Peru, Bolivija, Čile, Argentina, Brazil Proljeće

Peru, Bolivija, Čile, Argentina, Brazil Proljeće

Putovanje u Južnu Ameriku – Peru, Bolivija, Čile, Argentina, Brazil proljeće 2019.

26 dana –  Lima, Cusco, Copacabana, La Paz, Salar de Uyuni, San Pedro de Atacama, Santiago de Chile, Buenos Aires, Iguasu slapovi, Rio de Janeiro

 – 17.500 KN / 18.250 KN (uključene sve avio karte, sve pristojbe, smještaj u dvokrevetnim sobama, svi transferi, predstavnik)

Polazak: 11.04.2019.

Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravnu avanturu u Južnu Ameriku. Spremite se, polijećemo :)

Gradovi koji se obilaze: Lima, Cusco, La Paz, Salar de Uyuni, San Pedro de Atacama, Santiago de Chile, Buenos Aires, Iguasu slapovi, Rio de Janeiro

Moguće aktivnosti: Surf u Limi, obilazak čuvene tržnice Inka u Cuscu, Camino del Inca, obilazak Doline Inka i Machu Picchu, kupanje u Titicaci, tržnica vještica u La Pazu, planinarenje na 5400 metara, dolina Mjeseca na 4500 metara, "Death Road", posjeta slanim jezerima u Boliviji, prelazak Anda do Čilea, tango u Argentini, utakmica na čuvenoj La Bomboneri, odlazak na Iguazu slapove i magični Rio de Janeiro!

Priroda od koje se stvarno čovjek osjeća boljim i ljepšim! Ande… predjeli od kojih Inkama i njihovim bogovima zastaje dah. Neobično putovanje u daleke i neobične zemlje. Hramovi, gradovi Inka, moderne metropole, astrologija, iznenađenja, lišće koke u čaju, plemenski vračevi, tržnice, narančasti krumpir, pastrve, kaktusi, začini…

Krećemo iz Lime, glavnog grada Perua smještenog na obali Pacifika koji zovu "gradom kraljeva" i "biserom Pacifika", iz njegovog srca - Miraflores. Obilazimo predivne kolonijalne građevine, Veliki trg, katedralu, Narodni muzej, Palaču Pravde, park i trg ljubavi i veselimo se početku naše južnoameričke avanture uz zalazak sunca iznad strmih stijena na koje se ruše valovi Pacifika...

Prelazimo nadmorsku visinu letom iz Lime i dolazimo u Cusco na 3400 metara nadmorske visine. Nekadašnja prijestolnica Inka, danas mali i opušten gradić, okružen Andama i povijesnim gradovima. Obilazimo Plaza del Armas, katedralu Svetog Dominga i krećemo u Svetu dolinu kako bismo istražili Pisac, Chinchero i Ollantaytambo. Potom se ukrcavamo u vlak i dolazimo do Aguas Calientesa odakle ćemo posjetiti Machu Picchu.

Machu Picchu je najpoznatiji grad Inka, u dolini rijeke Urubamba, nedaleko od Svete doline, koji je bio nepoznat španjolskim konkvistadorima i zapadnoj civilizaciji do 1911. godine. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1983. godine. Skrivena prijestolnica Inka sagrađena je oko 1450. godine, a napuštena 100 godina kasnije, s dolaskom španjolskih konkvistadora. Na samom lokalitetu nalaze se dijelovi u kojima su živjeli, hramovi posvećeni bogu sunca, različite skuplture, astronomski satovi i čak i grobnice. Penjemo se rano ujutro, dok magla još uvijek obavija nepreglednu džunglu, a prizor na lokalitet okružen vrhovima planina, uz zvuk Urubambe urezuje se u pamćenje zauvijek...

La Paz je glavni grad Bolivije i najviša prijestolnica na svijetu. Bolivija je zemlja koja se potpuno razlikuje od ostalih zemalja Južne Amerike. Originalno ime grada je „Nuestra Señora de La Paz“, a posvećeno je miru koji je uspostavljen nakon osvajanja španjolskih konkvistadora u 16. stoljeću.  

Yungas road ili Death road počinje u najvišem glavnom gradu na svijetu – La Pazu u Boliviji koji se nalazi na 3.660 metara nadmorske visine. Magistrala se prvo penje na 4.650 metara, a zatim se strmim liticama spušta na visinu od 1.200 metara. Spust od preko 3.650 metara jedan je od najdužih kontinuiranih na svijetu, nakon čega se stiže u područje Yungas u amazonskoj prašumi. Put je izgrađen 1930.godine i do nedavno je ovo bio glavni put čak i za kamione i autobuse koji je spajao La Paz s ovom velikom regijom. Prije nekoliko godina sagrađen je novi sigurniji put, dok je Put smrti postao prava atrakcija za adrenalinske ovisnike na biciklima. Avantura koju ćete pamtiti cijelog života!

Nakon La Paza krećemo rema jugu Bolivije - Salar de Uyuniju i posjećujemo najveća slana područja na svijetu. Grad Uyuni je naša polazna točka za trodnevnu avanturu kroz slanu pustinju, preko Anda do regije Atacame u Čileu. Salar de Uyuni je najveće slano područje na svijetu, s površinom od 10.582 kvadratnih kilometara, na nadmorskoj visini od 3656 metara. Pustinja je nastala na mjestu prapovijesnih jezera, a danas je pokrivena s nekoliko metara debelim slojem soli. Vozeći se kroz ove nevjerojatne predjele imat ćemo priliku uživati u pogledu na zvjezdano nebo, kakvo nismo imali prilike nikada vidjeti. Posjećujemo "groblje vlakova", građevine izgrađene od soli, otok kaktusa, spomenik reliju Dakar, stvaramo nevjerojatne fotografije i čuvamo uspomene za cijeli život.

