SAD Zlatna groznica

SAD Zlatna groznica

Putovanje u Sjedinjene Američke Države: Nevada, Arizona, Utah

10 dana - avion, pristojbe, smještaj, transferi, ulaznice za Nacionalne parkove - PROMO CIJENA 16.315 kn (2190 €) ograničen broj mjesta

Polazak: 09.04.2019.

Nova ekspedicija Jungle plemena u magične divljine Sjeverne Amerike...

Odjek poznatih „zlatnih groznica“ desetljećima je privlačio mnoge avanturiste i istraživače. Zov opijajućeg prostranstva Sjeverne Amerike ostao je i do danas. Jungle pleme je prihvatilo izazov i odvest će vas u jedinstvenu ekspediciju! Autentični predjeli nacionalnih parkova odvest će nas u scene western filmova, pogled će nam se spuštati niz Route 66 dok prolazimo kroz pijesak i kaktuse Arizone a početak i kraj avanture začinit ćemo u blještavom ludilu Las Vegasa. Zajedno osvajamo bespregledne prostore i činimo jedan unikatni poduhvat na tlu Sjedinjenih Država. Avantura kakva nigdje drugdje ne postoji!

Naša početna ali i krajnja stanica je Las Vegas. Grad o kojem je pjevao Elvis Presley, pustinjska metropola koja pulsira svake minute. Neonski natpisi, kasina, zabava, hedonizam, luksuzni život... Iako su grad početkom XX stoljeća podigli vlasnici rančeva i željeznički radnici, imidž grada se kroz stoljeće dosta promjenio. Brojne kockarnice su nicale i promovirale grad u prijestolnicu zabave. Grad ima preko 150 kasina a njegova svijetla čine ga najosvijetljenijom točkom na našoj planeti. Godišnje ovaj spektakularni grad posjeti preko 40 milijuna ljudi koji također imaju priliku uživati i u najfinijim restoranima Amerike s obzirom da Las Vegas nazivaju „rajem za gastronome“.

Grand Canyon jedan je od najpoznatijih Nacionalnih parkova na planeti. Njegovo stvaranje je proces duži od 6 milijuna godina koji je izmodelirao megalomanske spomenike koji slave moć prirode. Veličina ovog parka određuje i raznovrsnost njegove vegetacije i klime, od hladnog i vlažnog do vrelog i suhog podneblja. Ovaj kanjon je bio mjesto gdje su se naseljavali Indijanci i zvali su ga „Planine obrnute naopako“. Danas ćemo mi imati priliku da upijemo nesvakidašnje poglede koje ovo svjetsko čudo pruža.

Route 66 je najpoznatija cesta Amerike dugačka gotovo 4000 km. Mjesto je izuzetno popularno u popkulturi SAD. Mi ćemo na našem putovanju imati priliku provozati se jednom dionicom. Put nas vodi ravno u daljnje istraživačke poduhvate. Pred nama će se nizati mjesta poput Navajo Nacionalnog spomenika, Obojene pustinje... Magični predjeli pomažu nam uroniti u legende nekadašnjih stanovnika ovih područja, Hopi Indijanaca. Čekaju nas izlasci i zalasci sunca za pamćenje. Horizonti ispred nas se moćno pružaju u nedogled. Prelazimo put koji je mnoge putnike tijekom prošlosti nanio u zlatnu groznicu dalje prema zapadu.

Ne postoji mjesto na zemlji kakvo je Bryce kanjon! Oblici zemlje koji će vas zapanjiti. Mjenjamo nadmorsku visinu i prelazimo 2400 metara. Vegetacija koja opija svojom raznolikošću prostire se ispred nas. Sam park čine nevjerojatni prirodni amfiteatri. Nedaleko je i Zion nacionalni park. Utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama: 79 vrsta sisara, 289 vrsta ptica između ostalih i ugrožene vrste poput Kalifornijskog kondora... Detaljno istražujemo bogatstvo živog svijeta ovih područja. Zaokružićemo avanturu u Saveznoj državi Utah i najljepšim stvarima koje nam nudi. Pored države Nevada i Arizona, Utah će učiniti ovaj pravi putnički poduhvat nezaboravnim.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan (09.04.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci u „Nikola Tesla“ u Beogradu dva sata prije leta. Let s presjedanjima do Las Vegasa.

2. dan (10.04.2019): Dolazak u grad koji nikada ne spava! Transfer do smještaja. Mjesto usred pustinje gdje posjetioci ostavljaju milijune dolara. Prijestolnica kockarnica i hedonizma u Sjevernoj Americi koju popularno nazivaju “Grad grijeha”. Prilika da se u Las Vegasu zagrijemo za potpuno drugačiju avanturu narednih dana. Blještava svijetla kasina uskoro ćemo zamijeniti osebujnom prirodom sjeverno američkog kontinenta. Noćenje.

