Gruzija Armenija Kapadokija

Gruzija Armenija Kapadokija

Gruzija, Armenija, Kapadokija

17 dana, bus + hosteli

Polazak 13.09.: FIRST MINUTE CIJENA DO 03.08.2019. - 2.760 kn

Polasci: 09.08.2019. (POPUNJENO), 13.09.2019.

Magija prirodnih čuda, avanture po Kavkazu, stari manastiri, spomenici kulture, šarm Tbilisija i Erevana, predivna šetališta uz more, kupanje, shopping i najukusnija klopa ...

Bizantion, Konstantinopol, Carigrad ili Istanbul, kako god ga nazivali, je jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Istanbul je grad za svakoga, jutarnja turska kava uz ratluk, specijaliteti morskih plodova, šoping na tržnicama, pušenje nargila, baklave sa pistaćima, nogometni stadioni i košarkaške dvorane, palače, džamije, Patrijaršija, zidine Carigrada, najveća kršćanska crkva pretvorena u džamiju - Aja Sofija (današnji muzej), Topkapi, antički hipodrom, Bazilika cisterne, zaljev Zlatni rog, Bosporski tjesnac, šetnje uz more ...

Konstantinopol je izgrađen kao "Novi Rim", grad na 7 brežuljaka, po nalogu impreratora Konstantina Velikog. Za vrijeme Otomanskog carstva u njemu je izgrađeno 1400 toaleta. Tulipani su bili simbol Istanbula, omiljeno cvijeće mnogih sultana, pa su poslane u Nizozemsku čiji su danas zaštitni znak. Kapali čaršija ili Veliki bazar je najveća tržnica na zatvorenom prostoru na svijetu s više od 3000 dućana. Agatha Christie je napisala čuveni roman "Ubojstvo u Orient Expressu" u hotelu Pera Palas u Istanbulu, simbolično, jer je posljednja stanica najpoznatijeg vlaka na svijetu bila upravo u Istanbulu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prijestolnica pokrajne Adžarija. U gradu živi oko 120000 stanovnika. Vrlo je bogat kulturnim nasljeđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom. Ovaj grad na zapadu Gruzije se vrlo brzo razvijao u posljednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara.

Vodimo vas na druženje s ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svijetu prihvatile kršćanstvo kao službenu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse najstarije na svijetu, uklesane u stijeni, izgrađenih na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Tbilisi - grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije nastao u V stoljeću. Mješavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i prepun zanimljive povijesti. Najznačajnije znamenitosti grada su Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska vijećnica i veliki stup sa zlatnom figurom Svetog Đorđa, zgrada Parlamenta, Predsjednička palača, Stari grad prepun uskih uličica, starih obrtničkih radnji i šarenih kućica, Narikala utvrđenje, most mira ...

Erevan - Nalazi se u podnožju planine Ararat i jedan je od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu. Glavni je grad Armenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Mješavina rusko-otomansko-perzijske arhitekture i prelijepe znamenitosti, kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, parka pobjede, Opere, Plave džamije ...

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Armenije, mješavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i vanjskih utjecaja Rusije, Turske i Perzije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Goreme (Kapadokija) je gradić okružen neobičnim oblicima reljefa, stijenama - "dimnjacima", pećinama, podzemnim gradovima, crkvama u stijenama, balonima s kojima sviću zore, stvrdnutim potocima lave ... Često ga nazivaju "đavolji grad". To je mjesto gdje su se kršćani krili tijekom progona u 4.stoljeća.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

PLAN I PROGRAM PUTA:

