Istanbul između dva leta: brzi obilazak grada

Po povratku iz Kapadokije po drugi sam put u (putničkom) životu imala osmosatni razmak između dva leta, i to u Istanbulu, gradu na dva kontinenta. Prvi put je to bilo kad sam išla u Meksiko prije godinu dana. S obzirom na to da sam sada iskusna s layoverima u Istanbulu, evo nekih savjeta i smjernica:

Kada završite prvi let, nemojte pratiti smjernice za transfere već za prtljagu. (Svakako ako vam je povezan let prtljagu ne preuzimate tu, već direktno idete na izlaz. 😉)

Ako nemate lire možete ih zamijeniti u zračnoj luci, ali gledajte da to bude neka minimalna suma jer je tečaj u zračnoj luci dosta jači nego u gradu i to čak za 1,5 lira.

Taksi bez ikakvih problema možete uzeti na izlazu iz zračne luke. U prosjeku, veliki taksi koji može prevesti najviše 8 osoba stoji oko 50-60 eur po pravcu i za tu se cijenu odmah dogovorite s taksistom. Obavezno uzmite njegov broj da ga pozovete kako bi vas i vratio u zračnu luku. Vožnja od zračne luke do centra traje između 50 minuta i sat i pol, ovisno o gužvi.

Taksist vas može ostaviti kod Grand Bazaara. Kad ga obiđete, možete nastaviti prema Aja Sofiji, Plavoj džamiji, možete svratiti na kafu i/ili klopu u najljepši kafić u Istanbulu @sevenhillsrestaurant, zatim možete produžiti užurbanim uličicama Istanbula prema Egipatskoj tržnici i na kraju prema kuli Galata.

Kako ne biste imali problema sa snalaženjem, preuzmite offline Google karte.

U zračnoj luci budite minimalno sat vremena prije boarding timea koji vam je naveden na karti.

Jelena Stefanović