Gvatemala Belize Meksiko

Gvatemala Belize Meksiko

Putovanje u Gvatemalu, Belize i Meksiko 2019

18 dana - Guatemala City, Antigua, Flores, Belize City - Caye Caulker, Playa Del Carmen, Isla Mujeres - 12.235kn​

Period putovanja: 25.01. - 12.02.2019.

Nevjerojatni svijet Maja Srednje Amerike uz odmor na Karibima! Vodimo Vas u avanturu po Srednjoj Americi - krećemo iz Gvatemale, Antigve, kolonijalni grad okružen sa tri vulkana – Pacaya, Agua i Fuego, a posjećujemo i jezero Atitlan. Potom se upućujemo ka Gvatemali i gradu Flores. Uživamo u gradiću na jezeru i posjećujemo Tikal – jedno od najvećih i najljepših nalazišta Maja na svijetu. Nastavljamo naš put prema Belizeu i nestvarnom otoku Caye Caulker gdje ćemo posjetiti čuvenu plavu rupu – Blue Hole, roniti i jedriti po beskrajnom plavetnilu. Avanturu završavamo u magičnom Meksiku - u Playi del Carmen – odakle ćemo posjetiti i čuvenu Chichen Itzu, Valladolid, kupati se u cenotama, i posjetiti nestvarni Tulum i Kobu. A za kraj plivamo s dupinima u malom raju - na Isli Mujeres.

Gvatemala, zemlja gdje mnogo alternativnih putnika dolazi da bi uživalo u Tikalu, jednom od najvećih i najljepših majanskih nalazišta na svijetu. Slično kao Angkor Wat u Kambodži, ove prelijepe piramide su obrasle u gustu džunglu. Mistične šume, obilazak palača, hramova, javnih zgrada kroz džunglu. Interakcija sa životinjama, pticama...
Antigua je grad po mnogo čemu poseban i predstavlja jedno od najljepših turističkih odredišta središnje Amerike. Kolonijalni grad čistih ulica okružen sa tri vulkana, prepun života, preplitanja modernog, tradicionalnog i kozmopolitskog. Odlični restorani, noćni klubovi, druženje i upoznavanje. Ručamo na lokalnoj tržnici Maja.

Aktivni vulkan Pacaya na 2500 m nadmorske visine. Lokalna atrakcija je pečenje munchmallowa na vrelim stijenama. Zalazak sunca i pogled na susjedna tri vulkana Agua (3766 m), Fuego (3763 m) i Acatenango (3976 m). Navečer izlazak na živu glazbu i začinjeno pivo, lokalni specijalitet iz Antigue. Jezero Atitlan - zabačen i sakriven svijet gdje vrijedi neko drugo vrijeme i drugi odnosi. Udaljenost od civilizacije čini ovo mjesto drugačijim. Sedam vulkana okružuje jezero koje nastanjuju primitivna plemena Maja, koja žive po nekim svojim zakonitostima.

Jezero Atitlan – zabačen i sakriven svijet gdje vrijedi neko drugo vrijeme i drugi odnosi. Udaljenost od civilizacije čini ovo mjesto drugačijim. Sedam vulkana okružuje jezero koje nastanjuju primitivna plemena Maja, koja žive po nekim svojim zakonitostima. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje u Meksiko, Belize i Gvatemalu.

Belize. Dva susjedna otoka, Caye Caulker i San Pedro predstavljaju mirne motive života na Karibima. Drvene kuće, jake boje, rastafarijanci, ribari ... Bicikli se voze umjesto automobila, kojih nema na otoku, kao ni puteva. Cijeli otok je koraljni greben koji se može prepješačiti. Mirno je i po cijeli dan se čuje reggae glazba. Ovo je ujedno i jedno od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu gdje se nalazi i poznata Blue Hole, jedinstveni podvodni fenomen u svijetu.

Playa del Carmen, prelijepo mjesto na obali Karipskog mora u državi Quintana Roo. Beskrajna pješčana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali prilike vidjeti, lijepo sređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, mariachi, barovi ...
Iz Playa del Carmen imat ćemo priliku obići čuvenu Chichen Itzu, grad Maja koji je proglašen za novo svjetsko čudo . Usput se kupamo u cenote - prirodnim jezerima u špiljama, a obilazimo i tradicionalni grad Valladolid.
Tulum glasi za jednu od najljepših lokacija na Yucatanu, kako zbog nestvarne plaže, tako i zbog majanske tvrđave na samoj obali. Uz kupanje, imat ćemo priliku posjetiti i arheološki lokalitet - Cobu i s vrha piramide promatrati nepreglednu džunglu oko nas.

Isla Mujeres je mal i miran otok u Karipskom moru. Nekada je "otok žena" bio malo ribarsko selo, raj za ronioce i pustolove, a danas je to divno mjesto za backpackere i putnike koji žele u potpunom miru i tišini uživati na Karibima. Plivanje s dupinima, tuljanima i morževima, snorkling i koraljni grebeni, pelikani, iguane i jos mnogo neobičnih biljaka i životinja.
Idemo južnije - u 

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Polazak iz zračne luke u Budimpešti. Let do Guatemala Citya s presjedanjima. Dolazak u Guatemala City. Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan: Transfer do Antigue, grad po mnogo čemu poseban i predstavlja jedno od najljepših turističkih odredišta centralne Amerike. Kolonijalni grad čistih ulica okružen sa tri vulkana, prepun života, preplitanja modernog, tradicionalnog i kozmopolitskog. Odlični restorani, noćni klubovi, druženje i upoznavanje. Pijemo najkvalitetniju kavu na svijetu, bar kako lokalci ovdje kažu. Imaju i zašto, zaista se na brdima oko Antigue zbog izuzetne klime gaji jedna od najboljih kava na svijetu. Za sve one koji žele osjetiti i doživjeti proces kreiranja tog čarobnog napitka gorkog ukusa, pripremili smo fakultativni izlet na plantažu kave sa degustacijom i zanimljivom animacijom. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet na jezero Atitlán – zabačen i skriven svijet gdje vrijedi neko drugo vrijeme i drugi odnosi. Udaljenost od civilizacije čini ovo mjesto drugačijim. Sedam vulkana okružuje jezero koje nastanjuju primitivna plemena Maja, koja žive po nekim svojim pravilima. U San Pedru koji ćemo posjetiti često se organiziraju razni tečajevi meditacije, reikija, joge, spa i masaža. Povratak u smještaj. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet na aktivni vulkan Pacaya na 2500 m nadmorske visine. Lokalna atrakcija je pečenje sljezovih kolačića na vrelim stijenama. Zalazak sunca i pogled na susjedna tri vulkana Agua (3766 m), Fuego (3763 m) i Acatenango (3976 m). Navečer izlazak na živu muziku i ljuto pivo, lokalni specijalitet iz Antigue. Noćenje.

5. dan: Napuštamo smještaj u jutarnjim satima. Slobodno vrijeme do večernjeg polaska za Flores. Noćna vožnja.

6. dan: Dolazak u Flores. Smještaj i slobodna večer za odmor i uživanje u ovom simpatičnom gradiću na otoku u centru jezera okruženog gustom džunglom. Gledamo zvijezde sa nekog od krovova ili obale jezera. Noćenje.

7. dan: Buđenje u ranim jutarnjim satima za fakultativno istraživanje ovog područja. Ovi dijelovi Gvatamale su do nedavno bili pod gerilom i nedostupni turistima. Sada je ovdje mirna situacija i puno alternativnih putnika dolazi kako bi uživalo u Tikalu, jednom od najvećih i najljepših majanskih nalazišta na svijetu. Slično kao Angkor Wat u Kambodži, ove prelijepe piramide su obrasle u gustu džunglu. Mistične šume, obilazak palača, hramova, javnih zgrada kroz džunglu. Interakcija sa životinjama, pticama... Povratak u smještaj. Noćenje.

