Pet najboljih pivnica u Bruxellesu

Pivo je jedno od najpopularnijih pića Europe i svijeta. Iako je porijeklom s Bliskog Istoka, danas se najbolja piva prave upravo na europskom tlu. Razlog ovome je je taj što je Crkva tijekom srednjeg vijeka dozvoljavala svećenicima da ga prave po brojnim samostanima. Danas su najpoznatija piva njemačka, ali jesu li ona i najbolja? Iako je manje poznata po pivu od Njemačke, Belgija ima neka od najkvalitetnijih piva u cijelom svijetu. Za razliku od njemačkih, belgijska su piva specifična, jaka i kremasta. Najpopularnija mjesta za ispijanje ovih piva su takozvani brown cafei, vrsta belgijskih pubova koji su svoj naziv dobili zbog zidova koji su požutjeli od duhanskog dima. Bez obzira na to što je pušenje u njima danas zabranjeno, vlasnici ih odbijaju prebojiti kako bi ostali autentični, a lokalci se u njima još uvijek skupljaju.

 1. LA PORTE NOIRE
U neposrednoj blizini glavne željezničke stanice nekad se nalazio samostan u kome se još od 16. stoljeća proizvodilo pivo. Iako danas više ne postoji, ostali su njegovi podrumi, koji su pretvoreni u La Porte Noire, pivnicu s preko 120 lokalnih craft piva i odličnim rock svirkama. Danas lokalno stanovništvo ovo mjesto doživljava kao svoj kultni bar.


2. A LA MORT SUBITE
Još od 1928. godine ovu pivnicu drži ista obitelj, koja generacijama gaji ljubav prema pivu. Zidovi su ukrašeni brojnim slikama vlasnika i redovitih mušterija. Daske na drvenom podu škripe. Zapravo se vrlo malo toga promijenilo od osnivanja ove pivnice, pa će vam se činiti kao da se vraćate u tridesete godine prošlog stoljeća.


3. AU DARINGMAN
Ovo je najpopularniji flamanski brown cafe među lokalnim stanovništvom. U ovu malu pivnicu jedva da stane pedesetak mušterija, koji su mahom Flamanci. Otvorena je 1942. godine, dok je Drugi svjetski rat još bio u punom jeku. Od tog dana do danas ova pivnica nikada nije zatvarala vrata za svoje vjerne mušterije. Kroz nju su prošle mnoge generacije. Brojni očevi su svoje sinove upravo ovdje dovodili sinove na njihovo prvo pivo, da bi oni kasnije dovodili i svoje i nastavljali tradiciju.


4. LA PORTEUSE D’EAU
U ovom se slučaju ne radi o brown baru, već o drugoj strani Belgije. Ova francuska pivnica dobila je svoj naziv po kipu vodonoše koji se nekad nalazio u blizini pivnice, a sada je na tome mjestu njegova replika. Predivan prostor odaje utisak francuskih bistroa.


5. DELIRIUM CAFE
Možda i najpoznatije belgijsko pivo je Delirium Tremens. Ružičasti slonovi koji se nalaze na boci pokrivaju zidove ove pivnice, što stvara dojam kao da se nalazite u samoj boci. Međutim, ovaj je brown cafe poznatiji po tome što se u njemu služi preko 3000 različitih piva, čime drži rekord na svjetskoj razini.

Marko Jovanović