Četiri najromantičnija mjesta u Italiji

Italija. Zemlja pizze, vina, gelata, muzike i mjesta koja ostavljaju bez daha. Zemlja koja je već godinama nezaobilazna točka svih svjetskih putnika. Koliko god je istraživali nikad je nećete u potpunosti upoznati. Svako mjesto, svaki djelić ove zemlje priča neku posebnu priču i zrači nekom posebnom magijom. Zato, ako se pitate kamo pobjeći s voljenom osobom na nekoliko dana – Italija je odličan izbor!

Cinque Terre

Koji god grad, selo, regiju i kutak ove prelijepo išarane čizme izaberete, nećete pogriješiti. Ipak, ako se odlučite za obilazak sjevernog dijela, moja je preporuka svakako pet šarenih sela poznatih pod nazivom Cinque Terre. Zahvaljujući njihovim bojama i magiji potpuno ćete uroniti u neka stara vremena, vremena kada su mornari, kako bi jasno uočili svoje domove pri povratku s dugih i napornih plovidbi, kuće bojili jarkim i prepoznatljivim bojama. To ovome danas poznatom nacionalnom parku daje posebnu čar. Svaka kuća zrači nekom posebnom energijom koja vas opija i dovodi u nedoumicu kojem selu posvetiti najviše pažnje. Moja je preporuka svakako selo Manarola, čiji će vam vidikovac s restoranom omogućiti da, ispijajući vino i grickajući čuvene talijanske bruskete, doživite jedan od najljepših zalazaka sunca. Svakako pojedite i najbolji gelato u selu Vernazza te prošetajte vijugavim ulicama Riomaggiorea. Ako ste veliki ljubitelj planinarenja, prošetajte Plavim putem, koji je dug 12 km i povezuje svih pet sela, ili Stazom ljubavi, koja povezuje Riomaggiore i Manarolu.

Firenca

Idući dalje prema središnjem dijelu ove šarene čizme, naići ćete na regiju koja je Michelangelu dala najkvalitetniji mramor za izradu renesansnih kipova. Ekonomski i, prije svega, kulturni centar Toskane, poznat i po čuvenom vinu Chianti, čuvena je Firenca – vlasnica  najljepšega Duoma Italije, koji ponosno nosi najtežu kupolu bez podupirača na svojim plećima. Pored toga što je grad umjetnika, Firenca je i mjesto u kojem je nastao čuveni gelato. Prošetajte vijugavim, kaldrmastim ulicama te popijte kavu na jednom od renesansnih trgova koji će vas vratiti u vremena kada su u ovom gradu živjeli Dante Alighieri i čuveni Medici. Nakon toga počastite se najboljim gelatom i uživajte u pogledu na rijeku Arno s jednog od najljepših mostova Italije, znamenitog Ponte Vecchia. Ovaj je most nekada bio dom zlatara i draguljara koji su na njemu imali svoje kuće, a danas je idealno mjesto da kupite poneki suvenir koji će vas podsjećati na ovaj čarobni grad. Ako se želite ponovno vratiti u Firencu, nakon uživanja u najukusnijem gelatu prošetajte do čuvenog Porcellina, brončane skulpture vepra koja vam jamči sreću ako mu stavite novčić usta. Ako mu pak protrljate njušku, to znači da ćete se vratiti u Firencu.

Rim

Putujući dalje najljepšom čizmom Europe, stižemo do grada do kojeg nas, kako kažu, vode svi putevi. Čuveni Rim, centar antičke kulture. Grad koji ima svoje brojeve, pravo, legende, mitologiju, a i ljubav, kako mu i samo ime, ako ga čitate unatrag, kaže (ROMA-AMOR). Najbolji način da upoznate jedan od najposjećenijih europskih gradova jest pješačenje. Prošetajte ovim muzejem na otvorenom i vratite se u vremena kada su se gladijatori borili i gubili živote iza zidina čuvenog Koloseuma. Ispijte espresso na jednom od prostranih antičkih trgova koje krase najljepše fontane i antičke skulpture isklesane do savršenstva. Zaželite želju leđima okrenuti najbogatijoj fontani Europe, koja dnevno primi i do 3000 eura. Bacite novčić, a nakon što vam dosadi gužva, koja je svakako neizbježna pri posjeti ove europske destinacije, uputite se u romantični Trastevere i uživajte u njegovim srednjovjekovnim i kaldrmastim ulicama. Zalazak sunca dočekajte na jednom od mnogobrojnih vidikovaca ovoga vječnog grada. Najljepši pogled na grad pruža se s brda Janiculum, preko mozaika od krovova, ruševina i kupola, a ne treba zanemariti ni brežuljak Aventino, odakle se pruža pogled na baziliku Svetoga Petra. Ondje se nalazi i prelijep „Vrt naranča“, idealan za šetnju ili izlet u romantičnom ambijentu.

Amalfi obala

Za kraj, ono što svakako ne treba propustiti pri posjetu "čizmi nad čizmama",  jest njen južni i, po mnogima, najljepši i najbajkovitiji dio – Amalfi obala, zemlja limuna. Jedan od najljepših gradova ove regije, jagoda u ovom preslatkom šlagu s komadićima limuna, jest Positano. Promatrajući ovaj biser talijanske čizme dobivate dojam kao da kućice rastu jedna iz druge na liticama planina Lattari. Čini se kao da se umjetnik godinama trudio oslikati prizore mjesta koje je poznati pisac John Steinbeck opisao kao mjesto iz snova koje ne djeluje stvarno ni kada ste tamo. 

Kad smo već kod južnog dijela Italije, ne treba zaboraviti još jedan dragulj koji krasi ovu bajkovitu čizmu. Kada kažem bajkovitu, zaista to i mislim, jer njen dragulj po imenu Alberobello odaje utisak kao da ste odlutali u selo Štrumfova ili Hobita. Zahvaljujući mnoštvu kućica od vapnenca s konusnim krovovima, koje su poznate i pod nazivom „trullo“, na trenutak ćete postati Papaštrumf koji ponosno šeta svoju Štrumfetu, ispija čuveno talijansko vino i jede najukusniju pizzu. Sve to dok sunce zalazi i miluje vas, a vi se zbog toga osjećate zaljubljeniji nego ikada do sada, u nju, u Italiju. 

Miloš Jevtić