Ekvador

Ekvador

Putovanje u Ekvador 

15 dana – Kito, Banos i Montanita – 9.700 kn (uključene avio karte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 19.06.2019.

Nevjerojatni svijet Južne Amerike u Ekvadoru. U Ekvadoru su na relativno malom teritoriju smještene Ande, obala Pacifika i Amazona tako da ćemo imati priliku istražiti najviše aktivne vulkane na svijetu, bogate španjolske kolonijalne gradove, tržnice Inka, kulturu Inka, tajne Anda, plemena iz džungle, tajne rijeke Amazon, odmoriti se na Pacifiku, učiti surfati ... Odličan miks za upoznavanje s cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu... Inke, Amazona, Ande i Pacifik ... 

Quito je glavni grad Ekvadora, nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine i drugi je najviši grad na svijetu. Nalazi se na istočnim padinama Pichincha, aktivnog stratovulkana na Andama. Povijesni centar Quita ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih povijesnih centara u Americi, sa 130 monumentalnih građevina. Središnji trg se nalazi na 25 kilometara južno od ekvatora, a spomenik i muzej u gradu zovu "centrom svijeta". U gradu se nalaze ruševine grada Inka, a sam grad osvojili su španjolski kolonizatori 1534. godine. Povijesni centar grada je, zajedno s centrom Krakova u Poljskoj, prvi stavljen na UNESCO-vu listu Svjetske baštine 18. rujna 1978. godine.

Iz Quita se upućujemo prema Banosu koji zovu gradom "svete vode", a nalazi se u središnjem dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju s Anda i privlače avanturiste iz čitavog svijeta. Nazivaju ga i "Vratima Amazone", a mi ćemo uživati ​​u adrenalinskim aktivnostima - raftingu, vožnji kajacima, pješačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bungee skakanje, zip line... Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u uz tople izvore i masaže.
Montañita je mali grad koji se nalazi na obalama Pacifika u Ekvadoru, a od Guayaquila je udaljen oko 180 kilometara. Poznat je kao surferski grad, a u njemu se često organiziraju i festivali pa ga nazivaju i latinoameričkom Ibizom.

 

Informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Okupljanje u zračnoj luci u Budimpešti 2 sata prije leta. Let iz Budimpešte do Quita s presjedanjem. Dolazak u Quito. Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan: Obilazak španjolskog kolonijalnog središta grada. Quito je bio prijestolnica španjolske imperije za teritorij cijele Latinske Amerike. Ovdje ćete vidjeti najveće i najimpozantnije katedrale, upravne zgrade, raskošne fasade, koje čine ovaj grad jednim od najzanimljivijih na ovom kontinentu. Poslije podne fakultativni izlet do Centra Svijeta, linije ekvatora, gdje je najmanja udaljenost između sunca i Vas. Povratak u Quito. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet u Otavalo. Još od vremena Inka, Otavalo je tržnica gdje su sva plemena trgovala proizvodima, voćem, povrćem, predmetima, suvenirima. Danas, Otavalo je jedna od najzanimljivijih i najvećih tržnica Latinske Amerike, gdje se mogu kupiti autentični suveniri i upoznati kultura različitih plemena s Anda. Slobodno vrijeme. Povratak u Quito. Noćenje.

4. dan:  Fakultativni izlet na vulkan Pichincha, preko 4100 metara nadmorske visine, prelijep pogled na Quito, vožnja žičarom i treking po planini. Pogled na nevjerojatne Ande i vulkane koji okružuju Quito. Oblaci vam nikad nisu bili bliži. Navečer se vraćamo u Quito. Slobodno vrijeme za noćni život, restorane, diskoteke ... Noćenje.

5. dan : Transfer autobusom do Banos, grada koji okružuje preko 60 vodopada, koji se obrušavaju sa Anda. Prije toga, fakultativno obilazimo prelijepu lagunu Quilotoa, jezero u vulkanskom krateru. Silazimo u sam krater, ispod oblaka, sve do same vode, uživamo u nestvarnim prizorima. Nakon obilaska i pauze za ručak, nastavljamo dalje ka "vratima Amazona". Banos je grad savršen i za one željne avanture i adrenalina, kao i za one koji bi uživali i odmarali. Transfer do smještaja i šetnja lijepim kolonijalnim gradom, opuštanje na lokalnim tržnicama, kupanje u vrelim izvorima ... Opuštanje za dane pune akcije koji slijede. Noćenje.

