Šri Lanka Nova godina

Šri Lanka Nova godina

Putovanje u Šri Lanku za Novu godinu 2018/2019

13 dana – Kandy, Hikkaduwa – 8.865kn  (uključena avio karta, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 25.12.2018. (POPUNJENO)

Vodimo vas u egzotičnu i posebnu zemlju koju zovu biserom Indijskog oceana – Šri Lanku. Zemlja koja se nalazi u Indijskom moru, južno od Indije bogata je predivnim plažama, nevjerojatnom prirodom i dugom tradicijom i kulturom. Vodimo Vas na druženje sa ljubaznim lokalnim stanovništvom, na obilazak kakav nećete naći u ponudama drugih agencija. Neobično putovanje kroz džungle središnjeg dijela otoka, obilasci poznatih budističkih hramova, lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, branje i degustacija čaja, hranjenje slonova, masaže na plažama uz zalazak sunca, surfanje...

Tropske plaže, mala autentična sela, ribarska naselja, rezervati za slonove, zelene lagune, koraljni grebeni, vodopadi u tropskim šumama, planinski vrhovi, plantaže čaja, farme morskih kornjača, rudnici dragog kamenja, botanički vrtovi, tvornice čaja, hramovi, crkve iz perioda kolonijalne vladavine Nizozemaca i Portugalaca, tvrđave, povijesna mjesta i gradovi… Otok za uživanje, otok za divljenje… Šri Lanka…

Kandy – najpoznatije mjesto na otoku sa neopisivo lijepom prirodom i beskrajnim mogućnostima za izlete u njegovoj neposrednoj okolini! Budistički hram na brdu je simbol grada! Okolo se nalaze mnogobrojne plantaže čaja, rezervat za slonove, vodopadi itd. Majmuni se slobodno šeću po ulici, a zvukovi iz šume odzvanjaju kroz grad. Jezero koje se nalazi u centru grada totalno će nas osvježiti i poslati misli i mozak na odmor!

Dambulla – obilazak najpoznatijeg i najvrijednijeg spomenika kulture na otoku. Budistički Zlatni hram! U podnožju stepenica koje vode do špilja, nalazi se Zlatni hram, velika šarena, pomalo kičasta građevina sa ogromnim zlatnim sjedećim Budom od čak 30 metara. Hram je, zapravo, budistički muzej u kojem se nalaze postavke procesije čitavog Budinog života i dosta statua koje pripadaju nacijama okolnih budističkih zemalja. Sama Dambulla datira jos iz 1. stoljeća prije Krista, kada je kralj Vatagama, bježeći od Tamila, našao utočište u ovim špiljama i ostao tu 14 godina. Kada je povratio prijestolje, u znak zahvalnosti počeo je ovdje graditi hramove, koje su nakon njegove smrti nastavili da šire kraljevi iz Kandyja. Nalaze se na visini od 160 metara i do samog vrha ima nešto manje od 1000 stepenica. Na stepenicama srećemo male slatke prodavačice lotosa i ljiljana, čitače dlanova, neumorne prodavaoce magneta, ponekog krotitelja zmija sa kobrama i pitonima i zaljubljene parove.

Sigiriya, “Lavlja stijena” je kamena tvrđava iz V stoljeća sa ostatcima starih spremnika za vodu, prelijepim vrtovima i izuzetnim umjetničkim bogatstvom. Nalazi se u središtu otoka, na velikoj nadmorskoj visini u odnosu na svoje okruženje, te je vidljiva iz skoro svih okolnih mjesta udaljenih i po više kilometara. Lavlja usta i prelijepi vrtovi su najposjećenije atrakcije na ovom lokalitetu. Na samo 15 kilometara od Dambulle, na stijeni od 200 metara, okružena nepreglednim šumama i crvenom glinom, leži Sigiriya, Kasyapino utvrđenje, nekadašnja prijestolnica šrilankanskog carstva. Cijeli kompleks datira iz 5. stoljeća, ali se tvrdi kako je stijena pružala utočiste monasima još od 3. stoljeća prije Krista. Kasyapa je jedan od dvojice sinova kralja Dhatusena, koji je svog oca zarobio, a brata protjerao u Indiju i odlučio sebi sagraditi utvrđenje na vrhu ove stijene. Kažu da se cijeli kompleks gradio samo 7 godina, u 5. stoljeću. Nakon što je pretrpio poraz u sukobu sa svojim bratom, Kasyapa je 491.godine izgubio svoje kraljevstvo i zemlja je vraćena monasima.

Malo ribarsko selo Hikkaduwa je mjesto na jugozapadnoj obali koje je poznato po nestvarnim plažama i koraljnim grebenima. Raj za surfere i ronioce! Lokalna kuhinja, tropski kokteli, Ginger beer, svježi cijeđeni sokovi od papaje, avokada, limuna, manga, ananasa, kivija… Pogledajte kako izgleda drvo kakaa, vanilije, papra, ananasa, sandala, cimeta…. Kilometri zlatnog pijeska, mali uvučeni ,,beach’’ barovi, baldahini od trske, surferske daske na sve strane, katamarani, tihi reggae i chill. Dane provodimo idilično, poprilično isto – ležimo na plaži okruženi mirišljavim štapićima, ispijamo cijeđeno voće, uživamo u najsvježijim morskim plodovima, čekamo zalazak sunca. Ponekad se pojavi i slon iz obližnjeg dvorišta, popije svoju coca-colu od dva litra, rashladi i sebe i svoju okolinu i tromo odšeta natrag.

Mjesto kao i mnoga morska mjesta, ali u isto vrijeme i potpuno drugačije. Velika ulica duž  plaže ispunjena malim galerijama, šarenim suvenirnicama, restoranima, fast food-ovima; čuje se buka tuk tukova i lupanje lopatica iz obližnjeg roštilja i svuda se osjeća miris curryja. Budistički znakovi na svakom koraku – male pagode, skriveni budistički hramovi duboko u džungli i na obalama obližnje rijeke Madu, Budine slike na tuk tukovima.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

Dan 1 (25.12.2018): Okupljanje grupe u zračnoj luci u Beogradu dva sata prije leta. Let iz Beograda u 11:35h za Dohu – QR 232. Dolazak u Dohu u 18:40h. Presjedanje na let za Colombo.

Dan 2 (26.12.2018): Let iz Dohe u 01:55h za Colombo – let QR 664. Stižemo u zračnu luku u Colombu u 09:20h. Dobrodošli na otok okusa, bivši Cejlon, današnju Šri Lanku, zemlju čaja, dragog kamenja, nasmijanih ljudi, svile... Transfer do Kandya, grada u središnjoj regiji Šri Lanke. Smještaj. Slobodno vrijeme za obilazak najsvetijeg spomenika budizma na Šri Lanki - hrama Budinog zuba (Tooth temple). Noćenje.

Dan 3 (27.12.2018): Jutarnji polazak autobusom za Dambullu, kompleks od pet hramova u pećinama gdje ćemo imati priliku vidjeti i čuveni Zlatni hram. Potom se upućujemo u Sigiriyu (lavlju stijenu), kamenu tvrđavu sa prelijepim kulturnim nasljeđem iz antičkog perioda koja je pod zaštitom UNESCO-a. Povratak u Kandy. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 4 (28.12.2018): Jutarnji odlazak na  fakultativni izlet. Prva stanica je tvornica čaja. Ovdje ćemo naučiti nešto novo i vidjeti kako izgleda proizvodnja najpoznatijeg napitka na svijetu, zatim ćemo imati priliku degustirati čaj i pogledati biljke koje se spremaju za daljnu industrijsku obradu. Nakon toga, idemo u Pinavellu, rezervat za slonove gdje ćete uživati u druženju sa ovim pametnim životinjama. Posjetitelji ovoga sela u većini slučajeva imaju priliku nahraniti ih i pogledati kako se slonovi kupaju u obližnjoj rijeci. U povratku ćemo imati priliku obići „Spice Garden“ (možda ste se pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, karanfila, kakaa, ananasa, kave... ) i pogledamo plantaže čaja čime završavamo ovaj izlet. Slobodno vrijeme po povratku u Kandy. Noćenje.

Dan 5 (29.12.2018): Napuštanje smještaja i polazak za Hikkaduwu, najpoznatije turističko mjesto na jugozapadnoj obali zemlje. Smještaj, slobodno vrijeme za odmor i kupanje. Noćenje.

Dan 6 (30.12.2018): Dan rezerviran za fakultativni obilazak južne i jugozapadne obale. Prva stanica nam je grad Galle, kojeg krasi nizozemska arhitektura i pregršt malih umjetničkih galerija i mirnih kafića. Iz Gallea nastavljamo prema Mirissi, plaži za koju kažu da je najljepša na Šri Lanci. Usput ćemo stati i upoznati se sa tradicionalnim ribarima na visokim štapovima i okušati sreću u pecanju. Večernji povratak u Hikkaduwu. Noćenje.

