Gruzija i Armenija

Gruzija i Armenija

Putovanje u Gruziju i Armeniju 

16 dana – Tbilisi i Erevan – od 5.170kn (uključene avio karte, sve takse, smještaj, transferi)

Polasci: 13.06.2019. - POPUNJENO

Vodimo vas na druženje s ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svijetu prihvatile kršćanstvo kao službenu religiju. Obilazimo nestvarne samostanske i crkvene komplekse, najstarije na svijetu, uklesane u stijeni, izgrađene na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Zemlje s jednom od najstarijih kultura na svijetu. Povijest i tradicija stare preko 6.000 godina. Obilazak zelenih planinskih vijenaca čiji su vrhovi prekriveni vječnim snijegom, crvene i zlatne, kamene i pješčane pustinje, nepregledni vinogradi i prelijepi gradovi izmiješani tradicionalnim i modernim utjecajima.

Neodoljiv spoj tradicije i modernog, veličanstvenog masiva Kavkaza, vjere, ukusa, običaja, shvaćanja... 

Tbilisi – grad Svetog Georgija, glavni grad Gruzije nastao u V. stoljeću. Mješavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i zanimljive povijesti. Najznačajnije znamenitosti grada su Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska vijećnica i veliki stup sa zlatnom figurom Svetog Georgija, zgrada Parlamenta, Predsjednička palača, Stari grad prepun uskih uličica, starih obrtničkih dućana i šarenih kućica, tvrđava Narikala, Most mira…

Upliscihe – Drevni grad u stijeni, jedan je od najstarijih gradova na teritoriju Gruzije. Najveći razvitak doživio je u helensko i kasno antičko doba. Od 700 špilja i tunela, koliko se vjeruje da je imao, danas je za turiste otvoreno 150. Grad je napušten u XIX. stoljeću i danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija koja se nalazi na listi čekanja za UNESCO-vu listu kulturnih baštine.

David Gareja – Anđeli u pustinji. Ovaj samostanski kompleks iz VI. stoljeća nalazi se na jugu Gruzije u oblasti Kaheti. Oblast Kaheti poznata je po vinogradima i čuvenom gruzijskom vinu. Manastir je iskopan u stijeni koja se nalazi na polupustinjskoj visoravni na samoj granici s Azerbejdžanom.

Gergeti – Manastir Svetog Trojstva na vrhu brda iznad sela Gergeti, nalazi se u podnožju vrha Kazbegi i masivnog planinskog vijenca Kavkaza na samom sjeveru Gruzije. Crkva je napravljena u XIV. stoljeću i nalazi se na nadmorskoj visini od 2.170m. U vrijeme Sovjetskog saveza svi vjerski običaji bili su zabranjeni, ali je ova crkva i dalje ostala jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Gruzije. Danas je ona i dalje jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija, ali je u isto vrijeme i aktivna crkva u sklopu gruzijske Pravoslavne apostolske crkve.

Cijela regija Kavkaza, što uključuje i Gruziju i Armeniju, pogodno je područje za vinograde. Ovdje se nalaze jedni od najboljih vinograda i proizvodi se jedno od najboljih vina na svijetu. U Gruziji ćemo imati prilike probati tradicionalno gruzijsko vino koje se ispija na tradicionalan način – iz roga bika!

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Armenije, mješavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i vanjskih utjecaja Rusije, Turske i Perzije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Erevan – Nalazi se u podnožju planine Ararat i jedan je od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu. Glavni je grad Armenije i ekonomski, politički i kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Mješavina rusko-otomansko-perzijske arhitekture i prelijepih znamenitosti kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, Parka pobjede, Opere, Plave džamije…

Jezero Sevan je najveće slatkovodno jezero Armenije, najveće jezero na Kavkazu, i na visini od 2.000 metara, jedno je od najviših jezera na svijetu. Sovjetske vlasti započele su projekt djelomičnog isušivanja jezera i danas je Sevan 20 metara ispod prvobitne razine. Na jezeru se nalazi istoimeni gradić Sevan, a na samoj obali jezera na malenom poluotoku nalazi se prelijepi samostan iz 9. stoljeća, Sevanavank.

Manastir Khor Virap je nekadašnji kraljevski zatvor i nalazi se u samom podnožju planine Ararat na armensko-turskoj granici. Ovdje je po legendu bio zarobljen Sv. Georgije prosvjetitelj. Prva kapela napravljena je u V. stoljeću, a zatvor je postao samostanski kompleks u VII. stoljeću. Khor Virap je najznačajniji, najveći i najposjećeniji samostan u Armeniji i usko je povezan s prihvatanjem kršćanstva kao službene religije.

Echmiadzin katedrala – „Majka“ katedrala Armenske apostolske crkve, smještena u blizini Yerevana, najstarija je katedrala na svijetu. U sklopu katedrale nalazi se riznica u kojoj se nalaze najvrjednija blaga Armenije među kojima je i relikvija Svetog koplja za koje se vjeruje da je koplje kojim je proboden Isus.

Hram Garni jedino je pogansko svetište i jedina sačuvana grčko – rimska građevina u cijelom bivšem Sovjetskom savezu. Danas je jedna od najznamenitijih i najposjećenijih turističkih atrakcija u Armeniji.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1.dan: Okupljanje na aerodromu u Beogradu. Let preko Atene do Tbilisija.

