Putevima svile

Putevima svile

Istraživanje zemalja Središnje Azije i Puta svile!
Uzbekistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan

21 dan - od 21.990kn (uključene sve avio karte, pristojbe, transferi, smještaj, obilasci, lokalni vodič)

Polazak: 15.04.2019.

Putovanje na istok, u nevjerojatne zemlje Središnje Azije, koje su svoju slavu stekle još jako davno, za vrijeme Puta svile. Avantura i nevjerojatno putovanje počinje u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana. Bit ćete u prilici vrijeme provoditi sa lokalnim stanovništvom, jesti nevjerojatnu hranu, uživati u divljoj i izvornoj prirodi, spavati u šatorima u blizini plinskog kratera, obići planine i zelene šume ali i pustinje i surova područja. Svakodnevni život u najintezivnijem izdanju vidjet ćete na šarenim i bučnim tržnicama, gdje ćete iimati priliku kupiti interesantne rukotvorine lijepo obučenih žena, probati kozije mlijeko ili sir od deve, uz dinstanu ovčetinu ili konjske kobasice. Nakon odmora ćete obići i značajne džamije ali i crkve, antičke lokalitete i moderne zgrade u prijestolnici Kazahstana, koja će biti krajnja destinacija ovog putovanja. Avantura života!


Uzbekistan će biti prva destinacija, zemlja iz koje se polazi u istraživanje ovog nevjerojatnog područja! Interesantna zemlja u Središnjoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, bila je dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja izuzetno bogate i burne povijest. Poznata po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korijene iz razdoblja vladavine Aleksandra Makedonskog. Neovisnost je stekla ne tako davne 1991. godine, a od tada, glavni i najveći grad je Taškent. Ovu neobičnu zemlju naseljava oko 30 milijuna stanovnika.Turkmenistan je sljedeća destinacija na ovom putovanju - neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Jedno od takvih mesta je i plinski krater u Darvazi, mjesto koje se posjećuje ali i u čijoj blizini se spava u šatorima pod vedrim nebom! Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi ali i raznovrsna kuhinja sa velikim brojem specijaliteta, među kojima su i proizvodi od devinog mlijeka.Putovanje se nastavlja preko Tadžikistana, zemlje smještene između Afganistana i Kine, prekrivene surovim pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o čuvenom Jetiju koja se održala do danas. Današnji jezik, kojim govori većinsko stanovništvo je najsličniji perzijskom. Stoljećima su ovi narodi poznati po uzgoju najrasnijih konja. Za gurmane ovo je idealna destinacija, hrane ima u izobilju, jeftina je a najviše se jedu pekarski proizvodi i voće, dok su luk i začini neizostavni dodatak svakom jelu. Zemlja u bojama i pokretu, oduševit će vas i potpuno nevjerojatnom prirodom i ljudima.


Kirgistan, jedna od najsunčanijih zemalja na svijetu sa skoro 250 sunčanih dana godišnje, poznatiji je i kao Švicarska središnje Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio poznati Put Svile. Gradovi stari i do 3 tisuće godina, vrela ljeta sa temperaturama i preko 40C i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana. Nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom, koji jedu na prostirci na podu a neizostavni dio svake trpeze su konjsko meso i kobasice kao i slasni med koji se jede u velikim količinama. Posljednja, ali nikako manje važna zemlja, na ovoj avanturi je Kazahstan. Ime ove zemlje u prijevodu znači Zemlja čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače, Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, postojbina je jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog jezika. Boje, mirisi, ukusi, kuhana ovčetina, med i kavijar, sunce i snijeg probudit će sva vaša osjetila! Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobičnih zemalja i divnog naroda će vas potpuno opustiti i uživat ćete sigurno u svakom danu ove avanture.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan (15.04.2019): Sastanak grupe u zračnoj luci ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu. Let do Taškenta (Uzbekistan) s presjedanjem (Beograd 20:20 – Istanbul 23:05, let TK 1084).

2. dan (16.04.2019): (Istanbul 00:30 – Taškent 07:00).Dolazak u Taškent, glavni i najveći grad Uzbekistana, smješten je na poznatom „Putu svile” koji je povezivao Europu s dalekom Kinom. Bogato povijesno nasljeđe ali i moderna umjetnost karakteriziraju ovaj grad kao i brojne crkve, džamije, živahne tržnice i nevjerojatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Quran na svijetu dok je povijest grada duga više od 2500 godina! Transfer do hotela. Smještaj u sobe. Nakon smještaja u sobe i doručka slijedi fakultativni obilazak grada: Trg Neovisnosti, Amir Timur trg, zatim dolazak u stari dio grada, medresa Kukeldash, Chorsku tržnica, Khast-Imam kompleks, medresa Barak-Khan, gdje je čuvan najstariji Quran, Tilla-Shaiyh džamija, mauzolej Kaffel-Shashi. Noćenje.

3. dan (17.04.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Ranojutarnji transfer od hotela do zračne luke i lokalni let za Urgench. Dolazak u Urgench, grad u blizini granice s Turkmenistanom, smješten na rijeci Amu-Darya. Grad je osnovalo stanovništvo koje je napustilo istoimeni grad na sjeveru Turkmenistana u potrazi za vodom. Transfer do hotela i popodnevni ulazak u sobe. Fakultativni obilazak grada: Kunya-Ark utvrđenje, Ichan Kala, Kula Kalta Minor, medresa Muhamed Amin Khan, Juma džamija iz 10. stoljeća s poznatim drvenim stupovima i minaretom, džamija Ark, Karavansaraj Alakhuli-Khana. Nastavak obilaska: tržnica Khiva kao i centar rukotvorina, memorijal Pakhlavan Makhmuda. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan (18.04.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Polazak za Turkmenistan. Posjeta mjesta Kunya-Urgench koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Najveći arheološki lokalitet na sjeveru Turkmenistana. Obilazak starog grada: Portal Karavansaraja, mauzolej Arslana II, mauzolej Turabek Hanum, minaret Kutlug Timur koji je jedan od najviših minareta u Središnjoj Aziji... Nakon obilaska nastavak vožnje za Darvazu. Dolazak u Darvazu, prirodni fenomen, čuvena „Vrata pakla” odnosno veliki plinski krater. Uživanje u zalasku sunca. Smještaj u šatore u okviru kampa. Noćenje u kampu.

5. dan (19.04.2019): Pakiranje stvari i napuštanje Darvaze. Transfer do Ashgabata, glavnog grada Turkmenistana. Usputno istraživanje plinskih kratera ispunjenih vodom i ljekovitim blatom. Usputno stajanje u selu Yerbent i upoznavanje s nomadskim životom pustinjskog naroda: jurte, deve, peći od blata... Dolazak u Ashgabat, najveći grad u zemlji smješten između pustinje Karakum i planine Kopet Dag. Burna povijest, veliki zemljotres i prvi bahajski hram obilježje su grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan (20.04.2019): Doručak. Fakultativni obilazak grada: Tolkuchka bazar, turkmenistanski tepisi i nakit, Park i Spomenik Neovisnosti, Luk neutralnosti sa zlatnom statuom prvog predsjednika, panoramski pogled na grad, najveći panoramski kotač u zatvorenom prostoru, Memorijalni kompleks, antička Nisa - lokalitet pod zaštitom UNESCO-a i mjesto gdje se razvijalo kraljevstvo Partian, civilizacija koja je bila konkurencija Rimskom carstvu, posjeta jednoj od najvećih džamija na ovom području... Noćenje.