Nastavljamo našu avanturu preko Anda, a usput se zadržavamo kako bismo se družili s flamingosima, istražujemo nevjerojatnu prirodu, uživamo u pogledu na vulkane, gejzire, jezera neobičnih boja - crvene, zelene i plave, na putu prema Čileu. U Čileu posjećujemo mali grad na sjeveru zemlje - San Pedro de Atacama, a potom nas put vodi u prijestolnicu Santiago de Chile.

 

Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atantski ocean, prijestolnica je druge po veličini zemlje Južne Amerike, zemlje tanga, nogometa, vina i bifteka, Maradone i Eve Peron. Preko 30% stanovništva zemlje živi u prijestolnici i okolini. Argentina je dobila ime od latinske riječi za srebro (argentum).

Nogomet je dio kulture zemlje, ne samo najbitnija sporedna stvar na svijetu. Stadion Boca Juniorsa – La Bomboniera podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog  oblika s jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Dok navijači Boce (“La Doche”) skaču na tribinama ovog akustičnog stadiona, on vibrira. Najpopularniji nogometaši svog vremena i najbolji među najboljima u ovoj igri svih vremena su Argentinci – Diego Maradona i Leo Messi.

Tango se rodio u siromašnim dijelovima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje i UNESCO ga je proglasio nematerijalnim svjetskim kulturnim nasljeđem. Svira se bandoneonom, vrstom harmonike. Stanovnike Argentine nazivamo gauchosima, po uzgajiteljima stoke i njihovog tradicionalnog načina života na rančevima.

Posjećujemo Iguazu vodopade koji se nalaze na istoimenoj rijeci na granici između Argentine i Brazila. Ime potječe od riječi plemena Guarane i znači velika voda. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je nacionalnim parkom koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. 

Za Iguasu vodopade veže se i anegdota da je Eleaonor Roosvelt, kada je prvi put vidjela Iguasu vodopade, izjavila "jadna (siromašna) Niagara".

Za kraj našeg putovanja ostavili smo Rio de Janeiro - živahan, zavodljiv, egzotičan, pokrenut će Vas na rumbu, nogomet s djecom, istraživanje, šetnju, zabavu i provod... Rio su osnovali Portugalci 1. siječnja 1502. godine i nazvali ga “Siječanjska rijeka”. Fakultativni obilazak starog dijela grada, koji se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom, a koji nazivaju “Karioka pejzažom između mora i planina”.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan (11.04.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci u Budimpešti dva sata prije leta. Let iz Budimpešte za Limu s presjedanjem. Prijevoz do smještaja u predjelu Lime koji je opušten, siguran, blizu oceana i surf plaža, klubova i dobrog provoda. Zagrijavanje za Latinsku Ameriku. Noćenje.

2. dan (12.04.2019): Fakultativni obilazak povijesnog centra Lime, katedrale, Velikog trga (Plaza Mayor), Narodnog muzeja, Palače pravde. Fakultativno istraživanje Miramara, dijela Lime koji se nalazi uz obalu Pacifika, parka Kennedy, Trga i parka Ljubavi (Plaza y parque del Amor) i prelijepog Barranca. Noćenje.

3. dan (13.04.2019): Let do Cusca. Penjemo se na 3400 metara. Nekadašnja prijestolnica Inka, danas mali i opušten grad, okružen Andama i povijesnim gradovima. Fakultativni obilazak grada – Plaza del Armas, Trg San Francisca, lokalna tržnica, katedrala Svetog Dominga... Smještaj. Noćenje.

4. dan (14.04.2019): Dvodnevni fakultativni izlet na Machu Picchu. Prijevoz iz Cusca do Ollantaytambo i ukrcavanje na poznati vlak za Aquas Calientes, bajkovito mjesto okruženo Andima, kroz koje protječe rijeka Urubamba, čiji naziv u prijevodu znači Sveta rijeka. Prijevoz do smještaja. Noćenje.

5. dan (15.04.2019): Nastavak izleta na Machu Picchu. Ulazak na povijesno nalazište i grad koji je nekada bio centar Inka. Ljudi iz visokog društva Inka odlazili su ovdje na odmor! Osjećaj je nevjerojatan. Penjemo se na Huayna Picchu (fakultativno), brdo iznad Machu Picchu gdje imamo priliku uživati u nestvarnom pogledu na ovaj povijesni grad! Istražujemo misteriozni grad Inka, obilazimo tvrđave i ostatke, slušamo priču o velikom carstvu Inka. Popodne ukrcavanje na vlak i povratak za Ollantaytambo a potom za Cusco. Istraživanje okusa i boja na marketu San Pedro i kupovina suvenira. Uživanje na 3400 metara uz peruanski pisco, chilcanito, emoliente ili kremolanu... Noćenje.

6. dan (16.04.2019): Dolina Inka: fakultativni jednodnevni izlet. Imamo priliku posjetiti drevne gradove u dolini Inka koji se nalaze uz rijeku Urubambu: Pisaq, Ollantaytambo i Chinchero. Vrlo zanimljivi gradovi, a po nekim aspektima atraktivniji i od samog Machu Picchu. Poznati po brojnim crkvama i španjolskim kolonijalnim građevinama. Upoznajemo veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Pijemo jake biljne čajeve koji bi nam trebali dati snagu da izdržimo veliku visinu. Idemo dalje u nebesa... Noćenje.