Dan 1: Polazak s parkinga ispred Muzeja povijesti Jugoslavije (Kuća cvijeća)  u 14h. Dnevno-noćna vožnja preko Srbije, Bugarske i Turske s usputnim pauzama zbog reguliranja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 2: Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Miris Orijenta, specijaliteti od morskih plodova, tržnice bez kraja, velebne palače, džamije, uživanje na obali mora. Smještaj u hotel u popodnevnim satima. Fakultativno krstarenje Bosporom: Galata most, Galata kula, Dolmabahče palača, Ataturkov most, vile na obali zaljeva, Djevojačka kula... Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 3: Pakiranje stvari i napuštanje soba. Fakultativni obilazak grada s lokalnim vodičem: antički hipodrom, Aja Sofija, palača sultana Topkapi, Plava džamija... Popodnevni polazak za Batumi. Dnevno-noćna vožnja s usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 4:  Dolazak u Batumi u prijepodnevnim satima, grad na obalama Crnog mora. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u posljednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara. Smještaj u hotel u popodnevnim satima. Odmor i fakultativno razgledanje grada. Slobodno vrijeme za kupanje na obalama Crnog mora. Noćenje.

Dan 5: Rani jutarnji polazak za Tbilisi. Vožnja kroz prelijepe predjele i dolazak u Tbilisi. Smještaj u hostel u popodnevnim satima. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Europa ni Azija,.. Fakultativni obilazak grada, Trg Slobode, Gruzijski parlament, Stari grad sa šarenim kućicama i uskim uličicama, Metekhi crkva na stijeni iznad rijeke, Central Rajk park, Most mira Predsjednička palača, Katedrala Svetog Trojstva...Uživamo u pogledu na grad sa stare Narikala tvrđave, obilazimo masivni spomenik Majke Gruzije na vrhu tvrđave, spuštamo se u islamsku četvrt i obilazimo malo drugačiji Tbilisi. Fakultativno odlazimo do termalnih kupelji, u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju. Vrijeme za individualne aktivnosti.. Noćenje.

Dan 6: Fakultativni izlet na sjever zemlje u podnožje Kavkaza. Na samom sjeveru Gruzije blizu granice s Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predjelima s visokim visoravnima planinama pokrivenim vječnim snijegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelijepe predjele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na rijeci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vjencima Kavkaza uvijek prekrivenih snijegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

Dan 7: Fakultativni izlet na samu granicu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo samostanski kompleks David Gareja, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI. st. i uklesan je u stijeni usred polu-pustinjske visoravni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

Dan 8: Napuštanje smještaja i ranojutarnji polazak za Armeniju. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobivanja armenske vize nastavljamo put prema Yerevanu. Dolazak u prijestolnicu Armenije. Smještaj u hostel u popodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada koji leži na rijeci Hrazdan i čuva mješavinu kultura, povijesti i arhitekture. Trg Republike, Sjeverna avenija, Abovijanska ulica s Moskovskim teatrom, Teatralni trg, Opera, Kaskade, park pobjede, masivna skulptura majke Armenije, Plava džamija, pokrivena tržnica u islamskom djelu… Noćenje.

Dan 9: Krećemo u fakultativni izlet na sjever Armenije, do grada Sevan. Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Samostan Sevanavank, najpoznatiji i najposjećeniji samostan u regiji, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluotoku. Zatim odlazak u samostan Hayravank i u selo Noratus. U povratku, radimo kratku pauzu za kupanje i odmaranje. Povratak u Yerevan. Fakultativni izlazak u neki od Yerevanskih barova ili klubova. Noćenje.

Dan 10: Fakultativni izlet na jug Armenije. Obilazimo Ecmijadzin, majku crkvu Armenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izgrađenu u IV. st., najstariju katedralu na svijetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se vjeruje da je Sveto koplje kojim je na križu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposjećenijih samostana u Armeniji. Samostan Hor Virap je usko povezan s prihvaćanjem kršćanstva i u njemu je po predaji bio zatočen Sv. Grigorije Prosvjetitelj. Izlet nastavljamo samostanom Noravank, samostan iz XIII. st. i grobnice obitelji Orbelian. Samostan se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stjenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo s tradicionalnim životom Armena, uživamo u armenskim specijalitetima i isprobavamo poznato armensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina. Povratak u Yerevan. Noćenje.