7. dan (21.04.2019): Napuštanje smještaja i transfer do zračne luke. Ranojutarnji lokalni let za Mary. Dolazak u Mary, grad smješten u oazi u pustinji Karakum. Grad je dobio naziv po Bogorodici, majci Isusa Krista, za koju se vjeruje da je sahranjena upravo ovdje. Obilazak grada: Giz Gala i Oglan Gala, mauzoleji, budistički kompleks, mauzolej Ibn Zajeda… Nakon obilaska grada, nastavak puta prema Uzbekistanu. Dolazak u Bukhara, grad u Uzbekistanu, koji još zovu i “Grad muzej” zbog velikog broja spomenika. Bio je veliki centar trgovine, kulture i religije na Putu svile pa je danas većim dijelom pod zaštitom UNESCO-a. Smještaj. Noćenje.

8. dan (22.04.2019): Doručak i fakultativni obilazak grada: Lyabi Hauz - uređena četvrt oko jednog od rijetkih preostalih jezera u samom gradu, Magoki-Attori džamija, medresa, Kalyan minaret, Kalyan džamija, Miri-Arab medresa, utvrđenje Ark, džamija Bolo-Khauz, mauzoleji... Slobodna večer. Noćenje.

9. dan (23.04.2019): Doručak i napuštanje smještaja. Nastavak fakultativnog obilaska grada: ljetna rezidencija posljednjeg emira Buhare, jedinstvena po kombinaciji utjecaja Orijenta i Rusije u arhitekturi građevine, mauzolej i grob Chor-Bakra. Popodnevni transfer za Samarkand. Dolazak u Samarkand, jedan od najduže nastanjenih mjesta u Centralnoj Aziji, koji je u vrijeme trgovine na Putu svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova čitave regije. Smještaj. Noćenje.

10. dan (24.04.2019): Doručak. Napuštanje smještaja. Fakultativni obilazak grada: Registan trg, mauzolej Gur Emira, ostatci džamije Bibi Khahum, Siab tržnica, Ulugbek opservatorij. Transfer do željezničkog kolodvora i vožnja do Tashkenta. Dolazak u Tashkent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i u čitavoj Središnjoj Aziji, star više od 2000 godina, svojevremeno neovisan grad-država, dio ruskog carstva a danas glavni grad, smješten na krajnjem sjeveroistoku zemlje u blizini granice s Kazahstanom. Transfer do smještaja. Noćenje.

11. dan (25.04.2019): Napuštanje smještaja i polazak za Tadžikistan. Usputni obilazak Panjakent, antičkog grada i ostataka starog grada Sogdian iz 5. stoljeća koji je napušten već u 8. stoljeću gdje se mogu vidjeti hramovi zoroastrizma, gradska tržnica. Obilazak i lokaliteta Sarazm, starog više od 5500 godina koji je od 2010. godine pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak puta do kampa. Dolazak u kamp „Vertikal” u Alovidinu. Uživanje u nestvarnoj prirodi i pejzažima zapadnog Tadžikistana. Noćenje u kampu.

12. dan (26.04.2019): Napuštanje smještaja. Kratka pješačka tura prije polaska za Khujand. Dolazak u Khujand, stari grad na obali rijeke Sir-Darja, drugi po veličini u Tadžikistanu. Slobodno vrijeme za istraživanje lokalne tržnice i kompleksa Shaikh-Maslaksatadina. Smještaj u hotel. Noćenje.

13. dan (27.04.2019): Doručak. Napuštanje smještaja i polazak za Kirgistan. Dolazak u grad Osh, drugi po veličini grad u Kirgistanu koji se smjestio u dolini Fergana na jugu zemlje. Specifičan je po nevjerojatnoj nacionalnoj raznolikosti i dugoj povijesti. Slobodno vrijeme za odmaranje u ovom gradu i fakultativni obilazak Sulejmanove planine, lokaliteta u samom gradu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Predstavlja važno mjesto hodočašća za pripadnike islama, a drugi naziv mu je i Solomonova planina (u kršćanstvu) jer se vjeruje da je legendarni Solomon sahranjen u podnožju. Smještaj. Noćenje.