7. dan (17.04.2019): Slobodno vrijeme u Cuscu. Prilika za kupovinu poznatih džempera, kapa i šalova od lame kao i drugih brojnih autentičnih suvenira. Za ljubitelje avanture predlažemo fakultativni izlet na čudesni zip line iznad Urubambe. Navečer se spremamo za noćnu vožnju prema Boliviji. Noćna vožnja.

8. dan (18.04.2019): Dolazak u Boliviju u mjesto koje se zove Copacabana. Ušuškani grad na jezeru Titicaca, najvišem plovnom jezeru svijeta, želi nam dobrodošlicu u jedan novi svijet. U blizini se nalazi i Isla del Sol, poznato mjesto gde je prema predaji rođen Bog sunca Inti. Mogućnost fakultativnog krstarenja jezerom. Noćenje.

9. dan (19.04.2019): Prijevoz do La Paza. Odlazak do smještaja i prilika za upoznavanje najviše prijestolnice na svijetu. Noćenje.

10. dan (20.04.2019): Dan je rezerviran za adrenalinsku avanturu – fakultativni izlet na „death road“, poznati put smrti - Jungas. Atraktivna vožnja biciklima s 5000 metara na 1300 metara niz planinu u neviđenoj brzini! Tri i pol sata spuštanja niz brdo, kroz neviđene predjele, vodopade, šume, rijeke. Povratak u La Paz. Ludi noćni život u barovima. Noćenje.

11. dan (21.04.2019): Fakultativni izlet – obilazak La Paza i Doline Mjeseca. Obilazimo najvišu prijestolnicu na svijetu, vozimo se žičarom iznad cijelog grada, upoznajemo se sa svakodnevicom Aymar naroda i divimo se reljefima i prizorima kao s druge planete u Dolini Mjeseca. Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme za istraživanje tržnice vještica i uživanje u hrani. Navečer nastavljamo put prema Salar de Uyuni. Noćna vožnja.

12. dan (22.04.2019): Dolazak u Salar de Uyuni, ukrcavamo se u džipove i krećemo u trodnevnu avanturu. Obilazak najvećeg zaslanjenog zemljišta na svijetu koje se prostire na površini od preko 10 tisuća kvadratnih kilometara. Oblaci se ogledaju u nepreglednoj bjelini, a mi posjećujemo Dakar spomenik i stvaramo najluđe fotografije. Noćenje.

13. dan (23.04.2019): Obilazak jezera neobičnih boja i nestvarnih predjela – Laguna Verde, Laguna Roja, vulkani i gejziri, kanjoni i priroda kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti… Nastavljamo turu prema Čileu. Noćenje.

14. dan (24.04.2019): Prelazak Anda, neobične boje, oblaci na dohvat ruke, flamingosi i nestvaran svijet oko nas. Stižemo u San Pedro de Atacama u Čileu. Noćenje.

15. dan (25.04.2019): Prijevoz do Calame i let za Santiago de Chile, glavni grad Čilea koji je smješten u centralnoj dolini zemlje na visini od 520 metara. Prijevoz do smještaja. Fakultativno razgledanje grada, u kojem se iz svakog dijela mogu vidjeti vrhovi Anda. Obići ćemo znamenitosti iz kolonijalnog perioda, Zgradu kazališta, Nacionalnu biblioteku, Muzej likovnih umjetnosti, staru zgradu Kongresa, ali i moderne zgrade poput Gran Santiago Torre koja je najviša zgrada u cijeloj Latinskoj Americi.  Noćenje.

16. dan (26.04.2019): Fakultativni izlet do Valparaísa, prelijepog grada na obali Pacifika, koji je prepun šarenih kućica i pod zaštitom je UNESCO-a. Grad koji predstavlja kolijevku čileanskog naroda.  Povratak u Santiago. Noćenje.

17. dan (27.04.2019): Prijevoz do zračne luke i let za Buenos Aires. Prijevoz do hostela. Prijestolnica Argentine, drugi po veličini grad u Južnoj Americi, grad na ušću rijeke La Plata u Atlantski ocean. Tango, nogomet, vino, najbolji biftek na svijetu, Maradona, Evita Perón... Noćenje.

18. dan (28.04.2019): Fakultativni obilazak grada: Zgrada Kongresa, Casa Rosada, Plaza de Mayo, poznati Obelisk, Ateneo knjižnica, Rekoleta groblje… Uzbudljiv noćni život uz malbec i zvukove tanga. Noćenje.

19. dan (29.04.2019): Nastavak fakultativnog obilaska grada – odlazimo u poznatu Bocu, šarenu i posebnu četvrt Buenos Airesa, obilazak Bomboniere, priče o Maradoni, i isprobavanje popularnog choripan-a začinjenog chimichurri-jem. Noćenje.

20. dan (30.04.2019): Prijevoz do aerodroma i let za Iguasu vodopade. Prijevoz do smještaja. Noćenje.

21. dan (01.05.2019): Fakultativni izlet – Iguasu vodopadi ili “velika voda” kako su ih zvali Guarane, najveći su sistem vodopada na svijetu. Sastoje se od 275 slapova, koje pravi rijeka Iguasu na granici između argentinske provincije Misiones i brazilske savezne države Parane. Okruženi bujnom džunglom, u pratnji tukana i koatija, vrste rakuna karakterističnih za ovo mjesto, upijamo čudo prirode, uz moćne zvukove  vode koja se obrušava u duginim bojama iznad i između slapova. Noćenje.

