Peru Bolivija Čile Argentina ljeto

Peru Bolivija Čile Argentina ljeto

Putovanje u Južnu Ameriku – Peru, Bolivija, Čile, Argentina 2019

LIMA, CUSCO, COPACABANA, LA PAZ, SALAR DE UYUNI, SAN PEDRO DE ATACAMA, SANTIAGO DE CHILE, BUENOS AIRES

Opcionalno Machu Picchu, Titicaca, Urugvaj i Iguazu slapovi

24 dana, avionom

Polazak: 09.07.2019.

Happy week cijena od 15.710 kn (2100 €) vrijedi za prijave do 03.06.2019

Gradovi koji se obilaze: Lima, Cusco, Jezero Titicaca- Otok Sunca, La Paz, Salar de Uyuni, San Pedro de Atacama, Buenos Aires.
Moguće aktivnosti: Surf u Limi, obilazak čuvene tržnice Inka u Cuscu, Camino del Inca, obilazak Doline Inka i Machu Picchu, kupanje u Titicaci, tržnica vještica u La Pazu, planinarenje na 5400 metara, dolina Mjeseca na 4500 metara, "Death Road", posjeta slanim jezerima u Boliviji, prelazak Anda do Čilea, tango u Argentini, utakmica na čuvenoj La Bomboneri, odlazak na Iguazu slapove!

Priroda od koje se stvarno čovjek osjeća boljim i ljepšim! Ande… predjeli od kojih Inkama i njihovim bogovima zastaje dah. Neobično putovanje u daleke i neobične zemlje. Hramovi, gradovi Inka, moderne metropole, astrologija, iznenađenja, lišće koke u čaju, plemenski vračevi, tržnice, narančasti krumpir, pastrve, kaktusi, začini…

Krećemo iz Lime, glavnog grada Perua smještenog na obali Pacifika koji zovu "gradom kraljeva" i "biserom Pacifika", iz njegovog srca - Miraflores. Obilazimo predivne kolonijalne građevine, Veliki trg, katedralu, Narodni muzej, Palaču Pravde, park i trg ljubavi i veselimo se početku naše južnoameričke avanture uz zalazak sunca iznad strmih stijena na koje se ruše valovi Pacifika...

Prelazimo nadmorsku visinu letom iz Lime i dolazimo u Cusco na 3400 metara nadmorske visine. Nekadašnja prijestolnica Inka, danas mali i opušten gradić, okružen Andama i povijesnim gradovima. Obilazimo Plaza del Armas, katedralu Svetog Dominga i krećemo u Svetu dolinu kako bismo istražili Pisac, Chinchero i Ollantaytambo. Potom se ukrcavamo u vlak i dolazimo do Aguas Calientesa odakle ćemo posjetiti Machu Picchu.

Machu Picchu je najpoznatiji grad Inka, u dolini rijeke Urubamba, nedaleko od Svete doline, koji je bio nepoznat španjolskim konkvistadorima i zapadnoj civilizaciji do 1911. godine. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1983. godine. Skrivena prijestolnica Inka sagrađena je oko 1450. godine, a napuštena 100 godina kasnije, s dolaskom španjolskih konkvistadora. Na samom lokalitetu nalaze se dijelovi u kojima su živjeli, hramovi posvećeni bogu sunca, različite skuplture, astronomski satovi i čak i grobnice. Penjemo se rano ujutro, dok magla još uvijek obavija nepreglednu džunglu, a prizor na lokalitet okružen vrhovima planina, uz zvuk Urubambe urezuje se u pamćenje zauvijek...

La Paz je glavni grad Bolivije i najviša prijestolnica na svijetu. Bolivija je zemlja koja se potpuno razlikuje od ostalih zemalja Južne Amerike. Originalno ime grada je „Nuestra Señora de La Paz“, a posvećeno je miru koji je uspostavljen nakon osvajanja španjolskih konkvistadora u 16. stoljeću.  

Yungas road ili Death road počinje u najvišem glavnom gradu na svijetu – La Pazu u Boliviji koji se nalazi na 3.660 metara nadmorske visine. Magistrala se prvo penje na 4.650 metara, a zatim se strmim liticama spušta na visinu od 1.200 metara. Spust od preko 3.650 metara jedan je od najdužih kontinuiranih na svijetu, nakon čega se stiže u područje Yungas u amazonskoj prašumi. Put je izgrađen 1930.godine i do nedavno je ovo bio glavni put čak i za kamione i autobuse koji je spajao La Paz s ovom velikom regijom. Prije nekoliko godina sagrađen je novi sigurniji put, dok je Put smrti postao prava atrakcija za adrenalinske ovisnike na biciklima. Avantura koju ćete pamtiti cijelog života!

Nakon La Paza krećemo rema jugu Bolivije - Salar de Uyuniju i posjećujemo najveća slana područja na svijetu. Grad Uyuni je naša polazna točka za trodnevnu avanturu kroz slanu pustinju, preko Anda do regije Atacame u Čileu. Salar de Uyuni je najveće slano područje na svijetu, s površinom od 10.582 kvadratnih kilometara, na nadmorskoj visini od 3656 metara. Pustinja je nastala na mjestu prapovijesnih jezera, a danas je pokrivena s nekoliko metara debelim slojem soli. Vozeći se kroz ove nevjerojatne predjele imat ćemo priliku uživati u pogledu na zvjezdano nebo, kakvo nismo imali prilike nikada vidjeti. Posjećujemo "groblje vlakova", građevine izgrađene od soli, otok kaktusa, spomenik reliju Dakar, stvaramo nevjerojatne fotografije i čuvamo uspomene za cijeli život.

