Holbox – Karibi u punom sjaju

Kada pogledate fotografije Holboxa, učinit će vam se da si boravak na njemu mogu priuštiti samo milijunaši. Lako je to pomisliti jer njegove duge plaže bijelog pijeska i tirkizne vode mogu stvoriti takav utisak. Međutim, radi se o jednom potpuno nekomercijaliziranome mjestu na kojemu većina ulica nije niti asfalitrana, a prepune su raznobojnih grafita. Riječ je o jednoj potpuno autentičnoj priči, koju Meksiko čuva kao najljepšu tajnu.

Biosfera Holboxa toliko je posebna da je zaštićena od strane UNESCO-a. Osim toga, kako bi se očuvao biljni i životinjski svijet, uprava otoka zabranila je upotrebu motornih vozila. Sigurno se pitate: „Kako se onda kretati ovim otokom?“ Tri su izbora: golf-vozilo, bicikl, noge. Golf-vozilo možete iznajmiti i sami upravljati njima ili ih pak uzeti kao najobičniji taksi. Bicikl je idealan da otkrijete svaki zakutak ovog otočića. Ako vam se nikamo ne žuri možete i prošetati jer ovdje ništa nije daleko i posvuda ima dovoljno hlada koji stvaraju palme i šarene trgovine. 

Na plažama Holboxa prevladaju mirni tonovi plavoga mora, bijelog pijeska i tropskih zelenih palmi, a kada zađete u njegove uličice, ondje će vas dočekati tisuću boja! Za njih su zaslužni kreativni grafiti i restorani jedinstvenog dizajna, u kojima čak i hrana izgleda šareno. Osim toga, tu su i trgovine koje prodaju prave oceanske suvenire – pletene ležaljke, nakit od školjki, šešire od pruća. Najveće su pak blago ovoga otoka sami mještani, vječito nasmijani i ljubazni.

Plaže ovog otoka prava su egzotika, pa čak i kada je plaža dio bara nekog odmarališta, ona će izgledati potpuno autentično jer je opremljena drvenim ili platnenim ležaljkama i nalazi se pod hladom palmi. Većina takvih barova ima jednu stvar koja je specifična baš za Holbox. Naime, zbog njegove mirne i plitke vode pletene ležaljke i drvene ljuljačke na pojedinim se mjestima nalaze nasred vode. Kada prvi put ugledate taj prizor nećete moći odoljeti tome da se pitate: „Jesam li u raju?“

Naručite svoj omiljeni koktel (moja preporuka je margarita, koja savršeno paše na meksičkim plažama), slušajte hitove vječnoga ljeta, zaplivajte u toplom Karipskom moru te se zavalite u meki pijesak, naručite još jedan koktel i to će biti dovoljno da poželite zauvijek ovdje ostati. 

Ako ste tip koji više voli istraživati nego ležati na plaži, a pritom volite životinje, tada će vas zasigurno oduševiti to što na ovom otoku možete vidjeti plamence u divljini zavučenih plaža ili možete otići na neku od ronilačkih tura. 

I na kraju, jedno je sigurno, Holbox vas ne može ostaviti ravnodušnim. Još je sigurnije je to da, kad se budete vraćali na trajekt u luku, poželjet ćete se vratiti još milijun puta.

Jelena Stefanović