Šri Lanka ljeto

Šri Lanka ljeto

Putovanje u Šri Lanku 

15 dana – Kandy, Hikkaduwa – 7.400 kn / 8.580 kn  (uključena avio karta, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 05.08.2019. POSLJEDNJA 4 MJESTA (JUNGLE POGLAVICA)

Vodimo vas na putovanje u egzotičnu i posebnu zemlju koju zovu biserom Indijskog oceana – Šri Lanku. Zemlja koja se nalazi u Indijskom moru, južno od Indije bogata je predivnim plažama, nevjerojatnom prirodom i dugom tradicijom i kulturom. Vodimo Vas na druženje s ljubaznim lokalnim stanovništvom, na obilazak kakav nećete naći u ponudama drugih agencija. Neobično putovanje kroz džungle središnjeg dijela otoka, obilasci poznatih budističkih hramova, lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, branje i degustacija čaja, hranjenje slonova, masaže na plažama uz zalazak sunca, surfanje...

Tropske plaže, mala autentična sela, ribarska naselja, rezervati za slonove, zelene lagune, koraljni grebeni, vodopadi u tropskim šumama, planinski vrhovi, plantaže čaja, farme morskih kornjača, rudnici dragog kamenja, botanički vrtovi, tvornice čaja, hramovi, crkve iz perioda kolonijalne vladavine Nizozemaca i Portugalaca, tvrđave, povijesna mjesta i gradovi… Otok za uživanje, otok za divljenje… Šri Lanka…

Kandy – najpoznatije mjesto na otoku sa neopisivo lijepom prirodom i beskrajnim mogućnostima za izlete u njegovoj neposrednoj okolini! Budistički hram na brdu je simbol grada! Okolo se nalaze mnogobrojne plantaže čaja, rezervat za slonove, vodopadi itd. Majmuni se slobodno šeću po ulici, a zvukovi iz šume odzvanjaju kroz grad. Jezero koje se nalazi u centru grada totalno će nas osvježiti i poslati misli i mozak na odmor!

Dambulla – obilazak najpoznatijeg i najvrijednijeg spomenika kulture na otoku. Budistički Zlatni hram! U podnožju stepenica koje vode do špilja, nalazi se Zlatni hram, velika šarena, pomalo kičasta građevina sa ogromnim zlatnim sjedećim Budom od čak 30 metara. Hram je, zapravo, budistički muzej u kojem se nalaze postavke procesije čitavog Budinog života i dosta statua koje pripadaju nacijama okolnih budističkih zemalja. Sama Dambulla datira jos iz 1. stoljeća prije Krista, kada je kralj Vatagama, bježeći od Tamila, našao utočište u ovim špiljama i ostao tu 14 godina. Kada je povratio prijestolje, u znak zahvalnosti počeo je ovdje graditi hramove, koje su nakon njegove smrti nastavili širiti kraljevi iz Kandyja. Nalaze se na visini od 160 metara i do samog vrha ima nešto manje od 1000 stepenica. Na stepenicama srećemo male slatke prodavačice lotosa i ljiljana, čitače dlanova, neumorne prodavaoce magneta, ponekog krotitelja zmija sa kobrama i pitonima i zaljubljene parove.

Sigiriya, “Lavlja stijena” je kamena tvrđava iz V stoljeća sa ostatcima starih spremnika za vodu, prelijepim vrtovima i izuzetnim umjetničkim bogatstvom. Nalazi se u središtu otoka, na velikoj nadmorskoj visini u odnosu na svoje okruženje, te je vidljiva iz skoro svih okolnih mjesta udaljenih i po više kilometara. Lavlja usta i prelijepi vrtovi su najposjećenije atrakcije na ovom lokalitetu. Na samo 15 kilometara od Dambulle, na stijeni od 200 metara, okružena nepreglednim šumama i crvenom glinom, leži Sigiriya, Kasyapino utvrđenje, nekadašnja prijestolnica šrilankanskog carstva. Cijeli kompleks datira iz 5. stoljeća, ali se tvrdi kako je stijena pružala utočiste monasima još od 3. stoljeća prije Krista. Kasyapa je jedan od dvojice sinova kralja Dhatusena, koji je svog oca zarobio, a brata protjerao u Indiju i odlučio sebi sagraditi utvrđenje na vrhu ove stijene. Kažu da se cijeli kompleks gradio samo 7 godina, u 5. stoljeću. Nakon što je pretrpio poraz u sukobu sa svojim bratom, Kasyapa je 491.godine izgubio svoje kraljevstvo i zemlja je vraćena monasima.

Malo ribarsko selo Hikkaduwa je mjesto na jugozapadnoj obali koje je poznato po nestvarnim plažama i koraljnim grebenima. Raj za surfere i ronioce! Lokalna kuhinja, tropski kokteli, Ginger beer, svježi cijeđeni sokovi od papaje, avokada, limuna, manga, ananasa, kivija… Pogledajte kako izgleda drvo kakaa, vanilije, papra, ananasa, sandala, cimeta…. Kilometri zlatnog pijeska, mali uvučeni ,,beach’’ barovi, baldahini od trske, surferske daske na sve strane, katamarani, tihi reggae i chill. Dane provodimo idilično, poprilično isto – ležimo na plaži okruženi mirišljavim štapićima, ispijamo cijeđeno voće, uživamo u najsvježijim morskim plodovima, čekamo zalazak sunca. Ponekad se pojavi i slon iz obližnjeg dvorišta, popije svoju coca-colu od dvije litrw, rashladi i sebe i svoju okolinu i tromo odšeta natrag.

Mjesto kao i mnoga primorska mjesta, ali u isto vrijeme i potpuno drugačije. Velika ulica duž  plaže ispunjena malim galerijama, šarenim suvenirnicama, restoranima, fast food-ovima; čuje se buka tuk tukova i lupanje lopatica iz obližnjeg roštilja i svuda se osjeća miris curryja. Budistički znakovi na svakom koraku – male pagode, skriveni budistički hramovi duboko u džungli i na obalama obližnje rijeke Madu, Budine slike na tuk tukovima.

Egzotična destinacija gde će vaši mališani imati prilike upoznati se s tradicionalnom kulturom Šri Lanke, uživati u predivnim zalascima sunca dok grade dvorac od pijeska na samoj obali. Ovakva putovanja nam daju šansu da rastemo i učimo kao obitelj, da nas zbližavaju, djeci daju odlično obrazovanje i pogled na svijet kao globalnu zajednicu. Jungle Kids Vas očekuje!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

 

Dan 1: Okupljanje grupe u zračnoj luci „Nikola Tesla“ dva sata prije leta. Let iz Beograda za Colombo s presjedanjem.

Dan 2: Stižemo u zračnu luku Colombo u ranim jutarnjim satima. Dobrodošli na otok okusa, bivši Cejlon, današnju Šri Lanku, zemlju čaja, dragog kamenja, nasmijanih ljudi, svile... Transfer za Kandy. Vožnja do poznatog grada u centralnoj oblasti Šri Lanke. Smještaj. Slobodno vrijeme za fakultativni izlet - obilazak najsvetijeg spomenika budizma na Šri Lanki - hrama Budinog zuba (Tooth temple). Oslobađanje od stresa i sakupljanje energije počinje. Noćenje.

Dan 3: Jutarnji polazak autobusom na faklutativni izlet za Dambulu, kompleks od pet hramova u pećinama gdje ćemo imati priliku vidjeti i poznati Zlatni hram. Potom se upućujemo u Sigiriju (lavlju stijenu), kamenu tvrđavu s prelijepim kulturnim nasljeđem iz antičkog perioda koja je pod zaštitom UNESCO-a. Povratak u Kandy. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 4: Dan za fakultativni izlet – obilazak Udawatta Kella-e, stare šume i zaštićenog prirodnog dobra, još od polovine 19. st, u blizini Kandya, u samom srcu “zelene Šri  Lanke”. Izlet nastavljamo uživanjem u Kraljevskom Botaničkom vrtu, poznatom pod nazivom Peradenija, koja je najpoznatija po posebnoj kolekciji orhideja. Dan za uživanje u zelenilu, najljepšim bojama i energiji Šri Lanke. Povratak u smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 5: Jutarnji odlazak na fakultativni izlet. Prva stanica je tvornica čaja. Ovdje ćemo naučiti nešto novo i vidjeti kako izgleda proizvodnja najpoznatijeg napitka na svijetu, zatim ćemo imati priliku degusitrati čaj i pogledati biljke koje se spremaju za daljnju industrijsku obradu. Nakon toga, idemo u Pinavelu, rezervat za slonove gdje ćete uživati u druženju s ovim prepametnim životinjama. Posjetioci ovog sela u većini slučajeva imaju priliku hraniti ih i vidjeti kako se slonovi kupaju u obližnjoj rijeci. U povratku ćemo imati priliku obići „Spice Garden“ (možda ste se pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, klinčića, kakaa, ananasa, kave... ) i pogledamo plantaže čaja čime završavamo ovaj izlet. Slobodno vrijeme po povratku u Kandy. Noćenje.

Dan 6: Ranojutarnji fakultativni izlet, pješačenje i boravak na 2500m nadmorske visine. Do vrha vodi 5500 stepenica, a planina je sveto mjesto hindusa, budista, muslimana i kršćana. Penjanje na Adamov vrh i uživanje u nestvarnoj prirodi i pogledu koji se pruža s visine... Povratak u Kandy. Noćenje.

Dan 7: Napuštanje smještaja i polazak za Hikkaduwa, najpoznatije turističko mjesto na jugozapadnoj obali zemlje. Smještaj, slobodno vrijeme za odmor i kupanje. Noćenje.

Dan 8: Ranojutarnji polazak na fakultativni izlet - vožnju katamaranima po zelenoj laguni. Divit ćete se prirodi ovog mjesta. Potom ćemo posjetiti poznati budistički hram koji je dostupan samo s jezera. Potom odlazimo u rudnik dragog kamena Moonstone, po kojem je Šri Lanka nadaleko poznata. Ovaj dragi kamen je moguće naći samo na ovom mjestu, tj. ovaj rudnik je jedini prirodni izvor Moonston-a na cijelom svijetu. Kasnije odlazimo na farmu kornjača koja se nalazi u blizini Hikkaduwe. Susret s ovim lijepim stvorenjima će vas veoma oraspoložiti. U povratku ćemo imati priliku vidjeti ogroman spomenik koji su Japanci podigli na mjestu gde je tzunami prije par godina prevrnuo vlak u kojem se nalazilo preko 300 ljudi. Povratak u Hikkaduwu. Noćenje.

Dan 9: Dan rezerviran za fakultativni izlet - obilazak južne i jugozapadne obale. Prva stanica nam je grad Galle, koji krasi holandska arhitektura i pregršt malih umjetničkih galerija i mirnih kafića. Iz Galle nastavljamo prema Mirisi, plaži koja slovi kao najljepša na Šri Lanki. Usput ćemo stati i upoznati se s tradicionalnim pecarošima na visokim štapovima i okušati sreću u pecanju. Večernji povratak u Hikkaduwu. Noćenje.

Dan 10: Slobodan dan za kupanje i uživanje u Hikkaduwi. Po želji, možete se voziti katamaranom, otići na ronjenje i vidjeti koraljne grebene, surfati ili se jednostavno pržiti na suncu uz tropske koktele i svježe cijeđene sokove manga, papaje, avokada, voća strasti, lajma... Navečer posjećujemo lokalne restorane i uz svijeće i zvuk mora uživamo u večeri na plaži. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 11: Slobodan dan za odmor na plaži, uz svježe cijeđeno voće, zvukove valova i masaže... Noćenje.

Dan 12: Upuštamo se u avanturu i lokalnim prijevozima istražujemo plaže u okolini. Male uvale, mirno more i okusi kotu rotija, dal karija i egzotičnog voća čine ovaj dan nezaboravnim! Noćenje.

Dan 13: Slobodan dan u Hikkaduwi. Možemo se uputiti prema lokalnim vodopadima i osvježiti se u prirodi. Noćenje.

Dan 14: Napuštamo smještaj u prijepodnevim satima. Slobodno vrijeme do večernjeg polaska do zračne luke u Colombu. Transfer do zračne luke.

Dan 15: Let iz Colomba za Beograd s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Planiramo našu narednu avanturu. Kraj putovanja.

Polazak:  05.08.2019. POSLJEDNJA 4 MJESTA (JUNGLE POGLAVICA)

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena putovanja:

Termin 

05.08.2019. – 19.08.2019.

Tip smeštaja →

Jungle Avanturista

Jungle Poglavica

First minute cijena:

8.250 kn

9.350 kn

Regularna cijena:

9.035 kn

10.135 kn

 

 

 

 

 

 

 

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

Cijena za gotovinu:

Termin 

05.08.2019. – 19.08.2019.

Tip smeštaja →

Jungle Avanturista

Jungle Poglavica

First minute cijena:

7.835 kn (1050 €)

8.880 kn (1190 €)

Regularna cijena:

8.580 kn (1150 €)

9.625 kn (1290 €)

 

 

 

 

 

 

 

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

Cijene za djecu:

Termin 

05.08.2019. – 19.08.2019.

