Saint Petersburg

Saint Petersburg

Putovanje u St.Petersburg

Obilasci Varšave, Rige, Talina, Krakowa

Proljetno putovanje u najotmjeniji grad na obali Baltičkog mora

11 dana, bus + hosteli u centru grada, 1.640 kn!

Period putovanja: 19.04. - 29.04.2019. 

Varšava je glavni grad Poljske, koji leži na obali rijeke Visle. Duh i energija čine ovaj grad fascinantnim za kratke odmore. Simbol grada je sirena, koja se nalazi i na grbu Varšave. Po legendi, jedan ribar je oslobodio sirenu i u znak zahvalnosti ona je dala zavjet da će čuvati grad i njegove stanovnike. Lazienki park - oaza zelenila, trg Parade - najveći u Europi, Stari grad (koji je paradoksalno star samo 50 godina, jer je Varšava bila gotovo sravnjena sa zemljom u Drugom svjetskom ratu), Palača znanosti i kulture - najviša zgrada u Poljskoj (231m) , Trg Kanonija s brončanim zvonom.​

Tallinn, mješavina srednjovjekovnog i modernog, prijestolnica Estonije smještena na obali Finskog zaljeva ima najbolje očuvan stari grad u Europi (okružen zidovima iz XIV stoljeća). Ulica Kohta sa crvenim krovovima, Hram Aleksandra Nevskog, Gradska vijećnica u stilu gotike i nekada najviša zgrada na svijetu "The House of Blackheads the St Olaf 's Church" ...

St. Petersburg je drugi po veličini grad Rusije koji se nalazi na ušću Neve u Finski zaljev. Osnovao ga je Petar Veliki 1703.godine na močvarnom zemljištu u blizini mora čime je želio osigurati ruski pristup Baltiku. Ušće Neve se nalazi približno na razini mora, tako da su njene obale u početku učvršćene granitnim stijenama. Ove stijene štite grad od vode ali i daju gradu specifičan znak. Puškin ga je opisao riječima: "Grad obučen u granit". Od XVIII do XX stoljeća bio je prijestolnica Ruskog carstva.

Iako vlada vjerovanje da je Petar Veliki ovaj grad nazvao po sebi, nije bilo tako - ime je dobio po svecu zaštitniku Simonu Petru. Po završetku Prvog svjetskog rata dobiva ime Petrograd, a od 1924. do 1991. godine Lenjingrad (mjesto odakle je Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju).

St. Petersburg je najsjeverniji od velikih gradova svijeta - nalazi se 59 ° 57 'sjeverne zemljopisne širine. Zbog geografskog položaja, tijekom ljeta možete uživati u "bijelim noćima". St. Petersburg je nevjerojatan grad u koji dolazi sve veći broj turista i koji ima 221 muzej, 80 kazališta, 342 mosta, više od 200 snimljenih filmova (između ostalih Ana Karenjina i Onjegin), 2 magazina na engleskom jeziku. Svakako treba istaknuti Peterhof- veliki kompleks parkova i palača koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaljeva. Petar Veliki je želio sagraditi carski dvorac u blizini Sankt Peterburga po ugledu na Versailles, dok je njegova kći Elizabeta proširila imanje, uredila i parkove i pravila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada).

Obilazimo i Carsko selo, prelijepu palaču Katarine Velike (kćeri Petra Velikog) - nekadašnju ljetnu rezidenciju ruskih careva. Carica je živjela u ovoj palači i umrla u njoj. Palača je skoro potpuno uništena tijekom Drugog svjetskog rata, a današnji izgled duguje talijanskom arhitekti Bartolomeu Rastrelli. Vidjet ćete elitnu školu u kojoj je studirao Puškin, Aleksandrovsku palaču - omiljenu kuću posljednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.

