Pet najboljih underground klubova u Berlinu

Berghain – Svaki ljubitelj techno glazbe i dugih noćnih izlazaka čuo je za najpoznatiji klub u Berlinu, a vjerojatno i u Europi. Neugledna zgrada koju vjerojatno preko dana ne biste niti uočili tijekom noći postaje centar svijeta za sve ljubitelje clubbinga. Mnogi ovaj klub nazivaju i svetim gralom elektronske glazbe, a to mnogo govori o kvaliteti provoda ovdje. Dugo ćete čekati ispred kluba kako biste saznali hoće li vam ulazak biti dopušten. Za tu je procjenu već godinama zadužen Sven Marquardt, koji je postao zaštitno lice ovoga kluba, a i samoga Berlina. On će vas na ulazu dobro procijeniti i odlučiti ulazite li unutra ili ne. Naši savjeti za ulaz su sljedeći: ponašajte se što opuštenije, potrudite se da ne izgledate kao turisti koji su došli vidjeti ovaj berlinski klub kao atrakciju. Jedini motiv treba vam biti to da ste krenuli u najluđi izlazak u životu i da želite plesati i uživati u glazbi. Kada vas puste unutra, na kameru mobitela zalijepit će vam traku kako ne biste mogli fotografirati ništa što se događa unutra. Na kraju krajeva, tko od nas ima fotografije iz najboljih izlazaka? Ono što se događa u Berghainu ostaje u Berghainu! Vaše putovanje u Berlin bit će potpuno ako se iz njega vratite s uspomenama iz provoda u Berghainu.

Trezor – još jedna od institucija među berlinskim klubovima. Trezor je prvi techno klub koji je otvoren u Berlinu. Proslavit će 30 godina postojanja 2021. godine. Kao i u većini klubova u Berlinu, ovdje se pušta tvrđi zvuk, za ljubitelje pravog techna. Unutrašnjost je kluba ogromna, a prostor je uređen u industrijskom stilu. Mnogo ćete lakše ući u Trezor nego u Berghain jer su kriteriji za ulazak dosta niži. Bitno je samo da ne pravite buku i da mirno čekate svoj red za ulaz. Jedna od zanimljivosti jest to da unutra ne plaćate svoje piće direktno, već na ulazu kupujete žetone s kojima kasnije plaćate konobarima. Sigurni smo da ćete se u Trezoru provesti nezaboravno!

Kitkat – definitivno jedno od najčudnijih mjesta koje smo posjetili na svim našim putovanjima tijekom svih ovih godina! Ako ne želite vidjeti previše opuštene i razgolićene muškarce i žene u lateksu, ovaj klub možda ne morate posjetiti. Nama je izlazak u Kitkat bilo vrlo zanimljivo i novo iskustvo. U klub možete ući najnormalnije odjeveni, ne postoji nikakav dress code. Koncept kluba nije kao u prethodna dva. Ovdje imate prostore u kojima možete sjesti i piti svoje piće, a postoji i plesni podij, tako da možete birati što ćete raditi, ovisno o svom raspoloženju.

White Trash Fast Food – preko dana ovo je bar u kojem možete popiti piće ili pojesti odlične burgere, a navečer se pretvara u klub u kom se uglavnom sluša punk, rock i country glazba. Svi su partyji uglavnom osmišljeni kao koncerti bendova. Ovo mjesto je, po svemu sudeći, tradicionalni irski pub, ali je uređen u orijentalnom stilu. Poslužuje se tipična američka hrana. S obzirom na tako zanimljiv spoj, bit će vam zaokupljena sva čula dok budete boravili na ovome mjestu.

Der Visionäre – ovaj klub posjećuju ljubitelji minimala. Odlično mjesto na kojemu možete uživati u laganom izlasku. Slušate glazbu, razgovarate s društvom i ispijate neko od njemačkih piva. Klub se nalazi na obali rijeke Spree, tako da je i sama okolina prelijepa. Svakako je najljepše posjetiti ovaj klub tijekom ljetnih mjeseci jer se tada otvara vrt. Ovaj klub vam preporučujemo kao predah od techno tuluma te kao priliku da vidite kako se Berlinci i turisti provode, kao i kakva se sve nevjerojatna mjesta nalaze u ovome gradu.

Marija Radovanović