Tip smještaja→

Jungle Avanturista

Jungle Poglavica

Do 2 godine (u ležaju s roditeljima)

790 kn

790 kn

Od 2 do 5 godina (u ležaju s roditeljima)

4.650 kn

4.650 kn

Od 5 do 12 godina (u ležaju s roditeljima)

5.445 kn

6.230 kn

Od 5 do 12 godina (pomoćni ležaj)

6.705 kn

7.490 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

Cijene za djecu za gotovinu:

Termin 

05.08.2019. – 19.08.2019.

Tip smještaja→

Jungle Avanturista

Jungle Poglavica

Do 2 godine (u ležaju s roditeljima)

750 kn (100 €)

750 kn (100 €)

Od 2 do 5 godina (u ležaju s roditeljima)

4.420 kn (590 €)

4.420 kn (590 €)

Od 5 do 12 godina (u ležaju s roditeljima)

5.170 kn (690 €)

5.920 kn (790 €)

Od 5 do 12 godina (pomoćni ležaj)

6.370 kn (850 €)

7.115 kn (950 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Cijene u tabeli su za jedno djete uz dvije odrasle osobe

*First minute cijene vrijede za prijave do dva mjeseca prije puta ili do popune mjesta. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

Jungle Avanturista – smještaj u guesthouse-ima, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom, jednostavnom i skromnom smještaju tijekom cijelog putovanja. Usluga je na bazi noćenja.

Jungle Poglavica – smještaj u hotelima, dvokrevetnim sobama s vlastitiom kupaonicom tijekom cijelog putovanja. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 11.02.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja:

Prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 2.975kn, a ostatak cijene putovanja uplaćuje se najkasnije 6 tjedana prije putovanja (za kartično plaćanje 8 tjedana prije).

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta. 

Cijena putovanja uključuje :

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd – Colombo - Beograd s uključenim pristojbama 
 • Za Jungle Avanturiste: smještaj na bazi noćenja u guesthouse-ima u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama prema planu i programu puta (5 noćenja u Kandyu, 7 noćenja u Hikkaduwi)
 • Za Jungle Poglavice: smještaj na bazi noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (5 noćenja u Kandyu, 7 noćenja u Hikkaduwi)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja (zračna luka – Kandy, Kandy – Hikkaduwa, Hikkaduwa - aerodrom)
 •  Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje :

 • Vizu za Šri Lanku (35 USD)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike kao i napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji nakasnije do 5 dana prije puta)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja
 • Transfer do i od zračne luke Beograd

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja, i za fakultativne izlete nije osigurana zaštita u pogledu garancija putovanja.
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Guest house je smještajni objekt tipičan za područje Južne i Jugoistočne Azije. Sobe su uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitiom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Hotel 2-3-4* je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba je klimatizirana i ima vlastiti TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Kandy je kulturna prijestolnica Šri Lanke. Smatra se jednim od najlepših i najživopisnijih gradova. Nalazi se u središtu otoka. Sam grad, kao i njegova okolina izuzetno su bogati prelijepom prirodom, tropskim vrtovima, kao i kulturnim i vjerskim objektima.

Hikkaduwa je najpoznatije i jedno od najljepših ljetovališta Šri Lanke. Nalazi se na jugu otoka, na obali Indijskog oceana i poznat je po dugim pješčanim plažama, a Hikkaduwu nazivaju i „surferskim rajem“.

1. SIGIRIJA I DAMBULLA – cjelodnevni izlet - Posjećujemo kompleks hramova u špiljama u Dambulli  koje se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Najveći su i najbolje očuvani hramovi u špiljama na području Šri Lanke. Stijene se uzdižu na visinu od 160 metara, a u sebi čuvaju 5 pećina koje su oslikane i čuvaju mnogobrojne statue kako Bude, tako i kraljeva Šri Lanke i hindu bogova. Hramovi u špiljama potječu iz 1. stoljeća prije Krista. U podnožju stepenica koje vode do pećina, nalazi se Zlatni hram, velika šarena, pomalo kičasta građevina s ogromnim zlatnim sjedećim Budom od čak 30 metara. Hram je, zapravo, budistički muzej u kojem se nalaze postavke procesije čitavog Budinog života i dosta statua koje pripadaju nacijama okolnih budističkih zemalja. Sama Dambulla datira još iz 1. stoljeća prije Krista, kada je kralj Vataga, bježeći od Tamila, našao utočište u ovim špiljama i ostao tu 14 godina. Kada je povratio prijestolje, u znak zahvalnosti počeo je ovdje graditi hramove, koje su nakon njegove smrti nastavili širiti kendijski kraljevi. Nalaze se na visini od 160 metara i do samog vrha ima nešto manje od 1000 stepenica. Na stepenicama srećemo male slatke prodavačice lotosa i ljiljana, čitače dlanova, neumorne prodavače magneta, ponekog čergara sa kobrama i pitonima i zaljubljene parove.