14. dan (28.04.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do zračne luke i jutarnji let za Bishkek. Dolazak u Bishkek, glavni grad Kirgistana koji okružuju planine visina i preko 4850 metara. Fakultativni obilazak grada: Park hrastova, Ala Too trg, zgrada filharmonije, statua Manas, Trg Pobjede, tržnica. Odlazak do nacionalnog parka Ala Archa. Nevjerojatna priroda, klisure, istoimena rijeka, planinski vrhovi prekriveni snijegom, lanac planina Tian-Shan oduševljavaju sve posjetitelje i ljubitelje prirode. Povratak u Bishkek. Smještaj u hotel. Noćenje.

15. dan (29.04.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do Chon Kemin kanjona. Usputno stajanje i obilazak Burana kule, poznate po legendi i princezi koja je živjela u njoj. U blizini se nalazi i muzej na otvorenom, posvećen Kamenim ratnicima. Nastavak puta prema Chon Kemin kanjonu, jedinstvenom nacionalnom parku, nevjerojatnih prirodnih ljepota, kombinacija rijeke, polupustinjskih pejzaža i glečera. Dolazak i smještaj u guesthouse. Uživanje u lokalnoj hrani i gostoprimstvu Kirgistanaca. Noćenje u guesthouse-u.

16. dan (30.04.2019): Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do sela Kochkor. Usputna trosatna šetnja kroz kanjon Konorchek, koji podsjeća na čuveni Grand Canyon u SAD-u. Dolazak u Kochkor, selo na sjeveru Kirgistana na oko 1800 metara nadmorske visine. Smještaj u kuće lokalnog stanovništva. Uživanje u tradicionalnim obrtima, mogućnost da se okušate u tkanju tradicionalnih vunenih tepiha. Posjeta muzeju obrta. Noćenje u guesthouse-u.

17. dan (01.05.2019): Doručak. Napuštanje smještaja. Transfer do grada Karakol. Usputna posjeta kanjona Skazka, prirodnog fenomena kao i stijene Sedam bikova (Djety Oguz). Dolazak u Karakol. Smještaj u guesthouse. Noćenje u guesthouse-u.

18. dan (02.05.2019): Doručak. Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Polazak za Kazahstan. Usputni obilazak nacionalnog parka Charyn sa specifičnim geološkim pojavama, jedne od najpopularnijih destinacija u Kazahstanu. Drugačije ga nazivaju „Dolina crvenih tvrđava” Nastavak puta i dolazak u Almaty, najveći grad Kazahstana i prijestolnicu do 1997. godine. Smještaj u hotel. Noćenje.

19. dan (03.05.2019): Nakon napuštanja soba, fakultativni obilazak grada: park Panfilov, katedrala Zenkov, državni muzej, Trg Republike, panoramski pogled s Kok-Tobe brda... Transfer do željezničkog kolodvora. Noćna vožnja vozom za Astanu. Noćenje u vlaku.

20. dan (04.05.2019): Ranojutarnji dolazak u Astanu, glavni grad Kazahstana, smješten na obali rijeke Ishim, planski izgrađen grad po ugledu na Braziliju, Canberru i Washington. Nekoliko puta je mijenjao svoje ime i vladare a danas je moderan grad jake ekonomije. Obilazak grada: stari dio grada, novi dio, opera, trg, Nuryhol bulevar s neboderima, spomenik Bayterek, panoramski pogled na grad. Smještaj u hotel. Noćenje.

21. dan (05.05.2019): Napuštanje smještaja i ranojutarnji polazak u zračnu luku. Dolazak u zračnu luku i chekiranje na let za Beograd s presjedanjem (Astana 03:25 – Istanbul 07:00 let TK 355 i Istanbul 07:40 – Beograd 08:20 TK 1081). Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak:  15.04.2019.

Cijena putovanja:

Termin

15.04.2019.

Promo cijena*

23.200kn

First minute cijena:

23.990kn

Regularna cijena:

24.780kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

15.04.2019.

