Carska Rusija Moskva i St Petersburg avionom

Carska Rusija Moskva i St Petersburg avionom

Carska Rusija - Moskva i St. Petersburg 

Zemlja kakvu još niste upoznali, ruski gradovi koji odišu ponosom i kulturom!

9 dana, avio+pristojbe+hotel 3*+vodič

Polazak: 26.04.2019.

Moskva je jedan od najstarijih gradova u Europi. Prvi put se spominje 1147. godine, a od petnaestog stoljeća postaje prijestolnica ruske države. Taj status Moskva je imala do 1712. kada se glavni grad seli u Sankt Petersburg. Značaj grada nije opadao, a Moskva je postala centar brojnih značajnih događaja za ruski narod. Dvadesetih godina prošlog stoljeća Moskva je postala glavni grad Sovjetskog Saveza i od tada nije gubila taj status. Danas je ovo moderna svjetska metropola, centar ruske države, kulture, ekonomije, sporta. Crkva Svetog Vasilija, zadužbina ruskog cara Ivana Groznog, je jedan od simbola grada Moskve, a ovdje se danas nalazi muzej, a Bolshoi teatar je jedan od najpoznatijih u svijetu. Sankt Petersburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine, kako bi bio njegov prozor u Europu, odnosno da osigura rusko prisustvo na Baltiku. Danas  je jedan od najljepših gradova na svijetu. 

Moskva, ili ,,Grad na pet mora'' je najveći grad Rusije. Situiran u Ruskoj nizini, na obalama rijeke Moskve, glavni je politički, ekonomski, kulturni i znanstveni centar Rusije. Obilazimo Crveni trg, Kremlj, Bolsho teatar, crkvu Svetog Vasilija Blaženog, crkvu Krista Spasitelja, spomenik Petru Velikom ali i jednu od najstarijih ulica Moskve - Arbat. Bolshoi teatar sa svojom poznatom Apolonovom kočijom na pročelju predstavlja ikonu Moskve i Rusije sa svojom dobro poznatom operom i baletom koji je iznjedrio brojne svjetski poznate umjetnike prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ljubitelji baleta će zadržati dah pred ovim zdanjem znajući da je nekada ovim ulicama i binom koračao poznati Labud Ana Pavlovna.

St. Petersburg je drugi po veličini grad Rusije koji se nalazi na ušću Neve u Finski zaljev. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora čime je želio osigurati ruski pristup Baltiku. Ušće Neve se nalazi približno na nivou mora, tako da su njene obale u početku učvršćene granitnim stjenama. Ove stjene štite grad od vode ali i daju gradu specifičan karakter. Puškin ga je opisao riječima: „Grad obučen u granitu“. Od XVIII do XX stoljeća bio je prijestolnica Ruskog carstva.

Iako vlada verovanje da je Petar Veliki ovaj grad nazvao po sebi, nije bilo tako – ime je dobio po svecu zaštitniku Simonu Petru. Nakon završetka Prvog svjetskog rata dobiva ime Petrograd, a od 1924. do 1991. godine Lenjingrad (mjesto odakle je Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju).

St Petersburg je najsjeverniji od svih velikih gradova svijeta – nalazi se na 59°57′ sjeverne geografske širine. Zbog geografskog položaja, kroz ljeto možete uživati u “bijelim noćima”. St. Petersburg je nevjerojatan grad u koji dolazi sve veći broj turista i koji ima 221 muzej, 80 kazališta, 342 mosta, više od 200 snimljenih filmova (između ostalih Ana Karenjina i Onjegin), 2 magazina na engleskom jeziku. Svakako treba istaknuti Peterhof- veliki kompleks parkova i palača koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaljeva. Petar Veliki je želio sagraditi carski dvorac u blizini St Petersburga po ugledu na Versaille, dok je njegova kćerka Elizabeta proširila imanje, uredila parkove i izgradila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada).

Obilazimo i Carsko selo, velebnu palaču Katarine Velike (kćerke Petra Velikog) – nekadašnju ljetnu rezidenciju ruskih careva. Carica je živjela i umrla u ovoj palači. Palača je skoro potpuno uništena tijekom Drugog svjetskog rata, a današnji izgled duguje talijanskom arhitektu Bartolomeu Rastreliju. Vidjet ćete elitnu školu u kojoj je studirao Puškin, Aleksandrovsku palaču – omiljenu kuću posljednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.