3. dan (11.04.2019): Krećemo u našu ekspediciju iz Savezne države Nevade. Poput nekadašnjih tragača za zlatom prelazimo Mojave pustinju i krećemo prema Williamsu kako bismo se vozili po poznatoj cesti Route 66. Ostvarujemo san svih ljubitelja divljine i brze vožnje! Nastavljamo kroz Arizonu gdje nam prizore upotpunjuje Kaibab šuma gdje se s promjenom nadmorske visine smjenjuje i vegetacija, od popularnih blackjack borova, razne vrste topola poput jasika do hrastova. Stižemo u Grand Canyon (Veliki kanjon Colorada). Čekaju nas monumentalni reljefi isklesani nekada obilnom rijekom Colorado, raznim erozijama, vulkanskim erupcijama… Tek poneka agava izviruje s ovog podneblja i podsjeća nas na veličanstvenu moć prirode. Uživamo u pogledima i najčiščem zraku u cijelom SAD-u. Opuštamo se uz večernje druženje u našem smještaju u samom Nacionalnom Parku. Noćenje.

4. dan (12.04.2019): Izlazak sunca u Nacionalnom Parku Grand Canyon je jedna od stvari koje svaki putnik mora doživjeti. Mogućnost organiziranja fakultativnog razgledavanja kanjona helikopterom. Moćno iskustvo pogleda na veličinu ovog prirodnog čuda iz zraka s oko 2000m visine. Popodne je rezervirano za razgledavanje još jednog poznatog obilježja. Nacionalni spomenik Navaho je kompleks od tri prapovijesne pećine među liticama. U ovim velikim pećinama nekada su bila nagomilana naselja prastanovnika Sjeverne Amerike. Izučavamo život ovih plemena preko njihovih artefakata i tradicije koje nam prenose naši domaćini. Navečer mogućnost fakultativnog organiziranja Navaho roštilja između zadivljujućih crvenih stijena Monument doline. Odlazak u Kayentu. Noćenje.

5. dan (13.04.2019): Nastavljamo kroz Monument dolinu na granici Arizone i Utah-a dok se oko nas nižu filmski predjeli. Na ovim mjestima snimala se većina western filmova. Posjećujemo i Glen Canyon branu, 220 metara visoku branu na Colorado rijeci. Jedna od najvećih brana u SAD-u i u ovom veoma suhom području predstavlja glavni izvor obnovljive energije i izvor života cijele Arizone. Pored se nalazi i Powell, drugo najveće umjetno jezero države. Popodne je moguće organizirati fakultativni obilazak Antelope Canyona gdje možemo napraviti cruise jezerom i istraživati čudesne reljefe ovog kanjona. Na kraju dana odlazimo u Page. Noćenje.

6. dan (14.04.2019): Jutro u ovom dijelu Arizone možemo iskoristiti za fakultativno razgledanje iz zraka: Wahweap Marina, Tower Butte i Rainbow Bridge. Druga perspektiva koja daje novi ton ovom području. Nastavljamo naš put dalje i dolazimo u Saveznu državu Utah. Obilazimo Grand Staircase, nacionalni spomenik koji je nenadano izazvao kontroverze s aktualnim predsjednikom Trampom. Naša sljedeća stanica je veličanstveni Bryce Canyon. Jedinstveni geološki oblici u ovom parku podsjećaju koliko priroda može biti maštovita. Bryce park zapravo čine prirodni amfiteatri obojeni narančastim i bijelim nijansama koji se nalaze između 2300 i 2700 metara nadmorske visine. Zanimljivo je da su najpoznatiji stanovnici ovih područja bili Mormoni, religijski pokret tzv. primitivnog kršćanstva. Odlazak do smještaja. Noćenje.

7. dan (15.04.2019): Dan počinjemo razgledanjem Nacionalnog Parka Zion. Zion na hebrejskom jeziku znači utočište a baš tako su ga u XIX. stoljeću doživljavali Mormoni. Danas ovdje možemo puno naučiti o biljnim vrstama, pticama i drugim životinjama koje ovdje žive. Ovaj park je poznat kao veoma raznovrsno područje s obzirom na to da se prostire u četiri zone životne sredine: od pustinjske preko listopadne i crnogorične šume do kišne šume. Fakultativno istraživanje ovog parka sa shuttle busevima. Ljubitelje filma će oduševiti informacija da je ovdje sniman western klasik o Butchu Cassidy-ju, poznatom pljačkašu vlakova i banaka. Dolazak u grad St. George i upoznavanje. Noćenje.

8. dan (16.04.2019): Naše putovanje se nastavlja posjetom Snow Canyon nacionalnog parka. Rijetke životinjske vrste stanovnici su ovog parka a najpoznatiji među njima je sivi sokol i pustinjska kornjača. Na preko 3000 hektara divljeg zemljišta nalaze se impresivne litice, brda i pećine. Crvene pješčare oblikovale su zemlju tako da podsjeća na prizore s neke druge planete. Dok fotografiramo posljednje zadivljujuće fotografije polako iščekujemo povratak u neku drugu civilizaciju. Čeka nas povratak u urbanu zonu Las Vegasa. Transfer do smještaja u Las Vegasu i prilika da se posljednji put isproba sreća u brojnim kasinima. Noćenje.

9. dan (17.04.2019): Nakon odjave iz smještaja još malo slobodnog vremena iskoristit ćemo za uživanje u Las Vegasu. Transfer do zračne luke i let sa presjedanjima do Beograda.

10. dan (18.04.2019): Dolazak u Beograd i kraj velike ekspedicije po Sjevernoj Americi.

 CIJENE I UVJETI:

Termin → 09.04.2019.
Promo cijena: 17.160 kn
First minute cijena: 17.960 kn
Regularna cijena: 18.750 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin → 09.04.2019.
Promo cijena: 16.315 kn (2.190 €)
First minute cijena: 17.060 kn (2.290 €)
Regularna cijena: 17.805 kn (2.390 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prvih 5 mjesta. First minute cijena vrijedi za prijave do tri mjeseca prije puta. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 26.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon dobivanja vize  uplaćuje se još 4.000 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Las Vegas - Beograd
 • Smještaj na bazi 2 noćenja u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama u Las Vegasu, Nevada
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u hotelu 2* u dvokrevetnim sobama u Nacionalnom parku Grand Canyon, Arizona
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama u Kayenta, Arizona
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u hotelu 2* u dvokrevetnim sobama u Page, Arizona
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama u Bryce, Juta
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama u Saint George, Utah
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Ulaznice za sve Nacionalne parkove prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za SAD
 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • prijevoz do i od zračne luke Beograd

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta. 

Las Vegas je najnaseljeniji grad u Saveznoj državi Nevadi. Grad je turistički centar zbog odličnog shopinga, restorana, kasina… Trenutno u gradu živi pola milijuna stanovnika. Kako ga okružuje Mojave pustinja grad ima pustinjsku klimu.

Grand Canyon je najpoznatiji Nacionalni park SAD. Rasprostire se na gotovo 500000 hektara. Početkom prošlog stoljeća poznati predsjednik Theodore Roosevelt rekao je da je ovo čudo koje svaki Amerikanac mora vidjeti barem jednom u životu.

Kayenta je mali gradić u Arizoni sa oko 5000 stanovnika. Nalazi se 40km južno od Monument Valley i predstavlja mjesto za predah posjetiocima ovog djela SAD-a.

Page je gradić koji je osnovan tek u drugoj polovici XX. stoljeća zbog potreba izgradnje obližnje brane. Postao je mjesto na turističkoj mapi zbog okolnog jezera Powel kojeg godišnje posjeti tri milijuna ljudi.

Bryce Canyon je nacionalni park u državi Utah. Nalazi se na visokoj nadmorskoj visini od 2300-2700 metara. Zauzima oko 14500 hektara zemljišta. Nacionalnim parkom proglašen je 1928. godine.

St. George je grad od približno 150 000 stnovnika. Nalazi se u Saveznoj državi Utah, na njenom samom jugozapadu. Predstavlja bazu za istraživanje obližnjeg Nacionalnog parka Zion.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Sjedinjene Američke Države (SAD) su savezna republika koja se rasprostire na Sjevernoameričkom kontinentu. Sastoji se od pedeset država u kojima živi preko 325 milijuna stanovnika. Prostor koji danas zauzimaju SAD bio je koloniziran od strane Europljana tijekom XVI stoljeća. Prvotno je bio izložen britanskom utjecaju sve do rata za nezavisnost američkih kolonija koji je završen 1783. godine i kada nastaju ono što mi poznajemo kao SAD. Američke kolonije usvojile su engleski jezik i on je do dan danas jezik koji se službeno govori u SAD-u. Rasprostranjen je i španjolski jezik uslijed brojnih migracija. Krščanstvo predstavlja dominantnu religiju s oko 70% vjernika.

Las Vegas je grad koji se nalazi u Saveznoj državi Nevadi. U gradu živi oko 600 000 stanovnika. Godišnje ga posjeti više od 40 milijuna turista.

2. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske obavezna je viza za odlazak u SAD. Neophodno je zakazati intervju putem interneta i informirati se o neophodnoj dokumentaciji putem ovog linka.

3. VREMENSKA ZONA

SAD imaju više vremenskih zona. Grad Las Vegas se nalazi u vremenskoj zoni UTC - 7, što znači 9 sati unazad u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA

Las Vegas se nalazi u pustinjskom klimatskom pojasu. Temperature u travnju obično iznose oko 25 stupnjeva.

5. OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana prije putovanja. Sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš email.

6. ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu ali i topliju garderobu jer ćemo tijekom putovanja mjenjati nadmorsku visinu. Obavezno ponijeti udobnu obuću za šetanje. Također uvijek savjetujemo da u ručnu prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. Savjetujemo da prtljagu uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.

7. LOKALNA VALUTA

Valuta u SAD je američki dolar (USD). Ukoliko se odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inozemstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice zbog nepoznate aktivnosti iz inozemstva, te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

8. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju u SAD-u. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera.

9. STRUJA

Naponski standard je 110 V i potreban je putni adapter.