2.dan: Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim satima. Transfer do smještaja. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Europa ni Azija, već mješavina oba kontinenta. Fakultativni izlet – obilazak grada gdje upoznajemo kršćanski Tbilisi: Stari grad sa šarenim kućicama, isturenim terasama i uskim uličicama, Metekhi crkva na stijeni iznad rijeke, Trg Slobode, bivši Gruzijski parlament, Rajk park, Most mira, Predsjednička palača... Noćenje.

3.dan: Cjelodnevni fakultativni izlet koji počinjemo u mjestu Staljinovog rođenja - Gori. Posjet njegovoj rodnoj kući, lokomotivi u kojoj je putovao i muzeju. Nako toga istražujemo nekadašnji grad iz helenističkog razdoblja Upliscihe (Božja tvrđava). Ulazimo u brojne pećine i hramove posvećene bogu Sunca. Slijedi posjet Mtskheti, bivšoj gruzijskoj prijestolnici. Posjećujemo crkvu u kojoj se nalazi još jedna manja crkva, Isusova odjeća, grobnice dinastije Bagration itd. Naposljetku, penjemo se do Jvaris crkve i pogleda na ušće rijeka gdje se gradić nalazi. Noćenje.

4.dan: Napuštamo smještaj i krećemo dalje na jug ka armenskoj granici. Nakon obavljanja carinskih formalnosti nastavljamo put ka sovjetskom dragulju Erevanu. Smještaj u hotel. Noćenje

5.dan: Fakultativni izlet -  brižljivo planiranog grada koji leži na rijeci Hrazdan i čuva mješavinu kultura, povijesti i arhitekture. Prostrani Trg Republike, Sjeverna avenija, Opera, Plava džamija, magični Aznavurov trg, romantični engleski vrt gdje se prvi put na Kavkazu zakotrljala nogometna lopta… ​Noćenje.

6.dan: Krećemo na fakultativni izlet nedaleko od Erevana, do jezera Sevan na 2000m nadmorske visine. Obilazak Noratus groblja gdje saznajemo što su to Kaçkar. S druge strane jezera je manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposjećeniji samostan u regiji, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluotoku. Slobodno vrijeme za kupanje, surfanje, pješačenje i uživanje u tradicionalnim lokalnim ribljim specijalitetima. Povratak u Erevan. Fakultativni izlazak u neki od erevanskih barova ili klubova. Noćenje.

7.dan: Slobodno vrijeme za uživanje i upijanje energije prijestolnice Armenije. Preporučamo obilazak najveće tržnice u Erevanu - ,,Vernisage market’’. Na njoj možemo uživati u cjenkanju i kupovini tradicionalnih armenskih antikviteta, ručnih radova, sovjetskih memorabilija, tepiha i ćilima. Nakon Vernisagea postoji mogućnost odlaska u ,,Ararat’’ tvornicu konjaka. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8.dan:  Fakultativni izlet - obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta nakon dolaska kršćanstva. Poslije obilazimo samostan Gerhard. Umivamo se svetom vodom koja izravno iz obližnjih brda dolazi pred sam oltar. Mistični miris prašine i kamenja dočarava atmosferu. Odlazak do obližnjih slapova i uživanje u slasticama koje mještani izlažu ispred manastira. Obilazimo Echmiadzin, majku crkvu armenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izgrađenu u IV. stoljeću, najstariju katedralu na svijetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za što se vjeruje da je Sveto koplje kojim je na križu proboden Isus. Kratka posjeta Hripsime crkvi, koja je obrubljena urednim vrtom i povratak u Erevan. Izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

9.dan: Fakultativni izlet do podnožja moćne planine Ararat gdje se nasukala Noina arka i obilazimo Khor Virap koji je usko povezan s prihvaćanjem kršćanstva i u njemu je prema legendi bio zatočen Sveti Georgije Prosvjetitelj. Izlet nastavljamo samostanom Noravank iz XIII. stoljeća i grobnica obitelji Orbelian. Samostan se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu crvenih stijena. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno naselje Areni gdje se vino proizvodi već 6000 godina. U selu se upoznajemo s tradicionalnim životom Armenaca, uživamo u armenskim specijalitetima i degustiramo razna vina od nara do jagode. Povratak u Erevan. Noćenje.

10.dan: Polazak na fakultativni izlet ka jugoistoku zemlje. Tamo nas čeka vožnja od gotovo 6km žičarom do samostanskog kompleksa Tatev koji je od IX stoljeća bio glavni obrazovni centar zemlje. Posjet crkvi sv. Petra i Pavla. Uživanje u brdima, šumama i zelenilu poput onog u Tolkienovim knjigama. Pri povratku u Erevan prijevoz nas ostavlja ispod bajkovito osvijetljenih Kaskada gdje se penjemo i promatramo Erevan. Noćenje.