Dan 7 (31.12.2018): Ranojutarnji fakultativni polazak na vožnju katamaranima po zelenoj laguni. Zadiviti će vas priroda ovog mjesta. Potom ćemo posjetiti budistički hram koji je dostupan samo s jezera. Zatim odlazimo u rudnik dragog kamena Moonstone, po kojem je Šri Lanka nadaleko poznata. Ovaj dragi kamen je moguće naći samo na ovom mjestu, tj. ovaj rudnik je jedini prirodni izvor Moonstone-a na cijelom svijetu. Kasnije odlazimo na farmu kornjača koja se nalazi u blizini Hikkaduwe. Susret s ovim lijepim stvorenjima će vas veoma oraspoložiti. U povratku ćemo imati priliku vidjeti ogroman spomenik koji su Japanci podigli na mjestu gdje je tsunami prije par godina prevrnuo vozilo u kojem se nalazilo preko 300 ljudi. Povratak u Hikkaduwu. Priprema za novogodišnju noć i doček Nove godine s prstima u pijesku, koktelom u ruci, uz gibanje valova i osmjehe svuda oko nas... Noćenje.

Dan 8 (01.01.2019): Slobodan dan za kupanje i uživanje u Hikkaduwi. Po želji, možete se voziti katamaranom, otići na ronjenje i vidjeti koraljne grebene, surfati ili se jednostavno pržiti na suncu uz tropske koktele i svježe cijeđene sokove manga, papaje, avokada, voća strasti, limete... Navečer ćemo posjetiti lokalne restorane i uz svijeće te zvuk mora uživamo u večeri na plaži. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 9 (02.01.2019): Upuštamo se u avanturu i lokalnim prijevozima istražujemo plaže u okolini. Male uvale, mirno more i okusi kottu rotija, dal curryja i egzotičnog voća čine ovaj dan nezaboravnim! Noćenje.

Dan 10 (03.01.2019): Slobodan dan u Hikkaduwi. Možemo se uputiti prema lokalnim vodopadima i osvježiti se u prirodi. Noćenje.

Dan 11 (04.01.2019): Slobodan dan za odmor na plaži, uz svježe cijeđeno voće, zvukove valova i masaže... Noćenje.

Dan 12 (05.01.2019): Napuštamo smještaj u prijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme do večernjeg polaska za Colombo. Transfer do zračne luke. Let iz Colomba u 20:20h za Dohu – QR 655. Dolazak u Dohu u 23:30h i presjedanje na let za Beograd.

Dan 13 (06.01.2019): Let iz Dohe u 06:45h za Beograd – QR 231. Dolazak u Beograd u 10:35h. Kraj putovanja.

Polazak: 25.12.2018. (POPUNJENO)

* U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijena:

Termini

25.12.2018.

Tip smještaja

Jungle Avanturist*

Jungle Poglavica**

First minute cijena:

9.352kn

10.925kn

Regularna cijena:

10.140kn

11.710kn

Dijete do 2 godine (u ležaju sa roditeljima)

945kn

945kn

Dijete od 2 do 7 godina (u ležaju sa roditeljima)

7.005kn

8.565kn

Dijete od 2 do 12 godina (vlastiti ležaj)

7.790kn

9.365kn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termini

25.12.2018.

Tip smještaja

Jungle Avanturist*

Jungle Poglavica**

First minute cijena:

8.865kn (1190 €)

10.355kn (1390 €)

Regularna cijena:

9.610kn (1290 €)

11.100 (1490 €)

Dijete do 2 godine (u ležaju sa roditeljima)

895kn (120 €)

895kn (120 €)

Dijete od 2 do 7 godina (u ležaju sa roditeljima)

6.640kn (890 €)

8.120kn (1090 €)

Dijete od 2 do 12 godina (vlastiti ležaj)

7.385kn (990 €)

8.875kn (1190 €)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

First minute cijene vrijede za prijave do 25.09.2018. ili do popune mjesta. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena aranžmana.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 11.07.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

*Jungle Avanturist – smještaj u guesthouseu, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom, jednostavnom i skromnom smještaju tokom cijelog putovanja. Usluga je na bazi noćenja.

**Jungle Poglavica – smještaj u hotelima, dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom tokom cijelog putovanja. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.


Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe plaća se još 2.980kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta)

Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Colombo - Beograd
 • Za Jungle Avanturiste: smještaj na bazi noćenja u guesthouseu u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama prema planu i programu puta (3 noćenja u Kandyu, 7 noćenja u Hikkaduwi)
 • Za Jungle Poglavice: smještaj na bazi noćenja u hotelu s doručkom u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (3 noćenja u Kandyu, 7 noćenja u Hikkaduwi)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja (zračna luka –Kandy, Kandy – Hikkaduwa, Hikkaduwa – zračna luka)
 •  Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena putovanja ne uključuje :

 • Vizu za Šri Lanku (35 USD)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji najkasnije do 5 dana prije puta)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja
 • Transfer do i od zračne luke u Beogradu

 

Guest house je smještajni objekt tipičan za područje Južne i Jugoistočne Azije. Sobe su uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Hotel 3-4* je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba je klimatizirana i ima vlastiti TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

 

Jungle Avanturista – guesthouse:

Kandy – Blinkbonnie Inn / Lake View – su guesthousei koji raspolažu dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Usluga je na bazi noćenja.

Hikkaduwa – Nippon Villa – je guesthouse koji raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Nalazi se na samoj obali i gostima je na raspolaganju bazen. Usluga je na bazi noćenja.

Jungle Poglavica – hotel:

Kandy – Serene Garden Hotel je hotel koji raspolaže dvokrevetnim sobama koje imaju vlastitim TWC, sobe poseduju TV i minibar, a gostima hotela su na raspolaganju bazen i restoran. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Hikkaduwa – Hikkaduwa Beach Hotel je hotel koji raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Gostima hotela je na raspolaganju bazen i restoran. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Negombo se nalazi u neposrednoj blizini međunarodne zračne luke Bandaranaike, 37km sjeverno od Colomba. Smješten je na samoj obali Indijskog oceana i nekada je bio portugalska kolonija. Danas je to malo šarmantno ribarsko mjesto, koje predstavlja obaveznu stanicu mnogim turistima.

Kandy je kulturna prijestolnica Šri Lanke. Smatra se jednim od najljepših i najživopisnijih gradova. Nalazi se u središtu otoka. Sam grad, kao i njegova okolina izuzetno su bogati prelijepom prirodom, tropskim vrtovima, kao i kulturnim i vjerskim objektima.

Hikkaduwa je najpoznatije i jedno od najljepših ljetovališta Šri Lanke. Nalazi se na jugu otoka, na obali Indijskog oceana i poznat je po dugim pješčanim plažama, a Hikkaduwu nazivaju i „surferskim rajem“.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maljoljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

1. SIGIRIYA I DAMBULLA – cjelodnevni izlet – Posjetit ćemo kompleks hramova u pećinama u Dambulli koje se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Najveći su i najbolje očuvani hramovi u pećinama na području Šri Lanke. Stijene se uzdižu na visinu od 160 metara, a u sebi čuvaju 5 pećina koje su oslikane i čuvaju mnogobrojne statue kako Bude, tako i kraljeva Šri Lanke i hindu bogova. Hramovi u pećinama potječu iz 1. stoljeća pr.Kr. U podnožju stepenica koje vode do pećina, nalazi se Zlatni hram, velika šarena, pomalo kičasta građevina s ogromnim zlatnim Budom u sjedećem položaju od čak 30 metara. Hram je, zapravo, budistički muzej u kojem se nalaze postavljene procesije čitavog Budinog života i mnogo statua koje pripadaju nacijama okolnih budističkih zemalja. Sama Dambulla datira jos iz 1. st.pr.Kr., kada je kralj Vatagama, bježeći od Tamila, našao utočište u ovim pećinama i ostao tu 14 godina. Kada je povratio prijestolje, u znak zahvalnosti počeo je ovdje graditi hramove, koje su nakon njegove smrti nastavili širiti Kandyjski kraljevi. Nalaze se na visini od 160 metara i do samog vrha ima nešto manje od 1000 stepenica. Na stepenicama srećemo male slatke prodavačice lotosa i ljiljana, čitače dlanova, neumorne prodavače magneta,  ponekog nomada s kobrama i pitonima i zaljubljene parove.