Promo cijena*

21.990kn (2940€)

First minute cijena:

22.740kn (3040€)

Regularna cijena:

23.490kn (3140€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena za polazak 15.04.2019. vrijedi za prijave do 15.03.2019.

First minute cijena za polazak 15.04.2019. vrijedi za prijave do 15.03.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena aranžmana.

U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 06.09.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800kn, 3.725kn uplaćuje se nakon formiranja grupe, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Tashkent i Astana – Beograd
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta s ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku
 • Transfere po planu i programu puta

Uzbekistan:

 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Tashkentu u 1/2 sobama
 • Lokalni let Tashkent - Urgench
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 2* u Khivi u 1/2 sobama

Turkmenistan:

 • 1 noćenje u kampu u Darvazi
 • Večera u kampu u Darvazi (roštilj)
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Ashgabatu u 1/2 sobama
 • Lokalni let od Ashgabat do mjesta Merv

Uzbekistan:

 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Bukhari u 1/2 sobama
 • Prijevoz između Bukhare i Samarkanda
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 2* u Samarkandu u 1/2 sobama
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Tashkentu u 1/2 sobama

Tadžikistan:

 • 1 noćenje u kampu “Vertikal”
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu u Khujand u 1/2 sobama
 • Na teritoriju Tadžikistana u cijenu putovanja ulaze svi obroci (doručak, ručak, večera)

Kirgistan:

 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Oshu u 1/2 sobama
 • Lokalni let od Osha do Bishkeka
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Bishkeku u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u guesthouse-u u Chon-Keminu u 1/2 sobama
 • 1 noćenje s doručkom u kućama lokalnog stanovništva u mjestu Kochkor
 • 1 noćenje s doručkom u guesthouse-u u mjestu Karakol

Kazahstan:

 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Almaty u 1/2 sobama
 • Transfer vozilom (ekonomska klasa) na relaciji Almati - Astana
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Astani u 1/2 sobama

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Troškove viza za Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan
 • Dozvole za fotografiranje na lokalitetima
 • Obroci i pića koja nisu navedena u djelu “Cijena putovanja uključuje”
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja

 

*Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti na vrijeme dostavljeno. Ambasade zadržavaju pravo da traže dodatne dokumente ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasade zatraže putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom vađenja viza.

 

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama sa vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela biti će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta.

Guesthouse je smještajni objekt izgrađen u lokalnom stilu gdje je noćenje u okviru kuća lokalnog stanovništva. U okviru kuća se nalazi i kupaonica.

Kamp je smještajni objekt u prirodi, nižeg nivoa komfora. Spava se u šatorima ili u vrećama za spavanje. Kupaonice su zajedničke.

Uzbekistan – Interesantna zemlja u Središnjoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate povijesti. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Turkmenistan – Neobična zemlja koja je za službeno pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi.

Tadžikistan – zemlja smještena između Afganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji perzijskom a osim toga stoljećima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.

Kirgistan – poznatiji kao Švicarska središnje Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a, a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.

Kazahstan – u prijevodu Zemlja čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, mjesto jabuka i snježnih leoparda kao i neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog jezika.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratitelja u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Uzbekistan

 • Opći podaci: Zanimljiva zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Perzijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate povijesti. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerojatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.
 • Glavni grad: Tashkent
 • Površina: 447,400km²
 • Broj stanovnika: oko 30 milijuna stanovnika
 • Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tajici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%
 • Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.
 • Religija: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%
 • Neovisnost: 1991. godina
 • Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS

Za potrošnju u Uzbekistanu uvijek sa sobom morate imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje bar kada su gradovi u pitanju. Imajući u vidu da smo veći dio puta u područjima s izvornom prirodom i gdje nema većih gradova, kartice se ne mogu koristiti. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +5
 • Viza: Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritorij Uzbekistana. Cijena vize je 40USD. Za dobivanje vize potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti pravovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatne dokumente ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Uzbekistana zatraži putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom vađenja viza. Cijene i uvjeti za vizu mogu varirati do datuma polaska jer se regulative često mijenjaju.
 • Klima: Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujka do srpnja i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40°C. Jesenje temperature su ugodne a krajem listopada očekuju se temperature oko 10°C. Tokom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama.
 • Hrana i piće: Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su pilav (na bazi riže), laghman (tjestenine-špageti s mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krumpirom ili bundevom), shurpa (juha), manti (knedle s mesom ili krumpirom), nahud (na pari kuhana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), kruhovi...
 • Zdravlje: Za ulazak na teritorij Uzbekistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Možete ga uzeti i kod nas u agenciji – Allianz osiguranje.
 • Sigurnost i pravila ponašanja: situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice.
 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada te ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven, kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se.
 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...

Turkmenistan

 • Opći podaci: Neobična zemlja koja je za službeno pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi.
 • Glavni grad: Ašgabat
 • Površina: 488.100 km²
 • Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika
 • Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%
 • Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski
 • Religija: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%
 • Neovisnost: 1991. godina
 • Valuta: Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT
 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +5
 • Viza: Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritorij Turkmenistana. Cijena vize je 90USD. Za vađenje vize potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti pravovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo tražiti dodatne dokumente ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Turkmenistana zatraži putovnice i dodatne dokumente, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. Prilikom ulaska u zemlju plaća se i migracijska karta u iznosu od 14USD. Cijene i uvjeti za vizu mogu varirati do datuma polaska jer se regulative često mijenjaju.
 • Klima: Klima je suha kontinentalna s velikim promjenama. Ljeti je obično vruće i suho, prosječna temperatura 28-32C. Zime su blage s malo snijega ali moguće su i velike padaline kao i temperature do -20C. Najbolje razdoblje za putovanje u Turkmenistan je proljeće (ožujak-svibanj), kao i jesen (rujan-studeni).
 • Hrana i piće: Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su razne vrste juha (sa brašnom ili rajčicom, ovčetinom, povrćem) koje su za turiste uglavnom količinski dovoljne za cijeli obrok, ovčetina s krumpirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mliječni proizvodi od devinog mlijeka.. Voće i povrće gulite i perite flaširanom vodom.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje..
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost i pravila ponašanja: situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prijelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice. Nije poželjno razgovarati o politici ili raspravljati o bivšem predsjedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!
 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada te ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.
 • Komunikacija: Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, jer postoji vjerojatnost da neće raditi. Također, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacijsku infrastrukturu.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, tepihe, nakit...

Tadžikistan

 • Opći podaci: zemlja smještena između Afganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji perzijskom a osim toga stoljećima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.
 • Glavni grad: Dushanbe
 • Površina: 144.100 km²
 • Broj stanovnika: oko 8.5 milijuna stanovnika
 • Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%
 • Jezik: tadžikistanski i ruski
 • Religija: muslimani 90%, ostali 10%
 • Neovisnost: 1991. godina
 • Valuta: Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS

Za potrošnju u Tadžikistanu uvijek sa sobom morate imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +5
 • Viza: Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritorij Tadžikistana. Cijena vize je 50$ i može se dobiti online.
 • Klima: Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predjelima suptropska, u srednjim visinama umjerena a u planinama oštra hladna planinska. Padalina najviše ima tijekom zime i proljeća dok su tijekom ljeta i jeseni kiše prava rijetkost. U planinskim predjelima od listopada do svibnja pada snijeg i temperature idu do -45C, dok ravnije predjele od lipnja do listopada pogađaju pješčane oluje. Ljeto počinje u svibnju i toplo je. Najbolje vrijeme za posjetu je proljeće i jesen, dok je ljeto pogodno za planinarenje.
 • Hrana i piće: Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, kruh kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mjesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od tijesta. Jedu voće u velikim količinama, prije svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (uspoređujući s europskim cijenama).
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.  
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost i pravila ponašanja: situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.
 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.  
 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, figurice naroda...

