Indija Diwali

Indija Diwali

Diwali- festival svjetlosti

Najveći praznik u Indiji je pravo vrijeme za upoznavanje s čarobnom kulturom ove zemlje. Ako su vas plašile priče o niskom stupnju higijene, neuređenosti i drugim šokovima koje Indija donosi, za vrijeme Diwalija sve se kuće cakle od čistoće, ulice su očišćene od smeća, a u dovratcima kuća, na svježe ofarbanom i ručno oslikanom zidu, stoje male svijeće koje simboliziraju mir. Festival svjetlosti provodimo u dvije države Indijsko-pakistanskog podkontinenta, u Utar Parades i Rajasthanu. Različitost između dva susjeda se vidi već nekih 5 metara pošto prijeđete granicu.

Slijećemo u glavni grad Utar Pradeša - Laknau i odmah upadamo u moj omiljeni noćni vlak "second A / C", u klimatizirana spavaća kola. Uživamo u licima, glasovima i mirisima Indije. U vlakovima je uvijek bučno i veselo, a ovdje postoji i termin "vozni pjevači i zabavljači" koji karakterizira ljude koji izvode glazbene kompozicije uz ples ​​i pjesmu praćeni gromoglasnim povicima na svakoj stanici.

Prva točka je mistični i bezvremenski Varanasi, najsvetiji grad na Gangu, kojega Hindusi smatraju gradom za umiranje. Ovdje lomače gore 24h, svi hodaju ulicama u bijelim odorama, jer je to boja u kojoj Hindusi sahranjuju svoje mrtve. Grad je na samom obodu Ganga i postavljen je na preko 100 gatova, na kojima se nalaze hramovi, gostinske kuće za turiste i palače. Smještamo se blizu gatova i navečer imamo priliku otići na večernji "Arti", predstavu koja simbolizira slavu vatri. Mladi svećenici u bijelim odorama sa svijećnjacima u transu recitiraju molitve okruženi stotinama ljudi. Svi promatraju ovu ceremoniju, osim klinaca koji skakutajući s broda na brod prodaju puđe za par rupija. Puđe su košarice od lišća i cvijeća koje se, uz molitvu i svijeću koja se upali na njima, puštaju niz Gang. U povratku imamo prilike vidjeti svete ljude kako sjede savršeno mirni na gatovima. Oni su se odrekli svega materijalnog i žive baš na ovom mjestu, najčešće polugoli, zamotani do pasa u jednu krpu. Puše hašiš po ugledu na Šivu, vrhovno božanstvo koje živi na isti način. U Varanasiju idemo i na jutarnju vožnju Gangom i uživamo u scenama grada koji se budi u svoj svojoj ljepoti na rumenom izlasku sunca. Gledamo žene koje rano ujutro u rijeci peru odjeću i šarene sarije koji se suše na stubištu praveći izuzetne mozaike. Nakon Varanasija vlakom se upućujemo u toplije krajeve, u vreli i blistavi Rajasthan.

Stižemo u Jaipur, glavni grad i najveći grad Rajasthana, pretežno pustinjske države. Poznat je kao "Pink grad" zbog boje kojom je u XIX stoljeću farbana uža jezgra grada, dio oko kraljevske palače. Prostrani bulevari i šarmantan stari centar grada su nešto što vas osvoji za sekundu. Mnoštvo bazara i uličnih prodavača nakita i tkanina, posjete malim tvornicama, ručna izrada nakita i plave keramike koja je tipična za ovaj dio Indije ... Jaipur je riznica začina koje povoljno možete kupiti na ulicama. Tu upoznajemo avanturističku vožnju rikšama od koje nam osmijeh ne spada s lica. Nakon udara adrenalina idemo u obilazak Amber palače koja je malo izdvojena iz grada, u blizini sela slonova, gdje se uzgaja oko 2000 slonova. Amber palača, biser među palačama u Rajasthanu, sagrađena je u XVI stoljeću za maharadžu Man Singa, zapovjednika Akbar armije. Vraćamo se u grad gdje razgledamo Gradsku palaču, Palaču vjetrova, observatorij iz XVIII stoljeća s impozantnim instrumentima za mjerenje vremena, Hram majmuna gdje hranimo iz ruke bebe majmuna. U Jaipuru se također upoznajemo sa specijalitetima radžastanske kuhinje i svim blagodatima iste.

