Istanbul između dva leta: brzi obilazak grada

Po povratku iz Kapadokije po drugi sam put u (putničkom) životu imala osmosatni razmak između dva leta, i to u Istanbulu, gradu na dva kontinenta. Prvi put je to bilo kad sam išla u Meksiko prije godinu dana. S obzirom na to da sam sada iskusna s layoverima u Istanbulu, evo nekih savjeta i smjernica:

Kada završite prvi let, nemojte pratiti smjernice za transfere već za prtljagu. (Svakako ako vam je povezan let prtljagu ne preuzimate tu, već direktno idete na izlaz. 😉)

Ako nemate lire možete ih zamijeniti u zračnoj luci, ali gledajte da to bude neka minimalna suma jer je tečaj u zračnoj luci dosta jači nego u gradu i to čak za 1,5 lira.

Taksi bez ikakvih problema možete uzeti na izlazu iz zračne luke. U prosjeku, veliki taksi koji može prevesti najviše 8 osoba stoji oko 50-60 eur po pravcu i za tu se cijenu odmah dogovorite s taksistom. Obavezno uzmite njegov broj da ga pozovete kako bi vas i vratio u zračnu luku. Vožnja od zračne luke do centra traje između 50 minuta i sat i pol, ovisno o gužvi.

Taksist vas može ostaviti kod Grand Bazaara. Kad ga obiđete, možete nastaviti prema Aja Sofiji, Plavoj džamiji, možete svratiti na kafu i/ili klopu u najljepši kafić u Istanbulu @sevenhillsrestaurant, zatim možete produžiti užurbanim uličicama Istanbula prema Egipatskoj tržnici i na kraju prema kuli Galata.

Kako ne biste imali problema sa snalaženjem, preuzmite offline Google karte.

U zračnoj luci budite minimalno sat vremena prije boarding timea koji vam je naveden na karti.

Jelena Stefanović

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj