Brazil, Kolumbija, Ekvador

Brazil, Kolumbija, Ekvador

Putovanje u Brazil, Kolumbiju i Ekvador 

RIO DE JANEIRO, BOGOTA, CARTAGENA, TAGANGA, QUITO, BAÑOS, CUENCA, GUAYAQUIL - 17.860kn

Polasci: 26.12.2018. (POPUNJENO), 19.01.2019., 18.04.2019.

Nova avantura po Južnoj Americi! Ljepote okupane magijom južnoameričke prirode, ritmovi sambe i andske glazbe, sočni ukusi egzotičnog voća, koktela i klope… Povezujemo Brazil, Kolumbiju i Ekvador u jednu cijelinu i istražujemo očaravajuće krajolike i znamenitosti ovih zemalja. Upustite se u pravu Jungle Tribe turu, nezaboravni trekinzi, prašume i džungle, opuštanje u tirkiznim bojama i svjetlucanju Atlantskog oceana.

Za sam početak se zagrijavamo u Brazilu. Družimo se sa kariokama u Riju, plešemo sambu, igramo nogomet i odbojku na pijesku. Avanturu u Brazilu upotpunjujemo istraživanjem prašume, favela i najburnijeg noćnog života u Južnoj Americi. Hedonizam koji predstavlja pravi izazov! Nezaboravni prizori najposjećenijeg grada na ovom kontinentu. Prilika da posjetimo čuvenu Glavu šećera i Isusa Spasitelja na Corcovado brdu. Pred nama su i slikovite Selaronove stepenice kao i brojni grafiti i sve to u gradu koji je decenijama bio omiljen u portugalskoj kraljevskoj obitelji. Danas Rio godišnje primi blizu tri milijuna turista i domaćin je brojnih sportskih događaja i karnevala.

Dinamična Kolumbija je na našem putu – Bogota, Cartagena, Taganga… Upozanjemo domovinu Escobara, zemlju izražene bioraznolikosti i najšarmantnijih i najkoloritinijih ulica. Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije. Još u XVI stoljeću španjolski osvajači su je odredili kao prijestolnicu Kraljevine Nove Granade. Grad bogat tradicijom i kulturnim nasljeđem. Iz prijestolnice Bogote upućujemo se u šarenu Cartagenu gdje provodimo nezaboravne trenutke u barovima između čuvenih kolonijalnih terasa grada. Od 1984. godine stara jezgra grada je pod zaštitom UNESCA. Tokom kolonijalnog doba Cartagena je služila kao mjesto odakle se peruansko srebro izvozilo za Kraljevinu Španjolski. Istražujemo i obalni dio gdje nas čekaju bijele plaže i čiste vode karipskog mora. Prilika da upoznamo Tagangu, mjesto bekpekerskog hodočašća odakle se može uživati u fantastičnom ronjenju ili nezaboravnim zalascima sunca. Okolo su ribarska naselja u kojima nalazimo svoj mir i pripremamo se za avanture koje slijede po Ekvadoru.

Nevjerojatni svijet Južne Amerike u Ekvadoru. U Ekvadoru su na relativno malom teritoriju smještene Ande, obala Pacifika i Amazona tako da ćemo imati priliku istražiti najviše aktivne vulkane na svijetu, bogate španjolske kolonijalne gradove, tržnice Inka, kulturu Inka, tajne Anda, plemena iz džungle, tajne rijeke Amazon, odmoriti se na Pacifiku, učiti surfati ... Odličan miks za upoznavanje s cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu... Inke, Amazona, Ande i Pacifik ... 

Quito je glavni grad Ekvadora, nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine i drugi je najviši grad na svijetu. Nalazi se na istočnim padinama Pichincha, aktivnog stratovulkana na Andama. Povijesni centar Quita ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih povijesnih centara u Americi, sa 130 monumentalnih građevina. Središnji trg se nalazi na 25 kilometara južno od ekvatora, a spomenik i muzej u gradu zovu "centrom svijeta".

Iz Quita se upućujemo prema Banosu koji zovu gradom "svete vode", a nalazi se u središnjem dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju s Anda i privlače avanturiste iz čitavog svijeta. Nazivaju ga i "Vratima Amazone", a mi ćemo uživati u adrenalinskim aktivnostima - raftingu, vožnji kajacima, pješačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bungee skakanje, zip line... Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u uz tople izvore i masaže.

Informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

 

1. dan: Okupljanje grupe u zračnoj luci u Budimpešti. Let iz Budimpešte sa presjedanjem za Rio de Janeiro. Dolazak u Rio de Janeiro i transfer do smještaja. Zagrijavanje u lokalnim barovima za novu južnoameričku avanturu! Noćenje.

2. dan: Dan koristimo za odmor od leta obilazeći fakultativno najpoznatije plaže grada. Uživanje na Copacabani i Ipanemi. Ispijanje caipirinha i upijanje brazilske energije. Pored kupanja, na plažama postoje i brojni tereni za nogomet i odbojku na pijesku, ležaljke, svježi kokosi i usoljeni morski plodovi. Na kraju dana nezaobilazna preporuka je popeti se na stijenu Arpoador, dom unikatnih kaktusa. Mali polutok između Ipaneme i Copacabane pruža nezaboravne prizore dok sunce zalazi iza najveće brazilske favele Rosinhe. Carioce aplauzom pozdravljaju svaki zalazak sunca a mi se na putu do smještaja zadržavamo u njihovim barovima isprobavajući neobične kombinacije amazonskog voća poput acaija i rumova praveći planove za naredne dane.. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet džipovima u Tijuca prašumu i kip Isusa Spasitelja (Christ the Redeemer). Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Najprije se zaustavljamo na vidikovcu Vista Chinesa, građevine koja se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su je kineski imigranti na mjestu gdje su uživali opijum bježeći od teških poslova na hacijendama oko Rija. Nakon toga nastavljamo do kipa Krista Spasitelja na Corcovado brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i blagoslivlja carioce (stanovnike Rija). Kip je smješten na brdo Corcovado, na visini od 710 metara, odakle se pruža nevjerojatan pogled na živopisne dijelove Rija. Nezaobilazni sportski dragulj Rija je stadion Marakana. Poznati stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambodromu. Mjesto odakle počinje karneval koji decenijama glasi kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajući da je Rio prijestolnica hedonizma. Povratak u smještaj. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet: Glava šećera (Pão de Açúcar). Dan za posjetu najupečatljivijim znamenitostima Ria. Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta čuvenoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira podizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svojeg oblika dobila ovo popularno ime, a važno je podsjetiti da je Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža fantastičan pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Nakon toga slijedi fakultativni obilazak boemske četrvti Rija, Santa Tereze. Ove uličice i koloritne zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne muzičke zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete probati autentična jela poput feijoade (crni grah), moquece (“brazilska paella”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga po pristojnim cijenama. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Rija. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskoj aveniji. Nekada neiskorišteni hangari postali su nedavno okupljanje alternativnog Rija u potrazi za svojim izrazom. Oslikavaju olimpijski duh i zajedništvo planeta u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi imala gdje održavati svoje glazbene nastupe. Povratak u smještaj. Noćenje.

5. dan: Let iz Rija za Bogotu. Dolazak u prijestolnicu Kolumbije. Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne ostavštine Španjolaca, sa velikim trgovima i katedralama. Obići ćemo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo po legendi osnovana Bogota u XVI stoljeću. Također, posjetiti ćemo i trg Bolivar, sa glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom. Noćenje.

6. dan: Let za Cartagenu. Cartagena je najposjećeniji i najljepši grad u Kolumbiji. Fakultativni obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najljepši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji –  kamene ulice i zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Obilazimo znamenitosti starog grada i dvorac San Felipe, koji je svjedok mnogih borbi koje su vođene za ovaj grad. Navečer plešemo merengue, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet na Playa Blanca, odnosno „Belu plažu“, na poluotoku Baru. Uživanje u kristalno plavoj vodi i ispijanju koktela uz melodije latino muzike. Noćenje.

8. dan: Iz Cartagene nastavljamo put za Tagangu. Taganga je malo ribarsko mjesto na obalama Kariba. Radimo predah od obilazaka i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Uživamo u svježoj ribi u nekom od lokalnih restorana. Noćenje.

9. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tayrona. Ovaj Nacionalni park je magična kombinacija bijelih plaža, koraljnih grebena i divlje džungle koju okružuje najveći planinski lanac uz obalu – Sierra Nevada de Santa Marta. Pješačimo kroz prelijepu prirodu Kolumbije kako bi došli do plaže Cabo San Juan koja se nalazi na listi najljepših plaža na svijetu! Povratak u Tagangu. Noćenje.

10. dan: Transfer do Cartagene. Provodimo naše posljednje sate u Kolumbiji i spremamo se za ekvadorsku ekspediciju. Noćenje.

11. dan: Let iz Cartagene preko Bogote do Quita. Slijećemo na 2850 m nadmorske visine. Prijestolnica koja je najbliža ekvatoru i druga najviša na svijetu. Miks moderne i tradicionalne kulture. Noćenje.

12. dan: Obilazak španjolskog kolonijalnog centra grada. Quito je bio prijestolnica španjolskog kolonijalizma za teritorij cijele Latinske Amerike. Ovdje ćete vidjeti najveće i najimpozantnije katedrale, upravne zgrade i raskošne fasade koje čine Quito jednim od najinteresantnijih gradova na ovom kontinentu. Poslijepodne fakultativni izlet do Centra Svijeta, linije ekvatora gdje je najmanja udaljenost između sunca i Vas. Povratak u Quito. Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet na vulkan Pichincha, preko 4100 metara nadmorske visine, odakle se pruža prelijep pogled na Quito, vožnja žičarom i treking po planini. Pogled na nevjerojatne Ande i vulkane koji okružuju Quito. Oblaci Vam nikad nisu bili bliži. Navečer se vraćamo u Quito. Slobodno vrijeme za noćni provod, restorane, diskoteke... Noćenje.

14. dan: Transfer autobusom do Bañosa, grada koji okružuje preko 60 vodopada, koji se slijevaju sa Anda.  Prije toga, fakultativno obilazimo prelijepu lagunu Quilotoa, jezero u vulkanskom krateru. Silazimo u sam krater, ispod oblaka, sve do same vode, uživamo u nestvarnim prizorima. Nakon obilaska i pauze za ručak, nastavljamo dalje prema „vratima Amazone“. Baños je grad savršen i za one željne avanture i adrenalina, kao i za one koji bi uživali i odmarali. Transfer do smještaja i šetnja lijepim kolonijalnim gradom, opuštanje na lokalnim tržnicama, kupanje u vrelim izvorima... Relaksacija za dane pune akcije koji slijede. Noćenje.

15. dan: Fakultativni izlet mini busom do „kraja svijeta“, drvene kuće na velikoj visini odakle se na samo 2,5 km udaljenosti zračne linije nalazi misteriozni vulkan Tungurahua iz kojeg neprestano suklja dim. Nakon „kondorovog leta“ i ljuljanja prema vulkanu idemo dalje u dolinu vodopada gdje ćemo imati priliku uživati u prirodnim bogatstvima ove regije. Obilazi se nekoliko vodopada, od kojih je najljepši i najpoznatiji „Pailon del Diablo“. Da bi došli do njega idemo na blaži treking. Za one željne avanture i adrenalina, postoji mogućnost zip line-a ili canopy ride-a preko kanjona. Povratak u Baños. Slobodno vrijeme, po želji, fakultativno, relaksacija u vrelim izvorima mineralne vode gdje je temperatura vode od 25 do 58 stupnjeva. Povratak u smještaj. Noćenje.

16. dan: Slobodan dan u Bañosu. Mogućnost za veliku Jungle avanturu. Fakultativna plovidba kanuima po rijeci Puyo. Obilazimo zajednice plemena, uplovljavamo u plemenske svjetove Amazone… U obližnjim kolibicama se upoznajemo s egzotičnim napicima i životinjama. Vidikovci, lijane, objašnjenja o rijetkim biljkama i tetoviranje – jungle treking! Povratak u smještaj. Noćenje.

17. dan: Pakiramo stvari i idemo ponovo na jug u Cuencu, u jedan od najljepših kolonijalnih gradova Latinske Amerike. Zahvaljujući kolonijalnom utjecaju u arhitekturi tokom XVI I XVII stoljeća, smatra se za najeuropskiji grad u Ekvadoru. Grad ima oko pola milijuna stanovnika i čuven je po tekstilnoj industriji. Odlazak u barove, prilika da upoznamo boemski noćni život Anda na 2500 metara nadmorske visine. Noćenje.

18. dan: Dan za razgledavanje grada. Glavni trg predstavlja svjetsku baštinu UNESCO-a. Grad sadrži Staru i Novu katedralu koje povezuje neobični mir parka Abdón Calderón koji je bio najpoznatiji borac za neovisni Ekvador. Fakultativno istraživanje običaja ovih područja u Kući ekvadorske kulture. Slobodno popodne. Noćenje.

19. dan: Transfer iz Cuence do Guayaquila, grada većeg od samog glavno grada Quita. Guayaquil predstavlja financijski i poslovni centar Ekvadora. Tu je i najveća luka države. Večer provodimo blizu obale Pacifičkog oceana. Noćenje.

20. dan: Privodimo kraju našu veliku avanturu. Transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu sa presjedanjem.

21. dan: Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

TERMIN

26.12.2018.

19.01.2019.

18.04.2019.

PROMO CIJENA

/

15.665kn + 2.980kn

15.665kn + 2.980kn

FIRST MINUTE CIJENA

15.980kn + 2.980kn

15.980kn + 2.980kn

15.980kn + 2.980kn

REGULARNA CIJENA

16.765kn + 2.980kn

16.765kn + 2.980kn

16.765kn + 2.980kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

TERMIN

26.12.2018.

19.01.2019.

18.04.2019.

PROMO CIJENA

/

14.880kn + 2.980kn  (2400€)

14.880kn + 2.980kn  (2400€)

FIRST MINUTE CIJENA

15.180kn + 2.980kn  (2440€)

15.180kn + 2.980kn  (2440€)

15.180kn + 2.980kn  (2440€)

REGULARNA CIJENA

15.925kn + 2980kn (2540€)

15.925kn + 2980kn (2540€)

15.925kn + 2980kn (2540€)

(u cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

Cijena aranžmana za polazak 26.12.: First Minute cijena vrijedi za prijave do 31.08.2018. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi Regularna cijena aranžmana.

Cijena aranžmana za polazak 19.01:*Promo cijena vrijedi za prijave do 01.12.2018. ili do popune mjesta po promo cijeni. First Minute cijena vrijedi za prijave do 20.12.2018. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi Regularna cijena aranžmana.

Cijena aranžmana za polazak 18.04:*Promo cijena vrijedi za prijave do 25.01.2019. ili do popune mjesta po promo cijeni. First Minute cijena vrijedi za prijave do 18.02.2019. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi Regularna cijena aranžmana.

 

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 4.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta). Ostatak cijene putovanja koju je putnik obvezan platiti najkasnije 6 tjedana prije puta ne uključuje doplatu u iznosu 2.980kn, a koju putnik plaća na samom putovanju inozemnim partnerima u dolarima.

Prijavljivanje: preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

*za ovo putovanje obavezno je cijepljenje protiv žute groznice

 

Aranžman obuhvaća:

 • avio kartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Rio de Janeiro
 • avio kartu sa svim taksama na relaciji Rio de Janeiro – Bogota
 • avio kartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Cartagena
 • avio kartu sa svim taksama na relaciji Cartagena – Quito
 • avio kartu sa svim taksama na relaciji Guayaquil – Budimpešta
 • smještaj na bazi 4 noćenja u Rio de Janeiru (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 1 noćenja u Bogoti (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 3 noćenja u Cartageni (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 2 noćenja u Tagangi (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 3 noćenja u Quitu (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 3 noćenja u Bañosu (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 2 noćenja u Cuenci (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • smještaj na bazi 1 noćenja u Guayaquil (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • sve transfere prema planu i programu putovanja
 • kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Aranžman NE obuhvaća:

 • opcionalnu doplatu za dvokrevetne sobe tokom cijelog putovanja – 160 eur po osobi (obavezno naglasiti prilikom prijave)
 • fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • međunarodno zdravstveno osiguranje
 • individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana
 • transfer do i od zračne luke u Budimpešti

 

NAPOMENE:

Opće napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd.). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svaka 3-4 sata (ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

 

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Rio de Janeiro je najposjećeniji grad na južnoj hemisferi. Grad koji postoji još od XVI stoljeća i u njemu se nalaze neke od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija na svijetu. Grad je u kojoj se nalaze popularne plaže Kopakabana i Ipanema.

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije sa oko 8 milijuna stanovnika. Pun naziv ovog grada, koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2600 m, je Santa fe de Bogota.

Cartagena je karipska luka iz XVI stoljeća. Njena utvrđenja i stari grad nekada su odbijali gusare, a danas

privlače veliki broj turista pa je Cartagena najposjećeniji grad u Kolumbiji. Ovaj grad plijeni svojim uskim kamenim uličicama, šarenim kolonijalnim zgradama i trgovima sa kojih se čuje latino glazba. U okolici grada možete uživati u prelijepim plažama.

Taganga je malo ribarsko selo smješteno u zaljevu nedaleko od grada Santa Marte, poznato među bekpekerima i avanturistima. U ovom selu možete uživati u kupanju i sunčanju na Karibima, a navečer probati neke od ribljih specijaliteta.

Quito je glavni grad Ekvadora i nalazi se na visini od 2800 m nadmorske visine. U gradu se nalaze ruševine grada Inka, a sam grad je poznat po mnogobrojnim znamenitostima.

Baños je grad koji još zovu i Baños Svete Vode (Banos de Agua Santa) i nalazi se u centralnom dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se slijevaju s Anda i privlači avanturiste iz čitavog svijeta.

Cuenca je grad u južnom dijelu Ekvadora i po mnogima jedan od najljepših kolonijalnih gradova Južne Amerike. Veliki broj turista posjećuje grad, a pored znamenitosti u gradu postoji i veliki broj prirodnih ljepota.

Guayaquil je najveći i najmnogoljudniji grad Ekvadora. Nalazi se na Pacifičkoj obali. Predstavlja financijski i poslovni centar u ovom dijelu Južne Amerike.

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel/hostel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/2, 1/3, 1/4 sa etažnim kupaonama. Usluga je na bazi noćenja.

BRAZIL:

 • Prašuma Tijuca, kip Isusa Spasitelja na Corcovadu, Maracana i Sambadrome – Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Ria i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Rijetke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Najprije se zaustavljamo na vidikovca Vista Chinesa, zdanja koje se začuđujuće nalazi upravo tu a podigli su ga kineski imigranti na mjestu gdje su uživali u opijumu bježeći od teških poslova na hacijendama oko Ria. Nakon toga nastavljamo do kipa Isusa Spasitelja na Corcovadu brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zaljevom i blagoslivlja karioke (stanovnike Rija). Kip je smješten na brdu Corcovado, na visini od 710 metara, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na živopisne djelove Ria. Nezaobilzni sportski dragulj Ria je stadion Maracana. Čuveni stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Maracanazo tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambadromu. Mjesto odakle počinje čuveni defile u Riu odnosno karneval koji stoljećima glasi kao planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajujući da je Rio prijestolnica hedonizma.

Cijena izleta: 55 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i kartu za prijevoz do kipa Isusa Spasitelja)

 

 • Glava šećera, Selaronove stepenice, Olimpijski bulevar i Park Lege - Odlazak na drugi kraj Ria i posjeta čuvenoj Glavi šećera koja se nalazi iznad Guanabara zaljeva, a čije ime simbolizira izdizanje otoka iz zaljeva koji je dio Atlantskog oceana. Stijena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime, a vrijedi podsjetiti da  je Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na regije Urca, Botafogo i Copacabanu. Potom fakultativni obilazak boemske četrvti Ria, Santa Tereze. Ove uličice i šarene zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Jorgea Selarona. Stepenicama prevladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne glazbene zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Nakon toga odlazak na obilni brazilski ručak gdje možete isprobati autentična jela poput feijoade (crni grah), mokeke (“brazilska paela”), pao de queijao (peciva sa sirom) i još mnogo toga. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Ria. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskom bulevaru. Nekada neiskorišteni hangari , nedavno su postali mjesto za okupljanje alternativnog Ria u potrazi za svojim izrazom. Izražavaju olimpijski duh i zajedništvo planete u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog stoljeća koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi mogla držati svoje glazbene nastupe.

Cijena izleta: 60 EURA (uključuje prijevoz, vodiča i ulaznicu za Glavu Šećera)

 

KOLUMBIJA:

 • Nacionalni park Tayrona - obilazimo jedan od najljepših nacionalnih parkova u Kolumbiji! Nalazi se nedaleko od grada Santa Marta i obalom dodiruje Karipskog more dok se naslanja na planinski vijenac Sierra Nevada. Raznovrsnost bioraznolikost (samo preko 300 vrsta ptica i algi), netaknuta priroda i prelijepe pješčane plaže. Dan za odmor i uživanje! Cabo San Juan je jedna od najprepoznatljivijih plaža u karipskoj regiji.

 

 • Bijela plaža (Playa Blanca)- još jedan dan za uživanje u prelijepim pješčanim plažama i Karipskom moru! Tirkizna voda i bijeli pjesak pod našim prstima. Plaža slovi za jednu od najčistijih i mjesto gdje se turisti uglavnom rado okupljaju. Prilika za opuštanje uz fine masaže i svježe sokove.

 

EKVADOR:

 • Intinan muzej i Mitad del Mundo – poludnevni izlet, 30-ak km od Quita. Krećemo u potragu za linijom Ekvatora. Na mjesto gdje za vrijeme ravnodnevnice na par minuta izgubite vlastitu sjenu. Razotkrivamo mitove i upoznajemo se s zemaljskim magnetnim silama. Hodamo linijom između južne i sjeverne hemisfere, određujemo satnice po sunčanoj sjeni, balansiramo jaje na vrhu klina. Tražimo nule na GPS sistemu, radimo odlične fotografije i dobivamo žig u putovnici da smo bili u Centru svijeta. 

Cijena izleta: oko 45 dolara. Uključuje ulaznice, transfer i lokalnog vodiča.

 • Pichincha vulkan – poludnevni izlet. Avanturu započinjemo vožnjom žičarom do 4100m nadmorske visine. Uživano u šetnji aktivnim vulkanom i u pejzažima koje je iskrojila posljednja erupcija 1999.godine. Lokalno stanovništvo u šali povezuje erupciju s promjenom domaće valute iz Sucre u američki dolar. Hod po vulkanu, dok se oblaci šunjaju među stopalima, završavamo na 4300m od ukupno 4780m visine. Dan nastavljamo povratkom u Quito i  posjetom Basílica del Voto Nacional . Najviša bazilika u Ekvadoru i Novom Svijetu sa svojih 75m krasi panoramu grada, naročito ističući svoj neogotski stil i statue koje u obliku armadila, mravojeda, gorille plaše zle demone da uđu u portu. Iako je započeta 80-ih godina 19.st još uvijek nije završena i domaći kažu da će završetkom katedrale doći i kraj svijeta. Potom nastavljamo do brda Panecillo na čijem su vrhu, prije dolaska konkvistadora, Qitunjani obožavali Sunce. Danas se tu nalazi 45m visoki kip Bogorodici sastavljen od 7000 pločica od aluminijuma, koje noću svijetle nad gradom. To je svakako jedan od zaštitnih simbola Quita.

Cijena izleta: oko 45 dolara. Uključuje ulaznice, transfer i lokalnog vodiča.

 • Izlet do ,,Kraja svijeta“ – cjelodnevni izlet – Banjos gradić okružen s 60 vodopada, vulkanom, rijekama otkrivamo u danu ispunjenom šetnjama, aktivnostima i prelijepim pejzažima. Ljuljačkom se s kraja svijeta zaljećemo prema Grlu Vatre poznatijem kao Tungurahua vulkanu iznad kojeg se mistično mješaju dim i oblaci. Vozimo se žičarom nad rijekom Pastaza, spuštamo se zip line-on nad vodopadom. Šetamo se kroz šumu i viseći most do vodopada Pailon del Diablo, i saznajemo zašto se vodopad zove Vražji kotao. Čekamo zalazak sunca s vidikovca Belavista s kojeg se pruža pogled na Banos, dolinu Pastaze i most San Francisco. 

Cijena izleta: oko 55 dolara. Uključuje ulaznice, transfer, ručak, žičaru, zip line i lokalnog vodiča.

 • Jungle – cjelodnevni izlet – U jutarnjim satima krećemo prema mjestu Puyo, vratima Amazone. Idemo u posjetu zajednici Achuar – učimo o njihovom načinu života, odijevanju, pjesmama, lovu i ribolovu. Plešemo s njima i bojimo se u boje njihovog plemena. Potom plovimo kanuima rijekom Puyo i uživamo u netaknutoj prirodi, obližnjim kolibama na obali, pticama koje prelijeću nad malim adama. Pijemo njihove čajeve i vino. Obilazimo bazene s ribama. Penjemo se do vidikovca odakle se vidi Amazona i ušće rijeke Puyo u Pastazu. Probijamo se šumama i učimo o biljkama i životinjama koje žive u prašumi, tetoviramo se prirodnim bojama sa stabala drveća, pletemo krune od biljaka i kupamo se u vodopadu Hola Vida. 

Cijena izleta: oko 55 dolara. Uključuje ulaznice, transfer, ručak i lokalnog vodiča.

 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

BRAZIL

OPĆI PODACI O ZEMLJI

Brazil je federalno ustrojena republika sa više od 209 milijuna stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) živi oko 4,2 milijuna ljudi. Godine 1824. Brazil se izborio za neovisnost od Portugala.

 

VIZA

Viza za Brazil nije potrebna za boravak do 90 dana.

 

VREMENSKA ZONA

Vremenske zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro, a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

 

KLIMA

Brazil zahvaća više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, oceanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suha i najviša temperatura je oko 26 stupnjeva, dok su zimi najviše temperature do 32 stupnja. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stupnja.

 

HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korene iz portugalske te je njen ukus po mnogočemu europeiziran. Izuzetak su dodaci iz afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole peciva poznata kao empanade. Feijoada je čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom (obično svinjskim). Nacionalni slatkiš je cocadas koji se radi od kokosa. Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u pripremanju čuvenog koktela caipirinhe. Obavezno se kupuje flaširana voda u dućanima.

 

ZDRAVLJE

Dokaz o cijepljenju protiv žute groznice nije obavezan za gradove poput Rija ili Sao Paula, ali nadležni brazilski organi mogu zatražiti žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

 

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

 

SIGURNOST

Brazil je država u kojoj se turisti trebaju kretati u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu sigurno kretati. Posjeta favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

 

ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Također, uvijek savjetujemo da u ručnoj prtljagi za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporuča se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

 

LOKALNA VALUTA

Nacionalna valuta u Brazilu je brazilski real (BLR). Jedan euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.