Muzej Hermitage smješten je u 6 zgrada. Glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio službena rezidencija ruskih careva a projektirao ga je talijanski arhitekt Bartolomeo Rastreli, smjestivši ga na obalu rijeke Neve točno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Hermitage je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj povijesti. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mramorom, raskošnim prostorijama sa stupovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Tiziana, Rembrandta, Rubensa, Renoara, Van Gogha, Gauguina ... Po računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetilo samo jednu minutu, bilo bi potrebno čitavih 10 godina.

Riga je glavni grad Latvije, na obali Baltičkog mora i rijeke Daugave. Riga je najveći grad u Baltičkim zemljama s oko 750.000 stanovnika i služi kao glavni kulturni, obrazovni, politički, financijski, komercijalni i industrijski centar. Stari grad Rige nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, jer ima najveću kolekciju građevina u stilu secesije. Riga se smatra mjestom odakle su vikinški brodovi kretali u osvajanja. Stari grad - Vecriga, Crkva Svetog Petra, Spomenik slobode, Riški zamak samo su neke od znamenitosti s kojima ćete se upoznati u ovom neobično lijepom gradu.

Krakow je studentski centar Europe s čuvenim Jangelonskim Sveučilištem, nekadašnja prijestolnica Poljske. Brdo Wawel s dvorcem i katedralom, Spomenik zmaju zaštitniku grada, šarene fasade duž Kraljevskog puta, glavni trg Rynek na kome se nalaze crkva Svete Marije i Sukiennice, Florijanska vrata i legende na svakom koraku u svakom vrtu šarmantnih kafića.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

Dan 1 (19.04.2019): Polazak autobusa s parkinga ispred Muzeja povijesti Jugoslavije (Kuća cvijeća)  u 15:00h. Upoznavanje, druženje, smijeh, glazba... Noćna vožnja kroz Mađarsku i Slovačku s usputnim zadržavanjima zbog reguliranja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata ovisno od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 2 (20.04.2019): Dolazak u Varšavu. Desetosatnu pauzu radimo u prijestolnici Poljske. Fakultativni obilazak grada: Stari grad, Povijesni muzej, Kraljevski put, Crkva Svete Ane... Slobodno vrijeme za aktivnosti po želji. Preporučujemo dvorac Wilanow i park Lazienki. Polazak za Tallin u večernjim satima. Noćna vožnja kroz Litvu i Latviju s usputnim pauzama radi odmora putnika na 3-4 sata ovisno od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 3 (21.04.2019): Dolazak u Tallin, prijestolnicu Estonije. Fakultativni obilazak grada: ”Brdo sabora” gdje se nalazi nekadašnji kraljevski dvor (današnji Parlament), Staro jezgro, nekada naseljeno švedskim i njemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama, katedrala sv. Nikole, gradska vjećnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palača Kadriorg… Smještaj u hostel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Izlazak u neki od tallinskih klubova/barova. Noćenje.

Dan 4 (22.04.2019): Pakiranje stvari i napuštanje hostela. Polazak za Saint Petersburg u prijepodnevnim satima. Dnevna vožnja s usputnim zadržavanjima zbog reguliranja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika oko 2 sata ovisno od lokacije i opremljenosti benzinske stanice. Dolazak u Saint  Petersburg u popodnevnim satima. Smještaj u hostel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 5 (23.04.2019): Fakultativno Saint Petersburg City Tour – razgledavanje grada: Nevski prospekt, Kazanjska crkva, Dvorski trg sa Zimskim dvorcem, Ermirage, Isakijevska crkva i gradska vjećnica, Spomenik Petru Velikom. Popodnevni fakultativni izlet u Peterhof - veliki kompleks parkova i palača koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaljeva. Petar Veliki je želio sagraditi carski dvorac u blizini Sain Petersburga po ugledu na Versaille, dok je njegova kćerka Elizabeta proširila imanje, uredila parkove i pravila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada). Povratak u Saint Petersburg. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 6 (24.04.2019): Fakultativni izlet u Carsko selo. Posjeta velebnoj palači Katarine Velike koja je tijekom dva st. predstavljala ljetnu rezidenciju ruskih careva. Nakon Oktobarske revolucije kompleks dvoraca i parkova je pretvoren u muzej. Povratak u Saint Petersburg. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 7 (25.04.2019): Pakiranje stvari i napuštanje hostela. Fakultativni obilazak Ermiraga, jednog od najvećih muzeja na svijetu. Šest zgrada na obali Neve čini ovaj kompleks, a glavna zgrada je Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva. Oko 60.000 eksponata je izloženo u više od 350 prostorija. Oko 4 milijuna turista godišnje posjeti ovaj muzej u kojem se nalaze i neka od najznačajnijih djela Michelangela, Da Vinchia, Rembrandta, Van Gogha, Picassa… Slobodno vrijeme do polaska za Rigu. Noćna vožnja kroz Estoniju s usputnim zadržavanjima zbog reguliranja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika oko 2-3 sata ovisno od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 8 (26.04.2019): Dolazak u Rigu, najveći baltički grad, u prijepodnevnim satima. Ostavljamo stvari u hostelu i idemo na fakultativni obilazak grada: Riški dvorac iz 14.st, katedrala, Crkva Svetog Petra, zgrade Tri brata, Barutna kula, Spomenik slobode, Nacionalna opera… Smještaj u hostel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Izlazak u neki od barova ili klubova prijestolnice Latvije. Noćenje.

Dan 9 (27.04.2019): Pakiranje stvari i napuštanje hostela. Slobodno vrijeme. Polazak za Krakow u večernjim satima. Noćna vožnja kroz Latviju s usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 10 (28.04.2019): Dolazak u Krakow u prijepodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada, nekadašnje prijestolnice Poljske: Florijanska vrata, Rinek – glavni trg, Crkva Sv. Marije s tornjevima različite visine, Sukjenice, Kraljevski put, brdo Vavel, Spomenik zmaju. Slušamo priče i legende ovog magičnog grada, jedemo u poznatom restoranu “Pod Vavelom”, idemo na degustaciju različitih vrsta piva i isprobamo židovske slastice u Kazimježu. Nakon desetosatne pauze u studentskom centru Europe, vraćamo se za Beograd. Polazak u večernjim satima. Noćna vožnja kroz Slovačku i Mađarsku s usputnim zadržavanjima zbog reguliranja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata ovisno od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 11 (29.04.2019): Dolazak u Beograd u prijepodnevnim satima.

CIJENE I UVJETI PLAĆANJA:

FIRST MINUTE DO 09.02.2019. CIJENA 1.730 kn

NAKON 09.02.2019. CIJENA SE POVEĆAVA NA 1.885 kn

(Diners do 12 rata, Maestro i Mastercard Erste banke do 12 rata)

 

CIJENE ZA GOTOVINU:

FIRST MINUTE DO 09.02.2019. CIJENA 1.640 kn (219€)

NAKON 09.02.2019. CIJENA SE POVEĆAVA NA 1.790 kn (239€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 13.03.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 400kn a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 4 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 6 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Putovanje uključuje :

 • kompletnu organizaciju i vođenje puta

 • 1 noćenje u Tallinu u hostelu u 1/4, 1/6 i 1/8 sobama

 • 3 noćenja u Saint Petersburgu u hostelu u  1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 i 1/8 sobama

 • 1 noćenje u Rigi u hostelu u 1/2, 1/6, 1/7 i 1/10 sobama

 • prijevoz visokopodnim turističkim autobusima (klima, audio i video oprema) na navedenim relacijama

Putovanje ne uključuje :

 • međunarodno zdravstveno osiguranje

 • fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike

 • individualne troškove u hotelu i za vrijeme putovanja

 • prijevoz do i od Beograda

 • Vizu za Rusiju

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.

 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje

 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju

 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.

 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava

 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost

 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a

 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe

 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise

 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava

 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.

 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca

 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja

 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta

 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu

 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja

 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja

 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija

 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa

 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana

 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije

 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.

 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće

 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima

 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.

 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.

 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.

 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)

 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.

 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)

 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.

 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera

 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)

 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta

 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.

 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.

 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja

 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.

 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.

 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju

 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade

 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje

 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata

 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Varšava je bila jedan od najljepših gradova u Centralnoj Europi sve dok nije totalno razorena tijekom II sv. rata. Završetkom rata od nje su samo ostale spaljene i srušene gomile kamena i cigli, a većina stanovništva je bila pobijena. Godinama grad je ponovo sagrađen, a srce grada je restauirano. Veći dio Starog Grada je pažljivo sagrađen po orginalu iz 17. i 18. st, s prostranim trgovinskim skverom u centru. Siva prošlost ovog grada je zaboravljena i sada je to mjesto bogato palačama i dvorovima, otvorenim parkovima, impresivnim crkvama...

Tallin je glavni grad Estonije koji se nalazi na obali Baltičkog mora, odnosno Finskog zaljeva. Jedan je od najstarijih grada u sjeveroistočnoj Europi. Tallin ima dobro očuvan Stari grad okružen djelom očuvanim bedemima koji se sastoji od tri djela: Brdo sabora, Staro jezgro i Estonski polumjesec. Glavna luteranska crkva u Estoniji je Katerdala Djevice Marije, nekadašnja crkva elitnih njemačkih plemića. Tallinska luka je jedna od najznačajnijih u zemlji.

Saint Petersburg je grad lociran na rijeci Nevi koji je od 1924. do 1991. godine nosio ime Lenjingrad. Najznačajnija ruska luka na Baltičkom moru. U gradu se nalazi najveći muzej na svijetu Ermirage i omiljena je destinacija turista u vrijeme „Bijelih noći“. U dva navrata bio je prijestolnica Rusije (u XVIII kraći period i od kraja XVIII do početka XX st). Danas, grad mnogi uspoređuju s Parizom po bogatoj kulturi i muzejima, a nazivaju ga i „Venecijom sjevera“.

Riga je glavni grad Latvije, ali i najveći grad u Baltičkim zemljama. Smješten je u blizini ušća rijeke Daugave u Baltičko more. Stari grad - Vecriga nalazi se na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, a 2014.godine proglašen je za europsku prijestolnicu kulture. Oko grada postoje mnogobrojna lednička jezera. Mnoge građevine su u stilu secesije (jugendštila) i predstavljaju glavno obilježje prijestolnice Latvije. Ovaj pravac odlikuju potpuna umjetnička sloboda i tendencija davanja značaja svakom elementu gradnje.

Krakow je grad u južnom dijelu Poljske i nalazi se na obali rijeke Wisle. U prošlosti je ovaj grad bio prijestolnica Poljske, a danas je veliki kulturni i univerzitetski centar Europe. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a. Danas u Krakowu živi oko 800.000 stanovnika, a svaki dan ga posjeti ogroman broj turista.

OPISI SMEŠTAJNIH OBJEKATA:

Red Emperor se nalazi u centru Tallina, 500 metara od glavnog trga. Sobe su 1/4, 1/6 i 1/8, a kupaonice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja. http://www.redemperorhostel.com/

Velo Hostel (Bed&Bike Hostel Marata) se nalazi u centru Saint Petersburga, 650metara od metro stanica Vladimirskaya and Dostoyevskaya, Nevski prospect je udaljen 1,8km. Sobe su 1/3, 1/4, 1/6 i 1/8. Kupaonice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja. https://velohostel.com/en/

Liberty hostel se nalazi u samom centru Rige, udaljen 35m od katedrale. Sobe su 1/2, 1/3, 1/7,1/6 I 1/10 (kreveti na kat u većim sobama). Kupaonice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja. http://www.liberty.lv/

 

 