Sigiriya je stijena čiji doslovan prijevod znači „lavlja stijena“, a predstavlja veliki kompleks koji se nalazi na listi Svjetske baštine još od 1982. godine. Sigiriya, “Lavlje stijena” je kamena tvrđava iz 5.stoljeća s ostacima starih rezervoara za vodu, prelijepim kućama i izuzetnim umjetničkim bogatstvom. Nalazi se u središtu otoka, na velikoj nadmorskoj visini u odnosu na svoje okruženje, te je vidljiva iz skoro svih okolnih mjesta udaljenih i po više kilometara. Lavlja usta i prelijepe kuće su najposjećenije atrakcije na ovom lokalitetu. Na samo 15 kilometara od Dambulle, na stijeni od 200 metara, okružena nepreglednim šumama i crvenom glinom, leži Sigiriya, Kasapino utvrđenje, nekadašnja prijestolnica šrilankanskog carstva. Cijeli kompleks potječe iz 5. stoljeća, ali se tvrdi da je stijena pružala utočiste monasima još od 3. st. Pr.Kr. Kasapa je jedan od dvojice sinova kralja Dhatusena, koji je svoga oca zarobio, a brata protjerao u Indiju i odlučio sagraditi utvrdu na vrhu ove stijene. Kažu da se cijeli kompleks gradio samo 7 godina, u 5.st. Nakon što je pretrpio poraz u sukobu sa svojim bratom, Kasapa je 491. godine izgubio svoje kraljevstvo i zemlja je vraćena monasima. Obilazimo cijeli kompleks s lokalnim vodičem, i penjemo se do samog vrha stijene.

Cijena izleta: 75 eura – uključuje prijevoz, ulaznice, vodiča

 

2. TVORNICA ČAJA, SPICE GARDEN, PINNAWALA– cjelodnevni izlet – prvo ćemo se u tvornici čaja upoznati s procesom proizvodnje crnog i zelenog čaja, isprobati Cejlonski crni čaj i vidjeti kako zapravo izgledaju plantaže čaja. Nakon toga ćemo se uputiti u vrt začina, gdje ćete imati priliku vidjeti kako zapravo rastu najrazličitiji začini-vanilija, muškatni oraščić, bijela sandalovina itd.. Imati ćete priliku i čuti za šta se sve mogu koristiti osim kod pripreme hrane, moći ćete kupiti neke od proizvoda, probati neku od masaža itd.. Poslije vrta ćemo posjetiti azil za slonove Pinnawala, gdje možete vidjeti kako zapravo žive slonovi u ovom azilu, možete ih hraniti, maziti, kupati i tu ćemo provesti veći dio dana- prvi dio u samom azilu, a drugi dio na rijeci gdje se tradicionalno svaki dan 3 puta dnevno dovode krda slonova na kupanje.

Cijena izleta: 45 eura – uključuje prijevoz i ulaznice

 

3. LAGUNA, FARMA KORNJAČA, RUDNIK MOONSTONE – poludnevni izlet – krećemo u ranim jutarnjim satima i ukrcavamo se na katamarane. Vozimo se po zelenoj laguni i obilazimo neke od mnogobrojnih otoka. Upoznajemo se s načinom uzgoja i korištenja cimeta, palmi, uživamo u fish-spa tretmanu, mazimo bebu aligatora i uživamo u prirodi. Nakon toga ćemo posjetiti farmu kornjača, a potom i rudnik mjesečevog kamena. Ovaj poludragi kamen jedino se može pronaći na Šri Lanki.

Cijena izleta: 30 eura – uključuje prijevoz, vožnju katamaranom, ulaznicu za farmu kornjača

 

4. GALLE (GOL), MIRISSA (WELIGAMA)  - cjelodnevni izlet – prvo ćemo posjetiti grad Galle, odnosno Gol, gdje ćemo obići stari dio grada, koji će vam pokazati koliko se ovaj grad razlikuje od drugih gradova Šri Lanke upravo zbog utjecaja Nizozemaca koji su ovdje bili dugi niz godina. Obilazimo umjetničke galerije, svjetionik i uživamo u „maloj Holandiji“. Nakon toga nastavljamo naš put prema plaži Mirisa gdje ćemo provesti ostatak dana. Usput ćemo u Weligami vidjeti čuvene ribare koji tradicionalno love ribu sjedeći na dugim štapovima.

Cijena izleta: 30 eura – uključuje prijevoz

 

*** Ulaznica za Tooth Temple u Kandyju košta 2000 rupija (oko 15$). Njega obilazimo prvog dana u Kandyja, a to je najsvetiji budistički hram na Šri Lanci koji čuva Budin zub. Veliki kompleks sastoji se od 4 hrama posvećena božanstvima koja čuvaju grad.

1. OPĆI PODACI

Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je otočna država u južnoj Aziji. Zauzima otok Šri Lanku (u prošlosti zvan i Cejlon) te nekoliko manjih otočića u Indijskom oceanu, jugoistočno od Indijskog poluotoka. Većinu zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja.

Površina zemlje: 65.610km2, 119. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 19.607.519

Glavni grad: Colombo

Nacionalnost: Dvije najveće zajednice su Sinhalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

Službeni jezik: singaleški i tamilski

2. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske viza je obavezna za odlazak na Šri Lanku. Cijena vize je 35$ i radi se online prije samog odlaska na putovanje. Putovnica u trenutku putovanja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci, a viza je odobrena u okviru od 24 sata od predaje zahtjeva. Stoga, vizu je dovoljno izvaditi i dva tjedna prije polaska, a sve potrebne informacije za izvaditi vizu ćete dobiti od agencije.

3. VREMENSKA ZONA

UTC + 6, što znači 5 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA

Klima je monsunska. Rijeke Mahawelli, Bala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija vrlo bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovima. Godišnja količina padalina u jugoistočnim krajevima je oko 5.000 mm, a u sjevernim 1.000 mm. Prosječna godišnja temperatura na 1.000 m visine je 24.5°C, a u primorskoj ravnici 27.3 °C.

5. HRANA I PIĆE

Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mješavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjačku hranu - pizzu, sendviče, tjesteninu, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo da uživate u tradicionalnoj kuhinji i isprobate svježu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svježem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve, u cijeđeno voće i u voćne salate, a na većini mjesta, čak i u omlete. Pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera.

Od alkohola, najviše se pije pivo, ledeno hladni Lion, koji posebno odgovara na visokim stupnjevima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

6. ZDRAVLJE

Najbolje je da sami nazovete Zavod za javno zdravstvo, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za cijepljenjem. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, lijekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Također, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

7. OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana prije putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

8. SIGURNOST

Šri Lanka je zemlja gdje su stanovnici uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na osobne stvari i imati na oku torbu i vrijedne stvari, kako biste se zaštitili od kradljivaca. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Navečer se preporučuje kretanje u grupicama od troje ili više ljudi kako ne bi bilo nikakvih problema.

9. ODJEĆA

Što se tiče odjeće, ponesite ljetnu odjeću i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nešto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Također uvijek savjetujemo da u ručnu prtljagu, za svaki slučaj, stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. Savjetujemo da prtljagu omotate u zaštitnu foliju na zračnoj luci u Beogradu.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Također, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majci pa sve do kupaćih kostima.

10. LOKALNA VALUTA

Možete nositi eure ili dolare. Odnos je 1e = 176 rupija 0,1 dolar oko 130 SLR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.

Za sve fakultativne izlete potrebno vam je oko 210 eura.

Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inozemstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inozemstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju na Šri Lanci. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi-fija, zna biti sporiji, ali je sasvim dovoljan za osnovnu komunikaciju.

12. TOPLA PREPORUKA

Šri Lanka je još uvijek turistički neistraženi dragulj kojega se svakako isplati istražiti. Poznata je po začinima i zelenom čaju. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmijehu srdačnog stanovništva, okrijepite se najboljim zelenim čajem u cijelom svijetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah. Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanilije, te po povratku u Hrvatsku oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji.

Guest house je smještajni objekt tipičan za područje Južne i Jugoistočne Azije. Sobe su uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Hotel 3-4* je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba je klimatizirana i ima vlastiti TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Jungle Avanturista – guesthouse:

Kandy – Blinkbonnie Inn / Lake View – su guesthousei koji raspolažu dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Usluga je na bazi noćenja.

Hikkaduwa – Nippon Villa – je guesthouse koji raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Nalazi se na samoj obali i gostima je na raspolaganju bazen. Usluga je na bazi noćenja.

Jungle Poglavica – hotel:

Kandy – Serene Garden Hotel je hotel koji raspolaže dvokrevetnim sobama koje imaju vlastitim TWC, sobe poseduju TV i minibar, a gostima hotela su na raspolaganju bazen i restoran. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Hikkaduwa – Hikkaduwa Beach Hotel je hotel koji raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitim TWC. Gostima hotela je na raspolaganju bazen i restoran. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.