Dan 11: Pakiranje i napuštanje soba. Fakultativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u cijelom bivšem Sovjetskom savezu. Nakon Garnija obilazimo samostan Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u doslovnom prijevodu značilo Samostan Koplja. Ovaj jedinstveni kompleks samostana dijelom je isklesan u samoj stijeni koja ga okružuje. Samostan je napravljen u IV. st. a po predaji u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmijadzin katedrale. Povratak u Yerevan, kratko slobodno vrijeme za odmor i nastavak puta prema Batumiju. Noćna vožnja s usputnim kraćim pauzama zbog odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Dan 12: Dolazak u Batumi. Radimo tehničku pauzu od 10 sati. Slobodno vrijeme. Večernji polazak za Kapadokiju. Noćna vožnja s usputnim kraćim pauzama zbog odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Dan 13: Dolazak u Kapadokiju, okolina Gorema, mjesto Urgup, “đavolji grad” kako ga mnogi nazivaju. Prva podzemna naselja nastala su još 2000.godine pr.Kr. dok je današnji grad Goreme nastao u IV. st, za vrijeme progona kršćana, koji su se sakrivali po pećinama. Fakultativni obilazak Doline golubova, gdje možete vidjeti ove ptice načičkane na stijenama. Obilazimo poznate „Dimnjake“, prirodna čuda slična poznatoj Đavoljoj varoši, muzej na otvorenom, najveću atrakciju Kapadokije. Dvorac Uksisar odakle uživamo u pogledu na stvrdnute potoke lave, pepeo i kamenje koje je vulkan nanio prije više milijuna godina. Panorama Doline meda, ručak u lokalnom restoranu, antički grad Avanos, kapadokijski muzej na otvorenom – kompleks antičkih pećina, crkva u stijenama gdje su obitavali pravoslavni monasi... Smještaj u hotel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 14: Fakultativni obilazak grada Urgup s kamenim skulpturama u obliku gljiva, rezultat tisuće godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapasa (Sinasos) pa selo Tuskinpasa, tipičan primjer arhitekture Turaka Seldzuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji podzemni grad u regiji (85metara), s 16 katova od kojih obilazimo 8 s vodičem. Na ovom mjestu su se krili kršćani tijekom progona od V. do X. st. Noćenje.

Dan 15: Pakiranje stvari i napuštanje soba. Slobodno vrijeme do večernjeg polaska. Noćna vožnja s usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na oko 4 sata ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 16: Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Pravimo tehničku pauzu od 10 sati.  Slobodno vrijeme za shopping, klopu i još jedan dan uživanja u „gradu na dva kontinenta“. Polazak za Beograd u poslijepodnevnim satima. Noćna vožnja preko Bugarske s usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Dan 17:Dolazak u Beograd u popodnevnim satima.

Polazak: 09.08.2019., 13.09.2019.

Cijene i uvjeti: 

Termin

09.08.2019.

13.09.2019.

First minute cijena:

2.905 kn

2.905 kn

Regularna cijena:

3.065 kn

3.065 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

09.08.2019.

13.09.2019.

First minute cijena:

2.760 kn (369 €)

2.760 kn (369 €)

Regularna cijena:

2.910 kn (389 €)

2.910 kn (389 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Termin 09.08.2019. - First minute cijena vrijedi za prijave do 20.04.2019., nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

*Termin 13.09.2019. - First minute cijena vrijedi za prijave do 03.08.2019., nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 22.01.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja:

Prilikom prijave plaća se 800 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 4 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 6 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti točne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 30 dana prije puta.

U cijenu putovanja su uključeni:

 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
 • Prijevoz visokopodnim autobusima na navedenim relacijama (klima, audio i video oprema)
 • 1 noćenje s doručkom (buffet) u hotelu 3* u Istanbulu u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Batumiju u 1/2 sobama
 • 3 noćenja u hostelu u Tbilisiju u višekrevetnim sobama
 • 3 noćenja  u hostelu u Yerevanu u višekrevetnim sobama
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u hotelu 3* u Kapadokiji u 1/2 sobama

 U cijenu putovanja NISU uključeni:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Individualne troškove na putovanju
 • Prijevoz do i od Beograda

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Tbilisi je grad Svetog Jurja, glavni grad Gruzije i dom oko 1.345.000 stanovnika. U V. stoljeću osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mjestu gdje je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izletio izliječen. Ime grada potječe od gruzijske riječi za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmiješane s modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Yerevan se nalazi u podnožju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svijetu, glavni grad Armenije i ekonomski, politički i kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Erevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture. U sovjetsko vrijeme počele su velike rekonstrukcije s ciljem da se od Yerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Erevan treba podsjećati na Pariz, Beč i Sankt Petersburg.

Istanbul je najveći grad Turske i sigurno jedan od najljepših  i najspecifičnijih gradova na Svijetu.  Mnogobrojne turističke atrakcije, miris orijenta, mostovi, Bospor i nevjerojatan duh grada svake godine privlači sve veći broj turista. Zaštitni znak grada je poznata Aja Sofija gdej su se mješale kulture i religije dvije civilizacije. Nikako ne treba propustiti i poznati bazar, jedan od najpoznatijih na svijetu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prijestolnica pokrajine Adžarija. U gradu živi oko 120000 stanovnika. Veoma je bogat kulturnim nasljeđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom.

Goreme je gradić od antičkog vremena poznat kao Kapadokija. Okružen je stjenama vulkanskog porijekla nastalih erozijom, pećinama, neobičnim krajolicima. Podzemna naselja datiraju još iz IV. st. Nacionalni park je pod zaštitom UNESCO-a zajedno s povijesnim lokalitetima uklesanim u stjenama. Mnogi ga zovu “đavolji grad”.

 

Razgledavanje grada s lokalnim vodičem

Plava Džamija jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu. Europljani su joj dali ime Plava džamija zbog plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Sagrađena je početkom 17. st, i poput ostalih džamija sadrži grobnicu osnivača. Nekada je od nje kretalo hodočašće prema Meki i upravo zbog njenih 6 minareta na najvećoj svetinji muslimana - džamiji u Meki je dodat i sedmi.

Aja Sofija, ili kako je mnogi zovu, CRKVA SVETE MUDROSTI, pravo je remek -djelo bizantske arhitekture. Bila je najveća crkva u nekadašnjem Rimskom carstvu  i najpoznatija crkva u krščanstvu oko 9 stoljeća. Stupovi su joj od najvrednijeg mramora iz Mramornog mora, Nikeje i Južne Afrike i u jednom od tih stupova postoji šupljina u koju stavite palac, okrenete ga za 360 stupnjevai i zamislite želju. Kažu, garantirano se ispunjava!

Topkapi je palača sultana koja se po mnogo čemu razlikuje od europskih palača i dvoraca. To je kompleks koji se sastoji od više odaja - sultanova rezidencija, kuhinja, harem, riznica... U Topkapiju se čuva Mojsijev štap, drugi najveći dijamant na svijetu, svete relikvije sultana Selima...

Krstarenje Bosporom

U istom momentu pogled na dva kontinenta! Sudar istoka i zapada, miris orijenta i džamije naspram širokih bulevara i visokih zgrada... Krećemo iz zaljeva Zlatni rog, prolazimo ispod Galata mosta sa alasima koji načičkani kao vrapci pecaju ribu, vidimo Jeni Džamiju i veličanstvenu Sulejmaniju, Egipatsku tržnicu, venecijansku Galata kulu, Djevojačku kulu obasutu legendama, Dolmabahche palaču sultana koja je izgrađena po ugledu na Versaille i gdje su svi satovi zaustavljeni u vrijeme kada je umro prvi predsdednik Turske Kemal Ataturk, Ataturkov most koji spaja Europu i Aziju, ljetnikovce i vile pored Bospora, noćne klubove... Miris mora, svježe ribe i najukusnijih kolača. Kročimo na azijsko tlo i fotografiramo se na obali moreuza...

Podnožje Kavkaza - Stepantsmind i Gergeti

Na samom sjeveru Gruzije blizu granice s Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predjelima s visokim visoravnima planinama pokrivenim vječnim snjegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelijepe predjele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vjencima Kavkaza uvijek prekrivenih snijegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu.

Samostanski kompleks David Gareja

Samostanski kompleks poznat i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI st i uklesan je u stijeni u sred polu-pustinjske visoravni. Sastoji se od oko petnaest samostana u kojem žive oko 20 monaha.

Gradić Sevan

Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Samostan Sevanavank, najpoznatiji i najposjećeniji samostan u regiji, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluotoku, a zatim odlazak u samostan Hajravank i selo Noratus.

Ečmiadzin crkva
Obilazimo Ečmiadzin, majku crkvu Armenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV st, najstariju katedralu na svijetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se vjeruje da je Sveto koplje kojim je na križu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposjećenijih samostana u Armeniji. Samostan Hor Virap je usko povezan s prihvaćanjem krščanstva i u njemu je po predaji bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo samostanom Noravank, samostan iz XIII st i grobnice obitelji Orbelian. Samostan se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stjenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo s tradicionalnim životom Armena, uživamo u armenskim specijalitetima i isprobamo poznato armensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina.
 
Garni i Gerhard
Fakulativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u cijelom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo samostan Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u doslovnom prijevodu značilo Samostan Koplja. Ovaj jedinstveni samostanski kompleks djelom je isklesan u samoj stjeni koja ga okružuje. Samostan je napravljen u IV st a po predji u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ecmiadzin katedrale.
 
Grad Urgup
Fakultativni obilazak grada Urgup s kamenim skulpturama u obliku gljiva, rezultat tisuće godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapasa (Sinasos) pa selo Tuskinpasa, tipičan primjer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji podzemni grad u regiji (85metera), sa 16 katova od kojih obilazimo 8 s vodičem. Na ovom mjestu su se sakrivali krščani tijekom progona od V do X st.
 

*Polazak 09.08.:

Martinez hotel 3* se nalazi u centru Istanbula, 100 m od tramvajske ulice Ordu kadesi, 800 m od Bajazitove džamije i Kapali čaršije. Aja Sofija i Plava džamija udaljene su 2 km od hotela. Sobe su 1/2 sa kupaonom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Iberia hotel 3* se nalazi 2,5 km od centra Batumija, gdje se nalaze Arheološki muzej, park 6. maj, zoološki vrt i Muzej umjetnosti. Sobe su 1/2 sa kupaonom. Usluga je na bazi noćenja.

Nest hostel se nalazi u centru Tbilisija, 600 m od Skupštine Gruzije, 700 m od Trga slobode i 800 m od ulice Kote Afkhazi, centra događanja u prijestolnici Gruzije. Sobe su 1/5, 1/6, 1/12, a kupaone zajedničke. Usluga je na bazi noćenja.

Nest rooms hostel se nalazi u centru Tbilisija, 1,5 km od Trga slobode i 1,5 km od ulice Kote Afkhazi, centra događanja u prijestolnici Gruzije. Sobe su 1/3, 1/5 i 1/9 , a kupaone zajedničke. Usluga je na bazi noćenja.

Art hotel 3* se nalazi u centru Tbilisija, 600 m od Parlamenta Gruzije, 700 m od Trga slobode i 800 m od ulice Kote Afkhazi, centra događanja u prijestolnici Gruzije. Sobe su 1/2. Usluga je na bazi noćenja.

Grand hostel se nalazi u širem centru Erevana, 700 m od Sveučilišta i 2 km od Trga Republike. Sobe su 1/2, 1/3, 1/4 i 1/8, a kupaone zajedničke. Usluga je na bazi noćenja.

Kantar hostel se nalazi u centru Erevana, 700 m od Trga Republike. Sobe su 1/4 i 1/8, a kupaone su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja.

Mustafa hotel 3* se nalazi 1 km od centra mjesta Ürgüp u Kapadokiji. Sobe su 1/2 sa kupaonom. Usluga je na bazi polupansiona (doručak + večera).