Zanimljive činjenice o Kambodži

Zanimljive činjenice o Kambodži

1. Zastava Kambodže je jedina državna zastava koja na sebi ima sliku građevine – hrama Angkor Wat.

2. Država je mijenjala svoje ime svaki put kada je osnovana nova vlada: Tokom republikanskih godina se zvala Kmerska republika, zatim Demokratska Kampućija tijekom režima crvenih Kmera i na kraju Narodna Republika Kampućija dok je bila pod vlašću ljevičarske grupe Salvation Front (Front Spašenja). Današnji naziv zemlje je Kraljevina Kambodža.

3. Tijekom četverogodišnje vladavine Crvenih Kmera, jedna petina civilizacije je ubijena. To su mahom bili obrazovani ljudi, monarsi i svećenici.

4. Lider Crvenih Kmera Pol Pot htio je pobiti sve obrazovane ljude u Kambodži, tako da se nitko ne bi mogao  suprotstaviti njegovoj vladavini.

5. Polovica današnje populacije u Kambodži je uzrasta ispod 15 godina.

6. Po staroj tradiciji, u Kambodži se ne slave rođendani. Veliki broj starijeg stanovništa možda ni ne zna kada im je rođendan.

7. Trenutno najveći dohodak zemlje dolazi od tekstilne industrije, drugi od turizma.

8. Kambodža ima jednu od najvećih stopa krčenja šuma na svijetu. U periodu između 1990. i 2005. godine država je izgubila oko 25 000 kvadratnih kilometara šume.

9. U Kambodži se glava smatra svetim dijelom tijela i jako je nekulturno dodirnuti nekoga po glavi, čak i iz milosti.

10. Još jedna stvar koja se u Kambodži smatra jako nekulturnom je kada prekrižite noge tako da vam stopala budu okrenuta prema nekoj osobi, tako da je najbolje samo sjediti s nogama spuštenim na pod.