11.dan: Napuštamo Erevan i nastavljamo put prema Tbilisiju. Prelazimo granicu i vraćamo se u Tbilisi. Smještamo se u hotel, pravimo kratku pauzu za odmor i nastavljamo obilazak židovskog, muslimanskog i gruzijskog dijela grada. Uživamo u labirintu i mistici Tbilisija. Poslije obilaska džamija nastavljamo ka botaničkom vrtu iz XVII.st i vodopadu koji se sliva iz nje. U nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju uz zdravicu tamade. Vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

12.dan: Fakultativni izlet u Kaheti regiju na istoku Gruzije, poznatu po svjetski poznatim gruzijskim vinogradima i vinima. Prije vinske regije odlazimo na samu granicu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo samostanski kompleks David Gareja, poznat i pod imenom "Anđeli u pustinji". Kompleks je izgrađen u VI. stoljeću i uklesan je u stijeni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbajdžanu. Osvježavamo se u hipi komuni pored umjetničke galerije u Udabnu i nastavljamo dalje prema samostanu Bodbe gdje je grob sv. Nine. Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi, mjesta talijanskog stila i degustiramo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

13.dan: Fakultativni izlet na sjever zemlje u podnožje Kavkaza, mitskog mjesta Prometejevih patnji. Na samom sjeveru Gruzije blizu granice s Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo zelenim predjelima s visokim visoravnima planinama pokrivenim vječnim snijegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prekrasne predjele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na blistavoj rijeci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vijencima Kavkaza uvijek prekrivenih snijegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

14.dan: Slobodan dan za istraživanje Tbilisija. Preporučujemo opuštanje u sumpornim kupaonama, ili dugačku šetnju do vrha tvrđave Narikala na kojem se nalazi masivni spomenik Majke Gruzije, a sa koje se u povratku možemo spustiti žičarom direktno u centar grada. Slobodno vrijeme. Noćenje.

15.dan: Pakiranje stvari i slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. 

16.dan: Nakon ponoći let iz Tbilisija ka Beogradu s presjedanjem u Ateni. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Cijena:

Termin:

18.04.2019.

13.06.2019.

Promo cijena

5.445kn

5.915kn

First Minute cijena

5.680kn

6.230kn

Regularna cijena

6.465kn

6.700kn

 (Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin:

18.04.2019.

13.06.2019.

Promo cijena

 5.170kn (690eur)

5.620kn (750eur)

First Minute cijena

5.395kn (720eur)

5.920kn (790eur)

Regularna cijena

6.140kn (820eur)

6.340kn (850eur)

 (U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 06.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

* First Minute cijena za polazak 18.04.2019. vrijedi za prve tri prijave do 15.02.2019, a nakon toga vrijede regularne cijene putovanja.

*Uslijed otkaza 4 slobodna mjesta po promo cijeni za polazak 13.06.2019.!

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti točne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 30 dana prije puta.

 

U cijenu putovanja su uključeni:

- kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

- avio karta sa svim pristojbama na relaciji Beograd - Tbilisi - Beograd

- prtljaga od 23kg i ručna prtljaga od 7kg

- transferi od i do zračne luke u Tbilisiju

- usluga prijevoza na relacijama Tbilisi - Erevan i Erevan - Tbilisi

- 6 noćenja u Tbilisiju u hotelu u dvokrevetnim sobama

- 7 noćenja u Erevanu u hotelu u dvokrevetnim sobama

 

 U cijenu putovanja NISU uključeni:

- fakultativni izleti i ulaznice u kulturno – povijesne spomenike

- međunarodno zdravstveno osiguranje

- individualne troškove putnika za vrijeme putovanja

-obroci

- prijevoz do i od Beograda

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Tbilisi je grad Svetog Jurja, glavni grad Gruzije i dom oko 1.345.000 stanovnika. U V. stoljeću osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mjestu gdje je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izletio izliječen. Ime grada potječe od gruzijske riječi za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmiješane s modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Erevan se nalazi u podnožju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svijetu, glavni grad Armenije i ekonomski, politički i kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Erevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture. U sovjetsko vrijeme počele su velike rekonstrukcije s ciljem da se od Yerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Erevan treba podsjećati na Pariz, Beč i Sankt Petersburg.

Hoteli u Tbilisiju i Erevanu se nalaze u širem centru grada. Sobe su dvokrevetne s vlastitom kupaonicom. U ovom dijelu svijeta postoji mogućnost da neke sobe nemaju prozore ili imaju unutrašnje prozore ili prozore koji se ne mogu otvoriti. Usluga je na bazi noćenja.

FAKULTATIVNI IZLETI U GRUZIJI:

MTSKHETA – UPLISCHE – GORI:

Mtskheta - Iz smještaja polazimo u jutarnjim satima, a izlet počinjemo posjetom najznačajnijem gradu u Gruziji. Gruzijci ga često nazivaju „Drugim Jeruzalemom“ ili „Svetim gradom“ zbog velikog broja sakralnih objekata koje posjeduje. Iz tog razloga, Mtskheta se sa svojim vjerskim objektima nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Grad Mtskheta ujedno je i jedan od najstarijih gradova u Gruziji, te je niz stoljeća bio prijestolnica drevnog kraljevstva Kartli. Kroz vjekove je uspješno odolijevao napadima stranih osvajača koji su se usudili pokušati pokoriti ove neukrotive gorštačke krajeve. Iz ovog grada je čuveni kralj Gruzije, Vaktang Gorgosali, krenuo u sudbonosni lov, koji ga je odveo do mjesta na kome se danas nalazi glavni grad Gruzije, Tbilisi. Mcheta se nalazi 20 km zapadno od Tbilisija. Iz ovog mjesta je Sveta Nina Gruzijska, sestra Svetog Jurja, krenula u pokrštavanje Gruzije. U samom gradu posjećujemo monumentalnu Svetichoveli katedralu. Prema legendi, katedrala ljubomorno čuva jednu od najsvetijih relikvija kršćanstva, odjeću Isusa Krista.

