Uzbekistan

Uzbekistan

Istraživanje divne zemlje Centralne Azije i poznatog Puta svile!
Uzbekistan - Samarqand, Aydar Ko'l, Bukhara, Khiva, Tashkent
11 dana - od 10.800 kn (1450 eur) - uključene sve avio karte, pristojbe, transferi, smještaj, obilasci, lokalni vodič
Polazak: 02.04.2019.

Putovanje na istok, u nevjerojatnu zemlju Centralne Azije, koja je svoju slavu stekla još jako davno, za vrijeme poznatog Puta svile. Avantura i nevjerojatno putovanje počinje u Samarqandu. Bit ćete u prilici provoditi vrijeme s lokalnim stanovništvom, jesti nevjerojatnu hranu, uživati u divljoj i izvornoj prirodi, spavati u šatorima, obići planine i jezera ali i pustinje i surova područja. Svakodnevni život u najintenzivnijem izdanju vidjet ćete na šarenim i bučnim tržnicama, gdje ćete imati priliku kupiti zanimljive rukotvorine lijepo obučenih žena, probate kozje mlijeko ili sir od devinog mlijeka, uz dinstanu ovčetinu. Nakon odmora obići ćete i značajne džamije ali i antičke lokalitete i moderne zgrade u prijestolnici Tashkentu, koji će biti krajnja destinacija ovog putovanja. Avantura počinje!

Uzbekistan je zanimljiva zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije teritorij pokoren od strane osvajača i najvećeg vladara Aleksandra Makedonskog, zatim dio moćnog Sovjetskog Saveza a danas potpuno samostalna zemlja veoma bogate i jako burne povijesti. Uzbekistan je poznat po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog na ovim prostorima.

Samarqand je jedan od najduže nastanjenih mjesta u Centralnoj Aziji, koji je u vrijeme trgovine na poznatom Putu Svile bio među najvećim i najmoćnijim gradovima čitave regije. Ovaj grad je star preko 2700 godina i nalazi se na listi Svjetske kulturne baštine. Grad se obogatio zahvaljujući brojnim karavanima koji su noćili baš ovdje na svom putu prema Istoku ili Zapadu.

Aydar Ko'l je mjesto u blizini istoimenog jezera, smještenog u slanoj dolini pustinje Kizilkum koje se nalazi između Tashkenta i Samarqanda u blizini granice Uzbekistana i Kazahstana. Pastiri, pustinja crvenog pijeska, jezero, jurte kao i tradicionalni život lokalnog stanovništva, glavna su obilježja ovog mjesta. Bukhara je peti po veličini grad u Uzbekistanu i jedan od najvećih i najstarijih gradova na cijelom nekadašnjem Putu Svile. Povijesni centar ovog mjesta stavljen je na listu Svjetske kulturne baštine. Ovaj grad je osnovan negdje prije početka petog stoljeća pr.kr., a nakon toga dugo je bio pod upravom perzijskog carstva. Khiva je stari grad koji je prvi put spomenut još u desetom stoljeću i koji je bio velika raskrsnica karavana. Nekoliko lokaliteta nalazi se na listi Svjetske baštine.

Tashkent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i u čitavoj Centralnoj Aziji, star gotovo 2500 godina, svojevremeno nezavisan grad-država, dio ruskog carstva a danas glavni grad, smješten na krajnjem sjeveroistoku zemlje u blizini granice s Kazahstanom. Grad je smješten na poznatom „Putu svile” koji je povezivao Europu s dalekom Kinom. Bogato povijesno nasljeđe ali i moderna umjetnost karakteristika je ovog grada, kao i brojne crkve, džamije, živahne tržnice i nevjerojatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svijetu! Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobične zemlje i divnog naroda će Vas potpuno opustiti i uživat ćete u svakom danu ove avanture.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

 

1. dan (02.04.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci „Nikola Tesla“ u Beogradu dva sata prije leta. Let do Samarqanda s presjedanjem.

2. dan (03.04.2019): Dolazak u Samarqand, jedan od najduže naseljenih mjesta u Centralnoj Aziji, koji je u vrijeme trgovine na Putu Svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova cijele regije. Transfer do smještaja. Obilazak grada: stari grad, Registan trg, mauzolej Gur Emira, ostaci džamije Bibi Khanym, lokalna orijentalna Siab tržnica. Slobodno vrijeme. Mogućnost prisustvovanja svjetlosnoj predstavi na trgu Registan. Večera. Noćenje.