Sigirija je stijena čiji doslovni prijevod znači "lavlja stijena", a predstavlja veliki kompleks koji se nalazi na popisu Svjetske baštine još od 1982. godine. Sigirija, "Lavlja stijena" je kamena tvrđava iz V stoljeća s ostacima starih spremnika za vodu, prelijepim vrtovima i iznimnim umjetničkim bogatstvom. Nalazi se u središtu otoka, na velikoj nadmorskoj visini u odnosu na svoje okruženje, te je vidljiva iz gotovo svih okolnih mjesta udaljenih i po više kilometara. Lavlja usta i prelijepi vrtovi su najposjećenije atrakcije na ovom lokalitetu. Na samo 15 kilometara od Dambulle, na stijeni od 200 metara, okružena nepreglednim šumama i crvenom ginom, leži Sigirija, kasapino utvrđenje, nekadašnja prijestolnica šrilankanskog carstva. Cijeli kompleks datira iz 5. stoljeća, ali se tvrdi da je stijena pružala utočiste monasima još od 3. stoljeća prije Krista. Kasapi, jedan od dvojice sinova kralja Dhatusena, koji je svog oca zarobio, a brata protjerao u Indiju i odlučio da sebi sagradi utvrdu na vrhu ove stijene. Kažu da se cijeli kompleks gradio samo 7 godina, u 5.st. Nakon što je pretrpio poraz u sukobu sa svojim bratom, Kasapi je 491. godine izgubio svoje kraljevstvo i zemlja je vraćena monasima.Obilazimo cijeli kompleks s lokalnim vodičem, i penjemo se do samog vrha stijene.

Cijena izleta: 70 eur - uključuje prijevoz, ulaznice, vodiča

 

2. TVORNICA ČAJA, SPICE GARDEN, PINAWELLA – cjelodnevni izlet – prvo ćemo se u tvornici čaja upoznati s procesom proizvodnje crnog i zelenog čaja, konzumirati Cejlonski crni čaj i vidjeti kako zapravo izgledaju plantaže čaja. Nakon toga uputit ćemo se u vrt začina, gdje ćete imati priliku vidjeti kako zapravo rastu najrazličitiji začini-vanilija, muškatni oraščić, bijela sandalovina itd .. Imat ćete priliku i čuti za što se sve mogu koristiti pored prehrane, moći ćete i da kupujete neke od proizvoda, probate neku od masaža itd .. Poslije vrta posjetit ćemo azil za slonove Pinawela, gdje možete vidjeti kako zapravo žive slonovi u ovom azilu, možete ih hraniti, maziti, kupati i tu ćemo provesti veći dio dana- prvi dio u samom azilu, a drugi dio na rijeci gdje se tradicionalno svaki dan 3 puta dnevno dovode krda slonova na kupanje.

Cijena izleta: 40 eur - uključuje prijevoz i ulaznice

 

3. ADAMOV VRH – cjelodnevni izlet – penjanje na Adamov vrh - petu najvišu točku Šri Lanke - čak 2240 metara nadmorske visine. Krećemo u ranim jutarnjim satima i vozimo se do podnožja planine odakle ćemo započeti uspon. Do vrha vodi 5500 stepenica, a planina je sveto mjesto hindusa, budista, muslimana i kršćana. Za penjanje i silazak je potrebno oko 7 sati ukupno, a vožnja od Kendija do podnožja traje oko 3 sata u jednom pravcu. Bitna je napomena da kolovoz nije sezona kada je uobičajeno penjanje na vrh, i da su stajališta s hranom i čajem na putu ka vrhu zatvorena u ovo doba godine.

Cijena izleta: 30 eur - uključuje prijevoz

 

4. LAGUNA, FARMA KORNJAČA, RUDNIK MOONSTONE – poludnevni izlet – krećemo u ranim jutarnjim satima i ukrcavamo se u katamarane. Vozimo se po zelenoj laguni i obilazimo neke od mnogobrojnih otoka. Upoznajemo se s načinom uzgoja i korištenja cimeta, palmi, uživamo u fish spa tretmanu, mazimo bebu aligatora i uživamo u prirodi. Nakon toga posjećujemo farmu kornjača, a potom i rudnik mjesečevog kamena. Ovaj poludragi kamen jedino se može pronaći na Šri Lanki.

