Panama Kostarika Kolumbija

Panama Kostarika Kolumbija

Putovanje u Panamu, Kostariku i Kolumbiju

Panama City, San Jose, Monteverde, La Fortuna, Alajuela, Cartagena, Taganga, Bogota

Polazak: 09.02.2019.

17 dana - od 14.885kn - uključeno: avio karta sa svim pristojbama, smještaj, transferi

Vulkanska avantura, očaravajući Karibi, nezaboravni trekinzi, lijane, viseći mostovi i najbolji zip line na svijetu, moderna i kolonijalna naselja, najdugovječniji ljudi Amerike, okusi kave i manga – putujemo kroz Srednju i Južnu Ameriku!

Panama je egzotična zemlja čije obale zapljuskuje i Pacifik i Karipsko more. Zajedno istražujemo najveću pomorsku prečicu, promatramo velike brodove kako presijecaju Panamski kanal i šetamo koloritnim ulicama stare četvrti Panama Cityja. Nekada je Panama bila dio Kolumbije, sve dok zbog probijanja Panamskog kanala nije došlo da odvajanja panamske države. Uživanje u rumu i morskim plodovima u hladu naših panamskih šešira.

Kostarika – zemlja koju ponovo obilazimo zbog uzbudljivih adrenalinskih avantura, hikinga po vulkanima i zelenila koje se vinulo daleko pod oblake. Vrlo je zanimljiva po još nekoliko stvari: najmiroljubivija zemlja na svijetu nema vojsku još od 1949. godine, poznata je po dugovječnim ljudima budući da u njoj postoje  tzv. plave zone gdje žive mnogi stogodišnjaci, zemlja u kojoj se engleski više govori nego španjolski jezik. Dobro došli u Kostariku! Ponosni dom 5% postojećeg biodiverziteta na cijelom svijetu i zemlju gdje 26% teritorije čine zaštićeni nacionalni parkovi. Narod Kostarike je ovde izmiješan stoljećima i danas ćete ovdje pronaći potomke pretkolumbovskog stanovništva.

Srce Kostarike predstavlja njena Centralna dolina. Bajkoviti prostor koji ćemo obići postat će nam nezaboravan. Aktivni vulkani, gusta džungla, bistre rijeke i kolonijalna mjesta nam žele dobrodošlicu. San Jose je prijestolnica države dok je Alajuela drugi najveći grad u zemlji. Predah od urbanog tražimo duboko u džungli. Monteverde krije zanimljive priče o svojim osnivačima a za adrenalinske ovisnike pruža beskrajne avanture. Popularni “cloud forest” je obično na must see listi svakog putnika. Također, imat ćemo priliku i posjetiti jezero Arenal kao i istoimeni vulkan. Jeste li se ikada usudili prići krateru vulkana? Arenal je mjesto gdje to možete doživjeti. Odmaramo u toplim izvorima, fotkamo vodopade i životinje. Šećemo se putevima koje je ucrtavala lava.

Nekada je Kolumbija bila poznata kao zemlja Pabla Escobara a danas ova zemlja privlači veliki broj turista što zbog svog raznovrsnog biodiverziteta, prelijepih plaža ili interesantnih gradova. Ova velika država koja obuhvaća površinu Njemačke, Britanije i Francuske zajedno nosi ime po Kolumbu. Podijeljena je na 32 departmana i odlikuje je jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta u svijetu. Europljani su na ovo tlo kročili 1499. godine. Danas u Kolumbiji živi 800.000 starosjedioca iz 90 različitih plemena. Također oko 15% stanovništva čini crnačko stanovništvo, potomci nekadašnjih robova. Kolumbija je treći najveći izvoznik kave na svijetu, poslije Brazila i Vijetnama.

Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova koji možete posjetiti u Latinskoj Americi. Ovaj grad čiji je pun naziv Cartagena de Indias je osnovan još davne 1533. godine i nekada je pored Havane bio najznačajniji grad u „Novom svijetu“. Zbog toga je grad bio dobro utvrđen i imao je nadimak “La Ciudad Amurallada”  u prijevodu utvrđeni grad. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mjesto u kojem je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garcia Marquez, čije je djelo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih djela na španjolskom jeziku! Taganga je malo ribarsko selo na obalama Karipskog mora. Ovdje ćete uživati u pješčanim plažama i kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji- Tayrona. Prelijepe plaže sa bijelim pijeskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor!