Nastavljamo našu avanturu preko Anda, a usput se zadržavamo kako bismo se družili s flamingosima, istražujemo nevjerojatnu prirodu, uživamo u pogledu na vulkane, gejzire, jezera neobičnih boja - crvene, zelene i plave, na putu prema Čileu. U Čileu posjećujemo mali grad na sjeveru zemlje - San Pedro de Atacama, a potom nas put vodi u prijestolnicu Santiago de Chile.

Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atantski ocean, prijestolnica je druge po veličini zemlje Južne Amerike, zemlje tanga, nogometa, vina i bifteka, Maradone i Eve Peron. Preko 30% stanovništva zemlje živi u prijestolnici i okolini. Argentina je dobila ime od latinske riječi za srebro (argentum).

Nogomet je dio kulture zemlje, ne samo najbitnija sporedna stvar na svijetu. Stadion Boca Juniorsa – La Bomboniera podsjeća na kutiju čokolade zbog svog karakterističnog  oblika s jednom ravnom tribinom i tri uzdignute u krug. Dok navijači Boce (“La Doche”) skaču na tribinama ovog akustičnog stadiona, on vibrira. Najpopularniji nogometaši svog vremena i najbolji među najboljima u ovoj igri svih vremena su Argentinci – Diego Maradona i Leo Messi.

Tango se rodio u siromašnim dijelovima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje i UNESCO ga je proglasio nematerijalnim svjetskim kulturnim nasljeđem. Svira se bandoneonom, vrstom harmonike. Stanovnike Argentine nazivamo gauchosima, po uzgajiteljima stoke i njihovog tradicionalnog načina života na rančevima.

Posjećujemo Iguazu vodopade koji se nalaze na istoimenoj rijeci na granici između Argentine i Brazila. Ime potječe od riječi plemena Guarane i znači velika voda. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je nacionalnim parkom koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Sam vodopad sastoji se od 275 slapova i oni zajedno čine najveći sistem vodopada na svijetu. Najveći slap zove se "vražje grotlo" u kojem voda pada s visine od preko 100 metara, a zvuk koji proizvodi zauvijek se urezuje u pamćenje. Sami vodopadi smješteni su u tropskoj šumi, s predivnom prirodom, a refleksija vode često formira dugu koja se nalazi iznad površine. Za Iguasu vodopade veže se i anegdota da je Eleaonor Roosvelt, kada je prvi put vidjela Iguasu vodopade, izjavila "jadna (siromašna) Niagara".

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

 

Plan i program putovanja:

1. dan (09.07.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci u Budimpešti. Let iz Budimpešte u 06:00h s presjedanjem (AF 1995) u Parizu. Dolazak u Pariz u 08:25h i presjedanje na let za Limu u 10:30h (AF 480). Dolazak u Limu u 16:00h po lokalnom vremenu. Transfer do smještaja u dio Lime koji je siguran, opušten, blizu oceana i surf plaža, diskoteka i dobrog provoda. Zagrijavanje za Latinsku Ameriku. Noćenje.

2. dan (10.07.2019): Fakultativni obilazak povijesnog centra Lime, katedrale, Velikog trga (Plaza Mayor), Narodnog muzeja, Palače pravde. Fakultativno istraživanje Miramara, dijela Lime koji se nalazi uz obalu Pacifika, parka Kennedy, Trga i parka ljubavi (Plaza y parque del Amor) i prelijepog Barranca. Noćenje.

3. dan (11.07.2019): Let do Cusca. Penjemo se na 3400 metara. Nekadašnja prijestolnica Inka, danas mali i opušten grad, okružen Andama i povijesnim gradovima. Fakultativni obilazak grada – Plaza del Armas, Trg San Francisca, lokalna tržnica, katedrala Svetog Dominga. Smještaj u hostel. Noćenje.

4. dan (12.07.2019): Dolina Inka, fakultativni jednodnevni izlet. Drevni gradovi u dolini Inka koji se nalaze uz rijeku Urubambu: Pisaq, Ollantaytambo, Chinchero, interesantni i po nekim aspektima zanimljiviji gradovi Inka od samog Machu Picchua. Crkve i španjolske kolonijalne građevine. Upoznajemo velik broj turista iz svih dijelova svijeta. Pijemo jake biljne čajeve koji nam trebaju dati snagu kako bi izdržali veliku visinu. Idemo dalje u nebesa... Noćenje.

5. dan (13.07.2019): Dvodnevni fakultativni izlet na Machu Picchu. Transfer iz Cusca do Ollantaytamba i ukrcavanje na poznati vlak za Aquas Calientes, bajkovito mjesto okruženo Andama, kroz koje protiče rijeka Urubamba, čiji naziv u prijevodu znači Sveta rijeka. Transfer do smještaja. Noćenje.