Muzej Hermitage smješten je u 6 zgrada. Glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio službena rezidencija ruskih careva a projektirao ga je talijanski arhitekt Bartolomeo Rastreli, smjestivši ga na obalu rijeke Neve točno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Hermitage je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj povijesti. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mramorom, raskošnim prostorijama sa stupovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Tiziana, Rembrandta, Rubensa, Renoara, Van Gogha, Gauguina ... Po računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetilo samo jednu minutu, bilo bi potrebno čitavih 10 godina.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

PLAN I PROGRAM PUTA:

Dan 1 (26.04.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu dva sata prije leta.  Direktan let do Moskve, SU 2091 u 13:25h. Slijećemo u prijestolnicu Ruske Federacije u 17:15h i imamo prijevoz do hotela. Slobodno vrijeme.  Noćenje.

Dan 2 (27.04.2019): Krećemo u fakultativni obilazak ,,Grada na 5 mora’’: Crveni trg, Kremlj, Bolshoi teatar, obilazak jedne od najstarijih ulica Moskve - Arbat... Slobodno vrijeme...  Noćenje.

Dan 3 (28.04.2019): Slobodan dan za uživanje i obilazak Moskve. Prijedlog: kompleks Izmailovo ili Gorki park, koji je izgrađen 1928. godine i nosi naziv po Maksimu Gorkom, ruskom književniku i političkom aktivistu. Slobodno vrijeme, također, možete iskoristiti i za obilaske crkve Svetog Vasilija Blaženog, crkve Krista Spasitelja, spomenik Petru Velikom... Noćenje.

Dan 4 (29.04.2019): Slobodno prijepodne do polaska u zračnu luku. Prijevoz i let za St. Petersburg, SU 16 u 11:30h . Dolazak St. Petersburg u 12:50h.  Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Kasni večernji odlazak na obalu Neve kako bismo uživali u jedinstvenom prizoru uplovljavanja brodova uz dizanje mostova. Noćenje.

Dan 5 (30.04.2019): Fakultativni izlet razgledavanja grada: Nevsky prospekt, Kazanska katedrala, Dvorski trg sa Zimskim dvorcem, Isakijevska crkva i gradska vijećnica, spomenik Petru Velikom. U popodnevnim satima fakultativni izlet - krstarenje Nevom. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 6 (01.05.2019): Fakultativni izlet do Peterhofa, dvorca Petra Velikog na obali Finskog zaljeva. Noćenje.

Dan 7 (02.05.2019): Fakultativni izlet u Carsko selo. Posjeta velebnoj palači Katarine Velike koja je kroz dva stoljeća predstavljala ljetnu rezidenciju ruskih careva. Nakon Oktobarske revolucije, kompleks dvoraca i parkova pretvoren je u muzej. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 8 (03.05.2019): Fakultativni izlet u Ermitage, jedan od najvećih muzeja na svijetu. Šest zgrada na obali Neve čini ovaj kompleks, a glavna zgrada je Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva.  Oko 60.000 eksponata izloženo je u više od 350 prostorija. Oko 4 milijuna turista godišnje posjeti ovaj muzej u kojem se nalaze neka od najznačajnijih djela Michelangela, Da Vincija, Rembrandta, Van Gogha, Picassa… Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 9 (04.05.2019): Pakiranje stvari i napuštanje hotela. Prijevoz do zračne luke i let za Moskvu, SU 21 u 16:10h. Dolazak u Moskvu u 17:35h i let za Beograd, SU 2092 u 20:10h. Dolazak u Beograd u 22:10h.

 

Polazak: 26.04.2019.

*U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin:

26.04.2019.

First minute cijena:

5.820 kn

Regularna cijena:

7.000 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin:

26.04.2019.

First minute cijena:

5.530 kn (740 €)

Regularna cijena:

6.650 kn (890 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijena vrijedi za prijave do 16.03.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena aranžmana.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 27.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 1.500kn a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu Beograd– Moskva, Moskva - Beograd sa svim pristojbama
 • Avio kartu Moskva – St. Petersburg i St.Petersburg - Moskva sa svim pristojbama
 • Smještaj na bazi 8 noćenja u hotelima s 3* u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama po planu i programu puta
 • Lokalne transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike
 • Transfer do i od zračne luke Beograd
 • Viza za Rusiju

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

St. Petersburg je grad na rijeci Nevi koji je od 1924. do 1991. godine nosio ime Lenjingrad. Najznačajnija ruska luka na Baltičkom moru. U gradu se nalazi najveći muzej na svijetu Ermitaž i omiljena je destinacija turista u vrijeme „Bijelih noći“. U dva navrata bio je prijestolnica Rusije (u XVIII kraći period i od kraja XVIII do početka XX stoljeća). Danas, grad mnogi uspoređuju s Parizom zbog bogate kulture i mnoštvo muzeja, a nazivaju ga i „Venecijom sjevera“.