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije, smješten na 2.600 metara, a jedna od omiljenih rečenica stanovnika Bogote je da su "2.600 metara bliži zvijezdama od drugih". Bogotu zovu i Atenom Latinske Amerike, a grad ima 57 muzeja, 35 knjižnica, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 kazališta i 20 kulturnih centara. U blizini Bogote nalazi se i jezero Guatavita za koju je vezana čuvena legena El Dorado.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan : Okupljanje putnika u zračnoj luci “Nikola Tesla” u Beogradu. Let iz Beograda s presjedanjem do Panama Cityja.

2. dan: Dolazak u Panama City i transfer do smještaja. Upoznavanje s ovom prelijepom karipskom državom koja spaja dvije Amerike. Milijunski grad nas čeka raširenih ruku i pruža nam priliku za odmor od leta. Posjeta restoranima i barovima, okrepljenje uz svježe sokove i morske plodove. Noćenje.

3. dan: Fakultativni obilazak Panamskog kanala i Casco Antiguo (starog grada). Panamski kanal dužine 77km je najvažniji pomorski prečac Amerike budući da povezuje Atlantski i Pacifički ocean skraćujući plovidbu mnogih brodova. Godišnje ovdje prođe otprilike 15 tisuća plovila. Kanal za Panamu predstavlja ne samo bitan izvor prihoda već i temelj državnosti s obzirom da su SAD, gradeći taj kanal 1914. godine, odvojile Panamu koja je do tada bila u sastavu Kolumbije. Casco Antiguo je podignut daleke 1519. godine na malom poluotoku ali je uslijed čestih napada gusara morao dobiti novi sjaj krajem 17.stoljeća. Danas je stari grad idealno mjesto da u hladu svog panamskog šešira ispijete dobar rum u nekom od brojnih barovima ili se osvježite uz čuvenu Geisha kavu. Također, priuštite sebi jedinstvenu kupovinu na štandovima Guna plemena koji prodaju svoje rukotvorine (molas). Kroz našu šetnju otkrivamo zašto predsjednikovu rezidenciju zovu “Dvorana čaplji” i otkuda Francuski trg u Panami. Na trgu Simona Bolivara upoznajemo značaj njegove brobe za čitavu Latinsku Ameriku a obilazimo i kršćansko nasljeđe u Panami posjetom baroknoj crkvi iz 17.st. La Merced i Metropolitan katedrali. Noćenje.

4. dan: Slobodno vrijeme nakon odjavljivanja iz smještaja. Transfer do zračne luke i let za San Jose, glavni grad Kostarike. Čeka nas najmlađa prijestolnica ove latinoameričke države. Transfer do smještaja. Upoznavanje s bojama, mirisima i okusima Kostarike. Navečer odlazimo isprobati lokalne specijalitete poput gallo pinto mješavine crnog graha i riže. Fakultativni obilazak grada - Nacionalno kazalište iz 1897. godine kojeg nazivaju pravim draguljem San Josea, Muzej zlata (preko 1600 artefakata iz pretkolumbovskog perioda Amerike), Kuća leptira gdje se družimo s pedesetak različitih vrsta ovih šarenih insekata… Noćenje.

5. dan: Spremamo se za naš prvi izazov. Fakultativni odlazak na najviši vulkan Kostarike na 3410 metara visine. Moćni Irazu vulkan je posljednji put imao erupciju baš tokom posjete američkog predsjednika Kennedy-a davne 1963. godine. Od tada ga lokalno stanovništvo sa strahopoštovanjem zove “El Coloso”. Širom svijeta poznato zeleno jezero u krateru nalazi se upravo ovdje. Po vedrom danu s vrha ovog vulkana može se vidjeti i Atlantska i Pacifička obala. Nastavljamo fakultativni izlet u Lancaster botaničku kuću. Najpoznatiji je kao dom svih vrsta orhideja koje se ovdje vrlo pomno proučavaju. Opuštanje nakon hikkinga u čarobnom ambijentu koji je stvorio prije više od jednog stoljeća jedan istraživač iz Engleske. Povratak u smještaj nakon ispunjenog dana. Noćenje.