22. dan (02.05.2019): Prijevoz do aerodroma i let za prijestolnicu Brazila, poznati Rio de Janeiro. Popularan, živ, unikatan, zavodljiv. Jedan dio grada nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom, dok drugi dio krase barovi, samba i kilometarske pješčane plaže. Rio su osnovali Portugalci 1. siječnja 1502. godine i nazvali ga “Siječanjska rijeka”. Prijevoz do smještaja. Na kraju dana preporuka je popeti se na stijenu Arpoador, dom unikatnih kaktusa. Mali poluotok između Ipaneme i Copacabane pruža nezaboravne prizore dok sunce zalazi iza najveće brazilske favele Rocinha. Carioce pljeskom pozdravljaju svaki zalazak sunca, a mi se na putu do smještaja zadržavamo u njihovim barovima isprobavajući neobične kombinacije amazonskog voća poput acaija i rumova praveći planove za naredne dane. Noćenje.

23. dan (03.05.2019): Fakultativni izlet u Tijuca prašumu, do kipa Isusa Spasitelja (Christ the Redeemer), stadiona Marakana i Sambodroma. Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorija Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna, naći će nam se na putu. Prvo se zaustavljamo na vidikovcu Vista Chinesa, građevine koja se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su je kineski imigranti na mjestu gdje su uživali u opijumu bježeći od teških poslova na hacijendama oko Ria. Nakon toga nastavljamo do kipa Krista Spasitelja na Corcovado brdu koji spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignut je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i daje blagoslov cariocama (stanovnici Ria). Kip je smješten na brdo Corcovado, na visini od 710 metara, odakle se pruža nevjerojatan pogled na živopisne dijelove Ria. Nezaobilazni sportski dragulj Ria je stadion Marakana. Poznati stadion još uvijek je gorka uspomena cariocama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama, posjetom Sambodromu. Mjesto odakle počinje poznati karneval u Riu koji je desetljećima na glasu kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajući da je Rio prijestolnica hedonizma. Povratak u smještaj. Noćenje.

24. dan (04.05.2019): Fakultativni izlet: Glava šećera (Pão de Açúcar), Olimpijska avenija, Selaronove stepenice, Lege park i gurmanski raj - Botafogo. Dan za posjetu najupečatljivijim znamenitostima Ria. Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta poznatoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira podizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime, a važno je podsjetiti kako je Brazil najveći izvoznik šećera. Odatle se pruža atraktivan pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Nakon toga slijedi fakultativni obilazak boemske četvrti Ria, Santa Tereze. Ove uličice i koloritne zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne glazbene zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 ovdje su snimali spotove. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete probati autentična jela poput feijoade (crni grah), moqece (“brazilska paella”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga po pristojnim cijenama. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Ria. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskom aveniji. Nekada neiskorišteni hangari postali su nedavno okupljanje alternativnog Ria u potrazi za svojim izrazom. Oslikavaju olimpijski duh i zajedništvo planete u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi imala gdje održavati svoje glazbene nastupe. Povratak u smještaj. Noćenje.

25. dan (05.05.2019): Nakon odjave, dan ćemo iskoristiti za odmor obilazeći na fakultativnom izletu najpoznatije plaže grada. Uživanje na Copacabani i Ipanemi. Ispijanje caipirinha i upijanje brazilske energije. Prepoznatljive valovite šare na šetalištima ove dvije plaže mame, kako turiste tako i prodavaoce neobičnih suvenira širom Južne Amerike. Pored kupanja, na plažama postoje i brojni tereni za nogomet i odbojku na pijesku, ušuškane ležaljke, svježi kokosi i usoljeni morski plodovi.

Još malo slobodnog vremena prije povratka kući. Prijevoz do aerodroma i let s presjedanjem za Budimpeštu.

26. dan (06.05.2019): Dolazak u Budimpeštu.

Polazak:  11.04.2019.

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin →

11.04.2019.

Promo cijena:

14.950 kn + 3.000 kn

First minute cijena:

15.265 kn + 3.000 kn

Regularna cijena:

16.050 kn + 3.000 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)


CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin →

11.04.2019.

Promo cijena:

14.210 kn + 3.000 kn =

17.210 kn (2300 €)

First minute cijena:

14.500 kn + 3.000 kn =

17.500 kn (2340 €)

Regularna cijena:

15.250 kn + 3.000 kn =

18.250 kn (2440 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prvih 5 mjesta. First minute cijena vrijedi za prijave do 20.03.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 26.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 4.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska). Ostatak cijene putovanja koju je putnik obvezan platiti najkasnije 7 tjedana prije polaska ne uključuje doplatu u iznosu 3.000kn, a koju putnik plaća na samom putovanju inozemnim partnerima u dolarima.

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Budimpešta – Lima
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Lima – Cusco
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Calama – Santiago de Chile
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Santiago de Chile - Buenos Aires
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Buenos Aires – Iguasu
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Iguasu – Rio de Janeiro
 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Rio de Janeiro - Budimpešta
 • Smještaj na bazi noćenja u hostelima/hotelima u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noći u Limi, 4 noći u Cuscu, 1 noć u Copacabani, 2 noći u La Pazu, 1 noć u San Pedru de Atacami, 2 noći u Santiago de Chileu, 3 noći u Buenos Airesu, 2 noći u Iguasuu, 3 noći u Rio de Janeiru)
 • Sve prijevoze od zračne luke/autobusne stanice do smještaja i od smještaja do zračne luke/autobusne stanice, i između gradova prema planu i programu puta
 • Trodnevnu turu od Salar de Uyunia do San Pedra de Atacame (3 dana džipovima preko Anda), sa svim ulaznicama, transferima, 6 obroka i 2 noćenja u jednostavnom smještaju u pustinji)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • obvezno cijepljenje protiv žute groznice (290 kn)
 • Izlaznu pristojbu iz Bolivije (25$)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • prijevoz do i od zračne luke Budimpešta

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hostel/Hotel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/10 s etažnim kupaonicama. Usluga je na bazi noćenja.