8. dan: Napuštamo smještaj i upućujemo se prema Belizeu. Dolazak u Belize City. Kraća šetnja od glavne autobusne stanice do centra grada i dokova. Šetnja po povijesnom centru otoka koji je tek 1981. godine dobio svoju neovisnost. Ovo je zemlja gdje žive crnci poput onih sa Jamajke, sa dredovima, i priča se engleski jezik. Transfer brodićem do Caye Caulker. Dva susjedna otoka, Caye Caulker i San Pedro predstavljaju mirne motive života na Karibima. Drvene kuće, jake boje, rastafarijanci, ribari... Voze se bicikli umjesto automobila, kojih nema na otoku, kao ni cesta. Cijeli otok je koraljni greben koji se može prepješačiti. Otok je miran i po čitav dan se čuje reggae glazba. Ovo je ujedno i jedno od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Ovdje se nalazi i neobična čuvena plava rupa (Blue Hole) o kojoj su snimljeni razni dokumentarni filmovi kao jedinstvenom podvodnom fenomenu na svijetu. Živopisno koraljno more... Navečer uživamo u ribljim specijalitetima... Noćenje.

9. dan: Totalni chill i dan za opuštanje u mirnoj atmosferi. Slobodan dan ili fakultativni odlazak na ronjenje u Blue Hole ili snorkeling i jedrenje. Istražujemo prirodu, kupamo se u tirkiznom moru, sunčamo na bijelom pijesku i slušamo nemirno Karipsko more... Povratak na Caye Caulker. Noćenje.

10. dan: Fakultativni izlet na San Pedro. Susjedni otok koji je prerastao u party centar. Bijele plaže, palme i ugodni tonovi... Noćenje.

11. dan: Transfer brodićem nazad do Belize Citya i ukrcavanje na noćni autobus za Meksiko. Noćna vožnja.

12. dan: Stižemo u Playu del Carmen, prelijepo mjesto na obali Karipskog mora u državi Quintana Roo. Beskrajna pješčana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali prilike vidjeti, lijepo uređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, marijači, barovi... Nestvarna boja Kariba i bijeli pijesak su udaljeni svega nekoliko metara od vas. Slobodno vrijeme za odmor i uživanje. Navečer, po želji, idemo na tradicionalnu meksičku večeru, pa potom u bar na nekoliko pića (tekila, pivo, mezcal…). Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet u Chichén Itzu, grad Maja i jedno od novih svjetskih čuda. Ovo će sigurno biti jedno od najimpresivnijih mjesta koje ćete vidjeti u životu, a priča o Majama, njihova kultura i način života će vas bar malo trgnuti i natjerati da odete duboko u razmišljanje. Usput ćete imati priliku okupati se u cenotama – prirodnim jezerima koja se nalaze u pećini. Po povratku s izleta, radimo kratku pauzu kako bi posjetili grad Valladolid. Povratak u Playu del Carmen. Slobodno vrijeme. Noćenje.

14. dan: Fakultativni odlazak u Tulum, grad Maja na obalama Kariba. Iguane raznih boja i veličina će slobodno šetati pored vas, a poslije obilaska arheološkog lokaliteta, idemo na jednu od najljepših plaža na Karipskom moru i sigurno jednu od najljepših plaža na svijetu. Imamo cijelo popodne za uživanje u ovom raju. Navečer se vraćamo u Playu del Carmen. Noćenje.

15. dan: Transfer do luke u Cancúnu i vožnja brodom do Isla Mujeres, malog i mirnog otoka u Karipskom moru. Nekada je „otok žena“ bio malo ribarsko naselje, raj za ronioce i pustolove, a danas je to divno malo mjesto za backpackere i putnike koji žele u potpunom miru i tišini uživati u Karipskom moru. Smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

16. dan: Slobodno vrijeme za kupanje i obilazak otoka. Fakultativni odlazak u „Dolphin Discovery“ gdje ćete imati mogućnost plivati sa dupinima, tuljanima i morževima. Noćenje.