6. dan: Slijedi nam transfer iz prijestolnice Kostarike za Monteverde odnosno Zelene planine. Ovo mjesto su tako nazvali Kvekeri, doseljenici iz SAD-a, koji su se ovdje doselili bježeći od vojne regrutacije i želeći naći mir u ovom čarobnom djelu Kostarike. Ovdje nas čeka kišna šuma u oblacima, pramenovi magle koji se spuštaju na nevjerojatno zelenilo drveća… Fakultativni odlazak u park koji je upotpunjen brojnim atrakcijama koje će učiniti boravak u ovoj regiji nezaboravnim: jedan od najpopularnijih zip line-ova na svijetu, viseći mostovi od kojih zastaje dah, jedinstvena flora i fauna a sve to na 1440m visine! Noćenje.

7. dan: Nakon izlaska iz smještaja slijedi transfer iz Monteverdea do La Fortune. Ova dva mjesta dijele mistične planine i vulkani Srednje Amerike kao i veliko jezero Arenal. Prolazimo kroz izuzetno živopisne predjele i stižemo do La Fortune gdje imamo priliku odmoriti se u toplim izvorima (od 30 do 50°C ). Smještamo se u sjeni vulkana Arenal, na njegovoj istočnoj strani. Noćenje.

8. dan: Dan za fakultativni izlet koji svi priželjkuju – odlazak na jedan od deset najpopularnijih aktivnih vulkana na svijetu. Arenal vulkan se nalazi na 1600 metara nadmorske visine i nakon što je mirovao tisućama godina eruptirao je 1968. godine. Avantura i šetnja po samom krateru vulkana, idemo stazama koje je oblikovala lava. Stanovnici ovog nacionalnog parka su i mnoge različite vrste životinja tako da se nemojte začuditi ukoliko ovdje ugledate divlje jelene, šarene papagaje ili neobične tapire u okruženju rijetkih palmi i orhideja kao i vodopada. Povratak s izleta u smještaj, zbrajanje utisaka. Noćenje.

9. dan: Nastavak našeg aktivnog odmora. Iz La Fortuna odlazimo prema drugom najvećem gradu Kostarike, Alajuela. Omiljena stanica svih posjetitelja Kostarike smještena je u velikoj središnjoj dolini zemlje. Ovaj grad nazivaju simpatičnim imenom Grad manga (Ciudad de los mangos) budući da je ovdje takvo zemljište da mango uspijeva kao nigdje na svijetu. Šetnja kroz mali kolonijalni grad gdje nas čeka katedrala Alajuela koja će ostaviti utisak s upečatljivom crvenom kupolom, zelenilo Centralnog parka i jedinstveni okusi s velike tržnice. Popodne možemo fakultativno iskoristiti za posjetu Zoo vrtu Ave. U pitanju je najveći park za utočište i rehabilitaciju raznih životinja u Srednjoj Americi. Upoznajemo mnoge ugrožene i endemske vrste ovog podneblja. Nakon ovog druženja dolazimo u smještaj i odmaramo prije novih velikih pothvata. Noćenje.

10. dan: Očekuje nas transfer iz Alajuele do zračne luke i let za novu zemlju na našoj putničkoj mapi. Stižemo u Cartagenu koja se nalazi u Kolumbiji. Transfer do Cartagene, koja je najposjećeniji i najljepši grad u Kolumbiji. Fakultativni obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najljepši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji - kamene ulice i  zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Obilazimo znamenitosti starog grada i zamak San Felipe, koji je svjedok mnogih borbi koje su vođene za ovaj grad. Navečer plešemo merenge, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada! Noćenje.

11. dan: Fakultativni izlet na Playa Blanca odnosno „Bijelu plažu“, na poluotoku Baru. Uživanje u kristalno plavoj vodi i ispijanju koktela uz zvukove latino muzike. Zasluženi odmor naše ekspedicije na Karibima. Kolumbija u svojoj najopuštenijoj varijanti. Noćenje.