6. dan: Fakultativni izlet mini busom do "kraja svijeta", drvene kuće na velikoj visini odakle se na samo 2.5 km udaljenosti zračnom linijom nalazi misteriozni vulkan Tungurahua iz kojeg neprestano suklja dim. Nakon "kondorovog leta" i ljuljanja prema vulkanu, idemo dalje u dolinu vodopada, gdje ćemo imati priliku uživati u prirodnom bogatstvu ove regije. Obilazi se nekoliko vodopada, od kojih je najljepši i najpoznatiji "Pailon del Diablo". Da bi došli do njega idemo na blaži trekking. Za one željne avanture i adrenalina, postoji mogućnost zip line-a ili cannopy ride-a preko kanjona. Povratak u Banos. Slobodno vrijeme, po želji, fakultativno, relaksacija u vrelim izvorima mineralne vode gdje je temperatura vode od 25 do 58 stupnjeva. Noćenje.

7. dan: Slobodan dan u Banosu. Mogućnost za fakultativni izlet, jahanje konja, rafting, vožnju biciklima ili grad Pujo koji se nalazi u pravcu Amazona. Noćenje.

8. dan: Pakiramo stvari i idemo ponovo na jug u Cuencu, u jedan od najljepših kolonijalnih gradova Latinske Amerike. Noćenje.​

9. dan:  Razgledavanje grada. Katedrale, trgovi, kolonijalno nasljeđe. Slobodno popodne. Noćenje.​

10. dan: Poslije Anda, kolonijalnih gradova i amazonske džungle, krećemo na drugu stranu Ekvadora ka Tihom oceanu. Vožnja do Montañite - latinoameričke Ibize. Usput obilazimo, na par sati, Guayaquil, najveći grad Ekvadora i veliki ekonomski centar. Nastavljamo naš put i dolazimo u Montanitu. Nova kultura, istetovirani ljudi, partiji na plaži, voćni kokteli i svježe cijeđeni sokovi od ananasa i marakuje, surf, nevjerojatno lijepe pješčane plaže, topao ocean, zalasci sunca, vrele latino noći, salsa ... Smještaj u hostel. Slobodno vrijeme. Noćni provod. Noćenje.​

11. dan: Dan za kupanje i relaksaciju. Škola surfa, satovi joge, meditacija, svježa riba... Noćenje.  

12. dan: Fakultativni izlet u nacionalni park Machalilla na plažu “Los Frailes”i u luku Puerto Lopez gdje možete u organiziranoj turi s malim ribarskim čamcem ići na promatranje kitova (razdoblje lipanj-rujan). Povratak u Montanitu. Noćenje

13. danSlobodan dan za uživanje na obalama Pacifika ili fakultativno izlet u Salinas, jedan od najpoznatijih turističkih centara u Ekvadoru. Noćenje.

14. dan: Napuštanje smještaja. Transfer do zračne luke u Guayaquilu i let za Budimpeštu s presjedanjem.

15. dan:  Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

** U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENA:

Termin

19.06.2019.

Promo cijena:

7.085kn + 2.985kn

First minute cijena:

7.400kn + 2.985kn

Regularna cijena:

8.185kn + 2.985kn

(Diners ili Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin

19.06.2019.

Promo cijena:

6.715kn + 2.985kn (1300€)

First minute cijena:

7.015kn + 2.985kn (1340€)

Regularna cijena:

7.760kn + 2.985kn (1440€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prijave do 18.02.2019.  First minute cijena vrijedi za prijave do 18.04.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena aranžmana.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 11.10.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500 kn, nakon formiranja grupe plaća se još 4.480kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta). Ostatak cijene putovanja koju je putnik obvezan platiti najkasnije 6 tjedana prije puta ne uključuje doplatu u iznosu 2.985kn, a koju putnik plaća na samom putovanju inozemnim partnerima u eurima ili dolarima (ovisno o destinaciji).

 

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta. 

 

Cijena aranžmana obuhvaća:
- Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Budimpešta – Quito

- Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Guayaquil - Budimpešta

- Sve transfere prema planu i programu puta

- Smještaj na bazi noćenja u guesthouse-ima/hotelima/hostelima u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (4 noći u Quito-u, 3 noći u Banjosu, 2 noći u Cuenci, 4 noći u Montaniti)

- kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena aranžmana ne obuhvaća:
- Međunarodno zdravstveno osiguranje

- Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana

- transfer od i do zračne luke u Budimpešti

- Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Hostel/guesthouse/hotel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su dvokrevetne sa etažnim (katnim) kupaonicama. Usluga u hostelu je na bazi noćenja.

Quito je glavni grad Ekvadora, i nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine. U gradu se nalaze ruševine grada Inka, a sam grad je poznat po mnogobrojnim znamenitostima.

