Je li sigurno putovati u Indiju? – Evo odgovora!

Je li sigurno putovati u Indiju? - ovo je pitanje koje smo često čuli, a donosimo vam i odgovor na isto!

Odgovor je DA. Kao i u svakoj zemlji, tako i ovdje uvijek vam savjetujemo da vodite računa o svojim stvarima. Indija je mnogoljudna zemlja, ali velika većina stanovništva je poštena jer religija tako nalaže.
Kretanje po gradovima, koji su u našem programu, je sigurno. Nakon nekoliko prvih sati provedenih u Indiji i sami ćete steći ovakvu sliku. Mnogo je predrasuda kada govorimo o ovoj zemlji ali najbolji savjet je opustiti se, otvoriti sva čula i uživati u svakoj minuti.
Kontakt s lokalnim stanovništvom je neizbježan, jer fizionomijom i bojom kože budimo njihovu radoznalost. Žele se fotografirati s nama, saznati odakle dolazimo, koji jezik govorimo. Ubrzo ćete shvatiti da su svi prijateljski raspoloženi. Osmijehom se ovdje sve može! Najvažniji savjet za Indiju je da se prepustite ovoj čarobnoj zemlji i zavirite u jedan potpuno drugi svijet i drugačiju kulturu.
Postoje neke tehničke stvari, koje će vam olakšati vaš boravak, stoga nabrajamo neke:

#1 Javni prijevoz

Indija je poznata po svojim željeznicama i nestvarnim predjelima kroz koje prolazi pruga, ali isto tako je svojstveno da se stvaraju i velike gužve unutar vlakova i da bi trebalo rezervirati kartu na vrijeme. Izbjegavajte kupovinu na licu mjesta. U tome vam može pomoći aplikacija Indian railway (IRCTC) na kojoj možete online osigurati mjesto u vagonu.  Nemojte biti iznenađeni uvjetima i gužvama koje su neizbježne, ali sve je to dio jednog posebnog doživljaja.
Postoji još jedan lakši način plaćanja, koji se obavlja preko PAYTM aplikacije i ovo se ne odnosi samo na željeznice, već i na plaćanje u trgovinama, dopunu kredita, taxi prijevoz, smještaj i razne druge pogodnosti. Funkcionira preko bar koda i razvijena je u skoro svim saveznim državama Indije.

Preporučujemo da iskusite čuvena tuk-tuk vozila (motorni trokotači), koja vas mogu odvesti na željenu lokaciju i to je najpopularniji oblik transporta. Potrebno je samo blagim pokretom ruke zaustavite ovo vozilo, koje zuji svuda oko vas ili je dovoljan samo ''eye contact''  i već ste unutra. Sigurni smo da će ostaviti snažan utisak na vas.

#2 Ne zaboravite putovnicu

Što se tiče interneta i mobilnih kartica, najjeftiniji su u svijetu. Za manje od 10 eura možete uzeti odličan mjesečni paket i preporučuje se Vodafone mreža, a za registraciju vam je potrebna putovnica. Putovnica vam je potrebna i za sve mjenjačnice te uvijek obratite pažnju na tečaj.

#3 Vodite brigu o svojim stvarima

Obavezno posjetite tržnice, tu je uvijek gužva i žamor, posebno u jutarnjim satima. Naići ćete na razne začine, riblje specijalitete, ali i na raznovrsnu vege ponudu. U bilo kojem dijelu svijeta se savjetuje oprez pa tako i na ovoj destinaciji. Iz tog razloga, vrijede ista pravila! Prilikom boravka u većim gužvama, svakako pripazite na svoje stvari, torbu, novčanike... I zapamtite, osmijeh je univerzalan jezik, a za svaku pomoć, naš pratitelj putovanja je s vama cijelo vrijeme!