Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

8 dana - avio karta sa svim pristojbama, smještaj, transferi - PROMO CIJENA 9.240kn (ograničen broj mjesta)

Polazak: 20.04.2019. (POPUNJENO)

Odmor iz snova među kariokama, najpoznatije plaže na svijetu Copacabana i Ipanema, samba i nogomet na ulicama, uzbudljiv noćni život uz caipirinhe… Cidade de Deus.

Bom dia, Rio! Za sve ljubitelje pravog hedonizma. Opuštanje u najposjećenijem gradu južne polutke. Ovo je grad koji će vas impresionirati! Atmosfera koju u gradu prave njegovi stanovnici, karioke, ne može se susresti ni na jednom drugom meridijanu. Inače, brazilska kultura je bogata mješavina portugalskih utjecaja, lokalne indijanske tradicije i doprinosa kulture afričkih robova koji su ovdje dovođeni u eri kolonijalizma. Glavna obilježja grada su svakako kip Krista Spasitelja i Glava šećera. Pitoreskna planina Corcovado nadgleda veselo i opušteno stanovništvo Ria. Na 700m visine nalazi se čuvena statua do koje se dolazi kroz Tijuca prašumu. Glava šećera je interesantna i nezaobilzna jer odakle god da fotografirate Rio, ona se pojavljuje u kadru.

Copacabana je razlog zašto se milijuni ljudi zaljube u Rio. Oko vas su hoteli, barovi, restorani, pijesak i more – idealna kombinacija za sva vaša osjetila. Rekreirajte se na plaži igrajući odbojku ili nogomet. Pored plaže se nalazi prepoznatljivo šetalište čije je mozaike u obliku valova radio poznati brazilski arhitekt Roberto Marx. Na kraju plaže je i najfotografiranije mjesto plaže, velika utvrda Copacabana. Jednako atraktivna je i plaža Ipanema, poznata kao mjesto gdje se rodio novi žanr glazbe, bossa nova, sa velikom hitom “Djevojka sa Ipaneme”. Na Ipanemi možete pronaći i luksuzne dućane i uživati u shoppingu.

Iguazu slapovi su čudo prirode koje se nalazi na tromeđi Brazila, Argentine i Paragvaja. Za panoramsko fotografiranje brazilska strana slapova slovi kao izuzetna. Pored nevjerojatnih slapova okruženje je kao iz dokumentaraca o prirodi – prava i iskonska džungla oko nas. Ime potiče od riječi plemena Guarane i znači velika voda. Čitavo područje oko slapova proglašeno je za nacionalne parkove koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu u Budimpešti 2 sata prije leta. Let iz Budimpešte s presjedanjem do Rio de Janeira. Dolazak u Rio de Janeiro. Popularan, živ, jedinstven, zavodljiv. Jedan dio njega nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom, drugi dio krase barovi, samba i kilometarske pješčane plaže. Rio su osnovali još Portugalci 1. siječnja 1502. godine i nazvali ga “Siječanjska rijeka”. Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan: Dan koristimo za odmor od leta obilazeći fakultativno najpoznatije plaže grada. Uživanje na Copacabani i Ipanemi. Ispijanje caipirinha i upijanje brazilske energije. Pored kupanja, na plažama postoje i brojni tereni za nogomet i odbojku na pijesku, ležaljke, svježi kokosi i usoljeni morski plodovi. Na kraju dana nezaobilazna preporuka je popeti se na stijenu Arpoador, dom unikatnih kaktusa. Mali polutok između Ipaneme i Copacabane pruža nezaboravne prizore dok sunce zalazi iza najveće brazilske favele Rosinhe. Carioce aplauzom pozdravljaju svaki zalazak sunca a mi se na putu do smještaja zadržavamo u njihovim barovima isprobavajući neobične kombinacije amazonskog voća poput acaija i rumova praveći planove za naredne dane.. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet džipovima u Tijuca prašumu i kip Isusa Spasitelja (Christ the Redeemer). Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Najprije se zaustavljamo na vidikovcu Vista Chinesa, građevine koja se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su je kineski imigranti na mjestu gdje su uživali opijum bježeći od teških poslova na hacijendama oko Rija. Nakon toga nastavljamo do kipa Krista Spasitelja na Corcovado brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i blagoslivlja carioce (stanovnike Rija). Kip je smješten na brdo Corcovado, na visini od 710 metara, odakle se pruža nevjerojatan pogled na živopisne dijelove Rija. Nezaobilazni sportski dragulj Rija je stadion Marakana. Poznati stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambodromu. Mjesto odakle počinje karneval koji decenijama glasi kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajući da je Rio prijestolnica hedonizma. Povratak u smještaj. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet: Glava šećera (Pão de Açúcar). Dan za posjetu najupečatljivijim znamenitostima Ria. Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta čuvenoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira podizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svojeg oblika dobila ovo popularno ime, a važno je podsjetiti da je Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža fantastičan pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Nakon toga slijedi fakultativni obilazak boemske četrvti Rija, Santa Tereze. Ove uličice i koloritne zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne muzičke zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete probati autentična jela poput feijoade (crni grah), moquece (“brazilska paella”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga po pristojnim cijenama. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Rija. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskoj aveniji. Nekada neiskorišteni hangari postali su nedavno okupljanje alternativnog Rija u potrazi za svojim izrazom. Oslikavaju olimpijski duh i zajedništvo planeta u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi imala gdje održavati svoje glazbene nastupe. Povratak u smještaj. Noćenje.