17. dan: Transfer do zračne luke u Cancúnu i let za Budimpeštu s presjedanjima.

18. dan: Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.​​

CIJENE I UVJETI:

TERMIN

25.01.2019.

PROMO CIJENA

9.740 kn + 2.985 kn

FIRST MINUTE CIJENA

10.210 kn + 2.985 kn

REGULARNA CIJENA

10.995 kn + 2.985 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

TERMIN

25.01.2019.

PROMO CIJENA

9.250 kn + 2.985 kn (1.640 €)

FIRST MINUTE CIJENA

9.700 kn + 2.985 kn (1.700 €)

REGULARNA CIJENA

10.445 kn + 2.985 kn (1.800 €)

(u cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prvih pet prijavljenih putnika. Nakon toga vrijedi

First Minute cijena, za sve prijave do 12.12.2018. Nakon tog datuma vrijedi Regularna cijena aranžmana.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 07.05.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 5.250 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska). Ostatak cijene putovanja koju je putnik obvezan platiti najkasnije 6 tjedana prije polaska ne uključuje doplatu u iznosu 2.985 kn, a koju putnik plaća na samom putovanju inozemnim partnerima u dolarima.

Prijavljivanje: preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta. 

 

Aranžman obuhvaća:

 • avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Budimpešta – Guatemala City
 • avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Cancún – Budimpešta
 • smještaj na bazi 1 noćenja u Guatemala Cityu u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • smještaj na bazi 3 noćenja u Antigui u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • smještaj na bazi 2 noćenja u Floresu u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • smještaj na bazi 3 noćenja na Caye Caulkeru u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • smještaj na bazi 3 noćenja u Playa del Carmen u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • smještaj na bazi 2 noćenja na Isla Mujeres u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama
 • sve transfere prema planu i programu putovanja
 • kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Aranžman NE obuhvaća:

 • troškove vize za SAD
 • izlazne pristojbe iz Meksika (oko 20 eur) i Belizea (oko 15 eur)
 • transfer do i od zračne luke u Budimpešti
 • međunarodno zdravstveno osiguranje
 • fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

 

NAPOMENE:

Opće napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd.). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svaka 3-4 sata (ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu

 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

 

Antigua je grad u Gvatemali po mnogo čemu poseban i predstavlja jedno od najljepših turističkih odredišta centralne Amerike. Kolonijalni grad čistih ulica okružen sa tri vulkana, prepun života, mješavina modernog, tradicionalnog, kozmopolitskog.

Flores je grad koji se nalazi u regiji Petén, u Gvatemali, najpoznatijoj regiji prije svega zbog izuzetno bogatog kulturno povijesnog nasljeđa Maja. Ovaj grad turisti najčešće posjećuju zbog neposredne blizine Tikala, najpoznatijih i najbolje očuvanih ostataka plemena Maja.

Caye Caulker je mali vapnenački otok u Karipskom moru veličine svega 13 km2. Otok je udaljen 32 km od Belize Citya i zbog svojih prelijepih plaža predstavlja pravi raj za turiste.

Playa del Carmen je jedno od najpoznatijih i najljepših ljetovališta u Meksiku. Nalazi se na čuvenoj Rivijeri Maja, a od aerodroma u Cancúnu je udaljena svega 45 minuta vožnje. Prelijepe plaže, savršeno toplo more, bogata ponuda hotela i restorana, a zanimljivi izleti u okolini su glavni razlog zašto je Playa del Carmen glavna baza mnogih putnika.

Isla Mujeres je mali otok koji se nalazi u Karipskom moru, preko puta poznatog turističkog centra Cancúna. Mirno ribarsko naselje je vremenom postalo raj za ronioce i mlade putnike iz čitavog svijeta.

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel/guesthouse je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 i 1/3 sobama. Sve sobe su klimatizirane i posjeduju WC. Hotel se nalazi u neposrednoj blizini plaže. Usluga je na bazi noćenja. Imena smještaja biti će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije putovanja.

 

GVATEMALA

1. OPĆI PODACI

Republika Gvatemala je država u Srednjoj Americi, smještena između Tihog oceana i Karipskog mora a graniči s Meksikom, Belizeom, Hondurasom i El Salvadorom. Površina Gvatemale iznosi blizu 109.000 km2 a ukupna populacija je nešto malo manje od 16 milijuna stanovnika. Glavni grad Gvatemale je Gvatemala City a najpopularnije regije su grad Flores i Tikal, čuveno majansko nalazište smješteno u džungli, jezero Atitlan i grad Antigva.

2. VIZE

Za državljane Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske viza nije potrebna.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebno cijepljenje za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti u područjima u kojima se mi krećemo. Poželjno je ponijeti lijekove za želudac (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

4. VREMENSKA ZONA

Gvatemala se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima u Gvatemali je veoma ugodna i umjerena, bez velikih temperaturnih oscilacija. Postoje dva perioda koja se mogu izdvojiti, kišni koji traje od svibnja do listopada i sušni period od studenog do travnja. Prosječna temperatura, bez obzira na period je 22 stupnja.

6. HRANA

Gvatemala je prije svega poznata po tradicionalnim majanskim jelima, gdje se kao osnovni sastojci izdvajaju kukuruz, chili i grah.  U ove osnovne sastojke se dodaju različite vrste mesa, ribe, drugog povrća, riža i krumpir što daje veoma ukusnu i raznovrsnu kuhinju.Neka od tradicionalnih jela su chile relleno, tamalesi, jacon - piletina u zelenom sosu, caldo de gallina ili tradicionalna pileća juha, hilachas ili govedina u umaku od rajčice. Nacionalno pivo je Gallo a od žestokih pića je sve popularniji rum.

7. SIGURNOST

Sve turističke zone u Gvatemali (Antigva, jezero Atitlan, Tikal) spadaju u zone srednjeg rizika. Preporuka je voditi računa o osobnim stvarima, vrijednosti ostavljati u smještaju, kretati se uvijek u grupama i glavnim ulicama.

8. ODJEĆA

Ukoliko posjećujete Gvatemalu tokom siječnja i veljače, preporučuje se slojevita odjeća. Tokom dana su visoke temperature i potrebna je ljetna i laganija odjeća, ali noću temperature padaju pa je potrebno imati nešto dugih rukava, ali i tanju jaknu.

9. NOVAC

Lokalna valuta je Quetzal. 1$ - 7,8Q, 1e - 9Q. na nekim mjestima je moguće plaćati u dolarima. Svakako je preporuka da nosite dolare u Gvatemalu, jer i danas postoje poteškoće s mijenjanjem eura u bankama. Novac se mijenja isključivo u bankama ili ovlaštenim mjenjačnicama. U bankama ne primaju oštećene novčanice, potrebna je putovnica da bi zamjenili novac ali i veliko strpljenje pošto mijenjanje novca nekada može potrajati i do 45min.

10. STRUJA

Struja u Gvatemali je 120V i potreban je adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza kao za američko područje.

BELIZE

1. OPĆI PODACI

Belize je mala zemlja Srednje Amerike, smještena između Meksika i Gvatemale. Zemlja koju odlikuje kako prirodna tako i društvena raznolikost. Nalazi se na teritoriju koju su nekada naseljavali Maje. Španjolski osvajači došli su na ovaj teritorij tokom 16.stoljeća ali nikada nisu u potpunosti pokorili Maje. Kasnije je Velika Britanija zavladala ovih područjem, točnije od 1862. godine pa sve do proglašenja nezavisnosti, ova zemlja je bila poznata kao Britanski Honduras. Danas je to jedina zemlja u Srednjoj Americi gdje se govori engleski jezik. U Belizeu živi oko 350.000 stanovnika od kojih je najviše potomaka Kreolaca, Maja i Misteka. Glavni grad je Belmopan, dok je najveći grad Belize City.