Lima je glavni grad Perua. Nalazi se na zapadu Perua, na rijeci Rimac, između Pacifika i Anda. Stari dio grada je pod zaštitom UNESCO-a i bogat je kulturno povijesnim znamenitostima.

Cusco je grad u Peruu koji se nalazi na Andama na nadmorskoj visini od 3400m. Grad je nekada bio prijestolnica carstva Inka, a danas predstavlja polaznu točku za posjet izgubljenom gradu Inka Machu Picchu.

Copacabana je mirni gradić na obali najvišeg plovnog jezera Titicaca. U ovom mjestu česti su karnevali tako da je  Copacabana prava riznica lokalnih običaja i svetkovina.

La Paz je drugi po veličini grad Bolivije. La Paz leži na visini od 3650m nadmorske visine.

Santiago de Chile je glavni grad Čilea koji je smješten u centralnoj dolini zemlje na visini od 520 metara.

Buenos Aires je glavni grad Argentine. Njegovo ime u prijevodu znači dobar zrak. Nalazi se na ušću rijeke La Plata u Atlantski ocean. Buenos Aires je kulturni, privredni i obrazovni centar Argentine.

Iguasu vodopadi su vodopadi na granici s Argentinom visoki 82m. S brazilske strane vodopada nalazi se grad Foz de Iguasu, a s argentinske Puerto Iguasu.

Rio de Janeiro je najpoznatiji grad u Brazilu. Spektakularno prirodno okruženje, karneval, samba i plaže kao što su Copacabana, Ipanema i Leblon, kao i veliki kip Isusa iznad grada, su ono po čemu se prepoznaje ovaj grad.

1. PERU:

 • Lima (obilazak grada, cjelodnevni izlet) – Južnu Ameriku najprije upoznajemo u Limi! Poslije boravka u Parku Kennedy, koji još nazivaju i Park mačaka, otisnuti ćemo se autobusom do povijesnog centra Lime. Tu se prvi put srećemo sa španjolskim kolonijalnim naslijeđem i saznajemo zašto se gotovo svaki trg u Južnoj Americi zove Plaza del Armas. Ukoliko se ukaže prilika, prisustvovati ćemo smjeni straže na trgu gdje se uz svu pompu Peruanci podsjećaju svoje borbe za neovisnost u XIX stoljeću. Nakon trga odlazimo u koloritni dio grada uz obalu koji se zove Barranco. Ukoliko želite možete uživati u svježoj morskoj hrani u restoranima s najljepšim pogledom na Tihi ocean u Limi. Tu vas čekaju brojni specijaliteti poput chicha morade i ceviche. Usput ćete se zasigurno slikati ispred mnogobrojnih grafita koji krase taj kraj. Otići ćete i do romantičnog Mosta uzdaha. Kasnije ćete se prošetati i kroz Park ljubavi gdje ćete dočekati zalazak sunca.

Cijena izleta: 30 EUR

 

 • Sveta dolina Inka (cjelodnevni izlet) – Na ovom cjelodnevnom izletu upoznajemo se s drevnom civilizacijom Inka. U planu nam je posjetiti tri velika arheološka nalazišta. Pisaq, Ollantaytambo, Chinchero su mjesta gdje ćemo razumjeti svakodnevni život Inka i njihovih podanika. Slušati ćemo priče našeg lokalnog vodiča o bogovima koje su obožavali, kako su čuvali hranu, čime su prevozili robu, kako su se sporazumijevali itd. Civilizacija je svoj zenit proživljavala tijekom XV stoljeća da bi sredinom XVI stoljeća bila pokorena od strane španjolskih konkvistadora. Svi spomenuti lokaliteti se nalaze u čarobnoj prirodi oko rijeke Urubambe. Pisaq se nalazi na rijeci Urubambi, koja se na Quechua i Aymara jeziku zove Vilkanota, a danas na lokalitetu možemo vidjeti terase koje su Inke koristili za uzgajanje različitih kultura na velikim nadmorskim visinama. Ollantaytambo je stara prijestolnica koju je osnovao vladar Pachacutec, i u njoj sagradio kuće i ceremonijalni centar. U Chincheru živi većina stanovništva koji su potomci starih naroda Quechua, a tu ćemo imati prilike upoznati se s detaljima njihovog života i privređivanja. Na ovom izletu ćemo pored arheoloških lokacija stići upoznati se i s konkretnim zanatima, te ćemo naučiti kako se npr. boje tkanine ili kako se prepoznaje pravo srebro. Također, posjetit ćemo i seosku tržnicu gdje pored suvenira možemo se slikati i sa pitomim ljamama. U toku ovog dana imati ćemo uključen ručak u najpoznatijem restoranu ove doline. Tu nas čeka neograničeni meni raznovrsne peruanske hrane, a o toj raznovrsnosti najbolje govori činjenica da andske kulture poznaju preko 3800 vrsta krumpira.

Cijena izleta: 30 EUR + ulaznica 70 PEN​

 

 • Machu Picchu – najpoznatiji grad Inka, u dolini rijeke Urubambe, nedaleko od Svete doline, bio je nepoznat španjolskim konkvistadorima i zapadnoj civilizaciji sve do 1911. godine. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1983. godine. Skrivena prijestolnica Inka sagrađena je oko 1450. godine, a napuštena 100 godina kasnije, s dolaskom španjolskih konkvistadora. Na samom lokalitetu nalaze se dijelovi u kojima su živjeli, hramovi posvećeni bogu sunca, različite skulpture, astronomski satovi te čak i grobnice. Za ovaj izlet potrebno se prijaviti odmah prilikom prijave!

