Go Sushi

Go Sushi

JAPAN

            "Zemlja izlazećeg sunca", s pravom se može nazvati i zemljom samuraja, sumo-hrvanja i nindži ili pak zemljom zen mudrosti, haiku poezije i bonsai drveća. Tradicija njegovana gotovo dvadeset tisuća godina, uzdigla je japansku kulturu u sam vrh svjetske književnosti, filma, sporta, znanosti i tehnologije, a gospodarstvo smjestila na treće mjesto na planeti. Ipak, unatoč ubrzanom načinu života, suprotno svim očekivanjima, Japanci imaju najduži životni vijek i najmanju stopu pretilosti. Prosječan stanovnik Japana poživi 83 godine, što je za deset godina dulje nego stanovnik Srbije.

Tajna nije u medicini ili genetici, već jednostavno - u prehrani. Japanska kulinarska tradicija, osim što vodi računa o skladu okusa i pripremi koja graniči s umjetnošću, zasnovana je i na poštivanju prirode, tako da je izuzetno zdrava. Specijaliteti se zasnivaju na mješavini riže i dodataka u vidu mesa, ribe, morskih plodova ili tofu sira, uz dosta povrća i neizostavne začine.

Premda se na ulicama Tokija odavno ne čuju udarci katana, odjek gonga i koraci gejša, mnogobrojni sushi-barovi, poput renomiranog "Hira" smještenog u tokijskom metrou, oživljavaju duh drevnih vremena. U njima se servira jedan od najvećih specijaliteta kako japanske, tako i svjetske gastronomije. Kvalitetna riža kratkog zrna u kombinaciji sa svježim lososom, tunom, gamborom ili morskim plodovima umotana u slatkaste listove nori alge stvara jedinstven i svjetski poznat okus sushija. Uz dodatak kvalitetnog soja sosa, aromatičnog mariniranog đumbira i vasabija (zelenog premaza okusa sličnog renu), suši je izuzetno hranjiv, povoljno utječe na živčani sustav, budi strast i čula, pojačava cirkulaciju i unosi vitalnost i energiju u čitav organizam, stoga ne čudi što ga često nazivaju afrodizijakom.

Kada se kaže Japan, vjerujemo da većina prvo pomisli na sushi. Istina je da je sushi je zapravo izmišljen negdje u Kini u 7. stoljeću, ali je vrlo brzo postao popularan u Japanu. Iako riječ sushi dolazi od vrste riže koja se koristi za pripremu ovog jela, ono je svakako prepoznatljivo po sirovoj ribi. U prošlosti je riža korištena isključivo da se održi svježina sirove ribe a danas je ova kombinacija jedna od najpopularnijih vrsta jela u svijetu. Maderna sushi, od hladne kuhane riže začinjena octom koji se oblikuje u komade veličine zalogaja i na vrhu sa sirovom ili kuhanom ribom počeo se konzumirati kao takav u XVI stoljeću. Iako danas postoji veliki broj kombinacija, osnovne i najpopularnije vrste su: maki sushi, nigiri sushi i temaki sushi. Prema sushiju nitko ne ostaje ravnodušan - obožavate ga ili ... ćete se radije opredijeliti za neku drugu vrstu hrane. Ako vam je na sam spomen sushija krenula voda na usta, onda vam ništa drugo ne preostaje nego da pribavite okruglu rižu, ocat od riže, nori alge, umeboshi, soja sos sa što manje octa i soli u njemu, crni sezam, zreli avokado, mrkvu, krastavac ili jednostavno krenete s nama u Japan i probate najbolji sushi na svijetu!

Hákon

Hakone je divan, planinski nacionalni park južno od planine Fuji i upravo se s ovog mjesta pružaju najljepši pogledi ka čuvenom Fujiu. Prošaran je jezerima i izvorima tople vode, svetištima i muzejima umjetnosti, a budući da se do njega lako dolazi iz Tokija, predstavlja pravu oazu za sve koji žele pobjeći od gradske gužve Tokija. Željeznice, uspinjače, šinobusi i autobusi kojim se prevozite s jednog mjesta na drugo, samo upotpunjuju dojam o ovim nevjerojatnim predjelima. Postoje čak i "piratski brodovi" obojeni živim bojama koji plove po jezeru Ashi, formiranom prije 3000. godina u vulkanskom krateru planine Hakone. Jedna od glavnih atrakcija ovog parka, muzej na otvorenom koji sve posjetitelje ostavlja bez daha. Prekrasno uređen park pun je skulptura - umjetničkih djela Rodena i Giacometija, kao i djela Henryja Moorea. Koliko god vremena provedete u ovom parku, čini se da niste vidjeli sve ... Vožnja žičarom iznad vulkanske doline koja se još uvijek dimi, jedan je od najjačih utisaka. Upravo u ovoj dolini ćete probati i čuvena crna jaja po kojima je ova regija poznata.

Ipak, ono što sve ostavlja bez daha je moment kada vam se u daljini ukaže veličanstveni Fuji prekriven snijegom. Japanci ovaj gotovo savršeni vulkan smatraju svetim simbolom svoje zemlje.

SAKE

Sake je japansko nacionalno alkoholno piće proizvedeno od riže, poznato i kao rižino vino. Povijest proizvodnje i konzumiranja sakea vezuje se za III stoljeće kada je i sama rižaa donesena u Japan. Iako je danas najpoznatije alkoholno piće u Japanu, u prošlosti se sake koristio u potpuno drugačije svrhe. Naime, ljudi su se od davnina divili bjelini i mladenačkom izgledu proizvođača sakea. Tada se sake počeo koristiti za njegu kože, pa je jedna od tajni svake gejše bila da, prije nanošenja šminke, na lice stavi sake.

Danas je sake bitan dio svakodnevnog života i kulture u Japanu. Služi se hladan ili topao i konzumira se u svakoj prilici, bilo da se radi o veselju ili rastanku. Tradicionalno se konzumira iz porculanske šalice koja se naziva sakazuki ili iz japanskih kutija od cedrovine - masu. Posude su male i obično se iz njih može popiti svega par gutljaja. Običaj je kada se boca jednom otvori da se popije do kraja. Kampali!