5. dan: Fakultativni izlet – Iguazu vodopadi ili “velika voda” kako su ih zvali Guarane, najveći su sustav vodopada na svijetu. Sastoje se od 275 slapova, koje radi rijeka Iguazu na granici između argentinske provincije Misiones i brazilske savezne države Parane. Okruženi bujnom džunglom, u pratnji tukana i coatija, vrste rakuna karakterističnih za ovo mjesto, upijamo čudo prirode, uz moćne zvuke  vode koja se obrušava te duginih boja iznad i između slapova. Kao alternativu odlasku na vodopade možemo ponuditi fakultativni odlazak na liticu Pedra do Telegrapho i pravljenje fotografija od kojih zastaje dah ili fakultativni odlazak na predivne plaže u Arraial do Cabo. Noćenje.

6. dan: Dan koristimo za posjetu carskom gradu Petropolisu. Gradić na obodu Ria koji slovi za najbogatije i najsigurnije mjesto u Brazilu. Podignut je u čast Pedra II, posljednjeg brazilskog cara, koji je Brazilom vladao 58 godina. Mnogo kazališta, muzeja, galerija i palača krasi ovaj grad. Čak se i najpozantija brazilska pivovara nalazi u ovom gradu. Grad je poznat i po svojoj multikulturalnosti s obzirom da ovdje žive velike zajednice Njemaca, Japanaca, Talijana, Libanonca… U ovom se gradu održavaju uspomene i na brojne poznate građane poput književnika Stefana Cveiga ili pionira avijacije Alberta Santos-Dimona a njihove su kuće postali pravi muzeji. Obilazimo Carski muzej i predsjedničku palaču Rio Negro. Povratak u smještaj. Noćenje.

7. dan: Nakon izlaska iz smještaja ostaje nam još malo slobodnog vremena za kupovinu suvenira i uživanje na suncu Ria. Transfer do zračne luke i let za Budimpeštu s presjedanjem.

8. dan: Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

Polazak:  20.04.2019.

* U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijena putovanja:   

Termin

20.04.2019.

PROMO CIJENA:

9.745kn

First minute cijena:

10.530kn

Regularna cijena:

11.320kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

20.04.2019.

PROMO CIJENA:

9.240kn (1240€)

First minute cijena:

9.985kn (1340€)

Regularna cijena:

10.730kn (1440€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*PROMO cijena vrijedi za prvih pet prijavljenih putnika. Nakon toga vrijedi first minute cijena, za prijave do 20.02.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

*USLIJED OTKAZA POSLJEDNJA DVA MJESTA PO LAST MINUTE CIJENI OD 9.240kn PO OSOBI

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 24.07.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 5.215kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Budimpešta – Rio de Janeiro
 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Rio de Janeiro - Budimpešta
 • Smještaj na bazi 6 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Rio de Janeiru
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji


Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja putovanja
 • Transfer do i od zračne luke Budimpešta

 

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe imaju TWC. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela biti će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta. 

Rio de Janeiro je najpoznatiji grad u Brazilu. Spektakularno prirodno okruženje, karneval, samba i plaže kao što su Copacabana, Ipanema i Leblon, kao i veliki kip Isusa iznad grada, su ono po čemu se prepoznaje ovaj grad.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Prašuma Tijuca, kip Isusa Spasitelja na Corcovadu, Maracana i Sambadrome – Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Najprije se zaustavljamo na vidikovca Vista Chinesa, zdanja koje se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su ga kineski imigranti na mjestu gdje su uživali u opijumu bježeći od teških poslova na hacijendama oko Ria. Nakon toga nastavljamo do kipa Isusa Spasitelja na Corcovadu brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i blagoslivlja karioke (stanovnike Rija). Kip je smješten na brdu Corcovado, na visini od 710 metara, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na živopisne djelove Ria. Nezaobilzni sportski dragulj Ria je stadion Maracana. Čuveni stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambadromu. Mjesto odakle počinje čuveni defile u Riu odnosno karneval koji stoljećima glasi kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajujući da je Rio prijestolnica hedonizma.