Banos je grad koji još zovu i Banos Svete Vode (Banos de Agua Santa) i nalazi se u središnjem dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlači avanturiste iz čitavog svijeta.

Montañita je mali grad koji se nalazi na obalama Pacifika u Ekvadoru, i od Guayaquila je udaljen oko 180 kilometara. Poznat je kao surferski grad,  au njemu se često organiziraju i festivali.

Cuenca je grad u južnom dijelu Ekvadora i po mnogima jedan od najljepših kolonijalnih gradova Južne Amerike. Veliki broj turista posjećuje grad a pored znamenitosti u gradu, postoji i veliki broj prirodnih ljepota.

QUITO

Intinan muzej i Mitad del Mundo – poludnevni izlet, 30ak km od Quita. Krećemo u potragu za linijom Ekvatora. Na mjesto gdje za vrijeme ravnodnevnice na par minuta gubite vlastitu sjenu. Razotkrivamo mitove i upoznajemo se sa zemaljskim magnetnim silama. Hodamo linijom između južne i sjeverne hemisfere, određujemo satnice po sunčanoj sjeni. Tražimo nule na GPS sistemu, stvaramo odlične fotografije i dobivamo pečat u putovnicu da smo bili u Centru svijeta. 

Otavalo tržnica – cjelodnevni izlet. Posjećujemo šaroliku tržnicu Otavalo, mjesto gdje se prepliću kultura, tradicionalan način života i odjevanja i tisuću godina stari obrti. Grad gdje žive Otavali, domorodačko stanovništvo, gdje žene u duplim crno-bijelim suknjama, dugim pletenicama i ukrašenim bluzama šeću glavnim trgom  Plaza de los Ponchos. Na trgu se prelijevaju boje tekstila, džempera od vune alpaka, figura životinja s Galapagosa i Amazone, nakita, slika i naravno pončoa. Na putu do Otavala svraćamo do San Pablo prirodnog jezera, nastalo topljenjem ledenjaka s Imbabura planine po kojoj je čitavo područje dobilo ime. Pratimo tijek vremena po kretanju Sunca na solarnom satu i slušamo priče i legende nastale o položaju planeta, zvijezda i kontinenata. U Cayambe-u degustiramo čuvene biskvite, tek izvađene iz pećnice i poslužene sa sirom umotanim u listove banana. 

Pichincha vulkan – poludnevni izlet. Avanturu započinjemo vožnjom Telefericom/žičarom do 4100m nadmorske visine. Uživano u šetnji aktivnim vulkanom i u pejzažima koje je stvorila posljedna erupcija 1999.godine. Lokalno stanovništvo u šali povezuje erupciju s promjenom domaće valute iz Sucre u američki dolar. Hod po vulkanu, dok se oblaci šunjaju među stopalima, završavamo na 4300m od ukupno 4780m visine. Dan nastavljamo povratkom u Quito i  posjetom Basílica del Voto Nacional. Najviša bazilika u Ekvadoru i Novom Svijetu sa svojih 75m krasi panoramu grada, ističući svoj neogotski stil i staute koje u obliku armadila, mravojeda, gorila plaše zle duhove. Iako je gradnja započeta 80-ih godina 19.stoljeća, još uvijek nije završena i lokalci kažu da će završetkom katedrale doći i do kraja svijeta. Nastavljamo do brda Panecillo na čijem su vrhu, prije dolaska konkvistadora, Qitunjani obožavali Sunce. Danas se tu nalazi 45m visoka statua Bogorodici sastavljena od 7000 pločica od aluminijuma, koja noću svjetli nad gradom i jedan je od zaštitnih simbola Quita. 

BANOS

Izlet do ,,Kraja sveta“ – cjelodnevni izlet – Banos, gradić okružen sa 60 vodopada, vulkanom, rijekama otkrivamo u danu ispunjenom šetnjama, aktivnostima i prelijepim pejzažima. Ljuljačkom se s kraja svijeta zalijećemo prema Grlu Vatre poznatijem kao Tungurahua vulkan, iznad kojeg se mistično mješaju dim i oblaci. Vozimo se žičarom nad rijekom Pastaza, spuštamo se zip line-om nad vodopadom. Šećemo kroz šumu i visećim mostom do vodopada Pailon del Diablo te saznajemo zašto se vodopad zove Vražji kotao. Čekamo zalazak sunca na vidikovcu Belavista s kojeg se pruža pogled na Banos, dolinu Pastaze i most San Francisco.