Organiziramo jednodnevni izlet u Agru kako bi posjetili najveći spomenik ljubavi na svijetu - Taj Mahal. Usput obilazimo când Baori, bunar iz XIII stoljeća i "grad duhova", predivni arhitktonski biser i nekadašnju prijestolnicu Mogulskog carstva Faterpur Sikri.

Nakon par dana u Jaipuru, selimo se u jednu potpuno drugačiju sredinu koja odiše mirom i živahnošću, u sveti grad Pushkar. Pushkar je grad Brahme, vrhovnog božanstva u hinduističkoj religiji i ovo je jedini grad u kome se on smije slaviti. Karekterističan je po svetom jezeru gdje se vrše ritualna kupanja i gdje se zalasci sunca preslikavaju u plavkastoj vodi, rajskoj hrani bogatoj voćem koja se služi svuda na ulici, malim ulicama u kojima su silne trgovine s robom koja se šije za svega par eura po vašoj mjeri . U Pushkaru zbrajamo dojmove, idemo na treking do obližnjih brda, uživamo u masažama i šopingu.

Put nas vodi dublje u pustinju ka "Plavom gradu", Jodhpuru, gdje obilazimo Mehangar tvrđavu, po mnogima najljepšu tvrđavu Rajasthana s muzejskom zbirkom rariteta iz raznih etapa života obitelj maharadža. Odatle promatramo kako se "Plavi grad" utapa u pustinju. Na drugom kraju grada, kao kroz maglu, možemo vidjeti Maharadžinu palaču u kojoj je jedan dio muzej, a drugi i dalje služi kao rezidencija za kraljevsku obitelj. Obilazimo kraljevski mauzolej, kao i bivšu prijestolnicu Mandu koja po svojoj arhitekturi i egzotičnom vrtu više podsjeća na građevine iz Kambodže nego li Indiju.

Posljednji od gradova koji obilazimo u Rajasthanu je "Venecija istoka", grad iz bajke, sjajni i blistavi Udaipur. Smješten je na jezeru Pico s veličanstvenom blještavo bijelom palačom u sredini u kojoj se danas nalazi luksuzni hotel. Oko jezera su mali hramovi u hladu svetog Bunyan drveća. Udaipur je od XVI stoljeća bio sjedište slavnih mevarskih prinčeva koji su jedini u Rajasthanu odoljeli islamskoj invaziji i održali jednu od najdužih, najhrabrijih i najljepših dinastija na svijetu. Šarmantni grad je s ukusom i mjerom podređen turistima, pretežno onim sa malo dubljim džepom, ali red je da i mi vidimo Indiju u ovakvom svjetlu. Prvi dan idemo u obilazak velebne gradske palače koje predstavlja kompleks malih dvorova s ​​uskim prolazima. Šetamo do bujnih dvorišta i mramorne dvorane ukrašene mozaikom i detaljnim minijaturama. Fontane, kanali, egzotično raslinje čine te skrivene oaze posebno zanimljivim. Palača odiše bogatstvom i okusom. Druga markantna točka na putovanju je Palača na vodi do koje ćemo stići brodom. Inače, Udaipur je poznat po divnim suvenirima koje možete ponijeti odavde u vidu interesantih minijatura, posebno vezene kurte ili dragog kamenja. Predvečer odlazimo u kulturno-umjetnička društva gledati predstave i na taj način upoznajemo se s legendama, poviješću, plesom i glazbom iz ovog kraja.

Diwali dočekujemo u prijestolnici Indije, New Delhiju, u sasvim običnom restoranu na vrhu zgrade. Vatromet počinje u šest popodne. Svaka kuća ima vreću svojih mini vatrometa i svaki ukućanin ima svoje vrijeme za ispaljivanje istog, a najmlađima se veličina vatrometa koji će pustiti određuje prema godinama. I ta fešta neprestano traje do 4 sata ujutro. Nebo je malo rozikasto, malo šareno ... Užitak nam pospješuje pivo iz čajnika, jer je zabrana alkohola prisutna svuda. Smijemo se pokušajima da upalimo naše vatromete i sudjelujemo u nacionalnom prazniku. Festival svjetlosti pod svjetlima Indije. Ovako se čarobna zemlja zamišlja, tako izgleda na filmovima ...