Cijena izleta: 55 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i kartu za prijevoz do kipa Isusa Spasitelja)

Glava šećera, Selaronove stepenice, Olimpijski bulevar i Park Lege - Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta čuvenoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira izdizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime, a vrijedi podsjetiti da  je Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Potom fakultativni obilazak boemske četrvti Ria, Santa Tereze. Ove uličice i šarene zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne glazbene zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete isprobati autentična jela poput feijoade (crni grah), mokeke (“brazilska paela”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Ria. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskom bulevaru. Nekada neiskorišteni hangari , nedavno su postali mjesto za okupljanje alternativnog Ria u potrazi za svojim izrazom. Izražavaju olimpijski duh i zajedništvo planete u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi mogla držati svoje glazbene nastupe.

Cijena izleta: 60 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i ulaznicu za Glavu Šećera)

Iguazu vodopadi – cjelodnevni izlet avionom na Iguazu vodopade - Iguazu vodopadi se nalaze na istoimenoj rijeci na granici između Argentine i Brazila. Ime potječe od riječi plemena Guarane i znači velika voda. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je Nacionalnim parkovima koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Sam vodopad sastoji se od 275 slapova, i oni zajedno čine najveći sistem vodopada na svijetu. Najveći slap zove se "vražje grotlo", u kojem voda pada s visine od preko 100 metara, a zvuk koji proizvodi zauvijek se urezuje u pamćenje. Sami vodopadi smješteni su u tropskoj šumi, s predivnom prirodom, a refleksija vode često formira dugu koja se nalazi iznad površine.

Cijena izleta: na upit

Pedra do Telegrafo – Mjesto koje je doživjelo planetarnu popularnost zahvaljujući fotografijama koje su ovdje napravljene! Nekada je ovdje bila bivša promatračnica koju su brazilske pomorske snage koristile tijekom Drugog svjetskog rata. Danas na ovo mjesto hrle brojni turisti i uživaju u autentičnom trekkingu do vidikovca. Pogled i fotografije koje ovdje napravite zasigurno će vas ostaviti bez daha. Bujno zelenilo i čarobna vegetacija, ocean i plaže čine ovaj predio vrlo živopisnim. U zoni Telegrapho nije dozvoljeno kretanje velikih turističkih buseva i stoga se koristi kombi prijevoz. U povratku ćemo svratiti u najšareniju Havainas dućan i po okrepljujući acai u najboljem acai dućanu.

Cijena izleta: 35 EURA

Odlazak u carski grad Petropolis- Dan koristimo za posjetu carskom gradu Petropolisu. Gradić na obodu Ria koji glasi za najbogatije i najsigurnije mjesto u Brazilu. Podignut je u čast Pedra II, posljednjeg brazilskog cara, koji je Brazilom vladao 58 godina. Mnoštvo pozornica, muzeja, galerija i palača krasi ovaj grad. Čak se i najpoznatija brazilska pivovara nalazi u ovom gradu. Grad je poznat i po svojoj multikulturalnosti s obzirom da ovde žive velike zajednice Njemaca, Japanaca, Talijana, Libanonca… U ovome se gradu održavaju uspomene i na brojne poznate građane poput književnika Stefana Zweiga ili pionira zrakoplovstva Alberta Santos-Dimona te su njihove kuće postali pravi muzeji. Obilazimo Carski muzej i predsjedničku palaču Rio Negro.

Cijena izleta: 40 EUR

OPĆI PODACI O ZEMLJI

Brazil je federalno ustrojena republika sa više od 209 milijuna stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) živi oko 4,2 milijuna ljudi. Godine 1824. Brazil se izborio za neovisnost od Portugala.

VIZA

Viza za Brazil nije potrebna za boravak do 90 dana.

VREMENSKA ZONA

Vremenske zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro, a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

KLIMA

Brazil zahvaća više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, oceanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stupnjeva, dok su zimi najviše temperature do 32 stupnja. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stupnja.

HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korene iz portugalske te je njen ukus po mnogočemu europeiziran. Izuzetak su dodaci iz afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole peciva poznata kao empanade. Feijoada je čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom (obično svinjskim). Nacionalni slatkiš je cocadas koji se radi od kokosa. Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u pripremanju čuvenog koktela caipirinhe. Obavezno se kupuje flaširana voda u dućanima.

ZDRAVLJE

Dokaz o cijepljenju protiv žute groznice nije obavezan za gradove poput Rija ili Sao Paula, ali nadležni brazilski organi mogu zatražiti žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

SIGURNOST

Brazil je država u kojoj se turisti trebaju kretati u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu sigurno kretati. Posjeta favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Također, uvijek savjetujemo da u ručnoj prtljagi za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporuča se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

LOKALNA VALUTA

Nacionalna valuta u Brazilu je brazilski real (BLR). Jedan euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.

KOMUNIKACIJA

Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji također i u smještaju te restoranima.