2. VIZE

Državljanima Hrvatske nije potrebna viza za Belize.

3. CIJEPLJENJE

Nije potrebno cijepljenje za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Belize se nalazi u UTC - 6, odnosno 7h razlike u odnosu na Hrvatsku.

5. KLIMA

Belize ima subtropsku klimu njegovanu s razmjenjujućim vjetrovima. Tradicionalno od studenog do siječnja je najsvježije i od svibnja do rujna najtoplije, ali ovdje nikad nije ni pretjerano vruće ni pretjerano hladno. Temperatura u Belizeu je zaista nešto što privlači ljude iz svih krajeva da dođu. Prosječna godišnja temperatura je 23 stupnja.

6. HRANA

Kuhinja u kojoj dominiraju riba i morski plodovi. Svakako vam savjetujemo da probate jastoga, koji je u Belizeu veoma povoljan i ukusan a kada je u pitanju piće, najpopularnije je lokalno pivo Belikin.

7. SIGURNOST

Belize spada u zemlje srednjeg rizika. Posebno treba voditi računa u graničnim područjima s Gvatemalom kao i u Belize Cityu gdje su visoke stope kriminala i loše sigurnosne prilike.

* Izuzetak su turističke zone u blizini Belize Citya, otoci Caye Caulker i San Pedro.

8. ODJEĆA

Ljetna, lagana i udobna odjeća i obuća.

9. NOVAC

Beližanski dolar, odnos je 1USD$ - 2 Bel $

* Obavezno ponijeti dolare, nije moguće zamjeniti eure. Ne preporučuje se korištenje platnih kartica zbog visokih provizija.

10. STRUJA

Potreban je adapter za električnu energiju, s dva tanka pljosnata ulaza, kao za američko tržište i Meksiko.

MEKSIKO

 

1. OPĆI PODACI

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države, nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 milijuna km2 i graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku s Gvatemalom i Belizeom. Meksiko također izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaljev i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 milijuna dok u Mexico Cityju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 milijuna stanovnika. U pred kolumbijskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maye i Asteci. Španjolska je 1521. godine pokorila ovaj teritorij i organizirala Novu Španjolsku. Meksiko je stekao neovisnost od Španjolske 1821.godine. Razdoblje poslije stjecanja nezavisnosti obilježile su gospodarske nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sustava. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, točnije od 31 države i jedne federalne županije. Službeni jezik u Meksiku je španjolski, ali su u uporabi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo službena religija.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna.

* Prilikom slijetanja u Meksiko, na aerodromu dobivate formulare koje je potrebno popuniti prije migracijske kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

4. VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Hrvatsku.

5. KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvaća tropske ravnice u istočnom primorju s visokom temperaturom i velikom količinom padalina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templado (umjerena zemlja) s umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čovjeka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutarnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropska područja s 8-10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m s prosječnom temperaturom od 15 stupnjeva.

6. HRANA

Hrana u Meksiku je vrlo ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksička hrana je na  glasu kao izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti umaci koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke specijalitete poput tacosa, buritosa, Gorditas, quesadille s različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku također postoje i međunarodni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

7. SIGURNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporuča se da se u Mexico Cityju ne krećete u određenim zonama grada, izvan plana i programa puta, kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca i graničnim područjima s Gvatemalom. Karipska regija je sigurna zona.

8. ODJEĆA

Bez obzira u kojem razdoblju putujete u Meksiko, savjetuje se slojevito odijevanje s naglaskom na ljetnu odjeću i udobnu obuću za šetnje.

9. NOVAC

Meksički pesos, 1eur = 18pesosa, 1 $ = 17pesosa

10. STRUJA

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter s 2 tanka, plosnata ulaza (kao za područje SAD-a).

11. SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita s meksičkim motivima, tekuća vanilija, sombrero :)