6. dan (14.07.2019): Nastavak izleta za Machu Picchu. Ulazak na povijesno nalazište i grad koji je bio centar Inka. Ljudi iz visokog društva Inka su ovdje dolazili na odmor! Osjećaj je nevjerojatan. Istražujemo misteriozni grad Inka, obilazimo tvrđave i ostatke, slušamo priču o velikom carstvu Inka. Popodne ukrcavanje na vlak i povratak za Ollantaytambo a potom za Cusco. Noćenje.

7. dan (15.07.2019): Slobodan dan ili fakultativni odlazak na rafting rijekama ili zip line. Popodne klopamo u restoranima, riba je svježa i porcije su velike, a sve je to jako jeftino. Kupovina Inka džempera. Ušuškavanje u misli o ovim drevnim i čudnovatim civilizacijama! Istraživanje ukusa i boja na marketu San Pedro i kupovina suvenira. Uživanje na 3400 metara uz peruanski pisko, čilkanito, emoliente ili kremolanu... Večernji polazak autobusom za Copacabanu. Noćna vožnja.

8. dan (16.07.2019): Stižemo u Copacabanu u ranim jutarnjim satima, ostavljamo stvari i istražujemo ovaj živopisni gradić na jezeru Titicaca. Obilazimo baziliku iz 16. st. i slušamo priče o Inkama. Mogućnost fakultativnog izleta odnosno plovidbe po jezeru Titicaca. Na manje od sat vremena vožnje brodom od Copacabane nalazi se Isla del Sol, otok gdje je prema predaji drevnih Inka, rođen Bog Sunca – Inti. Opuštanje uz obalu najvišeg plovnog jezera svijeta. Noćenje. 

9. dan (17.07.2019): Nakon odjavljivanja iz smještaja slijedi vožnja do La Paza, najviše prijestolnice na svijetu. Noćenje. 

10. dan (18.07.2019): Idemo u fakultativno razgledanje La Paza, jednog od najviših gradova svijeta. Vještičja tržnica i centar grada! Čudnovati Indijanci koji su se obukli u odjela i žive u velikoj metropoli. Nastavak izleta i posjeta Dolini mjeseca. Noćenje.

11. dan (19.07.2019): Fakultativni odlazak na „death road“. Poznata vožnja biciklima s 5000 metara na 1300 metara niz planinu u neviđenoj brzini! Tri i pol sata spuštanja niz brdo, kroz neviđene predjele, vodopade, šume, rijeke. Povratak u La Paz, slobodno vrijeme za shoping i šetnju... Ludi noćni život u barovima. Noćenje.

12. dan (20.07.2019): Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme za istraživanje vještičje tržnice i uživanje u hrani. Navečer se upućujemo prema Salar de Uyuni. Noćna vožnja.

13. dan (21.07.2019): Dolazak u Salar de Uyuni, ukrcavamo se u džipove i krećemo u trodnevnu avanturu. Obilazak najvećeg zaslanjenog zemljišta na svijetu koje se prostire na površini od preko 10 tisuća kvadratnih kilometara. Oblaci se ogledaju u nepreglednoj bjelini, a mi posjećujemo Dakar spomenik i stvaramo najluđe fotografije. Noćenje.

14. dan (22.07.2019): Obilazak jezera neobičnih boja i nestvarnih predjela – Laguna Verde, Laguna Roja, vulkani i gejziri, kanjoni i priroda kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti… Upućujemo se prema Čileu. Noćenje.

15. dan (23.07.2019): Prelazak Anda, neobične boje, oblaci na dohvat ruke, flamingosi i nestvaran svijet oko nas. Stižemo u San Pedro de Atacama u Čileu. Noćenje.

16. dan (24.07.2019): Transfer do Calame i let za Santiago de Chile, glavni grad Čilea koji je smješten u centralnoj dolini zemlje na visini od 520 metara. Transfer do smještaja. Noćenje.

17. dan (25.07.2019): Fakultativno razgledanje grada iz čijeg se svakog dijela mogu vidjeti vrhovi Anda, obići ćemo znamenitosti iz kolonijalnog perioda, Zgradu kazališta, Nacionalnu biblioteku, Muzej modernih umjetnosti, staru zgradu Kongresa, ali i moderne poput Gran Santiago Torre koji je naviša zgrada u čitavoj Latinskoj Americi.  Noćenje.

18. dan (26.07.2019): Fakultativni izlet do Valparaiso, prelijepog grada na obali Pacifika, koji je prepun šarenih kućica i pod zaštitom je UNESCA. Povratak u Santiago. Noćenje.

19. dan (27.07.2019): Transfer do zračne luke i let za Buenos Aires. Transfer do smještaja. Dobrodošlicu u Argentinu nam žele Evita Peron, Che Guevara i Maradona! Jedan od najživopisnijih gradova na svijetu i esencija Južne Amerike! Tango na ulici, najsočniji stejkovi u restoranima i najbolja vina u barovima. Transfer do smještaja. Noćenje.

