Tradicionalni slatkiši Armenije i Gruzije

U usporedbi s nekim drugim europskim regijama i dalekim destinacijama, Armenija i Gruzija imaju relativno skromnu ponudu autentičnih tradicionalnih slatkiša. Ipak, bar dva proizvoda zaslužuju pažnju svjetskih putnika i sladokusaca, a vrlo su zahvalni kao snack tijekom putovanja ili kao poklon prijateljima i rodbini. 

Čurčhela je tradicionalni gruzijski slatkiš, mada se može naći i u drugim zemljama kavkaske regije, kao i u pojedinim dijelovima Turske. Nastaje tako da se na konac nanižu plodovi orašastog voća (oraha, lješnjaka, badema ili više njih u kombinaciji) koji se potom umaču u posebnu smjesu napravljenu od grožđanog soka/šire, brašna i drugih sastojaka. Riječ je o prirodnom slatkišu visoke nutritivne vrijednosti koji nije presladak i nema dodanih šećera. Nakon sušenja, koje obično traje 5 dana, čurčhela dobiva izgled nalik kobasici te dugotrajnost, posebno ako se čuva na zraku ili u hladnjaku. Lako ju je nositi te je idealna za konzumaciju između obroka, a može poslužiti i kao sjajan autentični poklon s jedne od najljepših dalekih destinacija. Diljem Tbilisija i drugih gradova u regiji razne je vrste ovoga slatkiša moguće kupiti na ulicama, u mini-marketima, na tržnicama i u prodavaonicama robe široke potrošnje.

Armenci, s druge strane, tradicionalne slatkiše uglavnom baziraju na tijestu, dok voće ostavljaju za proizvodnju alkoholnih pića i konditorskih proizvoda. Nacionalna slastica gata ima oblik veće pogače ili slavskoga kolača, ali je riječ o slatkom tijestu koje može biti obogaćeno orašastim plodovima ili suhim voćem. Pravi se u selima i predstavlja dio nacionalne kuhinje već stoljećima, a turistima je dostupna na improviziranim tržnicama u blizini svih značajnih manastira, kao i u ugostiteljskim objektima. Gata je iznimno slatka te je posebno ukusna kada je topla, iako svježinu čuva više od tjedan dana ne gubeći na intenzitetu okusa. 

Pahlava je armenska varijanta baklave, with a local twist. U usporedbi s grčkom i balkanskom baklavom suša je i češće koristi suho grožđe. U lancu elitnih tradicionalnih restorana „Yerevan“ pahlava ima i dodatni tanki sloj pečenog umućenog bjelanjka i šećera (puslice) koji razbija jak okus kora, oraha i šerbeta te praktički redefinira ovaj širom svijeta konzumirani kolač.

Prilikom obilaska Tbilisija i Erevana pažljivom promatraču neće promaknuti činjenicama da se u dućanima može pronaći vrlo malo konditorskih proizvoda te da se u njima uglavnom prodaju slatkiši iz zapadne Europe i Rusije. Ove zemlje nemaju razvijenu konditorsku industriju, ali izuzetak vrijedan pažnje predstavlja armenska kompanija „Grand Candy“, odnosno njihov proizvod – suho voće u čokoladi. Ovaj jeftin i zdrav slatkiš, upola manje kaloričan u odnosu na Mars ili Snickers, razgalit će vaša čula i održati razinu šećera u krvi. Prodaje se na mjeru, a svaki je komad upakiran u zasebno vakumirano pakiranje kako bi dugo održao svježinu i spriječio topljenje čokoladnoga preljeva na visokim temperaturama. Posebno su ukusne kandirane marelice i smokve, mada niti drugo voće ne zaostaje, kao ni sam čokoladni preljev, koji je zaista visoke kvalitete.

Aleksandar Stojanović