Cenotes – uskakanje u majanski podzemni svijet

Kaže se da nisi bio u Meksiku ako nisi video podzemni bazen cenote i zaplivao u njemu, mada posjet ovoj zemlji donese doživljaje u više cenotesa. Neki od njih zanimljivi su po pričama koje se za njih vezuju, drugi su odlični za zip-line. Jedni su kao stvoreni za plivanje, a drugi ispadaju fenomenalno na fotografijama slikanima čak i najlošijim kamerama. 

Cenotes su prirodni vapnenački bazeni. Smatra se da su nastali udarom meteora, a postoji teorija da su svi podzemno povezani. Ima ih oko 7000 i oduvijek su bili važni za Yucatan. Ako ga promatramo geografski, na tom poluotoku nema rijeka i jezera, stoga cenotes na njemu preuzimaju ulogu izvora života. Maje su upravo zbog toga podizale svoje gradove odmah pokraj cenotesa. Danas je ova jedinstvena prirodna pojava prava turistička atrakcija u kojoj može uživati svatko.

Ovi prirodni bazeni nisu nešto što se može vidjeti posvuda – ne predstavljaju ni dio rijeke, ni jezero, ni dio mora. Cenotes su oduvijek bili oblik izvora vode za sebe. Mogu biti otvoreni, poluotvoreni i zatvoreni, a upravo po tome može se razlikovati koliko su stari. Zatvoreni su najmlađi, poluotvoreni srednji po starosti, a otvoreni su najstariji.

Nekada izvor života i podzemni svijet za Maje (smatrali su da u njima živi njihov bog kiše Chaac), ovi su bazeni postali izvor zabave za putnike iz cijelog svijeta. Puno je cenotesa u koje možete uskočiti sa zip-linea ili ih njime „preletjeti“, a po nekima se možete provozati kanuom ili roniti i istražiti podvodni svijet kakav do sada zasigurno niste nikada vidjeli. Meksikanci su iskoristili svoje prirodno blago na pravi način – za divljenje i uživanje.

Nerijetko će se pokraj cenotesa nalaziti gusta zelena džungla puna iguana i drugih životinja tropskih predjela. Ondje ćete moći uživati i drugim čulima jer ćete moći objedovati u autentičnim lokalnim restorančićima s drvenim klupama, majanskim specijalitetima i svježim voćem.

Ipak, neki cenotesi ne nose epitet zabave već kulturnog bogatstva jednog naroda jer su vezane za povijest Maja. Naime, u Chichén Itzi, svjetskom čudu smještenom na ovom poluotoku, nalazi se cenote u kojem se ne kupa i o kojem se može čuti zanimljiva priča od lokalnih vodiča na licu mjesta. Naime, tijekom sušnih razdoblja Maje su žrtvovale ljude bogovima kako bi im poslali kišu pa su na njegovom dnu pronađene kosti i stoga se u njemu ne kupa već služi kao mjesto na kojemu se mogu čuti priče o žrtvama bogu kiše Chaacu.

Cenotes, jedinstveno prirodno čudo Meksika, definitivno je nešto što se ne propušta kad ste na ovom kraju svijeta.

Jelena Stefanović