Nakon toga krećemo put prema samostanu Džvari. Nalazi se nedaleko od grada Mtskheta, na uzvišenju, s kojeg se pruža fantastičan pogled na grad i na ušće rijeka Aragvi i Kura, odnosno, Mtkvari. Na ovom je mjestu Sveta Nina postavila križ, čime je najavila početak nove etape u povijesti ove kavkaske zemlje.

Posjeta gradu Gori - Posjećujemo jedan mali grad na istoku Gruzije koji bi ostao potpuno nepoznat da se u njemu nije rodio pravi čovjek od čelika i jedna od najpoznatijih ličnosti XX. stoljeća. Krećemo u posjetu Staljinovom rodnom mjestu. Grad Gori se danas još uvijek oporavlja od nemilog sukoba koji se odigrao na ovim prostorima 2008. godine, kada se našao na udaru trupa Južne Osetije i Rusije. Na prvi pogled djeluje kao karikatura tipičnog sovjetskog industrijskog grada, ali u samom centru nalazi se kompleks posvećen Josifu Visarionoviču Džugašviliju. Posjećujemo njegovu rodnu kuću, muzej i omiljeni vagon kojim je putovao, jer ga je bilo strah letenja. Nedaleko od kompleksa nalaze se i suvenirnice, restorani i lokalna mjesta gdje još uvijek možemo naletjeti na ljubitelje Staljinovog lika I djela, a prepoznati ćemo ih po Staljinovim brkovima.

Upliscihe -  10km od Gori-a na obali rijeke Kure, nalazi se jedan od najpoznatijih spomenika u Gruziji. U pitanju je drevni utvrđeni grad Upliscihe, koji se nalazi uklesan u stijeni. Prvi put se spominje u I. stoljeću prije Krista. Na stotine različitih struktura uklesano je u stijenu; spavaonice, hramovi, kapele, skladišta hrane i vina kojih se u ovim krajevima pilo u ogromnim količinama. Imao je četiri ulazna vrata koja predstavljaju četiri strane svijeta. U gradu su također podignuta dva stupa koja se nalaze na ulazu u predvorje kraljice Tamare. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

DAVID GAREJA – BODBE – SIGHNAGI:

David Gareja - Polazak na izlet u ranim jutarnjim satima. Prateći izlazeće sunce, krećemo se prema izuzetno važnom mjestu hodočašća u Gruziji. Kompleks samostana David Gareja nalazi se na području Gruzije koja se naziva Kakheti i koja je u Zakavkazju nadaleko čuvena po vinu. Nalazi se na krajnjem istoku zemlje, nedaleko od granice s Azerbajdžanom. Ovaj kompleks dobio je naziv po monahu Davidu, jednom od najznačajnijih ličnosti Gruzije. Samostani se u ovom pustom području naziru poput fatamorgane, a zbog svoje neobične ljepote, kao i zbog predjela u kome se nalazi, ovaj kompleks samostana je dobio naziv ,,Anđeli u pustinji’’. Korijeni ovog kompleksa sežu duboko u VI. stoljeće, kada je monah David naselio jednu od pećina koju je pretvorio u svoju keliju. Na tom mjestu ubrzo je izgrađen samostan koji nosi njegovo ime. Njegovi učenici Dodo i Lukijan su učinili isto to i po uzoru na Davida i sami dobili posebne samostane. U pećinama i samostanima se nalaze freske na kojima su predstavljene ključne ličnosti gruzijske povijesti, poput Davida Graditelja i kraljice Tamare. U XII stoljeću postaje kulturni i obrazovni centar istočne Gruzije. Kao i mnoge druge povijesne građevine u ovom djelu Gruzije, ni David Gareja nije bio pošteđen razaranja osvajača. Najveću štetu kompleksu načinili su Mongoli, koji su, praćeni grmljavinom kopita svojih konja, u više navrata pljačkali vjerske objekte s ciljem da se domognu bogatstva koje krije ovaj pustinjski biser. Danas se granica Gruzije i Azerbajdžana nalazi nedaleko od samog kompleksa.

Samostan Bodbe - Nalazi se 2km od grada Sighnaghi. Izgrađen je u IX stoljeću, ali je pretrpio velika razaranja tijekom stoljeća, zbog čega je morao biti rekonstruiran, naročito u XVII stoljeću. Predstavlja jedno od mjesta hodočašća u Gruziji, jer je u ovom samostanu tjelo Svete Nine Gruzijske. Ovaj samostan je jedno vrijeme služio i kao mjesto krunidbe kraljeva Kakhetija. Dolaskom komunista na vlast u Gruziji, rad samostana je zabranjen. Tada je pretvoren u bolnicu, ali usprkos tome, monasi i monahinje su u tajnosti čuvali i gajili kršćanstvo, te danas ovaj samostan predstavlja jedan od najznačajnijih vjerskih objekata u Gruziji.

