Deset stvari koje možda niste znali o Tajlandu

Deset stvari koje možda niste znali o Tajlandu

1. Bangkok se nalazi u Guinnessova knjizi rekorda kao grad s najdužim imenom na svijetu, a puno ime je Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit što u prijevodu znači grad anđela, veličanstveni grad besmrtnika, grad devet dragulja, sjedište kralja, grad kraljevskih palača, dom bogova…

2. Na poleđini kovanica se nalaze slike hramova i svi hramovi se nalaze u Bangkoku, a moguće ih je sve obići za jedan dan. To su: 1 baht novčić- Wat Phra Kaew (Hram Smaragdnog Bude, koji se nalazi unutar Grand Palače), 2 baht novčić- Wat Saket (Hram na brdu), 5 baht novčić- Wat Benjamabophit (Mramorni  hram), 10 baht novčić- Wat Arun (Hram zalazećeg Sunca).

3. Tajlanđani izuzetno poštuju svog Kralja, do te mjere da je svaki komentar protiv njega kažnjiv zakonom. U Bangkoku se svakodnevno pušta nacionalna himna u 8h i 18h i ako se zateknete na javnom mjestu u to vrijeme običaj je zastati i poslušati himnu dok se ne zavrsi. Ono sto je također zanimljivo je da cak i ako odete na neki kulturni događaj ili u kino, prije nego što film počne prvo se pušta himna u čast Kralju, ako ne ustanete za vrijeme himne možete završiti i u zatvoru.

4. Kao i svaka zemlja i Tajland ima neke stare zakone koji se više ne poštuju toliko, ali su nam svakako zanimljivi. Neki od njih kažu da je ilegalno izaći na ulicu ako ne nosite donje rublje, da je ilegalno upravljati motornim vozilom golih grudi, kao i da je ilegalno koristiti voćku durijan kao oružje, odnosno gađati nekoga njome, i kazna će biti određena ovisno o tome koliko bodlji je žrtva zadobila. Jedan zakon koji se i dalje koristi je primjerice, da je ilegalno zgaziti bilo koju tajlandsku novčanicu na strani na kojoj je slika Kralja.

5. Tajland, pogotovo Bangkok, je vrlo liberalan što se tiče seksualnosti i različitih seksualnih identiteta, pa se tako nemojte iznenaditi ako na nekim mjestima naiđete ne na dva nego na tri različita toaleta. Tajland je jedina zemlja na svijetu koja ima ovako nešto, a to je namijenjeno tzv. trećem rodu, transseksualnim muškarcima, koji su na Tajlandu poznati kao ladyboys.

6. Jeste li znali da Red Bull, poznato energetsko piće, zapravo potiće s Tajlanda? Chaleo Yoovidhya, iz centralnog Tajlanda s vrlo malo obrazovanja, preselio se u Bangkok potržiti svoju sreću. Napravio je ovo piće (mix kofeina, sirupa i sećera) te je ono vrlo popularno na Tajlandu još od 1976.godine. Austrijski biznismen Dietrich Mateschitz je ’80tih godina često poslovno putovao za Bangkok i pio je Red Bull da bi  “liječio” jetlag (nesanicu od vremenske razlike, poslije dužeg leta aviona). Njih dvojica su postali partneri i zajedno su odlučili da bi bilo dobro ovaj proizvod izbaciti na ostala tržišta. Okus je malo modificiran i pakiranja su malo veća, a koliko su uspješni govori sama činjenica da je 2012. kada je umro, osnivač Red Bulla “vrijedio” je 5 milijardi dolara i bio je treći najbogatiji čovjek na Tajlandu.

7. U Bangkoku se nalazi najveća kineska četvrt na svijetu, poznatija kao Yaowarat. U ovoj četvrti živi preko milijun Kineza i preko dana je pravi raj za sve one koji vole kupovati jeftine stvari, a noću se pretvara u ogromnu tržnicu hrane gdje možete probati razne specijalitete. Ono što je još zanimljivo je da se u ovoj četvrti nalazi i najveći zlatni Buda na svijetu! Napravljen od čistog zlata i težak preko 5.5 tona, ovaj Buda je definitivno nešto što morate vidjeti!

8.Chatuchak market ili JJ market je jedna od najvećih tržnica na svijetu i nalazi se u Bangkoku. S preko 15 000 štandova, gdje se prodaje sve- od hrane do namještaja, Tajlanđani vole govoriti “Ako ne nađeš na JJ marketu, onda vjerojatno ne postoji”.

9.Bangkok su ranije zvali i “Venecija istoka”, jer je grad isprecjecan s preko 100 kanala.

10.Tajland još zovu i “Zemlja slobodnih” jer je jedina zemalja u jugoistočnoj Aziji koja nikad nije bila kolonizirana.