Cijena dvodnevnog izleta: 170 EUR (obuhvaća povratni prijevoz autobusom i vlakom na relaciji Cusco – Olantaytambo – Aquas Calientes, noćenje u Aquas Calientesu) + osnovna ulaznica za lokalitet: 152 PEN

 

2. BOLIVIJA:

 • La Paz i Dolina Mjeseca (obilazak grada) – Kroz ovaj izlet upoznajemo najvišu prijestolnicu na svijetu koja se nalazi na oko 3650 m kao i njenu okolinu. Dan započinjemo osvrtom na španjolsko kolonijalno naslijeđe. Na trgu Murillo je pogubljen najveći borac za neovisnost od madridske krune, Pedro Murillo. Na samom trgu se nalaze Katedrala, Kongres te Predsjednička palača. Na tom mjestu upoznajemo se s političkim životom Bolivije i kako su ga posljednjih godina obilježili kokalerosi i predsjednik Evo Morales. Obići ćemo i crkvu svetog Francisca koja je specifična po tome što, iako rađena u baroknom stilu, sadrži i detalje autohtonih naroda. Kako ćemo La Paz obilaziti i busom posjetiti ćemo i vidikovce ovog nesvakidašnjeg grada među kojima i Killi Killi s kojeg se pruža najljepša panorama i pogled od skoro 360 stupnjeva na planinu Illimani. Imati ćemo priliku voziti se i najvišom žičarom na svijetu koja vozi kroz jedan grad. Nezaboravno iskustvo iznad La Paza upotpuniti ćemo i odlaskom u Dolinu Mjeseca. Ona se nalazi na rubu grada i predstavlja čudnovato oblikovan reljef koji podsjeća na mjesečevu površinu što je potvrdio i sam Neil Armstrong. Uslijed snažnog vjetra i kiša, pijesak i glina su se poigrali s ovim prostorom ostavljajući bez daha posjetioce. Poput ornamenata prostor će ukrasiti i poneki kaktus koji jedini na takvom terenu može opstati. Dan ćemo završiti na Vještičjoj pijaci. Na njoj se nalaze mnogi neočekivani predmeti i suveniri poput fetusa ljame koje lokalno stanovništvo žrtvuje boginji zemlje Pachamami.

Cijena izleta: 25 EUR

 

 • Vožnja biciklima niz Death Road (cjelodnevni izlet) – Za adrenalinske ljubitelje spust biciklima niz planinu, sa skoro 5000 m na 1300 m, je nešto što se ne propušta. Ukoliko želite, kroz nestvarne pejzaže možete projuriti u neviđenoj brzini ili se polako voziti kroz šume, vodopade, litice itd. Devedesetih godina ova staza je proglašena najopasnijim na svijetu. Danas više tuda ne prolaze kamioni kao nekada, ali su tu zato ljubitelji brzine na downhill biciklima. Sam put također krije brojne misterije. Njega su sagradili tridesetih godina prošlog stoljeća paragvajski zarobljenici, a u hladnoratovskom periodu služio je kao utočište zloglasnom nacistu koji je postao najveći narko bos Bolivije. Ova oblast je inače veoma poznata po uzgoju lišća koke. U okviru samog izleta biti ćemo u konstantnoj pratnji naših vodiča kao i vozila za pomoć. Užina i ručak su također osigurani kao i sva oprema koja je potrebna za spuštanje niz ovu atraktivnu rutu. Avantura koju ćete pamtiti cijelog života!

Cijena izleta: 75 EUR + 50 BOB za taksu

 

3. ČILE:

 • Valparaíso – posjeta Valparaísa, živopisnog gradića na obali Pacifika, koji je stavljen po zaštitu UNESCO-a, a koji odiše boemskom i umjetničkom energijom, s brojnim kafićima, vidikovcima i šarenim kućama. Ovaj grad se s pravom naziva „Dragulj Pacifika“ i danas ima oko 275 000 stanovnika. Grad predstavlja mjesto rođenja modernog Čilea s obzirom da su tu osnovane brojne institucije kao i najstarije novine na španjolskom jeziku „El Mercurio”. Valparaíso je bilo mjesto gdje je svoje utočište od progona pronašao čuveni čileanski pjesnik Pablo Neruda. Potom posjećujemo Viña del Mar, poznato ljetovalište gdje upijamo zrake sunca dok nam noge zapljuskuju vode Tihog oceana.

Cijena izleta: 40 EUR

 

4. ARGENTINA:

 • ​Iguasu vodopadi (cjelodnevni izlet avionom) – Iguasu vodopadi nalaze se na istoimenoj rijeci na granici između Argentine i Brazila. Ime potiče od riječi plemena Guarane i znači „velika voda“. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je Nacionalnim parkovima koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Sam vodopad sastoji se od 275 slapova, i oni zajedno čine najveći sistem vodopada na svijetu. Najveći slap, s kojeg voda pada s visine od preko 100 metara, zove se "đavolje grotlo", a zvuk koji proizvodi zauvijek se urezuje u pamćenje. Sami vodopadi smješteni su u tropsku šumu, s predivnom prirodom, a refleksija vode često formira dugu koja se nalazi iznad površine.