Moskva - prijestolnica i najmnogoljudniji grad Rusije. U okolini grada protječu rijeke koje se ulijevaju u 5 mora, pa Moskvu nazivaju „grad na 5 mora“. Poznati Crveni trg, Kremlj, televizijski toranj, Bolshoi teatar samo su neka od atraktivnih mjesta koje treba posjetiti u Moskvi.

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel 3* je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, s vlastitom kupaonicom, opremljenim TV-om, fenom i ručnicima. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe.

FAKULTATIVNI IZLETI:

*MOSKVA – OBILAZAK GRADA – cjelodnevni izlet

Ragledanje prijestolnice Rusije i njenih najznačajnijih spomenika, ulica i lokaliteta – Tverskaja ulica, Sveučilište, Vorobjova brda, Poklonaja brda, Kutuzovljev prospekt, Trijumfalna vrata, Kremlj – teritorij+sabor, Bolshoi teatar, Crveni trg, Arbat ulica...

*SANKT PETERBURG – OBILAZAK GRADA + KRSTARENJE NEVOM

Nevski prospect ili Nevska avenija – najduža i najvažnija ulica u gradu uz obalu rijeke Neve s brojim palačama i trgovačkim radnjama, Kazanjska crkva iz 19. stoljeća izgrađena po uzoru na baziliku Svetog Petra u Rimu koja predstavlja monumentalni spomenik ruske pobjede nad Napoleonom, Dvorski trg sa spomenikom ruskog cara Aleksandra i Zimskim dvorcem koji je bio službena rezidencija ruskih careva puna dva stoljeća i koji je 1922. godine pripojen Hermitageu, Hermitage – državni muzej i jedan od najznačajnijih muzeja na svijetu čiju osnovnu postavku čini zbirka ruske carice Katarine Velike, Isakijevska crkva i gradska vjećnica, Spomenik Petru Velikom – brončani konjanik na Senatskom trgu i prvi spomenik postavljen u Rusiji na zahtjev Katarine II…

KRSTARENJE NEVOM je jedan od najljepših momenata u St. Petersburgu. Postoji slična priča lokalaca kao i u Amsterdamu da tko nije krstario kanalima grada kao i da nije bio u njemu.

*SANKT PETERSBURG – CARSKO SELO PUŠKIN

Mjesto na kojem se nalazi Carsko selo, prvobitno vlasništvo švedskog plemstva je ruski car Petar Veliki poklonio svojoj budućoj supruzi Katarini I 1708. godine. Imanje i kompleks su rezidencija ruske carske obitelji iz 18. st, poznati po svojoj impresivnoj baroknoj palači, ljetnoj rezidenciji carice Katarine Velike, gdje je ona često boravila, kao i okruženju s velikim vrtovima i uređenim parkovima. Tu palaču srušila je njihova kćerka carica Katarina Velika i na tom mjestu sagradila novu. Sadašnja palača je četvrta po redu. Raskošna carska palača je izgrađena 1717. godine po nacrtu čuvenog talijanskog arhitekte Bartolomeja Rastrelija, koji je kasnije dizajnirao Zimski dvorac u Sankt Petersburgu.

*SANKT PETERBURG – PETERHOF

Kompleks palača i okolnih parkova, nastao kao kraljevska palača Petra Velikog 1711. godine. Nazivaju ga „ruskim Versaille“, jer je ovaj dvorski kompleks bio inspiracija Petru Velikom za izgradnju Peterhofa. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine od 1990. godine. Tema svečanog otvaranja bila je ruska pobjeda u Velikom sjevernom ratu. Najupečatljivija znamenitost vrta je Velika kaskada s 64 fontane i 37 pozlaćenih skulptura. Peterhof je bio okupiran od strane nacista od 1941. do 1945. godine kada su ga poprilično uništili. Obnova je počela odmah nakon oslobođenja i traje još uvijek.

* SANKT PETERSBURG – HERMITAGE

Muzej Hermitage smješten je u 6 zgrada. Glavna zgrada je zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio službena rezidencija ruskih careva a projektirao ga je talijanski arhitekt Bartolomeo Rastreli, smjestivši ga na obalu rijeke Neve točno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Hermitage je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj povijesti. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mramorom, raskošnim prostorijama sa stupovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom  muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Renoara, Van Gogha,  Gaugina… Po  računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetila samo jedna minuta, potrebno je čitavih 10 godina.

*Za ovaj izlet Vam predlažemo individualan obilazak Hermitaga, jer je prvog četvrtka u mjesecu slobodan ulaz u muzej, te je naš savjet da ovaj izuzetni muzej posjetite tog dana.