđa i anisa.

15. "Ne pitajte što zemlja može učiniti za vas, već što vi možete učiniti za nju." poznati je citat američkoga predsjednika J. F. Kennedyja iz njegova slavnog govora 1961. Malo je poznato da je Kennedy ovaj citat "posudio" od znamenitog libanonskog pisca i umjetnika Khalila Gibrana.

https://www.jungletribe.hr/destinacije/azija/libanon/libanon-iz-zagreba