Pet najboljih vidikovaca u Lisabonu

Putovanje u Lisabon, grad koji je najprepoznatljiviji po svojim strmim šarenim ulicama, a svaka vodi do najljepših vidikovaca, ispunit će vas posebnom energijom. Svaki vidikovac priča svoju priču, dok u pozadini čujete zvuke fada te degustirate neko od čuvenih portugalskih vina, a ispred vas se pruža čaroban pogled.

Nije bilo lako izdvojiti 5 najboljih vidikovaca u Lisabonu, stoga smo se ovaj put odlučili za raznolikost. Kada otputujete u prijestolnicu Portugala, uvjerit ćete se da svaki od njih pruža drugačiji pogled na neobičnu arhitekturu Lisabona i tijeku Tejo, koja se sudara s Atlantskim oceanom.

  1. Castelo de São Jorge
    Jedan od simbola Lisabona,  ovaj su dvorac u 11. stoljeću izgradili Mauri, a kasnije će ga osvojiti budući prvi kralj Portugala te će dvorac postati kraljevska palača. Dvorac predstavlja jedan od najposjećenijih spomenika u zemlji. Ono što mu, pored povijesne, daje dodatnu vrijednost, jest predivan panoramski pogled koji se pruža s brda na kojem je sagrađen glavni grad Portugala. 
     
  2. Jardim de São Pedro de Alcântara
    Dok koračate ulicama Lisabona, one će vas sigurno navesti da se uputite k najživahnijem dijelu grada – Bairro Alto. Glazba, mirisi, buka i pjesma sve su ono što vas mami u ovu četvrt, a na putu prema njoj naići ćete na ovaj mali vrt. Jedan od najpoznatijih vidikovaca u Lisabonu pružit će vam pogled koji puca preko Trga Restauradores i Baixe do Katedrale Sé i dvorca São Jorge. Ovdje možete uživati u ispijanju hladnog piva dok se pored vas čuju zvuci saksofona ili gitare. Idealno mjesto za početak istraživanja noćnog života Lisabona.
     
  3. Park Eduardo VII
    Šetajući bulevarom Avenida da Liberdade, skrivate se pod krošnjama drveća, a s vrha vas promatra markiz de Pombal, čiji kip ponosno stoji i kome se stanovnici ovog grada zahvaljuju zbog arhitektonskog rješenja Baixe nakon razornog potresa 1755. godine. Stigli ste do novog dijela Lisabona. Uspon vas vodi do vidikovca, točnije na sam vrh ovoga parka koji je dobio naziv po engleskome kralju. Pred vama se prostire zeleni tepih pravilno ošišanih grmova koji podsjećaju na labirint, a u daljini možete vidjeti kakvu je zamisao markiz de Pombal imao nakon potresa. Pred vama je Avenija slobode, a u daljini se zrake sunca presijavaju na valovima rijeke Tejo.
     
  4. Panorâmico de Monsantoo
    Skriven od pogleda, ovaj vidikovac predstavlja i mjesto na kojemu brojni umjetnici pokazuju svoj raskošan talent stvarajući crteže. U ovoj je panoramskoj zgradi 1960. godine izgrađen restoran, a sada ona služi kao vidikovac, ne tako pristupačan svima, ali baš zbog toga i poseban. Upustite se u malu avanturu koja će vrijediti svakog prijeđenog kilometra i nakon koje ćete dobiti potpuno novu sliku o Lisabonu i energiji koju ovaj grad nosi. 
     
  5. Santuário Nacional de Cristo Rei
    Ako želite vidjeti kako Lisabon izgleda s druge strane rijeke, uputite se na drugu stranu grada preko mosta „25 de Abril“ koji podsjeća na čuveni Golden Gate u San Franciscu. Poput Krista Spasitelja u Rio de Janeiru, i Lisabon ima svoj spomenik Isusu. Kip je svečano otkriven 1959. godine u znak zahvalnosti za to što Portugal nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu. Do samog vrha kipa vodi vas lift, a odande možete uživati u pogledu na cijeli Lisabon i ušće rijeke Tejo. Dok Krist širi ruke i simbolično grli i štiti Lisabon, opraštamo se od ovog energičnog grada kojem ćete se uvijek željeti vratiti. 

    Anđela Drobnjak