12. dan: Iz Cartagene nastavljamo put Tagange. Taganga je malo ribarsko mjesto na obalama Kariba. Radimo predah i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Isprobati ćemo svježu ribu u nekom od lokalnih restorana. Popodne možemo provesti u Tagangi i uživati na obalama mora ili fakultativno obići Santa Martu, najstariji španjolski grad koji se nalazi na svega 15-ak minuta vožnje od Tagange.  Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tayrona. Ovaj Nacionalni park je čarobna kombinacija bijelih plaža, koraljnih grebena i divlje džungle koju okružuje najveći planinski vijenac uz obalu - Sierra Nevada de Santa Marta. Pješačimo kroz prelijepu prirodu Kolumbije kako bi došli do plaže Cabo San Juan, koja se nalazi na listi najljepših plaža na svijetu! Povratak u Tagangu. Noćenje.

14. dan: Transfer do zračne luke i let za prijestolnicu Kolumbije, Bogotu. Fakultativni obilazak Bogote, španjolskog kolonijalnog grada koji je prijestolnica Kolumbije. Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne ostavštine Španjolaca, s velikim trgovima i katedralama. Obilazimo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo, po predaji, osnovana Bogota u 16.stoljeću. Također ćemo posjetiti i Trg Bolivar, s glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom. Mogućnost fakultativnog obilaska Muzeja Zlata, koji posjeduje najveću kolekciju predmeta zlata iz perioda prije Španjolaca ili odlazak žičarom na brdo Monserat odakle se pruža najbolji pogled na Bogotu. Noćenje.

15. dan: Upoznajemo dalje čudesnu Kolumbiju! Za ljubitelje čudesnih građevina u programu imamo fakultativni obilazak Slane katedrale. Zipaquira je privukla pažnju cijelog svijeta zbog svoje jedinstvenosti. Bivši rudnik je pretvoren u veličanstvenu katedralu i to, kako kažu domaći, je zdanje koje su oblikovali čovjek, Bog i priroda. Oltari za ceremonije, veliki podzemni križ, veliki hodnici i to sve od soli. Obilazimo i gradić u kojem se katedrala nalazi a uz sve to nas čeka i obilni kolumbijski ručak. Povratak u smještaj u Bogotu. Noćenje.

16. dan: Slobodno vrijeme u Bogoti prije polaska prema zračnoj luci. Prilika za posljednju kupovinu suvenira i uspomena na ovu  neobičnu avanturu. Čeka nas let za Beograd s presjedanjem.

17. dan: Dolazak u zračnu luku u Beogradu i kraj putovanja.

Polazak: 09.02.2019.

* U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

 

Cijena putovanja:

Termin

09.02.2019.

PROMO cijena:

15.705kn

First minute cijena:

16.495kn

Regularna cijena:

17.285kn

 

 

 

 

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

 

Termin

09.02.2019.

PROMO cijena:

14.885kn (1990€)

First minute cijena:

15.635kn (2090€)

Regularna cijena:

16.380kn (2190€)

 

 

 

 

 

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Promo cijena vrijedi tijekom happy weeka od 03.12.2018. do 15.12.2018. First minute cijena vrijedi za prijave do tri mjeseca prije puta. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 10.09.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 3.750 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 9 tjedana prije polaska).


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Panama City, Bogota - Beograd
 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Panama City – San Jose
 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji San Jose – Cartagena
 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Santa Marta – Bogota
 • Smještaj na bazi noćenja u guesthouse-u / hostelu u višekrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noći u Panama City, 2 noći u San Joseu, 1 noć u Monteverdeu, 2 noći u La Fortuni, 1 noć u Alajueli, 2 noći u Cartageni, 2 noći u Tagangi, 2 noći u Bogoti)
 • Lokalne transfere prema planu i programu puta, između zračne luke i smještaja između gradova
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Opcionalna doplata za ½ sobe – 150 eura po osobi (putnik se može izjasniti isključivo prilikom prijave)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

*Za ovo putovanje preporučuje se cijepljenje protiv žute groznice
 

Panama City je prijestolnica i najveći grad Paname. Preko milijun i pol stanovnika živi na pacifičkom ulazu u Panamski kanal. Stanovništvo govori španjolski jezik ali s obzirom na amerikanizaciju Paname tokom 20. stoljeća i engleski jezik je rasprostranjen.