20. dan (28.07.2019): Dan za fakultativni izlet gdje ćemo se upoznati s osnovnim znamenitostima ovog grada. Tu spadaju Plaza de Mayo, Casa Rosada, Katedrala, zgrada Kongresa, čuveni kafe Tortoni gdje je često dolazio Borhes, prepoznatljivi Obelisk. Odlazak i do poznatog stadiona Boke Juniors “Bombonjere” kao i koloritnog El Caminito kvarta. Noćenje.

21. dan (29.07.2019): Fakultativni izlet – Iguazu vodopadi! Let do Puerto Iguazua i obilazak veličanstvenih vodopada na granici s Brazilom. Povratak u Buenos Aires. Noćenje.

22. dan (30.07.2019): Mogućnost organiziranja fakultativnog izleta brodom do urugvajske prijestolnice, Montevidea ili slobodno vrijeme u Buenos Airesu koje možete provesti u prelijepim četvrtima poput Palerma ili San Telma. Noćenje.

23. dan (31.07.2019): Još malo slobodnog vremena prije povratka kući. Transfer do zračne luke. Let za Pariz u 13:30h (AF 229).

24. dan (01.08.2019): Dolazak u Pariz u 07:50h po lokalnom vremenu i konekcija na let za Budimpeštu  u 09:15h (AF 1294). Dolazak u Budimpeštu u 11:25h. Kraj putovanja.

 Polazak:  09.07.2019.

* U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena putovanja:   

Termin 

09.07.2019.

PROMO CIJENA:

16.540 kn

First minute cijena:

16.855 kn

Regularna cijena:

17.330 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:   

Termin 

09.07.2019.

PROMO CIJENA:

15.710 kn (2100 €)

First minute cijena:

16.010 kn (2140 €)

Regularna cijena:

16.460 kn (2200 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

* PROMO cijena vrijedi za prvih šest prijavljenih osoba. Nakon tog datuma vrijedi first minute cijena, za prijave do 29.05.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

* Happy week cijena od 15.710 kn (2100 €) vrijedi za prijave do 03.06.2019.

*Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 25.02.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 2.250 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 4.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

*Za ovo putovanje neophodno je cijepljenje protiv žute groznice.

Putovanje uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Budimpešta – Lima s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Lima – Cusco s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Calama – Santiago de Chile s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Santiago de Chile - Buenos Aires s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Buenos Aires – Budimpešta s uključenim pristojbama
 • Smještaj na bazi noćenja u hostelima/hotelima u dvokrevetnim i višekrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noći u Limi, 4 noći u Cuscu, 1 noć u Copacabani, 3 noći u La Pazu, 1 noć u San Pedru de Atacami, 3 noći u Santiago de Chileu, 4 noći u Buenos Airesu)
 • Prijevoze autobusom na relaciji Cusco – Copacabana, Copacabana-La Paz, La Paz – Salar de Ujuni, San Pedro de Atacama – Calama, prijevoz kombijem/autobusom i vlakom na relaciji Ollantaytambo – Aquas Calientes – Ollantaytambo. Sve prijevoze od zračne luke/autobusne stanice do smještaja i od smještaja do zračne luke/autobusne stanice prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Putovanje ne uključuje:

 • Obaveznu doplatu za turu od Salar de Uyunija do San Pedra de Atacame (3 dana džipovima preko Anda), sa svim ulaznicama, transferima, 6 obroka i 2 noćenja u jednostavnom višekrevetnom smještaju u pustinji) – u iznosu od 150eur
 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Vizu za Boliviju (100$)
 • Izlaznu taksu iz Bolivije (25$)
 • Opcionalnu doplatu za dvokrevetnu sobu u hostelu/hotelu tijekom cijelog putovanja – u iznosu od 330eur po osobi (obavezno naglasiti prilikom prijave)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja putovanja
 • Transfer do i od zračne luke Budimpešta 

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Lima je glavni grad Perua. Nalazi se na zapadu Perua, na rijeci Rimac, između Pacifika i Anda. S populacijom od gotovo 9 milijuna stanovnika, četvrti je grad po naseljenosti u Sjevernoj i Južnoj Americi, odmah iza Sao Paola, Mexico Cityja i New York Cityja. Stari dio grada pod zaštitom je UNESCO-a i bogat je kulturno-povijesnim znamenitostima.

Cusco je grad u Peruu koji se nalazi na Andama i to na nadmorskoj visini od 3400 m. Grad je nekada bio prijestolnica carstva Inka, a danas predstavlja polaznu točku za posjet izgubljenom gradu Inka Machu Picchu.

Aguas Calientes u prijevodu znači topla voda. U ovom gradiću ima izvora tople vode po kojima je i dobio ime, a nalazi se u podnožju Machu Picchua zbog čega je veoma popularan kod turista.

Copacabana je mjesto na obodu najvišeg plovnog jezera na svijetu, Titicace. Nalazi se u Boliviji, nadomak granice sa Peruom.

La Paz je glavni i drugi po veličini grad Bolivije. Na nadmorskoj visini od 3650 m to ga čini drugim najvišim glavnim gradom u svijetu, odmah iza Quita – s obzirom na to da je glavni grad Sucre, dok se u La Pazu nalazi sjedište vlade.

