Mjesta s najboljim pogledom u Pragu

Češka prijestolnica jedan je od najposjećenijih gradova u Europi, a putovanje u Prag se, pored raskošne arhitekture, brojnih crkvi i velikog broja romantičnih mostova, pamti upravo po fascinantnim pogledima koji se s njih pružaju na cijeli grad.

Kada se nađete na Hradčanyma, kraljevskom kompleksu u samome srcu staroga grada, nemoguće je izbjeći da vam s vidikovca zastane dah pri panoramskom pogledu na zlatni grad.

Kada se spustite se malo niže, do čuvenog Karlovog mosta u podnožju Hradčana, prelazeći preko Vltave, vidjet ćete kako ovaj magični grad izgleda s rijeke i uz zalazak sunca. Na ovom pješačkom mostu osjetit ćete čari gradskih legendi.

Ako produžite preko mosta, k samom srcu Praga, do Starogradskoga trga, naići ćete na impozantni astronomski sat. Pražský orloj, koji predstavlja glavni simbol ovog grada, sat je koji ima posebno izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, astrološka sazviježđa te pojedine glavne planete. Sat prikazuje srednjovjekovnu percepciju vremena pa kao takav ima izuzetno velik povijesni značaj te predstavlja glavnu atrakciju u ovome gradu. Kada se popnete do vrha astronomskoga tornja imat ćete priliku uživati u definitivno najboljem pogledu, ne samo na prelijepi starogradski trg pun ljudi, kao i na građevine oko njega, već i na cijeli Zlatni Prag, Pariz istoka, Rim sjevera, grad stotinu tornjeva u srcu Europe.

Miloš Cvetković