Grad Signagi - Nakon posjete samostanu Bodbe, krećemo se prema obližnjem gradu koji je velika atrakcija za turiste zbog svog neobičnog izgleda. Imat ćemo osjećaj kao da smo u nekom talijanskom renesansnom gradu. Izgrađen je u XVII stoljeću prema naredbi kralja Heraklija, Erekla II koji je želio približiti Gruziju Europi, a očigledno je to želio postići tako što će na samoj granici s mističnim Istokom podići pravi europski grad. Ovaj grad je, također jedan od rijetkih gradova u Zakavkazju koji ima očuvane zidine s kojih se pruža magičan pogled, a našu avanturu na krajnjem istoku Gruzije, možemo završiti adrenalinskom vožnjom quadovima po gradu.

ANANURI – KAZBEGI

Ananuri - Na izlet se kreće u ranim jutarnjim satima. Naša prva stanica – tvrđava Ananuri. Ljubitelji ,,Igre prijestolja’’ će biti iznenađeni koliko srednjovjekovna povijest ovih krajeva podsjeća na političku igru u ovom proslavljenom bestseleru. Ananuri je srednjovjekovna utvrda koje se nalazi 70 km od Tbilisija. Ova utvrda nekoć je bila prijestolnica vojvoda od Aragve, srednjovjekovne gruzijske dinastije. Aragvi dinastija igrala je važnu ulogu u periodu između XVI I XVIII stoljeća,  ali su bili poraženi u političkim previranjima u XVIII stoljeću nakon napada susjednog vojvodstva. Iza sebe su ostavili ovu fantastičnu utvrdu koja nam i danas svjedoči o burnim vremenima povijesti Gruzije. Ovu utvrdu čine dva spojena zamka. U okviru kompleksa nalaze se i dvije crkve. Djevičina crkva u kojoj su sahranjene neke vojvode Aragvija potječe iz XVII stoljeća. Izgrađena je od cigala. Veća crkva je Crkva Bogorodice, koja je podignuta krajem XVII stoljeća. U njoj se mogu vidjeti neke freske koje su preživjele katastrofalan požar u XVIII stoljeću. Od 2007. godine nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

Posjet gradu Stepantsminda i selu Gergeti - U podnožju planine Kazbek, nalazi se gradić Stepantsminda. Naša sljedeća destinacija i pravi izazov za svakog alpinista. U našoj dosadašnjoj avanturi posjetili smo sve krajeve Gruzije, ostao je samo ledom okovani sjever! Na našem putu prema najsjevernijoj točki, posjetit ćemo i spomenik rusko - gruzijskom prijateljstvu koji oslikava višestoljetne turbulentne odnose ova dva naroda. Nakon obilaska spomenika, nastavljamo put prema našem odredištu. Grad je poznat i pod nazivom Kazbegi. Nalazi se 165km sjeverno od Tbilisija na 11km od ruske granice. Rijeka Tergi protječe ispod grada, dok se iznad grada ponosno uzdižu vrhovi Kavkaza. U ovom gradu živi oko 2000 ljudi. U gradu se nalazi ruska crkva posvećena Svetom Nikoli i Etnografski muzej, ali pravi razlog našeg dolaska u ove zabačene krajeve je crkva Gergeti. Crkva se nalazi na vrhu iznad grada i okružena je masivnim planinskim vijencima Kavkaza. Uvijek prisutni oblaci stvaraju dojam da crkva lebdi u zraku. Izgrađena je u XVI stoljeću, ali malo se zna o njenoj povijesti. Prema jednom putopisu, crkva je podignuta na nekadašnjem poganskom svetilištu. Ovdje su se skrivale relikvije iz ostalih svetih mjesta u Gruziji zbog najezde Turaka, Perzijanaca i Mongola. Na prvi pogled uspon do crkve djeluje nemoguć, ali bez brige, stići ćemo na vrh uz pomoć džipova. Prilikom uspona imat ćemo fantastičan pogled na grad kojeg u valovima zapljuskuju snježno bijeli oblaci. Povratak u večernjim satima.

 

FAKULTATIVNI IZLETI U ARMENIJU:

SEVAN – SEVANAVANK – NORATUS

Jezero Sevan - Naša prva avantura u Armeniji počinje posjetom jezeru Sevan, koje se nalazi na sjeveru zemlje. Polazak iz smještaja je u jutarnjim satima. Jezero Sevan je od neprocjenjivog značaja za Armeniju, jer je jedino jezero, od tri armenska jezera, koje je ostalo u matičnoj državi. To ga ujedno čini i izuzetno važnom turističkom atrakcijom. Preostala dva, Van i Urmija, nalaze se u susjednim državama. Sevan je najveće slatkovodno jezero Kavkaza i nalazi se na 1900m nadmorske visine, što ga čini jednim od najviših jezera na svijetu.  Sezona na jezeru počinje u srpnju i traje svega mjesec dana, ali pravi avanturisti znaju što im je činiti kada ugledaju nježno tirkiznu boju koja se stapa s nebom.