3. dan (04.04.2019): Nakon doručka, nastavljamo s upoznavanjem ovog nevjerojatnog grada. Obilazak arheološkog lokaliteta Afrasiyab, istoimenog muzeja, Ulugh Beg zvjezdarnice, nekropole itd. Pauza za ručak. Nastavak obilaska i posjeta tradicionalnim zanatskim trgovinama gdje se proizvodi svileni papir. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

4. dan (05.04.2019): Nakon doručka polazak za Shakhrisabz. Obilazak ovog malog tradicionalnog grada na jugu Uzbekistana, uz usputno uživanje u pogledu na planine i brda koje okružuju ovo mjesto. Kada bi se ime prevelo značilo bi „Zeleni grad” a zanimljivo je da se nalazi na točno pola Puta Svile, između Kine i Zapada. Obilazak grada: palača Timur, tržnica, povijesnih kompleksa. Povratak u Samarqand. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

5. dan (06.04.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Polazak za Nuratau gdje je predviđen obilazak povijesnog kompleksa, utvrda, koje je izgradio Aleksandar Makedonski. Pauza za ručak. Nastavak puta za Yangi Gazgan, selo pastira u blizini obale Aydar jezera. Vožnja do obale i mogućnost kupanja u jezeru, velikom vodenom prostranstvu na preko 4000 km², smještenog u slanoj depresiji Qizilqum pustinje. Smještaj u kamp Aydar Ko’l i uživanje u prizorima pustinje crvenog pijeska.Večera. Noćenje u kampu. 

6. dan (07.04.2019): Doručak, napuštanje kampa i polazak za Bukhar. Usputno stajanje u selu G’ijduvon, kako bismo posjetili zanatske radionice u kojima se proizvodi poznata keramika i predmeti od gline. Ručak. Nastavak puta. Dolazak u Bukhar. Obilazak lokaliteta u okolini: mauzolej Baha-u-Din Naqshband koji je jedan od najbitnijih religijskih lokaliteta. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje.

7. dan (08.04.2019): Doručak. Obilazak grada: stari grad, glavni trg, impresivni mauzolej Ismaila Samanija, džamija Bolo Hauz, citadela , toranj Kalyan, džamija Kalyan i stare škole. Kao jedan od najstarijih gradova u Uzbekistanu, podsjeća na grad kakav je bio u vrijeme Puta Svile, o čemu svjedoče karavan -saraji, trgovine i radionice koje se nalaze u samom centru. Ručak. Slobodno vrijeme u večernjim satima. Uživanje u čarima ovog energičnog grada. Večera. Noćenje

8. dan (09.04.2019): Doručak. Napuštanje smještaja i polazak za Khivu. Usputno stajanje u Qizilqum pustinji za osvježenje i ručak. Dolazak u Khivu, stari grad koji je prvi put spomenut u X. stoljeću i koji je bio velika raskrsnica karavana. Smještaj u sobe. Slobodna večer. Večera. Noćenje.

9. dan (10.04.2019): Doručak. Obilazak grada: Kunya-Ark utvrde, Ichan Kala, Kula Kalta Minor, škola Muhamed Amin Khan, Juma džamija iz 10. stoljeća s atraktivnim drvenim stupovima i tornjem, džamija Ark, Karavan -saraj Alakhuli-Khana. Ručak. Nastavak obilaska: tržnica Khiva kao i centar zanata, memorijal Pakhlavan Makhmuda. Večera. Večernji transfer od hotela do zračne luke i lokalni let za Tashkent. Dolazak u Tashkent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i cijeloj Centralnoj Aziji, star gotovo 2500 godina, svojevremeno nezavisan grad-država, dio ruskog carstva a danas glavni grad, smješten na krajnjem sjeveroistoku zemlje u blizini granice s Kazahstanom. Transfer do smještaja i ulazak u sobe. Noćenje.

10. dan (11.04.2019): Doručak. Tashkent, grad smješten na poznatom „Putu svile” koji je povezivao Europu s dalekom Kinom. Karakteristike ovog grada su bogato povijesno nasljeđe ali i moderna umjetnost, kao i brojne crkve, džamije, živahne tržnice i nevjerojatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svijetu! Obilazak: Trg Nezavisnosti, Amir Temur trg, zatim dolazak u stari dio grada, škola Kukeldash, tržnica (Chorsku bazar), Khast-Imam kompleks, opera, škola Barak-Khan, gdje se čuva najstariji Kuran, Tilla-Shaiyh džamija, mauzolej Kaffel-Shashi. Večera. Napuštanje smještaja.

11. dan (12.04.2019): Transfer do zračne luke (oko ponoći 11.04.2019. ili u ranim jutarnjim satima 12.04.2019. ovisno o točnom vremenu leta). Dolazak u zračnu luku i prijave na ranojutarnji let za Beograd s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

CIJENE I UVJETI:

Termin → 02.04.2019.
Promo cijena: 11.370 kn
First minute cijena: 11.690 kn
Regularna cijena: 12.470 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin → 02.04.2019.
Promo cijena: 10.800 kn (1450 €)
First minute cijena: 11.100 kn (1490 €)
Regularna cijena: 11.100 kn (1490 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prvih 5  prijavljenih putnika.