Jungle – cjelodnevni izlet – U jutarnjim satima krećemo prema mjestu Puyo, vratima Amazone. Idemo u posjetu zajednici Achuar – učimo o njihovom načinu života, odjevanju, pjesmama, lovu i ribolovu. Plešemo s njima i bojimo se u boje njihovog plemena. Potom plovimo kanuima rijekom Puyo i uživamo u netaknutoj prirodi, obližnjim kolibama na obali, pticama koje prelijeću nad malim adama. Pijemo njihove čajeve i vino. Obilazimo bazene s divovskim ribama. Penjemo se do vidikovca odakle se vidi Amazona i ušće rijeke Puyo u Pastazu. Probijamo se šumama i učimo o biljkama i životinjama koje žive u prašumi, tetoviramo se prirodnim bojama sa stabala drveća, pletemo krune od biljaka i kupamo se u vodopadu Hola Vida.

CUENCA

Cajas nacionalni park – poludnevni izlet – Prelijepu Cuencu napuštamo na kratko i idemo u jutarnju šetnju oko glečerskih jezera Llaviucu i Toreadora, jednih od 270 koliko se nalazi u Cajasu. Nacionalni park, najmanji od 11 koliko ih ima u Ekvadoru, nalazi se između 3100 i 4500m nadmorske visine, a samo ime predstavlja Ulaz do snježnih planina. Šetajući slušamo o starom putu Inka, učimo o kolibrijima i tisuću godina starom drveću. Isprobavamo najmanju rajčicu koja slobodno raste oko zemljanih putića, tražimo najmanju orhideju skrivenu na listovima, uživamo u povratku prirodi. 

MONTANITA

Machailla nacionalni park - cjelodnevni izlet – Uživanje na Pacifiku upotpunjujemo čuvenom plažom Los Frailes. Pješčana idila, u nacionalnom parku, bez mnogo ljudi, bez kafića, van puteva, skriveni je raj za lokalce i turiste. Dan nastavljamo u Agua Blanca zajednici gdje posjećujemo njihov muzej, a potom se kupamo u sumpornoj vodi lagune. Popodne provodimo okruženi šumom i prirodom, namazani ljekovitim blatom. Potom idemo do ribarskog gradića Porto Lopez-a, odakle se, nakon ručka i šetnje, vraćamo u Montanitu. 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

EKVADOR

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Guayaquil. Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči s Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.

 

Površina zemlje: 283.560 km2

Broj stanovnika: 13 milijuna stanovnika

Glavni grad: Quito

Državljanstvo: većina Mestizosi

Službeni jezik: Španjolski, Kečuanski

Vjeroispovijest: Katolici

 

2. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske nije neophodna viza za posjet i boravak u Ekvadoru do 90 dana.

 

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5

 

4. KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je vrlo promjenjivo. Temperatura je ljetna (visoka) na obalama Pacifika tijekom cijele godine dok u području oko Quita i na planinama može biti dosta hladno tijekom noći i u prijelaznom razdoblju. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razijeđen zrak, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporuča se sporije kretanje.

 

5. HRANA I PIĆE

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, graha, riže, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta utjecaja europske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana s internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hrane ima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim marketima. Cijene u restoranima su na razini cijena u Europi.

Svježe voće i cijeđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama. Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

 

6. ZDRAVLJE

Cijepljenje nije obavezno osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike), Aspirin ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama tamo. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

 

7. OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

 

8. SIGURNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, sigurna i mirna. Savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim središtima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim satima nije preporučljivo samo u vangradskim općinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

 

9. ODJEĆA

Spakirajte se slojevito i ponesite što manje stvari! Svuda možete prati rublje. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, rublje vam brzo bude gotovo i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam hoodica ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vrijeme često i brzo mijenja, navečer zna biti hladnije. Ponesite neke udobne tenisice za trekking. Kod obilaska kulturno - povijesnih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja.

Ako bilo što zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate kupiti.

 

10. LOKALNA VALUTA

U Ekvadoru se koristi američki dolar.

 

11. KREDITNE KARTICE i bankomati

Bankarski sustav je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Provizija za korištenje bankomata treba se provjeriti s bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je ponijeti gotovinu.

Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice.

 

12. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Ekvadoru, a svakako možete i kupiti lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt s obitelji i prijateljima.

 

13. TOPLA PREPORUKA

Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja svijeta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim resursima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizirano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svijetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno povijesno naslijeđe, mnogobrojni muzeji, lijepo i čisto more, pješčane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine s mnogobrojnim stazama za trekking, ukusna hrana, kanjoni i rijeke za ekstremni turizam ...) Također, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari poput centra svijeta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledavanja kitova ...