SAINT PETERSBURG – OBILAZAK GRADA AUTOBUSOM

Nevski prospect ili Nevska avenija – najduža i najvažnija ulica u gradu uz obalu rijeke Neve s brojim palačama i trgovačkim radnjama, Kazanjska crkva iz 19. stoljeća izgrađena po uzoru na baziliku Svetog Petra u Rimu koja predstavlja monumentalni spomenik ruske pobjede nad Napoleonom, Dvorski trg sa spomenikom ruskog cara Aleksandra i Zimskim dvorcem koji je bio službena rezidencija ruskih careva puna dva stoljeća i koji je 1922. godine pripojen Hermitageu, Hermitage – državni muzej i jedan od najznačajnijih muzeja na svijetu čiju osnovnu postavku čini zbirka ruske carice Katarine Velike, Isakijevska crkva i gradska vjećnica, Spomenik Petru Velikom – brončani konjanik na Senatskom trgu i prvi spomenik postavljen u Rusiji na zahtjev Katarine II…

CARSKO SELO 

Mjesto na kojem se nalazi Carsko selo, prvobitno vlasništvo švedskog plemstva je ruski car Petar Veliki poklonio svojoj budućoj supruzi Katarini I 1708. godine. Imanje i kompleks su rezidencija ruske carske obitelji iz 18. st, poznati po svojoj impresivnoj baroknoj palači, ljetnoj rezidenciji carice Katarine Velike, gdje je ona često boravila, kao i okruženju s velikim vrtovima i uređenim parkovima. Tu palaču srušila je njihova kćerka carica Katarina Velika i na tom mjestu sagradila novu. Sadašnja palača je četvrta po redu. Raskošna carska palača je izgrađena 1717. godine po nacrtu čuvenog talijanskog arhitekte Bartolomeja Rastrelija, koji je kasnije dizajnirao Zimski dvorac u Sankt Petersburgu.

PETERHOF

Kompleks palača i okolnih parkova, nastao kao kraljevska palača Petra Velikog 1711. godine. Nazivaju ga „ruskim Versaille“, jer je ovaj dvorski kompleks bio inspiracija Petru Velikom za izgradnju Peterhofa. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine od 1990. godine. Tema svečanog otvaranja bila je ruska pobjeda u Velikom sjevernom ratu. Najupečatljivija znamenitost vrta je Velika kaskada s 64 fontane i 37 pozlaćenih skulptura. Peterhof je bio okupiran od strane nacista od 1941. do 1945. godine kada su ga poprilično uništili. Obnova je počela odmah nakon oslobođenja i traje još uvijek.

 HERMITAGE

Muzej Hermitage smješten je u 6 zgrada. Glavna zgrada je zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio službena rezidencija ruskih careva a projektirao ga je talijanski arhitekt Bartolomeo Rastreli, smjestivši ga na obalu rijeke Neve točno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Hermitage je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj povijesti. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mramorom, raskošnim prostorijama sa stupovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom  muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Renoara, Van Gogha,  Gaugina… Po  računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetila samo jedna minuta, potrebno je čitavih 10 godina.

*Za ovaj izlet Vam predlažemo individualan obilazak Hermitaga, jer je prvog četvrtka u mjesecu slobodan ulaz u muzej, te je naš savjet da ovaj izuzetni muzej posjetite tog dana.

Red Emperor se nalazi u centru Talina, 500 metara od glavnog trga. Sobe su 1/4, 1/6 i 1/8, a kuaponice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja.http://www.redemperorhostel.com/

Velo Hostel (Bed&Bike Hostel Marata) se nalazi u centru Saint Petersburga, 650metara od metro stanica Vladimirskaya and Dostoyevskaya, Nevski prospect je udaljen 1,8km. Sobe su 1/2, 1/4,1/6 i 1/8. Kupaonice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja. http://www.bedandbike.ru/

Doma hostel se nalazi u samom centru Rige, kod katedrale. Sobe su  1/4, 1/5, 1/6,1/8 i 1/12 (u višekrevetnim sobama kreveti su na kat). Kupaonice su zajedničke. Usluga je na bazi noćenja. http://www.domahostel.lv/