San Jose predstavlja najveći grad Kostarike sa skoro 300 000 stanovnika. prijestolnica je primjer novog, modernog i užurbanog grada Srednje Amerike. Grad je pun zanimljivih sadržaja od muzeja do parkova.

Monteverde se nalazi ispod Tilarana. Gradić s okolinom je poznato stajalište za sve putnike koji vole uživati u čarobnom zelenilu Costa Rice kao i brojnim adrenalinskim iskustvima.

La Fortuna je nezaobilazni grad u Centralnoj Americi. Polazna je točka za uspon na popularni vulkan Arenal. Nalazi se na njegovim istočnim obroncima. U ovom mjestu postoje i brojni topli izvori.

Alajuela je drugi najveći grad Costa Rice. Nalazi se na gotovo 1000 metara nadmorske visine i svjetski mediji ovo mjesto često nazivaju “gradom s najboljom klimom na svijetu”. Nalazi se na Velikom centralnom platou Costa Rice.

Cartagena je karipska luka iz 16.stoljeća. Njena utvrđenja i stari grad nekada su odbijali gusare a danas privlače veliki broj turista pa je Cartagena najposjećeniji grad u Kolumbiji. Ovaj grad plijeni svojim uskim kamenim uličicama, šarenim kolonijalnim zgradama i trgovima s kojih se čuje latino muzika. U okolini grada možete uživati u prelijepim plažama.

Taganga je malo ribarsko selo smješteno u zaljevu nedaleko od grada Santa Marte, poznato među backpackerima i avanturistima. U ovom selu možete uživati u kupanju i sunčanju na Karibima a navečer isprobati neke od ribljih specijalitetima.

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije s oko 8 milijuna stanovnika. Pun naziv ovog grada, koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2,600m, je Santa fe de Bogota.

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
   

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

PANAMA

OPĆI PODACI

Panama je država koja predstavlja most između dvije Amerike. U pitanju je jedna od država Srednje Amerike koja ima neobično veliki značaj kao pomorska arterija svijeta budući da spaja Atlantski i Tihi ocean Panamskim kanalom. Spada u srednje razvijene zemlje Latinske Amerike. Po državnom uređenju Panama je republika.

Površina zemlje: 75 417 km²

Broj stanovnika: 4 milijuna

Glavni grad: Panama City

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici dok u Panami živi veliki broj starosjedioca (Kuna narodi) kao i Afro-panamaca.

Službeni jezik: španjolski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Vjeroispovijest: Više od dvije trećine stanovnika su katolici, a protestanata ima oko 20%

Nezavisnost: Od Španjolske 1821. Godine, a od Kolumbije 1902. godine.

VIZA

Za državljanje Republike Hrvatske nije potrebna viza za turistički boravak.

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5, odnosno -7 sati u odnosu na Hrvatsku

KLIMA

U Panami je zastupljena tropska klima. Prosječna godišnja temperatura je oko  27°C uz visok stupanj vlažnosti zraka. Period od studenog do lipnja je sušni period godine, dok je period od srpnja do listopada kišni.

HRANA

Kuhinja u Panami se bazira prije svega na ribljim specijalitetima i morski plodovima, ali su isto tako zastupljene i sve vrste mesa. Prilog koji ide uz gotovo svako jelo je riža. U kuhinji je također zastupljen i maiz (kukuruz) kao i banana za kuhanje te manioka. Preporuča se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na tržnicama. Cijene su kao i u Europi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obvezno mora konzumirati flaširana voda!

CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cijepljenje nije obvezno za putnike koji putuju u Panamu, ali se savjetuje da se putnici individualno informiraju Zavodu za javno zdravstvo. Poželjno je ponijeti lijekove za probavu (probiotike, aktivni ugljen), lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije polaska, u suradnji s Allianz osiguravajućom kućom.