**First minute cijena za polazak 02.04.2019. vrijedi za prijave do 02.02.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena aranžmana.

***U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 03.12.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800kn, nakon formiranja grupe plaća se još 3.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedna prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Samarqand i Tashkent – Beograd sa svim pristojbama
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta s ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku
 • Transfere po planu i programu puta
 • Lokalni let Urgench - Tashkent
 • Obroci prema planu i programu puta
 • 3 noćenja u hotelu 3* u Samarqandu u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u kampu u Aydar Ko’l
 • 2 noćenja u hotelu 3* u Bukhari u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Khivi u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Tashkentu u 1/2 sobama

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Viza za Uzbekistan s jednim ulaskom (40$) i uslugu izrade vize (200kn)
 • Dozvole za fotografiranje na lokalitetima (ukoliko bude potrebno)
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana
 • Prijevoz od i do zračne luke u Beogradu

*Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasade zadržavaju pravo traženja dodatnih dokumenata ako je to potrebno. Ukoliko ambasade traže putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom izrade vize.

 

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama s vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe,a najkasnije tjedana dana prije puta.

Kamp je smještajni objekt u prirodi, niže razine komfora. Spava se u šatorima (jurtama) ili u vrećama za spavanje. Kupaonice su zajedničke.

Uzbekistan – Zanimljiva zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije ju je pokorio Aleksandar Makedonski, dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate povijesti. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Samarkhand, jedan je od najduže naseljenih mjesta u Centralnoj Aziji, koji je u vrijeme trgovine na Putu Svile bio među najvećim i najmoćnijim gradovima čitavog regiona. Grad je star preko 2700 godina i nalazi se na listi Svjetske kulturne baštine. Grad se obogatio zahvaljujući karavanima koji su noćili na svom putu prema Istoku ili Zapadu.

Aydar Ko’l - mjesto u blizini istoimenog jezera, smještenog u slanoj dolini pustinje Kizilkum. Pastiri, pustinja crvenog pijeska, jezero, jurte kao i tradicionalni život lokalnog stanovništva, glavna su obilježja ovog mjesta.

Bukhara je peti po veličini grad u Uzbekistanu i jedan od najvećih i najstarijih gradova na poznatom Putu Svile. Povijesni centar ovog mjesta stavljen je na listu Svjetske kulturne baštine. Osnovan je prije petog stoljeća prije Krista a dugo je bio pod Perzijskim carstvom.

Khiva je stari grad koji je prvi put spomenut još u desetom stoljeću i koji je bio velika raskrsnica karavana. Nekoliko lokaliteta nalazi se na listi Svjetske baštine.

Tashkent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i u cijeloj Centralnoj Aziji, star gotovo 2500 godina, svojevremeno nezavisan grad-država, dio ruskog carstva a danas glavni grad, smješten na krajnjem sjeveroistoku zemlje u blizini granice s Kazahstanom. Grad je smješten na poznatom „Putu svile” koji je povezivao Europu sa dalekom Kinom. Karakteristike ovog grada su bogato povijesno nasljeđe ali i moderna umjetnost, kao i brojne crkve, džamije, živahne tržnice i nevjerojatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svijetu!

Opći podaci: Zanimljiva zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije ju je pokorio Aleksandar Makedonski, nekada dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate povijesti. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Glavni grad: Tashkent

Površina: 447,400km²

Broj stanovnika: oko 30 milijuna stanovnika

Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

Vjeroispovijest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS

Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Državljanima Republike HrvatskeSrbije potrebna je viza za ulazak na teritorij Uzbekistana. Cijena vize iznosi 40$. Za izradu vize potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatne dokumente ukoliko bude potrebno. Ako ambasada Uzbekistana zatraži putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom izrade vize. Viza Uzbekistanska može se dobiti i prilikom dolaska u zračnu luku a također postoji i mogućnost elektronske vize. Točan princip izrade vize bit će javljen prijavljenim putnicima najkasnije 45 dana prije početka putovanja.

Klima: Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujka do lipnja i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su ugodne a krajem listopada očekuju se temperature oko 10C. Tijekom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvaća jela kao što su pilav (na bazi riže), laghman (tjestenine-noodle s mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krumpirom ili bundevom), shurpa (juha), manti (knedle s mesom ili krumpirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashik (kebab), kruh...

Zdravlje: Za ulazak na teritorij Uzbekistana, zakonski nije potrebno cijepljenje, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponesite lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Sigurnosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Budite na oprezu kod fotografiranja, jer ako želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica, prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kapu. Osim garderobe koju inače nosite, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, hoodie ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da pokriju veći dio ruku i nogu, isto kao i pokrivena glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno se izuti.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavom području, imajući u vidu da se obilaze mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...