Kako provesti 24 sata u Amsterdamu?

Želite u kratkom vremenu iskusiti nešto autentično i pritom se dobro zabaviti u nekom od europskih gradova? Onda je Amsterdam odlična ideja za vaše putovanje! Sjeverna Venecija, kako ga još nazivaju zbog mnoštva kanala i mostova koji isprepliću mrežu oko uskih i visokih amsterdamskih kuća, zavodljivo čeka da bude istražena. Grad slobode, poroka, srušenih tabua, ali i grad umjetnosti i bogate povijesti, već je dugo visoko na listi najpopularnijih turističkih destinacija.

Dok se proljetno jutro pospano proteže ulicama i Amsterdamci polako započinju svoj dan, krenite u šetnju iz srca grada – s glavnog trga Dam. Ovo je mjesto na kojem su Nizozemci u 12. stoljeću podigli branu na reci Amstel, po čemu je grad dobio ime (Amsteldam). Na trgu dominiraju Kraljevska palača, jedna od tri rezidencije sadašnjega kralja Willema-Alexandera, Nova Crkva, u kojoj se održavaju ceremonije kraljevskih vjenčanja, spomenik podignut žrtvama Drugog svjetskog rata te Muzej voštanih figura Madame Tussauds. Najstariji gradski kanali Singel, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht, koji se u polukružnom prstenu šire oko trga, nalaze se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. 

Na samo desetak minuta hoda od trga nalazi se najšarmantnija tržnica u gradu – Bloemenmarkt – Cvjetna tržnica, čije tezge praktički plutaju na kanalu, po čemu je jedinstvena u svijetu. Nizozemska je jedan od najvećih izvoznika cvijeća, a strast lokalaca prema cvijeću osjetit ćete upravo na ovome mjestu. Tulipane, jedan od simbola ove zemlje, donio  je u 16. stoljeću kraljevski vrtlar nakon kratkoga boravka u Beču. Tulipanima se ubrzo počelo trgovati. Što su bili šareniji, to su bili cjenjeniji – ovaj ljupki cvijet stvorio je opsesiju među Nizozemcima. Kažu da je jedna lukovica mogla promijeniti i po nekoliko vlasnika prije nego što bi bila posađena, a, prema jednoj legendi, neoprezni mladi mornar pojeo je lukovicu tulipana za doručak, misleći da je glavica crvenog luka, što je kasnije platio glavom. Vašu pažnju će također začas ukrasti prodavaonice nizozemskog sira koje se nalaze odmah pokraj tržnice. Kušajte sireve stare po nekoliko godina, sir s čili-papričicom, sir s ružmarinom, lavandom i mnogim drugim okusima. Kako biste barem na jedan dan bili pravi Amsterdamci, svratite u najbližu rent-a-bike poslovnicu te unajmite najpopularnije gradsko vozilo – bicikl. 

Ulica Reguliersbreestraat će vas od plutajuće tržnice za par minuta odvesti na Rembrandtov trg – zasigurno najzabavniji trg u gradu. Okružen kafićima, coffee shopovima i klubovima, ovaj trg svoje pravo lice počinje otkrivati u kasnijim večernjim satima. Skulpture Rembranta i njegove noćne straže dominiraju centralnim dijelom trga, a dijelom straže postajete i vi čim zakoračite među skulpture. Ako želite vidjeti i sliku na koju se skulpture referiraju, iskoristite poslijepodne kako biste posjetili Rijks, nizozemski nacionalni muzej, gdje ovo remek-djelo ima jednak status kao Mona Lisa u Louvreu. Osim Rembrantovih djela, u Rijksu ćete se upoznati i s nizozemskom poviješću od pretpovijesti do 20. stoljeća. Amsterdam je europski grad s najvećim brojem muzeja po kvadratnom kilometru pa, ako ste veći ljubitelj umjetnosti nego povijesti, tu je Muzej van Gogha, koji osim njegovih čuvenih slika “Suncokreta”, “Žetve”, “Bademovo drvo u cvatu” i mnogih drugih, otkriva i priču o njegovom životu. Možda vas pak više privuče Muzej voštanih figura Madame Tussauds? Ili Muzej znanosti Nemo, Muzej pomorstva, Kuća Anne Frank, Muzej marihuane, Muzej dijamanata? Na vama je da izaberete.

Nakon posjete jednom od muzeja, odlično mjesto za mali predah je Vondelpark, izgrađen sredinom 19. stoljeća odmah do muzejske četvrti. Ova zelena oaza prošarana jezercima omiljeno je mjesto za odmor stanovnika Amsterdama. Ako ste u prilici, ne ustručavajte se porazgovarati s njima. Velik broj prijatnih i druželjubivih Nizozemaca su poligloti i gotovo svi govore engleski.

Ogladnjeli ste? U gradu postoji mnoštvo restorana internacionalnih kuhinja, ali ono što ne smijete propustiti probati je lokalni specijalitet - sirova haringa s crvenim lukom. Naravno, uz čašu dobrog nizozemskog piva. 

Kako dan odmiče i Amsterdam poprima noćne boje, uputite se još jednom prema centru. Proći ćete kroz shopping ulicu Kalverstraat, u kojoj se nalaze mnogobrojne radnje poznatih svjetskih brendova, ali, s obzirom na to da su cijene slične onima kod nas, nemojte se ovdje zadržavati. Interesantniji krajevi grada vas zovu. Jedan od njih je i De Wallen, red-light district, odnosno Ulica crvenih fenjera nedaleko od trga Dam. Dame, koje su nekada zabavljale usamljene mornare po povratku s dalekih putovanja, s vremenom su svoj zanat pretvorile u posao, a gradske vlasti su ga legalizirale, što čitavome gradu daje posebnu notu. Ako to niste napravili do sada, u ovoj četvrti posjetite neki od coffee shopova, u kojima je kanabis legalan, a ako ste sladokusac, tu su i čokoladni kolači s marihuanom. 

Vrijeme brzo prolazi i, nakon dana ispunjenog raznolikim iskustvima, jedno je sigurno – poželjet ćete još ostati u Amsterdamu ili mu se vratiti prvom prilikom. 

Tamara Pinter