Cijena izleta: 50 EUR (obuhvaća prijevoz i ulaznicu) 

 

5. BRAZIL:

 • Prašuma Tijuca, kip Isusa Spasitelja na Corcovadu, Maracana i Sambadrome – Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Najprije se zaustavljamo na vidikovca Vista Chinesa, zdanja koje se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su ga kineski imigranti na mjestu gdje su uživali u opijumu bježeći od teških poslova na hacijendama oko Ria. Nakon toga nastavljamo do kipa Isusa Spasitelja na Corcovadu brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i blagoslivlja karioke (stanovnike Rija). Kip je smješten na brdu Corcovado, na visini od 710 metara, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na živopisne djelove Ria. Nezaobilzni sportski dragulj Ria je stadion Maracana. Čuveni stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambadromu. Mjesto odakle počinje čuveni defile u Riu odnosno karneval koji stoljećima glasi kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajujući da je Rio prijestolnica hedonizma.

Cijena izleta: 60 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i kartu za prijevoz do kipa Isusa Spasitelja)

 

 • Glava šećera, Selaronove stepenice, Olimpijski bulevar i Park Lege - Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta čuvenoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira izdizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime, a vrijedi podsjetiti da  je Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Potom fakultativni obilazak boemske četrvti Ria, Santa Tereze. Ove uličice i šarene zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne glazbene zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete isprobati autentična jela poput feijoade (crni grah), mokeke (“brazilska paela”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Ria. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskom bulevaru. Nekada neiskorišteni hangari , nedavno su postali mjesto za okupljanje alternativnog Ria u potrazi za svojim izrazom. Izražavaju olimpijski duh i zajedništvo planete u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi mogla držati svoje glazbene nastupe.

Cijena izleta: 65 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i ulaznicu za Glavu Šećera)

 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

PERU

1. OPĆI PODACI

Republika Peru se nalazi na zapadu Južne Amerike i graniči s Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom dok se na zapadu nalazi Tihi ocean. Teritorij Perua je kolijevka jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, Norte Chico, ali i jedne od najpoznatijih i najnaprednijih civilizacija svijeta, carstva Inka. Španjolska imperija je pokorila ovu oblast tijekom 16. stoljeća i osnovala Vicekraljevstvo s glavnim gradom Limom. Nakon stjecanja neovisnosti, 1821. godine Peru je prolazio kroz razdoblja političkih nemira i kriza. teritorij Perua koji zauzima površinu od nešto više od 1.285.000 km2 podijeljen je na 25 regija. Službeni jezik u Peruu je španjolski, ali su u uporabi i kečua i ajmara jezici.

Površina zemlje: 1 285 000 km2

Broj stanovnika: 27 925 628

Glavni grad: Lima (9,2 milijuna stanovnika)

Državljanstvo: 45% su Indijanci, 37% mestici (mješoviti bijelci i Indijanci), 15% Europljani, 3% Kinezi, Afroamerikanci i ostali

Službeni jezik: Španjolski

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima Perua ima dvije glavne sezone: vlažnu i suhu. Temperatura je uglavnom pod utjecajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriju Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različite klimatske regije: obalna, planinska i šumska klimatska zona.

6. HRANA

Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u cijelom svijetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga nevjerojatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krumpir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krumpir (camote) i korijen yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i mnogo vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, lama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom umaku s rižom, Aji de galina – jelo od komadića piletine u umaku od mlijeka, luka, čilija, češnjaka, oraha i sira, Arroz con maricos – riža sa morskim plodovima, choclo - kuhani kukuruz koji se služi najčešće sa sirom, ceviche - svježa riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i rajčice, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u umaku od soje, čilija, češnjaka, crvenog luka, rajčice pečeni na roštilju s krumpirom.

Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora i chica morada, ukusan, sladak i osvježavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podsjeća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom colom, žutom limunadom koja ima okus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mješavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i bjelanjka. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.

7. SIGURNOST

Sigurnost u Peruu je dobra s izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona s Kolumbijom i Ekvadorom. Kada je riječ o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvartovima Miraflores i Barranco. Ostale dijelove grada treba izbjegavati, posebno noću. Turistička mjesta poput Cusca i Aguas Alientes su sigurna s napomenom da se i ovdje vodi računa o osobnim stvarima, novac i vrijedne stvari se ostavljaju u hostelima.

8. ODJEĆA

Slojevita. Za Limu je potrebna ljetna odjeća zbog visokih temperatura, dok je za boravak u regiji Cusco koji se nalazi na 3400 m nadmorske visine potrebna slojevita odjeća tijekom dana i toplija odjeća u večernjim satima. Udobna obuća za pješačenje je neophodna.

9. NOVAC

Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1 € = 3,5 sol, 1 $ = 3,3 sol.

10. STRUJA

Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.

 

BOLIVIJA

1. OPĆI PODACI

Višenacionalna država Bolivija nalazi u središnjem dijelu Južne Amerike, smještena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Prije dolaska Španjolaca, teritorij Bolivije bio je dio Carstva Inka, najveće države pred kolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. stoljeću i tijekom najvećeg dijela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za neovisnost je trajala od 1809.-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobiva ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podijeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10 milijuna. Glavni grad je Sucre a sjedište vlade se nalazi u La Pazu. Službeni jezik je španjolski, ali je ustavom Bolivije definirano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.

2. VIZA

Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Od nedavno je obvezno cjepivo protiv žute groznice. Potrebno je ponijeti žuti karton sa sobom. Preporuča se konzumiranje flaširane vode.

4. VREMENSKA ZONA

Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju ovisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C u istočnim ravnicama. Padavine također ovise od nadmorske visine. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gdje godišnje prosječno padne 152 cm kiše.

6. HRANA

Raznovrsnost Bolivije utjecala je na to da i kuhinja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mješavine indijanskih jela i španjolskih specijaliteta. Osnovne namirnice su kukuruz, krumpir, mahunarke, papričice ali i jela koja su donijeli Španjolci: piletina, riža i govedina. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, quinou, juku. U području oko Titicaca jezera, najpopularnija je truć, jezerska pastrva. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim tržnicama. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvježavajuće piće koje se pravi od marelica, šećera, cimeta i klinčića.