Kirgistan

 • Opći podaci: poznatiji kao Švicarska središnje Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.
 • Glavni grad: Bishkek
 • Površina: 199.951 km²
 • Broj stanovnika: oko 5.8 milijuna stanovnika
 • Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%
 • Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski
 • Religija: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%
 • Neovisnost: 1991. godina
 • Valuta: Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS

Za potrošnju u Kirgistanu uvijek sa sobom morate imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +6
 • Viza: Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Kirgistana.
 • Klima: Klima je raznovrsna, od suptropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predjelima do -27C u planinama. Tijekom ljeta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Osh. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolje razdoblje za posjet je tijekom proljeća i jeseni.
 • Hrana i piće: U tradicionalnoj prehrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mesa. Također, konjsko meso se koristi često u prehrani i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalna prehrana obuhvaća jela kao što su pilav, laghman knedle, tjestenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju konzumirati med. Od pića treba probati kymyz (fermentirano kobilje mlijeko, blago alkoholizirano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. 
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost i pravila ponašanja: situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice.
 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu s zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno. 
 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kirgistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, ručno rađene tepihe i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmete za ljubitelje sokolova, glazbene instrumente...

Kazahstan

 • Opći podaci: u prijevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava je preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, mjesto je jabuka i snježnih leoparda te neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog jezika.
 • Glavni grad: Astana
 • Površina: 2.724.900km²
 • Broj stanovnika: 18.5 milijuna stanovnika
 • Stanovništvo: Kazahstanci 63.1%, Rusi 23.7%, Uzbeci 2.9%, Ukrajinci 2.1%, Tatari 1.3%, Nijemci 1.1%, ostali 5.8%
 • Jezik: kazahstanski i ruski
 • Religija: muslimani 70%, kršćani 26%, ateisti 3%, ostali 1%
 • Neovisnost: 1991. godina
 • Valuta: Tenga KZT – 1 EUR=390.5 KZT
 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati i mjenjačnice postoje. Kartice možete koristiti ali se ne treba oslanjati na njihovu upotrebu. Preporuka je plaćanje gotovinom i to isključivo lokalnom valutom. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Ukoliko sa sobom nosite dolare, bolje je da budu što skorijeg datuma. U mjenjačnicama uglavnom mijenjaju cijele novčanice bez vraćanja ostatka u eurima ili dolarima, tako da je preporuka da sa sobom ponesete sitnije novčanice.
 • Vremenska zona: GMT +6
 • Viza: Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak na teritorij Kazahstana.
 • Klima: Sjeverni dijelovi imaju kratka ljeta i duge hladne zime s temperaturama do -40C, dok je situacija u južnim predjelima obrnuta. Općenito tijekom godine jako je malo padalina. Ljeto traje od sredine svibnja do sredine rujna, vrelo je, suho, s temperaturama do +35/+40C. Zima počinje polovicom studenog i traje do travnja. Hladno je i suho. Najbolji period za posjet je tijekom proljeća i jeseni.
 • Hrana i piće: Specijalitet su kobasice od konjskog mesa, kazy i shuzhuk. U prehrani se koristi ovčetina kao i razne vrste kuhanog mesa. Gradovi su uglavnom skuplji. Osim navedenog, uživaju u raznim varijantama fermentiranog mlijeka, ayran, shalap, koumiss...
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kazahstana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost i pravila ponašanja: situacija u Kazahstanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografirati vojsku, policiju, banke, na zračnim lukama. Ispred hramova, džamija obavezno izujte obuću. Poželjno je ostavljati napojnice. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.
 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto majica i hlača dugih rukava prije svega zbog aviona ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir ili maramu. Osim odjeće koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, te vestu. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjeta vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je izuti se. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.
 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kazahstanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, keramiku, ručne radove, staze, čokoladu Kazahstan, igračke Bal Bala, med...