Sevanank samostan - Sjeverozapadno od jezera nalazi se stjenoviti poluotok na kojem je jedan od najznačajnijih spomenika armenske kulture i povijesti. U početku je to bio pusti otok, sve do dolaska monaha u VIII stoljeću. Tada su podigli malu kapelu. Izgrađena je od crnog kamena zbog čega novi naziv Crni samostan. U IX stoljeću, otok je bio poprište velike bitke između armenskog kralja Ašota i zapovjednika Bašira. Nakon što je potukao perzijsku vojsku na otoku, borbu je prenio na obalu, gdje je do nogu potukao neprijateljsku vojsku. Tijekom stoljeća uslijedili su brojni napadi drugih osvajača, ali je samostan odolijevao napadima. Samostan je prestao da radi 30-ih godina XX stoljeća kada je i posljednji monah napustio otok. Danas, dva crna hrama kao nijemi čuvari, čuvaju zaboravljene priče ovih krajeva.

Noratus groblje - Nastavljamo našu pustolovinu na obali najvećeg jezera Armenije. Krećemo se prema Noratus groblju, gdje ćemo se upoznati s hačkarima. Za ovo mjesto vezuje se niz legendi koje tijesno povezuju mračnu i nerazjašnjenu prošlost sa sadašnjošću, a glavni pripovjedači su upravo hačkari, masivni spomenici i pravi čuvari armenske prošlosti. Postoji preko 900 kačkara na groblju različite veličine i iz različitih epoha. Svaki od ovih ogromnih spomenika nosi posebnu priču. Ovo mjesto jedno je od najposjećenijih turističkih atrakcija Armenije jer se hačkari ne mogu vidjeti ni u jednoj od susjednih zemalja. Povratak u smještaj u ranim večernjim satima.

GARNI – GEGHARD – ECHMIADZIN

Posjet Hramu Garni - Izlet počinje u jutarnjim satima. Krećemo se prema našoj prvoj destinaciji, a u pitanju je remek djelo helenističke arhitekture u Armeniji. Hram Garni predstavlja jedan od najstarijih lokaliteta u Armeniji, čiji korijeni sežu duboko u pogansku prošlost, a jasno oslikava raznorazne utjecaje koji su se prelamali na armenskoj visoravni. Konstruiran je u I stoljeću naše ere. Sličan je hramu božice Atene u Grčkoj. Krase ga 24 stupa jonskog stila. U unutrašnjosti hrama stajala je statua boga Mitre, mazdaističkog božanstva koje je u I stoljeću naše ere bilo rasprostranjenije i utjecajnije od kršćanstva. S vremena na vrijeme svećenici bi iscenirali spektakl u hramu koji je podrazumijevao umjetno korištenje sunčeve svjetlosti, čiji bi snopovi padali na rupu pravokutnog oblika ispunjenu uljem ili vodom, osvjetljavajući pritom statuu boga Mitre. U XVII stoljeću, snažan potres je razorio hram koji je restauriran sredinom XX stoljeća zahvaljujući iskusnim stručnjacima i lokalcima koji su vjerno čuvali ostatke uništenog hrama. Hram stoji na brdu okruženom vinogradima dok se u daljini mogu vidjeti bijeli vrhovi biblijskog Ararata.

Posjet Geghartu - Nakon Garnija, krećemo se prema jednom od glavnih centara kršćanstva u Armeniji, samostanu Geghart, koji je nekoliko kilometara udaljen od Garnija. Samostan je poznat po tome što se nalazi na izuzetno lijepoj lokaciji s koje se pruža predivan pogled. Samostan je u IV stoljeću, podigao prvi katolikos armenski Grigorije Prosvjetitelj, najznačajnija ličnost armenske povijesti i armenske apostolske crkve. Samostan je stalno bio na udaru Turaka Seldžuka i Arapa. Spaljen je u X stoljeću do temelja. U XII i XIII stoljeću, zahvaljujući naporima armenskih prinčeva iz obitelji Bagratuni samostan je obnovljen. Nazvan je "Geghardavank" ("Samostan koplja"). Prema legendi, u ovom samostanu se prvobitno čuvalo koplje kojim je proboden Isus Krist. Danas se koplje nalazi u Echmiadzinu. Samostanski kompleks štite moćne zidine. Unutrašnjost čine, glavna crkva Katogike, dvije crkve u pećini i grobnice prinčeva. Ova pokrajina je također poznata po svetim izvorima vode. Samostan se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine.

Posjet Echmiadzinu - Jedno od najznačajnijih mjesta i najstarijih lokaliteta Armenije u ovoj pokrajini. Nalazi se u dolini Ararata. Grad je nastao na temeljima drevnog naselja Vardkesavan koje je osnovano u II stoljeću prije nove ere. Početkom II stoljeća naše ere, kralj Armenije Vagaršak II, koji je živio u II stoljeću naše ere, izgradio je prijestolnicu koja je nosila njegovo ime, Vagaršapat. Armenija je prva zemlja na svijetu koja je prihvatila kršćanstvo daleke 301. godine, čak 12 godina prije Milanskog edikta koji je donio car Konstantin. Od tog trenutka, Echmiadzin je postao kulturni i duhovni centar Armenije. Samostan se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine. Echmiadzin čuva interesantne i izuzetno važne krščanske relikvije poput dijelova križa na kojem je Isus razapet i dijelove Nojeve Barke, kao i Sveto koplje, odnosno, Longinovo koplje, koje se prethodno čuvalo u Geghartu.