7. SIGURNOST

Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o osobnim stvarima i vrijednosti ostavljati u hotelima. Preporuča se kretanje u grupama, širokim i osvijetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim dijelovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.

8. ODJEĆA

Različita klima uvjetuje i slojevitu odjeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebno je imati i topliju odjeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Boliviji je Bolivianos, ali je moguće plaćati i u dolarima. Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.

1 € = 7 bol, 1 $ = 6,8 bol

10. STRUJA

Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za europsko tržište te nije potreban adapter.

 

ČILE

1. OPĆI PODACI

Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog vijenca Anda i Tihog oceana. Graniči s Peruom, Bolivijom i Argentinom a na zapadu je široko otvorena ka Pacifiku. Na površini od 756 950 km2 živi nešto malo manje od 17 milijuna stanovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja Latinske Amerike s uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po stanovniku, ekonomskom razvoju i niskoj stopi kriminala.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Raznolikost glede prirodnih karakteristika Čilea uvjetovali su i takvu klimu. Na sjeveru je najsuša pustinja na svijetu Atacama, u središnjem dijelu je sredozemna klima, dok je na samom jugu oceanska klima. U najvećem dijelu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.

6. HRANA

Čileanska kuhinja je mješavina tradicionalne kuhinje sa španjolskim specijalitetima, nastala pod brojnim utjecajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčešće kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svježim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curante. Curante je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gdje se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni okus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili umak, CARBONADO – goveđa juha s raznim povrćem, krumpirom, lukom, mrkvom, brokulom, zelenim paprom i peršinom, Cazuela de Ave – pileća juha s komadićima mesa, krumpirom, graškom ili grahom, rižom ili knedlama, Empanada de Pino - lisnato tijesto punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, grožđicama i komadićima kuhanog jajeta, zapečeno u pećnici, Palta Reina - avokado presječen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično ljetno jelo, kukuruz i meso, nasjeckani luk, sitno sjeckana piletina, komadići kuhanog jajeta i masline, zapečeni u pećnici. Kada je riječ o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Također, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobiva čuveni koktel pisco sour, mješavina rakije od piska, bjelanjka i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori s Peruom oko pisca.

7. SIGURNOST

Sigurnost u Čileu je na zadovoljavajućoj razini dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gdje se ne preporučuje kretanje noću. Ostali dijelovi zemlje su sigurni.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Čile putujete u siječnju/veljači kada je u ljetna sezona za Santiago de Chile vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta je čileanski peso. Moguće je mijenjati kako dolare tako i eure a može se plaćati i platnim karticama.

1 € = 770 pesosa, 1 $ = 680 pesosa

10. STRUJA

Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.

 

ARGENTINA

1. OPĆI PODACI

Površinom osma država svijeta (2 780 400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je s oko 40 milijuna stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rosario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.

Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, ali su brojni i potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španjolski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom „castellano“.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebno cjepivo za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

*Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizična područja u kojima vlada zika virus.

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona u Argentini je UTC -3

5. KLIMA

Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uvjetovana zemljopisnom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski utjecaji (ljetne temperature više od 27°C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjene na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padalina što se odražava na biljnom pokrivaču.

6. HRANA

Raj za gurmane! Vjerojatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj – asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Kruh od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput Chorizo ​​– svinjskih kobasica, Morcillo – krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krumpir, rajčica, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj ljestvici namirnica ..

Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, Malbec, shiraz, Sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte Semillon, Chenin blanc, Ugni blanc i chardonnay.

7. SIGURNOST

Opće stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućoj razini. Ipak, treba strogo voditi računa o osobnim stvarima u Buenos Airesu, posebice u perifernim četvrtima zbog čestih krađa. Preporučuje se novac i vrijedne stvari ostavljati u hostelu.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Argentinu putujete u siječnju/veljači kada je ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Argentini je argentinski peso.

1 € = 15 pesos, 1 $ = 14,5 pesos

10. STRUJA

Potreban adapter za struju, tip sa tri plosnata nastavka.

11. SUVENIRI

Argentinsko vino, dres Maradone, mate čaj.

 

BRAZIL

OPĆI PODACI O ZEMLJI

Brazil je federalno ustrojena republika sa više od 209 milijuna stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) živi oko 4,2 milijuna ljudi. Godine 1824. Brazil se izborio za neovisnost od Portugala.

VIZA

Viza za Brazil nije potrebna za boravak do 90 dana.

VREMENSKA ZONA

Vremenske zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro, a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

KLIMA

Brazil zahvaća više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, oceanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stupnjeva, dok su zimi najviše temperature do 32 stupnja. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stupnja.

HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korene iz portugalske te je njen ukus po mnogočemu europeiziran. Izuzetak su dodaci iz afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole peciva poznata kao empanade. Feijoada je čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom (obično svinjskim). Nacionalni slatkiš je cocadas koji se radi od kokosa. Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u pripremanju čuvenog koktela caipirinhe. Obavezno se kupuje flaširana voda u dućanima.

ZDRAVLJE

Dokaz o cijepljenju protiv žute groznice nije obavezan za gradove poput Rija ili Sao Paula, ali nadležni brazilski organi mogu zatražiti žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

SIGURNOST

Brazil je država u kojoj se turisti trebaju kretati u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu sigurno kretati. Posjeta favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Također, uvijek savjetujemo da u ručnoj prtljagi za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporuča se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

LOKALNA VALUTA

Nacionalna valuta u Brazilu je brazilski real (BLR). Jedan euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.

KOMUNIKACIJA

Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji također i u smještaju te restoranima.