Santiago de Chile je glavni grad Čilea koji je smješten u centralnoj dolini zemlje na visini od 520 metara.

Buenos Aires je glavni i najveći grad Argentine te drugi po veličini Južne Amerike – iza Sao Paola. Njegovo ime u prijevodu znači dobar vjetar, a zanimljivo je i to da je u 16. st. imao jedan malo poduži naziv "City of the Most Holy Trinity and Port of Saint Mary of the Fair Winds" i jedan od najdužih naziva za grad uopće koji se skratio u 17. st. na Buenos Aires i zadržao se do danas. Nalazi se na ušću rijeke La Plata u Atlantski ocean. Buenos Aires je kulturni, ekonomski i obrazovni centar Argentine.

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel/hostel je smještajni objekt namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/3, 1/4, 1/6, 1/8 i 1/10 s etažnim kupaonicama. Usluga je na bazi noćenja. 

1. PERU:

 • Lima (obilazak grada, cjelodnevni izlet) – Južnu Ameriku najprije upoznajemo u Limi! Poslije boravka u Parku Kennedy, koji još nazivaju i Park mačaka, otisnuti ćemo se autobusom do povijesnog centra Lime. Tu se prvi put srećemo sa španjolskim kolonijalnim naslijeđem i saznajemo zašto se gotovo svaki trg u Južnoj Americi zove Plaza del Armas. Ukoliko se ukaže prilika, prisustvovati ćemo smjeni straže na trgu gdje se uz svu pompu Peruanci podsjećaju svoje borbe za neovisnost u XIX stoljeću. Nakon trga odlazimo u koloritni dio grada uz obalu koji se zove Barranco. Ukoliko želite možete uživati u svježoj morskoj hrani u restoranima s najljepšim pogledom na Tihi ocean u Limi. Tu vas čekaju brojni specijaliteti poput chicha morade i ceviche. Usput ćete se zasigurno slikati ispred mnogobrojnih grafita koji krase taj kraj. Otići ćete i do romantičnog Mosta uzdaha. Kasnije ćete se prošetati i kroz Park ljubavi gdje ćete dočekati zalazak sunca.

Cijena izleta: 30 EUR

 

 • Sveta dolina Inka (cjelodnevni izlet) – Na ovom cjelodnevnom izletu upoznajemo se s drevnom civilizacijom Inka. U planu nam je posjetiti tri velika arheološka nalazišta. Pisaq, Ollantaytambo, Chinchero su mjesta gdje ćemo razumjeti svakodnevni život Inka i njihovih podanika. Slušati ćemo priče našeg lokalnog vodiča o bogovima koje su obožavali, kako su čuvali hranu, čime su prevozili robu, kako su se sporazumijevali itd. Civilizacija je svoj zenit proživljavala tijekom XV stoljeća da bi sredinom XVI stoljeća bila pokorena od strane španjolskih konkvistadora. Svi spomenuti lokaliteti se nalaze u čarobnoj prirodi oko rijeke Urubambe. Pisaq se nalazi na rijeci Urubambi, koja se na Kečua i Ajmara jeziku zove Vilkanota, a danas na lokalitetu možemo vidjeti terase koje su Inke koristili za uzgajanje različitih kultura na velikim nadmorskim visinama. Ollantaytambo je stara prijestolnica koju je osnovao vladar Pachacutec, i u njoj sagradio kuće i ceremonijalni centar. U Chincheru živi većina stanovništva koji su potomci starih naroda Kečua, a tu ćemo imati prilike upoznati se s detaljima njihovog života i privređivanja. Na ovom izletu ćemo pored arheoloških lokacija stići upoznati se i s konkretnim zanatima, te ćemo naučiti kako se npr. boje tkanine ili kako se prepoznaje pravo srebro. Također, posjetit ćemo i seosku tržnicu gdje pored suvenira možemo se slikati i sa pitomim ljamama. U toku ovog dana imati ćemo uključen ručak u najpoznatijem restoranu ove doline. Tu nas čeka neograničeni meni raznovrsne peruanske hrane, a o toj raznovrsnosti najbolje govori činjenica da andske kulture poznaju preko 3800 vrsta krumpira.

Cijena izleta: 30 EUR + ulaznica 70 PEN

 

 • Machu Picchu –  dvodnevni izlet - najpoznatiji grad Inka, u dolini rijeke Urubambe, nedaleko od Svete doline, bio je nepoznat španjolskim konkvistadorima i zapadnoj civilizaciji sve do 1911. godine. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1983. godine. Skrivena prijestolnica Inka sagrađena je oko 1450. godine, a napuštena 100 godina kasnije, s dolaskom španjolskih konkvistadora. Na samom lokalitetu nalaze se dijelovi u kojima su živjeli, hramovi posvećeni bogu sunca, različite skulpture, astronomski satovi te čak i grobnice.

Cijena dvodnevnog izleta: 170 EUR (obuhvaća povratni transfer autobusom i vlakom na relaciji Cusco – Olantajtambo – Aquas Calientes, noćenje u Aquas Calientesu)  + osnovna ulaznica za lokalitet: 152 PEN.

 

2. BOLIVIJA:

 • La Paz i Dolina Mjeseca (obilazak grada) – Kroz ovaj izlet upoznajemo najvišu prijestolnicu na svijetu koja se nalazi na oko 3650 m kao i njenu okolinu. Dan započinjemo osvrtom na španjolsko kolonijalno naslijeđe. Na trgu Murillo je pogubljen najveći borac za neovisnost od madridske krune, Pedro Murillo. Na samom trgu se nalaze Katedrala, Kongres te Predsjednička palača. Na tom mjestu upoznajemo se s političkim životom Bolivije i kako su ga posljednjih godina obilježili kokalerosi i predsjednik Evo Morales. Obići ćemo i crkvu svetog Francisca koja je specifična po tome što, iako rađena u baroknom stilu, sadrži i detalje autohtonih naroda. Kako ćemo La Paz obilaziti i busom posjetiti ćemo i vidikovce ovog nesvakidašnjeg grada među kojima i Killi Killi s kojeg se pruža najljepša panorama i pogled od skoro 360 stupnjeva na planinu Illimani. Imati ćemo priliku voziti se i najvišom žičarom na svijetu koja vozi kroz jedan grad. Nezaboravno iskustvo iznad La Paza upotpuniti ćemo i odlaskom u Dolinu Mjeseca. Ona se nalazi na rubu grada i predstavlja čudnovato oblikovan reljef koji podsjeća na mjesečevu površinu što je potvrdio i sam Neil Armstrong. Uslijed snažnog vjetra i kiša, pijesak i glina su se poigrali s ovim prostorom ostavljajući bez daha posjetioce. Poput ornamenata prostor će ukrasiti i poneki kaktus koji jedini na takvom terenu može opstati. Dan ćemo završiti na Vještičjoj pijaci. Na njoj se nalaze mnogi neočekivani predmeti i suveniri poput fetusa ljame koje lokalno stanovništvo žrtvuje boginji zemlje Pačamami.

Cijena izleta: 25 EUR

 

 • Vožnja biciklima niz Death Road (cjelodnevni izlet) – Za adrenalinske ljubitelje spust biciklima niz planinu, sa skoro 5000 m na 1300 m, je nešto što se ne propušta. Ukoliko želite, kroz nestvarne pejzaže možete projuriti u neviđenoj brzini ili se polako voziti kroz šume, vodopade, litice itd. Devedesetih godina ova staza je proglašena najopasnijim na svijetu. Danas više tuda ne prolaze kamioni kao nekada, ali su tu zato ljubitelji brzine na downhill biciklima. Sam put također krije brojne misterije. Njega su sagradili tridesetih godina prošlog stoljeća paragvajski zarobljenici, a u hladnoratovskom periodu služio je kao utočište zloglasnom nacistu koji je postao najveći narko bos Bolivije. Ova oblast je inače veoma poznata po uzgoju lišća koke. U okviru samog izleta biti ćemo u konstantnoj pratnji naših vodiča kao i vozila za pomoć. Užina i ručak su također osigurani kao i sva oprema koja je potrebna za spuštanje niz ovu atraktivnu rutu. Avantura koju ćete pamtiti cijelog života!

Cijena izleta: 75 EUR + 50 BOB za pristojbu

3. ČILE:

 • Valparaíso – posjeta Valparaísa, živopisnog gradića na obali Pacifika, koji je stavljen po zaštitu UNESCO-a, a koji odiše boemskom i umjetničkom energijom, s brojnim kafićima, vidikovcima i šarenim kućama. Ovaj grad se s pravom naziva „Dragulj Pacifika“ i danas ima oko 275 000 stanovnika. Grad predstavlja mjesto rođenja modernog Čilea s obzirom da su tu osnovane brojne institucije kao i najstarije novine na španjolskom jeziku „El Mercurio”. Valparaíso je bilo mjesto gdje je svoje utočište od progona pronašao čuveni čileanski pjesnik Pablo Neruda. Potom posjećujemo Viña del Mar, poznato ljetovalište gdje upijamo zrake sunca dok nam noge zapljuskuju vode Tihog oceana.

Cijena izleta: 40 EUR

 

4. ARGENTINA:

 • Montevideo – glavni grad Urugvaja smješten na ušću rijeke La Plate u Atlantski ocean. Najjužnija je prijestolnica kontinenta. Osnovan je u 18. stoljeću, a danas je kulturni i administrativni centar zemlje i ima preko milijun stanovnika. Obilazak Starog grada, Trga neovisnosti, Obelisk i čuveni stadion Centenario, izgrađen za potrebe prvog svjetskog prvenstva u nogometu 1930. godine.

Cijena izleta: na upit

 

 • Iguasu vodopadi (cjelodnevni izlet avionom) – Iguasu vodopadi nalaze se na istoimenoj rijeci na granici između Argentine i Brazila. Ime potiče od riječi plemena Guarane i znači „velika voda“. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je Nacionalnim parkovima koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Sam vodopad sastoji se od 275 slapova, i oni zajedno čine najveći sistem vodopada na svijetu. Najveći slap, s kojeg voda pada s visine od preko 100 metara, zove se "đavolje grotlo", a zvuk koji proizvodi zauvijek se urezuje u pamćenje. Sami vodopadi smješteni su u tropsku šumu, s predivnom prirodom, a refleksija vode često formira dugu koja se nalazi iznad površine.