KHOR VIRAP – NORAVANK – ARENI

Khor Virap samostan - Izlet počinjemo u ranim jutarnjim satima. Naše prvo odredište je Hor Virap. Prema legendi koju svaki Armenac zna, u ovom samostanu je bio zatočen prvi katolikos (vrhovni poglavar crkve) Grigorije Prosvjetitelj. Ovaj samostan ujedno predstavlja jedno od najvažnijih mjesta hodočašća u Armeniji. Naziv je dobio po armenskom nazivu za duboku rupu, jamu, gdje je Sveti Grigorije bio mučen i gdje je bio zatočen punih 13 godina. Duboka je 6 metara i u jami se nalazi mali hram posvećen Svetom Grigoriju. Možemo se spustiti uskim i strmim ljestvama u jamu, koja je pretvorena u jedno od najsvetijih mjesta armenske apostolske crkve. Nalazi se u blizini tursko - armenske granice. U dalekoj prošlosti na ovom mjestu se nalazila Artašat, drevna prijestolnica Armenije. U daljini se također može vidjeti planina Ararat.

Samostan NoravankNakon Khor Virapa, nastavljamo put prema Noravanku. "Novi samostan", ili "Noravank" na armenskom, star je preko 7 stoljeća. Izgrađen je u XIII stoljeću i nalazi se u blizini grada Jegegnadzora. Sam samostan izgrađen je od crvenog kamena s okolnih planina, tako da se savršeno uklapa u okruženje. Upravo je zbog svog položaja kao i činjenice da je dobro kamufliran, bio pošteđen mnogih razaranja u prošlosti koja su pogodila ove krajeve. Jedno vrijeme je služio i kao sjedište armenske dinastije Orbelijan, koja je najzaslužnija za razvoj pokrajine Sjunik, u kojoj se samostan nalazi.

Areni - Nakon Noravanka krećemo prema selu Areni, gdje se proizvodi najbolje vino u Armeniji i gdje ćemo imati prilike probati bogatu ponudu domaćeg armenskog vina, poslije kojeg ćemo svi početi pričati na armenskom. Povratak u smještaj u večernjim satima.

KRILA TATEVA

Samostan Tatev - Izlet počinje u ranim jutarnjim satima. Krećemo prema samostanu Tatev, jednom od najznačajnijih kulturnih i vjerskih objekata u Armeniji. Potječe iz IX stoljeća i nalazi se nedaleko od istoimenog sela. Udaljen je 280 km od glavnog grada, Erevana. U XIV i XV stoljeću samostan je bio sveučilišni centar. Dobio je naziv po učeniku apostola Tadeja, Jevstatiju, iako u ovim krajevima kruži legenda da ime samostana zapravo znači "Daj krila", jer se nalazi na litici s koje je skočio jedan monah. Za razvoj ovog samostana zaslužna je dinastija Orbelijan, a oskudne podatke o izgradnji pružio je Stefan Orbelijan u svojoj "Povijesti Sjunika". Više puta se nalazio na udaru Turaka Seldžuka, Mongola i Iranaca, ali su Armenci uvijek nalazili načine kako da ga obnove i nastave sa svojom djelatnošću. Sam kompleks čine Petropavlovska crkva, crkva Svetog Grigorija, Bogorodičina crkva, i Gavazan, jedini objekt u kompleksu koji je preživio sva razaranja u svom prvobitnom obliku. Samostan je jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Armenije, što zbog svoje burne prošlosti, što zbog načina na koji se dolazi do njega. Vozit ćemo se najdužom žičarom na svijetu! Dugačka je 6 km i za 300 m je duža od žičare u Pekingu. Povratak u smještaj u večernjim satima.

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

 

 

GRUZIJA

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Gruzija je država u euroazijskoj regiji, te predstavlja europski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Kavkaza, na samoj granici između istočne Europe i jugozapadne Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru i sjeveroistoku, Turskom i Armenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim ljepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske regije koja je dio Armenske visoravni i Kolhidske nizine koja se nalazi između njih.

Površina zemlje: 69.700km2

Broj stanovnika: 3.7 milijuna stanovnika

Glavni grad: Tbilisi (1.2 milijuna stanovnika)

Nacionalnost: Gruzijci (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Armeni i Rusi)

Službeni jezici: gruzijski

Vjera: pravoslavlje

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

 

2. VIZA

Za Republiku Gruziju nije potrebna viza za boravak.

 

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Hrvatsku.

 

4. KLIMA

Klimu u regiji umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni dio zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osjetno toplije. Nadmorska visina također igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugdje iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

 

5. HRANA I PIĆE

Gruzijska kuhinja je jedinstvena, jer predstavlja spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija s europskim. Hačapuri je kruh punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu i druge ukusne sastojke. Mčadi su gruzijski kukuruzni muffini. Hinkali su knedle u kojima često prevladava opojni kumin. Churchkhela je omiljena poslastica Gruzije. Kupuje se na tržnici, a u pitanju je slatkiš u obliku duguljaste svijeće. Možete je jesti ušećerenu s orasima, lješnicima, bademima, suhim grožđem itd. Od pića treba svakako probati cijeđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

 

6. ZDRAVLJE

Što se tiče cjepiva, najbolje je da se posavjetujete sa svojim doktorom, ali po našem iskustvu, nema potrebe za cijepljenjem. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lijekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali ga je potrebno dobro oprati.

