Pet mjesta za najbolje fotke u Parizu

Grad svjetlosti, grad mode, grad ljubavi, najromantičniji grad Europe… Ovo su samo neke od fraza koje se vežu za prijestolnicu Francuske, Pariz. Pariz je svakako jedna od najpopularnijih europskih destinacija, koju godišnje posjeti 30 milijuna ljudi. Vječna je inspiracija mnogobrojnim umjetnicima iz čitavog svijeta, koji su u njemu pronalazili svoje muze, te čije je odredište postao krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Ovo je grad čijim su širokim avenijama i svježe prolistalim drvoredima šetale najpoznatije ličnosti svjetskog jet-seta, snimajući neke od najpopularnijih filmova svjetske kinematografije. Grad koji je čuvenom Jacquesu Prévertu poslužio kao inspiracija pri pisanju mnogobrojnih pjesama. Grad koji ponosno nosi titulu najfotogeničnijeg i najkarizmatičnijeg grada Europe.

San je svakog svjetskog putnika da svoj album upotpuni fotografijom najpoznatijeg tornja svijeta. Iako je bilo planirano da Eiffelov toranj bude izgrađen u Barceloni, te iako su žitelji grada smatrali da će ova „nakazna građevina“, kako su ga zvali u periodu njegove gradnje, narušiti izgled grada, sudbina je htjela da Eiffelov toranj postane zaštitni znak francuske prijestolnice. Najbolju fotografiju ovoga tornja uslikat ćete s veličanstvenog Trocadéra, odakle se pruža najbolji pogled na ovu čuvenu metalnu konstrukciju. Nakon što je fotografirate, naoružajte se strpljenjem, stanite u red i popnite se na najvišu točku Pariza te uživajte u fascinantnom pogledu na grad svjetlosti.

Neke od najljepših fotografija uhvatit ćete u dvorištu čuvene Kraljevske palače (Palais -Royal), izgrađene u 17. stoljeću u neposrednoj blizini najpoznatijeg svjetskog muzeja, Louvrea. Ono što čini ovu lokaciju privlačnom za fotografiranje čuveni su crno-bijeli Burenovi stupovi. Oni su naišli na  veliku odbojnost prilikom gradnje te su mnogi smatrali da je njima uništena ljepota ovoga mjesta. Danas su postali neizbježna dekoracija najljepšim fotografijama.

Pariz je i grad mnogobrojnih mostova, ali onaj koji privlači najviše pažnje svojom bijelo-zlatnom konstrukcijom, vješto isklesanim zlatnim skulpturama te mnogobrojnim svjetiljkama koje svijetle posebnim sjajem kad sunce zađe nad gradom svjetlosti jest most Aleksandra III., izgrađen u znak rusko-francuskog prijateljstva. Pozirajući na ovom mostu dobit ćete predivne fotografije, a iza vas će sijati u svom punom sjaju velika zlatna kupola Doma invalida, ispod kojeg se godinama čuva tijelo jednog od najpoznatijih svjetskih vojskovođa, koji je za svega nekoliko godina uspio ovladati čitavom Europom, Napoleona.

Pored samog centra ovog veličanstvenog grada, Pariz obiluje i mnogobrojnim malim kvartovima, idealnima za prave umjetničke fotografije. Jedan od njih je i čuvena četvrt Montmartre, nekadašnje okupljalište mnogobrojnih umjetnika, koji su svoje najljepše slike naslikali upravo na ulicama ove bajkovite četvrti. Nakon što fotografirajući prošećete uskim kaldrmastim ulicama, uživajući u umjetničkim radovima brojnih uličnih umjetnika, koji i dan danas slikaju ove predivne ulice na svojim platnima, stići ćete do veličanstvene Crkve Svetog Srca (Basilique du Sacré-Cœur), koja će svojom bijelom mramornom fasadom doprinijeti stvaranju bajkovitih fotografija. Tome u prilog ide i činjenica da sama crkva, ako se bolje zagledate, podsjeća na neki od mnogobrojnih dvoraca iz Disneyjevih crtića. Nakon fotografiranja ispred ovog predivnog zdanja, popnite se na sam vrh crkve te za samo 6 eura uživajte u zalasku sunca nad gradom svjetlosti.

Nakon divljenja zalasku sunca pođite do Moulin Rougea te se fotografirajte ispred ove crvene vjetrenjače, kolijevke čuvenog plesa kankan te mjesta koje je poslužilo kao inspiracija mnogobrojnim umjetnicima te za predstave i filmove koji nose naziv po ovom kabareu.

Miloš Jevtić