SIGURNOST

Situacija u Panami je sigurna. U svakom slučaju savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima.

ODJEĆA

S obzirom na visoke temperature tijekom cijele godine na put je potrebno ponijeti ljetnju odjeću. Ponesite i šešire ili šilterice kao zaštitu od sunca.

NOVAC

Nacionalne valute u Panami su balboa (PAB) i američki dolar (USD). Od 1904. godine i stjecanja nezavisnosti Paname od Kolumbije država je u većoj meri amerikanizirana. Tako su i balboa i dolar u odnosu 1:1. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporuča za manja mjesta. Preporuka je da se nose dolari, a ne euri.

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Panami. Postoji opcija kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter s dva tanka ulaza (110 V).

 

KOSTARIKA

OPĆI PODACI 

Kostarika je država u Središnjoj Americi. Poznata je kao demokratska i najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu.

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 milijuna

Glavni grad: San Jose

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Službeni jezik: španjolski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dvije trećine stanovnika su katolici dok protestanata ima oko 13%. Interesantno je da ima oko 2% budista.

Neovisnost: Od Španjolske 1821. godine.

VIZA

Za državljanje Republike Hrvatske nije potrebna viza za turistički boravak.

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosječna godišnja temperatura je oko  27°C uz visok stupanj vlažnosti zraka. Razdoblje od studenog do lipnja je sušni period godine, dok je period od lipnja do listopada kišni.

HRANA

Kuhinja Kostarike je mješavina domorodačke kuhinje sa karipskom. Obvezno je probati ukusni tamales kuhan u lišću od banane. Obvezni sastojci svakog jela su crni grah i riža. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na tržnicama. Cijene su kao i u Europi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obvezno mora konzumirati flaširana voda!

CJEPIVA I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cijepljenje nije nužno za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savjetuje da se putnici individualno informiraju u Zavodu za javno zdravstvo. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji.

SIGURNOST

Situacija u Kostariki je sigurna. U svakom slučaju savjetuje se oprez od sitnih krađa u velikim gradovima i turističkim mjestima.

ODJEĆA

S obzirom na visoke temperature tijekom cijele godine na put je potrebno poneti ljetnu odjeću. Ponesite i šešire ili šilterice kao zaštitu od sunca.

NOVAC

Valuta u Kostarici je colon (CRC). Jedan euro je 657 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj mjeri amerikanizirana. Međunarodne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mjesta. Preporuka je da se nose dolari a ne euri.

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Kostarici. Postoji opcija kupovine lokalnih SIM kartica.

STRUJA

Potrebno je ponijeti adapter sa dva tanka ulaza (120 V)

 

KOLUMBIJA

OPĆI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kava.

Površina zemlje: 1 141 748 km2

Broj stanovnika: 49 milijuna

Glavni grad: Bogota (8 milijuna)

Nacionalnost: Kolumbijci (pretežno mestici)

Zvaničan jezik: španjolski

Vjeroispovijest: katolici

Nezavisnost: 07.08.1819.

 

VIZA

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju.

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakterizira više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su ožujak i travanj sa temperaturom od oko 20°C. Također, magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu, ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od studenog do svibnja.

HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i utjecaju mnogih imigrantskih populacija, praktički svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i grah. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između kruha i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća. Od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feijoa, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i variva. Varivo san cocho se radi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih vrsta krumpira (bijeli, crveni i kreolski krumpir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška juha na bazi krumpira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapare i vrhnje. Ajiaco se obično služi uz rižu i svježi avokado. Možete se zasladiti i sa chicharronesima – nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cijepljenje nije obavezno za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je provjeriti i konzultirati sa Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za probavu (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i tamo u ljekarnama. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

SIGURNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

ODJEĆA

Spakirajte slojevitu odjeću i ponesite što manje stvari! Obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jakne, hlače, majice dugih rukava s kapuljačom...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature, stoga se preporuča nošenje lagane ljetne garderobe. Također, preporuča se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pesosa. Euro se ne može mijenjati u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvaćaju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i MasterCard.

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi postoji u svim smještajima i restoranima, tako da na taj način možete održavati kontakt sa obitelji i prijateljima.