 

KOMUNIKACIJA

Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji također i u smještaju te restoranima.

 

 

KOLUMBIJA

OPĆI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kava.

 

Površina zemlje: 1 141 748 km2

Broj stanovnika: 49 milijuna

Glavni grad: Bogota (8 milijuna)

Nacionalnost: Kolumbijci (pretežno mestici)

Zvaničan jezik: španjolski

Vjeroispovijest: katolici

Nezavisnost: 07.08.1819.

 

VIZA

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju.

 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

 

KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakterizira više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su ožujak i travanj sa temperaturom od oko 20°C. Također, magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu, ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od studenog do svibnja.

 

HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i utjecaju mnogih imigrantskih populacija, praktički svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i grah. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između kruha i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća. Od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feijoa, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i variva. Varivo san cocho se radi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih vrsta krumpira (bijeli, crveni i kreolski krumpir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška juha na bazi krumpira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapare i vrhnje. Ajiaco se obično služi uz rižu i svježi avokado. Možete se zasladiti i sa chicharronesima – nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

 

CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cijepljenje nije obavezno za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je provjeriti i konzultirati sa Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za probavu (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i tamo u ljekarnama. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

 

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

 

SIGURNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

 

ODJEĆA

Spakirajte slojevitu odjeću i ponesite što manje stvari! Obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jakne, hlače, majice dugih rukava s kapuljačom...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature, stoga se preporuča nošenje lagane ljetne garderobe. Također, preporuča se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

 

NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pesosa. Euro se ne može mijenjati u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvaćaju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i MasterCard.

 

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi postoji u svim smještajima i restoranima, tako da na taj način možete održavati kontakt sa obitelji i prijateljima.

 

 

 

 

 

EKVADOR

OPĆI PODACI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Guayaquil. Ekvador ukupno ima nešto više od 13 000 000 ljudi. Graniči sa Kolumbijom i Peruom, te izlazi na Tihi ocean.

 

Površina zemlje: 283 560 km2

Broj stanovnika: 13 milijuna

Glavni grad: Quito

Nacionalnost: većina Mestizosi

Zvanični jezik: Španjolski, Kečuanski

Vjeroispovijest: Katolici

 

VIZA

Za državljane Republike Hrvatske viza nije potrebna za boravak u Ekvadoru do 90 dana.

 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

 

KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je veoma promjenljivo. Temperatura je ljetna (visoka) na obalama Pacifika tokom cijele godine dok u oblasti oko Quita i na planinama može biti dosta hladno tokom noći i u prijelaznom periodu. Kiše su česte u području Amazone i na planinama. Na velikim visinama je zrak je rijedak, te se dosta teže diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporuča se sporije kretanje.

 

HRANA

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, graha, riže, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta utjecaja europske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana sa internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hrane ima, ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim tržnicama. Cijene u restoranima su na nivou cijena u Europi. Svježe voće i cijeđene voćne sokove naći ćete na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

 

CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Cijepljenje nije obavezno osim za putnike koji idu u Amazonu. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je provjeriti i konzultirati sa Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za probavu (probiotike), i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro ponijeti Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

 

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali se preporuča. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije putovanja – Allianz osiguranje.

 

SIGURNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, sigurna i mirna. Savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mjestima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim satima nije preporučljivo samo u vangradskim dijelovima velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

 

ODJEĆA

Spakirajte se slojevito i ponesite što manje stvari! U većini mjesta može se oprati rublje. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam majica s kapuljačom ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vrijeme često i brzo mijenja. Navečer zna biti hladnije. Ponesite neke udobne tenisice za treking. Kod obilaska kulturno-povijesnih znamenitosti, konkretno katedrala i hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakiranja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo možete kupiti.

 

NOVAC

U Ekvadoru se koristi američki dolar. Bankarski sustav je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Proviziju za korištenje bankomata treba provjeriti sa bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice.

 

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcioniraju u Ekvadoru, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da na taj način možete održavati kontakt sa obitelji i prijateljima.