 

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji - ALLIANZ osiguranje, za cijenu pozovite agenciju.

 

8. SIGURNOST

Tbilisi je jedan od turistički najsigurnijih gradova u Europi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mjestu.

Magistralni putevi su dobri, ali su dionice u planinskim predjelima u lošijem stanju.

 

9. ODJEĆA

U razdoblju kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu oko 15-20 °C. Treba spakirati uglavnom dosta majica i vesta. Udobne tenisice za šetnju su obavezne. Budući da su polasci uvijek na jesen ili proljeće bilo bi dobro uvijek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvijek se preporučuje slojevito oblačenje.

 

10. LOKALNA VALUTA
Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je sigurno mijenjati u svim mjenjačnicama i preporučljivo je ponijeti eure.


11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

 

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Također, internet kafića ima svugdje, a wi-fi imate u smještajima.

 

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 

ARMENIJA

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Armenija, ili zvanično Republika Armenija, je kontinentalna planinska država u regiji Južnog Kavkaza. Graniči s Turskom na zapadu, Gruzijom na sjeveru, Iranom i azerbejdžanskom enklavom Nahčivan na jugu i Azerbejdžanom i nezavisnom Nagornokarabaškom Republikom na istoku.

Od 1991. godine ova zemlja je nezavisna od Sovjetskog Saveza. Armenija je država s bogatim i drevnim kulturno povijesnim nasljeđem. Stara armenska država je još 301. primila kršćanstvo, te stoga Armeniju mnogi smatraju kao prvu kršćansku državu na svijetu. Religija u Armeniji je specifična vrsta kršćanstva koja nosi naziv Armenska apostolska crkva. Armenija je poznata po svojim planinskim vijencima i visoravnima. Kao rezultat tektonske aktivnosti formirana su i brojna tektonska jezera, od kojih je najveće jezero Sevan. Na skoro 1000m nadmorske visine nalazi se prijestolnica Erevan. Ovaj grad je vidljivo najveći u cijeloj zemlji i ima zavidnu mrežu puteva kao i sovjetsku arhitekturu, te odudara od ostalih gradova u državi.

 

Površina zemlje: 29.743km2

Broj stanovnika: 3 milijuna stanovnika

Glavni grad: Erevan (1.5 milijuna stanovnika)

Nacionalnost: armeni (98%, kao i mala etnička zajednica Jazida)

Službeni jezici: armenski

Vjera: armenska apostolska crkva

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za ulazak u Armeniju nije potrebna viza.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Hrvatsku.

 

4. KLIMA

Klima u Armeniji je kontinentalna. Potrebno je spomenuti da sunčano i suho vrijeme traje od početka srpnja do kraja rujna. Navečer temperatura zna biti znatno niža i svježija.

 

5. HRANA I PIĆE

Kuhinja Armenije je istovremeno bliska, kako europskoj, tako i levantskoj kuhinji. Od mesa je na meniju izuzetno cjenjena janjetina. U hrani ćete nerijetko zateći jak okus korijandera. Armeni su poznati i po mliječnim proizvodima, a jedan od najpoznatijih je slani jogurt, koji ljudi na ulici piju kao osvježavajuće piće. U svim restoranima možete uživati i u njihovim sarmama, koje nazivaju dolme. Svakako je nezaobilazna i armenska juha kaš, najčešće goveđa ili janjeća. Posebna preporuka je armenski konjak.

 

6.ZDRAVLJE

Što se tiče cjepiva, najbolje je da se posavjetujete sa svojim doktorom, ali po našem iskustvu, nema potrebe za cijepljenjem. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lijekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Kvalitetno opremljenih bolnica nema puno, pogotovo ne van Armenije. Apoteke su dostupne širom zemlje i generalno su opskrbljene lijekovima.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali ga je potrebno dobro oprati.

 

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana prije puta - UNIQA osiguranje, za cijenu pozovite agenciju.

 

8. SIGURNOST

Opće stanje sigurnosti je na zadovoljavajućem nivou. Usprkos tome što je Armenija imala mnogo sukoba u političkim odnosima s Azerbajdžanom i Turskom, situacija u samoj zemlji je stabilna.

Kako su putne i željezničke mreže slabo razvijene, ne preporučuje se putovanje noću ili tokom zimskih mjeseci.

 

9. ODJEĆA

Preporučuje se slojevito odijevanje. Period koji je rezerviran za naše posjete je period s dugim sunčanim intervalima, ali ne treba smetnuti s uma da noću temperatura može znatno pasti. Potrebne su i udobne tenisice za šetnju. Također, pri obilasku jezera Sevan, potrebno je skrenuti pažnju da je sezona kupanja na jezeru u srpnju i kolovozu.

 

10. LOKALNA VALUTA
Armenska valuta se naziva Armenski dram (AMD). 1EUR = 580AMD.

 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i kartica postoji u Armeniji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.


12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju normalno u Armeniji. Postoji i opcija kupnje lokalne SIM kartice.

 

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.