Cijena izleta: na upit

 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

PERU

1. OPĆI PODACI

Republika Peru se nalazi na zapadu Južne Amerike i graniči s Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom dok se na zapadu nalazi Tihi ocean. Teritorij Perua je kolijevka jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, Norte Chico, ali i jedne od najpoznatijih i najnaprednijih civilizacija svijeta, carstva Inka. Španjolska imperija je pokorila ovu oblast tijekom 16. stoljeća i osnovala Vicekraljevstvo s glavnim gradom Limom. Nakon stjecanja neovisnosti, 1821. godine Peru je prolazio kroz razdoblja političkih nemira i kriza. teritorij Perua koji zauzima površinu od nešto više od 1.285.000 km2 podijeljen je na 25 regija. Službeni jezik u Peruu je španjolski ali su u uporabi i kečua i ajmara jezici.

Površina zemlje: 1.285.000 km2

Broj stanovnika: 27.925.628

Glavni grad: Lima (9,2 milijuna stanovnika)

Državljanstvo: 45% su Indijanci, 37% mestici (mješoviti bijelci i Indijanci), 15% Europljani, 3% Kinezi, Crnci i ostali

Službeni jezik: Španjolski

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima Perua ima dvije glavne sezone: vlažnu i suhu. Temperatura je uglavnom pod utjecajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriju Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različite klimatske regije: obalna, planinska i šumska klimatska zona.

6. HRANA

Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u cijelom svijetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga nevjerojatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krumpir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krumpir (Camote) i korijen yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i mnogo vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, lama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom umaku s rižom, Aji de galina - jelo od komadića piletine u umaku od mlijeka, luka, čilija, češnjaka, oraha i sira, Arroz con maricos - riža sa morskim plodovima, choclo - kuhani kukuruz koji se služi najčešće sa sirom, ceviche - svježa riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i rajčice, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u umaku od soje, čilija, češnjaka, crvenog luka, rajčice pečeni na roštilju s krumpirom.

Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora i chica morada, ukusan, sladak i osvježavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podsjeća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom colom, žutom limunadom koja ima okus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mješavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i bjelanjka .. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.

7. SIGURNOST

Sigurnost u Peruu je dobra s izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona s Kolumbijom i Ekvadorom. kada je riječ o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvatrovima Miraflores i Barankco. Ostale dijelove grada treba izbjegavati, posebno noću. Turistička mjesta poput Cusca i Aquas Aalientes su sigurna s napomenom da se i ovdje vodi računa o osobnim stvarima, novac i vrijedne stvari se ostavljaju u hostelima.

8. ODJEĆA

Slojevita. Za Limu je potrebna ljetna odjeća zbog visokih temperatura, dok je za boravak u regiji Cusco koji se nalazi na 3400m nadmorske visine potrebna slojevita odjeća tijekom dana i toplija odjeća u večernjim satima. Udobna obuća za pješačenje je neophodna.

9. NOVAC

Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1e - 3,5sol, 1 $ - 3,3 sol.

10. STRUJA

Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.

 

BOLIVIJA

1. OPĆI PODACI

Višenacionalna država Bolivija nalazi u središnjem dijelu Južne Amerike, smještena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Prije dolaska Španjolaca, teritorij Bolivije bio je dio Carstva Inka, najveće države pred kolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. stoljeću i tijekom najvećeg dijela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za neovisnost je trajala od 1809-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobiva ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podijeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10 milijuna. Glavni grad je Sucre a sjedište vlade se nalazi u La Pazu. Službeni jezik je španjolski, ali je ustavom Bolivije definirano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.

 

2. VIZA

Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Od nedavno je obvezno cjepivo protiv žute groznice. Potrebno je ponijeti žuti karton sa sobom. Preporuča se konzumiranje flaširane vode.

4. VREMENSKA ZONA

Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju ovisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8 ° C na Altiplanu i 26 ° C u istočnim ravnicama. Padavine također ovise od nadmorske visine. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gdje godišnje prosječno padne 152cm kiše.

6. HRANA

Raznovrsnost Bolivije utjecala je na to da i kuhinja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mješavine indijanskih jela i španjolskih specijaliteta. Osnovne namirnice su kukuruz, krumpir, mahunarke, papričice ali i jela koja su donijeli Španjolci: piletina, riža i govedina. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, quinou, juku. U području oko Titicaca jezera, najpopularnija je truć, jezerska pastrva. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim tržnicama. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvježavajuće piće koje se pravi od marelica, šećera, cimeta i klinčića.

7. SIGURNOST

Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o osobnim stvarima i vrijednosti ostavljati u hotelima. Preporuča se kretanje u grupama, širokim i osvijetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim dijelovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.

8. ODJEĆA

Različita klima uvjetuje i slojevitu odjeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebno je imati i topliju odjeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Boliviji je Bolivianos ali je moguće plaćati u dolarima.

1e - 7bol, 1 $ - 6,8bol. Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.

10. STRUJA

Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za europsko tržište te nije potreban adapter.

 

ČILE

1. OPĆI PODACI

Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog vijenca Anda i Tihog oceana. Graniči s Peruom, Bolivijom i Argentinom a na zapadu je široko otvorena ka Pacifiku. Na površini od 756.950km2 živi nešto malo manje od 17 milijuna stanovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja Latinske Amerike s uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po stanovniku, ekonomskom razvoju i niskoj stopi kriminala.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nisu potrebna cjepiva za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Raznolikost glede prirodnih karakteristika Čilea uvjetovali su i takvu klimu. Na sjeveru je najsuša pustinja na svijetu Atacama, u središnjem dijelu je sredozemna klima, dok je na samom jugu oceanska klima. U najvećem dijelu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.

6. HRANA

Čileanska kuhinja je mješavina tradicionalne kuhinje sa španjolskim specijalitetima, nastala pod brojnim utjecajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčešće kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svježim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curante. Curante je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gdje se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni okus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su arrollado de Chancho - komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili umak, CARBONADO - goveđa juha s raznim povrćem, krumpirom, lukom, mrkvom, brokulom, zelenim paprom i peršinom, Cazuela de Ave - pileća juha s komadićima mesa, krumpirom, graškom ili grahom, rižom ili knedlama, Empanada de Pino - lisnato tijesto punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, grožđicama i komadićima kuhanog jajeta, zapečeno u pećnici, Palta Reina - avokado presječen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo - tipično ljetno jelo, kukuruz i meso, nasjeckani luk, sitno sjeckana piletina, komadići kuhanog jajeta i masline, zapečeni u pećnici. Kada je riječ o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Također, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobiva čuveni koktel pisco sour, mješavina rakije od piska, bjelanjka i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori s Peruom oko pisca.

7. SIGURNOST

Sigurnost u Čileu je na zadovoljavajućoj razini dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gdje se ne preporučuje kretanje noću. Ostali dijelovi zemlje su sigurni.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Čile putujete u siječnju / veljači kada je u ljetna sezona za Santiago de Chile vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta je čileanski pezo. 1 $ - 680pezosa, 1e- 770pezosa. Moguće je mijenjati kako dolare tako i eure a može se plaćati i platnim karticama.

10. STRUJA

Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.

 

ARGENTINA

1. OPĆI PODACI

Površinom osma država svijeta (2.780.400 km2) Argentina ili službeno Republika Argentina prostire se većim dijelom jugoistoka Južne Amerike. Točnije, Argentina se smjestila na području između Anda na zapadu i Atlantskog oceana na istoku, te na zapadu i jugu graniči s Čileom, na sjeveroistoku s Brazilom i Urugvajem, a na sjeveru s Paragvajem i Bolivijom. Iako osma po površini, Argentina je s oko 40 milijuna stanovnika tek na 31. mjestu na svijetu. Glavni grad države, koji ujedno predstavlja i autonomno područje, je Buenos Aires, dok pored njega od važnijih argentinskih gradova izdvajamo Cordobu, Rosario, Mendozu, Tucuman, La Platu i Santa Fe. Argentina je politički uređena kao federativna, demokratska republika te je podijeljena na 23 provincije i autonomno područje grada Buenos Airesa.

Većinu Argentinaca danas čine potomci europskih doseljenika, i to ponajviše Talijana i Španjolaca, ali su brojni i potomci Nijemaca, Britanaca, Francuza. Službeni jezik u Argentini je španjolski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom 'castellano'.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebno cjepivo za ulazak u zemlju. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

* Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizična područja u kojima vlada zika virus.

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona u Argentini je UTC -3

5. KLIMA

Gotovo cijela Argentina nalazi se u južnom umjerenom pojasu, a klimatska raznolikost je uvjetovana zemljopisnom širinom i reljefom. Najveći dio Argentine ima umjerenu klimu; na krajnjem sjeveru osjećaju se suptropski utjecaji (ljetne temperature više od 27 ° C), na krajnjem jugu klima je oštra, subpolarna. Zbog kišne sjene na istočnoj strani Anda veliki dio Argentine prima manje padalina što se odražava na biljnom pokrivaču.

6. HRANA

Raj za gurmane! Vjerojatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj - asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju. Kruh od bijelog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbježna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput Chorizo ​​- svinjskih kobasica, Morcillo - krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krumpir, rajčica, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj ljestvici namirnica ..

Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, Malbec, shiraz, Sangiovese te barbera, dok se od bijelih tu nalaze vina sorte Semillon, Chenin blanc, Ugni blanc i chardonnay.

7. SIGURNOST

Opće stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućoj razini. Ipak, treba strogo voditi računa o osobnim stvarima u Buenos Airesu, posebice u perifernim četvrtima zbog čestih krađa. Preporučuje se novac i vrijedne stvari ostavljati u hostelu.

8. ODJEĆA

Ukoliko u Argentinu putujete u siječnju / veljači kada je ljetna sezona za Buenos Aires vam trebaju isključivo ljetne stvari, lagana i udobna odjeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odjeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Argentini je argentinski pezo. 1e -15 pesos, 1 $ - 14,5 pesos

10. STRUJA

Potreban adapter za struju, tip sa tri plosnata nastavka.

11. SUVENIRI

Argentinsko vino, dres Maradone, mate čaj.