Cijena izleta: 30 eur - uključuje prijevoz, vožnju katamaranom, ulaznicu u farmu kornjača

 

5. GALLE, MIRISSA (WELIGAMA)  - cjelodnevni izlet -  prvo posjećujemo grad Galle, odnosno Gol, gdje ćemo obići stari dio grada, koji će vam pokazati koliko se ovaj grad razlikuje od drugih gradova Šri Lanke upravo zbog utjecaja Nizozemaca koji su ovdje bili dugi niz godina. Obilazimo art galerije, svjetionik i uživamo u "maloj Nizozemskoj". Nakon toga nastavljamo naš put ka plaži Mirissa gdje ćemo provesti ostatak dana. Usput ćemo u Weligami vidjeti čuvene pecaroše koji tradicionalno love ribu sjedeći na dugim štapovima.

Cijena izleta: 30 eur – uključuje prijevoz

*** Ulaznica za Tooth Temple u Kendiju košta 2000 rupija. Njega ćemo obići prvog dana u Kendiju, a to je najsvetiji budistički hram na Šri Lanki koji čuva Budin zub. Veliki kompleks sastoji se od 4 devale, 4 hrama posvećena božanstvima koja čuvaju grad

 

NAPOMENE:

Opisi i cijene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča

ŠRI LANKA

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je otočna država u južnoj Aziji. Zauzima otok Šri Lanku (u prošlosti zvan i Cejlon) te nekoliko manjih otočića u Indijskom oceanu, jugoistočno od Indijskog poluotoka. Većinu zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja

Površina zemlje: 65.610km2, 119. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 19.607.519

Glavni grad: Colombo

Nacionalnost: Dvije najveće zajednice su Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

Službeni jezik: singaleški i tamilski

2. VIZA

Za državljane Republike Hrvatske obvezna je viza za odlazak na Šri Lanku. Cijena vize je 35$ i vadi se online prije samog odlaska na putovanje. Putovnica u trenutku putovanja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci, a viza je odobrena unutar 24 sata od predaje zahtjeva. Stoga, vizu je dovoljno vaditi i dva tjedna prije polaska, a sve potrebne informacije za vađenje vize dobit ćete od agencije.

3. VREMENSKA ZONA

UTC + 6, što znači 5 sati unaprijed u odnosu na Hrvatsku

4. KLIMA

Klima je monsunska. Rijeke MahawelliBala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovama. Godišnja količina oborina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u sjevernima 1 000 mm. Prosječna godišnja temperatura na 1 000 m visine je 24.5, a u primorskoj ravnici 27.3 Celzijevih stupnjeva.

5. HRANA I PIĆE

Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mješavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjacku hranu - pizze, sendviče, paste, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo uživati u tradicionalnoj kuhinji i probati svježu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svježem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve i u prešano voće, i u voćne salate, a na većini mjesta, čak i u omlete pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera.

Od alkohola, najviše se pije piva, ledeno hladni Lion, koji posebno godi na visokim stupnjevima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

6. ZDRAVLJE

Najbolje je da sami nazovete Institut za tropske  i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za cijepivom. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima  da za daleka putovanja ponesu probiotike, lijekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Također, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

7. OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

8. SIGURNOST

Šri Lanka je zemlja gdje su stanovnici uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na vlastite stvari i imati na oku torbu i vrijedne stvari, kako biste se zaštitili od džepara. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Navečer se preporuča kretati u grupicama od troje ili više ljudi i ne bi smjelo biti nikakvih problema.

9. ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Također uvijek savjetujemo da u ručnu prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. Savjetujemo da prtljagu uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Također, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica pa sve do kupaćih kostima J

10 LOKALNA VALUTA

Možete nositi eure ili dolare. Odnos je 1e = 176 rupija, 1 dolar oko 130 SLR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.

Za sve fakultativne izlete potrebno vam je oko 180eur, a devizni dio koji plaćate na putovanju plaća se u eurima.

Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inozemstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inozemstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju na Šri Lanki. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

12. TOPLA PREPORUKA

Šri Lanka je još uvijek turstički neistraženi dragulj kojega se svakako isplati istražiti. Poznata je po začinima i zelenom čaju. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmijehu srdačnog stanovništa, okrijepite se ponajboljim zelenim čajem u cijelom svijetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah. Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanilije, te po povratku doma oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji :)