Meksiko Yucatan

Meksiko Yucatan

 

VIVA MEXICO!

Playa del Carmen

9 dana (avio karta sa svim pristojbama, transferi, smještaj, predstavnik) - od 8.540kn

Polasci: 18.04.2019.

Vodimo Vas na odmor u magični Meksiko - idemo u Playu del Carmen - odakle ćemo imati priliku posjetiti i čuvenu Chichen Itzu, Valladolid, kupati se u cenoti i posjetiti nestvarni Tulum i Cobu.

Fakultativni izlet u Chichen Itzu, grad Maya koji je proglašen novim svjetskim čudom. Usput se kupamo u cenotama - prirodnim jezerima u špiljama, a obilazimo i tradicionalni grad Valladolid.

Tulum glasi za jednu od najljepših lokacija na Yucatanu, kako zbog nestvarne plaže, tako i zbog majanske tvrđave na samoj obali. Uz kupanje, imat ćemo priliku posjetiti i arheološki lokalitet - Cobu te s vrha piramide promatrati nepreglednu džunglu oko nas.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu u Budimpešti. Let do Cancuna. ¡Hola Mexico! Transfer do Playe del Carmen, prelijepo mjesto na obali Karipskog mora u državi Quintana Ro. Beskrajna pješčana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali priliku vidjeti, uređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, mariachi, barovi... Smještaj u hotel. Navečer, po želji, idemo na tradicionalnu meksičku večeru, pa potom u bar na nekoliko pića (tekila, pivo, kokteli, odlučite sami). Noćenje.

2. dan: Fakultativni izlet u Chichen Itzu, grad Maya i jedno od novih svjetskih čuda. Ovo će sigurno biti jedno od najimpresivnijih mjesta koje ćete vidjeti u životu, a priča o Mayama, njihova kultura i način života će vas bar malo trgnuti i natjerati da odete duboko u razmišljanje. Usput ćete imati priliku kupati se u cenotama - prirodnom jezeru koje se nalazi u špilji. Po povratku sa izleta, pravimo kratku pauzu da bi vidjeli grad Valladolid. Povratak u Playu del Carmen. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Fakultativni odlazak u Tulum, grad Maya na obalama Kariba. Iguane raznih boja i veličina će slobodno šetati pored vas, a poslije obilaska arheološkog lokaliteta Coba, idemo na jednu od najljepših plaža na Karipskom moru i sigurno jednu od najljepših plaža na svijetu. Imamo cijelo popodne za uživanje u ovom raju. Navečer se vraćamo u Playu del Carmen. Noćenje.

4. dan: Slobodan dan u Playi del Carmen. Po želji, možemo organizirati fakultativne izlete i kupanje u tri najpoznatije cenote Yucatana. Nekada su u ovim cenotama Maye prinosile darove svojim bogovima. Ove prirodne jame nastale propadanjem krečnjaka su najpopularniji prirodni bazeni na svijetu. Povratak u Playu del Carmen. Noćenje.

5. dan: Prilika za fakultativni izlet na otok žena odnosno Isla Mujeres. Uživanje i najljepše kupanje na otoku koje je posvećeno majanskoj boginji rađanja Ixchel. Ovaj otok udaljen je od obala Yucatana samo trinaest kilometara te je lako dostupan za ljubitelje odličnog kupanja u vodama tirkiznih Kariba. Čitav otok možemo obići u golf vozilima s obzirom da je to jedino prijevozno sredstvo na ovom mirnom otoku. Za ljubitelje adrenalinskih iskustava postoji opcija ronjenja sa morskim psima! Povratak u Playu del Carmen. Noćenje.

6. dan: Merida je glavni i najveći grad Yucatana i na ovom putovanju imat ćemo vremena za fakultativni odlazak do nje. Ovaj grad zbog prekrasne arhitekture nazivaju „La Ciudad Blanca” odnosno „Bijeli grad”.  Šetnja avenijom Montejo, nazvanoj tako po španjolskom konkvistadoru koji je osnovao sam grad. U cijelom gradu se vidi sjaj i mješavina raznih stilova od španjolskog preko francuskog do talijanskog. Povratak u Playu del Carmen. Noćenje.

7. dan: Fakulatativno upoznavanje otoka Kariba! Preporučujemo Isla Holbox gdje se još uvijek nalazi pravi backpackerski raj. Još uvijek neistražen otok za sada je poznat po kiteboardingu, lijepim plažama i čudesnom biodiverzitetu. Ispred samog otoka nalaze se lagune u kojima su nastanjeni flamingosi i pelikani i ovo područje predstavlja njihov dom. Povratak u Playu del Carmen.  Noćenje.

8. dan: Transfer do aerodroma u Cancunu. Let za Budimpeštu sa presjedanjem.

9. dan: Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

Polasci:  18.04.2019.

U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijena putovanja:

Termin

18.04.2019.

Akcijska cijena

8.990kn

Regularna cijena

10.565kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

18.04.2019.

Akcijska cijena

8.540kn (1140€)

Regularna cijena

10.040kn (1340€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Akcijska cijena za polazak 18.04.2019. vrijedi za prijave do 10.12.2018.

Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 08.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 6.000 kn, a ostatak cijene putovanja uplaćuje se najkasnije 6 tjedana prije putovanja (za kartično plaćanje 8 tjedana prije).

Prijavljivanje:  Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Budimpešta – Cancun - Budimpešta
 • Smještaj na bazi 7 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Playa del Carmen
 •  Sve transfere prema planu i programu putovanja
 •  Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana
 • Transfer do i od aerodroma u Budimpešti

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe su klimatizirane i imaju kupaonicu. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta.  

Playa del Carmen je jedno od najpoznatijih i najljepših ljetovališta u Meksiku. Nalazi se na Rivijeri Maya, a od aerodroma u Cancunu je udaljena 45 minuta vožnje. Prelijepe plaže, savršeno toplo more, bogata ponuda hotela i restorana, a zanimljivi izleti u okolini su glavni razlog zašto je Playa del Carmen glavna baza mnogih putnika.

 

 • Chichen Itza – posjetit ćemo jednu od najpoznatijih Mayanskih piramida, koja je proglašena za jedno od Sedam Svjetskih Čuda! Na ovom izletu saznat ćemo nešto o kulturi Maya, obići ćemo cijeli kompleks koji pored piramida, obuhvaća i teren za “mayanski nogomet”, opservatorij i druge hramove. Također, nudi Vam se prilika okupati se i u jednoj od najljepših cenota na poluotoku Yucatan, cenota Ik – Kil. U cijenu izleta uključen je prijevoz, ulaznice za arheološki kompleks i cenote, lokalni vodič i ručak. CIJENA 60 €
 • Tulum i Coba – Tulum je jedan od posljednjih izgrađenih Mayanskih gradova prije dolaska Španjolaca. Također, najpoznatiji grad koji se nalazio na samoj obali. Grad je ostao očuvan stoga ćete moći vidjeti kule i osmatračnice, hramove posvećene bogu Chaku te rezervoare vode koje su koristili drevni Maye. Coba je manje poznato turističko odredište, ali ne i manje interesantno, te predstavlja skriveni biser Yucatana. Od čitavog nekadašnjeg grada, koji je po nekim proračunima, na vrhuncu moći, imao između 50 i 100 tisuća stanovnika, danas je otkriveno svega 5%. U ovome gradu imat ćete priliku popeti se na 42 metara visoku piramidu (u ostalim arheološkim nalazištima zabranjeno je penjanje na piramide) s koje ćete moći uživati u pogledu na nepreglednu džunglu. Također, na ovom izletu imat ćete priliku okupati se na jednoj od najljepših plaža na Karibima, plaži Tulum! U cijenu izleta uključen je prijevoz, ulaznice za arheološki kompleks, lokalni vodič i ručak. CIJENA 60 €
 • Tri cenote – U ovoj avanturi posjetit ćemo tri magične cenote: veliku cenotu, otvorenu cenotu i drevnu cenotu. U njima ćete uživati u dubokom plavetnilu i osvježavajućoj vodi. Nakon toga odlazimo do jedne od najljepših plaža Kariba. Nekada su u ovim cenotama Maye prinosile darove svojim bogovima, a danas su širom poznate kao prekrasne, prirodno napravljene, atrakcije. Ove prirodne jame nastale propadanjem krečnjaka su najpopularniji prirodni bazeni na svijetu.             U cijenu je uključen prijevoz, pristup cenotama, lokalni vodič i ručak. CIJENA 50 €
 • Isla Mujeres - Plovimo katamaranom po Karibima i uživamo u suncu, snorkelingu i otvorenom baru našeg broda. Iskrcavamo se direktno na buffet ručak na samom otoku. Možemo posjetiti i Playa Norte koja je najpoznatije mjesto otoka. Usput ćemo imati vremena za izbor i kupnju suvenira u lokalnoj luci, te vrijeme za posjet jedinstvenom naselju na samom otoku. Slijedi uživanje i kupanje na otoku, koje je posvećeno mayanskoj boginji rađanja Ixchel. Ovaj otok udaljen je od Yucatanskog poluotoka samo trinaest kilometara te je vrlo pristupačan za ljubitelje predivnog kupanja u vodama tirkiznih Kariba. U cijenu izleta uključen je prijevoz do luke, snack pri dolasku u luku, vožnja katamaranom, posjeta Isla Mujeres i snorkeling.  CIJENA 85 €
 • Merida – Ovaj grad zbog velebne arhitekture nazivaju „La Ciudad Blanca” odnosno „Bijeli grad”. Na ovom izletu posjetit ćemo Plaza Monteho, najstariji i najrustičniji trg Yucatana. Na trgu se obično mogu pronaći brojne rukotvorine starih Maya, te hrana tipična za ovu regiju. Obilazimo najpoznatija mjesta grada: plantažu henequen; gdje se izrađuju materijali od agave, i Misnebalam, mjesto obavijeno natprirodnim mitovima i legendama. U cijenu izleta uključen je prijevoz, vodič, piće tijekom transporta i ručak.  CIJENA 60 €
 • Isla Holbox – Mali raj na zemlji i to usred Kariba! Uplovit ćemo u svijet cenota Yalahau gdje možete uživati u mirnom tropskom pogledu. Zaljubit ćete se u mističnu Islu la Pasion poznatu po svom čudesnom biodiverzitetu s tri različita ekosistema. Na otoku Holbox čeka vas 36 km čiste plaže s jedinstvenim bijelim pijeskom. Uz sve to, ovaj otok je još uvijek neotkriveni turistički dragulj koji ćemo zajedno istražiti! U cijenu izleta uključen je prijevoz, vodič, doručak i ručak.  CIJENA 70 €

 

NAPOMENE:

Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.

Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja

Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.

Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.

Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

MEKSIKO

1. OPĆI PODACI

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države, nalazi se u Sjevernoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 milijuna km2 i graniči na sjeveru sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku s Gvatemalom i Belizeom. Meksiko također izlazi svojim obalama na Tihi ocean na zapadu i Meksički zaljev i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 milijuna dok u Mexico Cityju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 milijuna stanovnika. U pred kolumbijskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maye i Asteci. Španjolska je 1521. godine pokorila ovaj teritorij i organizirala Novu Španjolsku. Meksiko je stekao neovisnost od Španjolske 1821.godine. Razdoblje poslije stjecanja nezavisnosti obilježile su gospodarske nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sustava. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, točnije od 31 države i jedne federalne županije. Službeni jezik u Meksiku je španjolski, ali su u uporabi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo službena religija.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna.

* Prilikom slijetanja u Meksiko, na aerodromu dobivate formulare koje je potrebno popuniti prije migracijske kontrole. Dio formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

 

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

 

4. VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Hrvatsku.

 

5. KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se dijeli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvaća tropske ravnice u istočnom primorju s visokom temperaturom i velikom količinom padalina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templado (umjerena zemlja) s umjerenom klimom koja je povoljna za život i rad čovjeka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gdje su godišnja doba, a naročito ljeto i zima, izrazita. Unutarnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropska područja s 8-10 vlažnih mjeseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m s prosječnom temperaturom od 15 stupnjeva.

 

6. HRANA

Hrana u Meksiku je vrlo ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksička hrana je na  glasu kao izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti umaci koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savjetujemo da probate meksičke specijalitete poput tacosa, buritosa, Gorditas, quesadille s različitim nadjevima i vrstama mesa. U Meksiku također postoje i međunarodni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su svježi voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

 

7. SIGURNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporuča se da se u Mexico Cityju ne krećete u određenim zonama grada, izvan plana i programa puta, kao i u nekim dijelovima države Chiapas, Oaxaca i graničnim područjima s Gvatemalom. Karipska regija je sigurna zona.

 

8. ODJEĆA

Meksiko City je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosječna godišnja temperatura 15°C. Stoga savjetujemo da za Mexico City ponesete tanje jakne i lagane majce, kao i dugačke hlače jer preko dana mogu biti proljetne temperature ali uvečer se mogu spustiti i na 10°C. Bez obzira u kojem razdoblju putujete u Meksiko, savjetuje se slojevito odijevanje. Što se tiče drugog dijela putovanja tj. Karipske obale, preporučujemo nošenje ljetne garderobe. Također preporučuje se nošenje jednog para sportskih tenisica ili druge udobne obuće zbog izleta.

 

9. NOVAC

Meksički pesos je valuta u Meksiku, 1eur = 18pesosa, 1 $ = 17pesosa. Na nekim mjestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati, mada je preporučljivo da sa sobom nosite gotovinu.

 

10. STRUJA

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter s 2 tanka, plosnata ulaza (kao za područje SAD-a).

 

11. SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odjeće, obuće i nakita s meksičkim motivima, tekuća vanilija, sombrero :)