Mjanmar Vijetnam Laos

Mjanmar Vijetnam Laos

Putovanje Mjanmar, Vijetnam i Laos 2019

18 dana –  Yangon, Nyaung Shwe, Inle Jezero, Bagan, Hanoi, Luang Prabang – 12.640kn (uključene avio karte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 20.01.2019.

Jungle Tribe Vas vodi u novu neobičnu avanturu. Prvo se upoznajemo sa magičnim Mjanmarom, nekadašnjom Burmom. Upoznajte najveću zemlju Jugoistočne Azije, dom preko 40 milijuna budista, zemlju najljepših zalazaka sunca, hramova koji oduzimaju dah, predjela koji se urezuju u pamćenje…Otkrijte zašto Mjanmar zovu “smaragdom”, zašto mu je povijest duga preko 2500 godina, posjetite sve njene spomenike i predjele, uživajte u ukusnoj hrani, u miru i osmijesima...

Prva stanica na našem putovanju po Mjanmaru je bivša prijestolnica i najveći grad nekadašnje Burme  - Yangon. Najpoznatije obilježje grada je Shwedagon pagoda za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu točnije preko 2500 godina. Zovu je “krunom Burme”, a njena zlatna stupa ukrašena je sa preko 7000 dijamanata, rubina, topaza, i safira. Sama stupa ima visinu od 99 metara, a nalazi se na uzvišenju pa je vidljiva iz svih dijelova grada.

Iz Yangona upućujemo se ka Nyaung Shweu, gradiću u blizini južne obale jezera Inle. Dane provodimo u vožnji čamcem po jezeru, upoznajemo se sa lokalcima, probamo cigarete od banana, a lokalni ribari pokazat će nam posebnu tehniku lovljenja ribe, a kupit ćemo i suvenire na tradicionalnoj plovećoj tržnici.

Sljedeća stanica nam je Bagan koji je bio prijestolnica prvog kraljevstva od 9. do 13. stoljeća. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10 tisuća hramova od kojih je do danas sačuvano nešto preko 2000. Istražit ćemo najpoznatije među njima, slike koju se urezuju u pamćenje…

Penjemo se preko 777 stuba do vrha planine i vulkana Popa, gdje ćemo posetiti hram na samom vrhu i uživati u miru i pogledu na okolne šume i izvore…

Iz nezaboravne Burme, dolazimo u Vijetnam, točnije Hanoi. Hanoi je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene rijeke. Jedan je od najstarijih gradova Jugositočne Azije, osnovan 1010. godine pod imenom Tang Long. Kroz dugu povijest Hanoi je uvijek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova. Halong Bay je jedan od najlepših zaljeva na svijetu a ono što je posebno specifično za ovaj zaljev su “plutajuće” stijene. Dok plovite ovim zaljevom, pred vama se pojavljuju stijene i otočići različitih veličina, a u daljini se kroz maglu nazire još na stotine.

Za kraj, putujemo u Laos, državu u jugoistočnoj Aziji koja nema izlaz na more. Boravimo u Luang Prabangu, koji se nalazi na 200km od glavnog grada - Vientiana. Luang Prabang je izvanredan primjer spajanja tradicionalne arhitekture s europskim kolonijalnim stilom u XIX i početkom XX stoljeća. Uživat ćemo u obilasku Kuang Si vodopada, krstarit ćemo rijekom i skupljati nove nezaboravne uspomene.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

Dan 1 (20.01): Sastanak u zračnoj luci ''Nikola Tesla'' u Beogradu dva sata prije leta. Let za Yangon, s presjedanjem u Dohi. Idemo na istok u susret suncu.

Dan 2 (21.01): Dolazak u Yangon u ranim jutarnjim satima. Transfer do smještaja i vrijeme za istraživanje i obilazak grada. Yangon je nekadašnji glavni grad, i danas najveći grad ove nevjerojatne zemlje. Nekadašnji Rangoon, danas je grad koji ima najveći broj kolonijalnih zgrada na prostoru Jugoistočne Azije. Fakultativno obilazimo najpoznatije – zgradu Višeg suda, zgradu bivšeg Sekretarijata, gradsku kuću, a potom idemo do Chauk Htat Gyi – koji je dom ležeće statue Bude, duge 70m. Za kraj ture lagana šetnja do Indijske i Kineske četvrti i predah za večeru. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 3 (22.01): Dan rezerviran za fakultativni obilazak najveće svetinje Myanmara –Shwe Dagon pagode. Zlatna stupa ima visinu od 99 metara, nalazi se na uzvišenju  i dominira panoramom grada. Hram ima relikvije četiri Bude, a sagrađen je u periodu između 6. i 10. stoljeća, a prema legendi hram postoji preko 2500 godina i to je čini najstarijom budističkom stupom na svijetu. Transfer do autobusa i polazak za Nyaung Shwe. Noćna vožnja.

Dan 4 (23.01): Dolazak u grad Nyaung Shwe, u blizini južne obale jezera Inle. Fakultativna vožnja čamcem po jezeru. Posjetiti ćemo plutajuću tržnicu, upoznajemo se s lokalnim ljudima, jedemo najrazličitije slatkiše od riže, isprobavamo cigarete od banana... Obilazimo i manastir Nga Phe Kyaung u kojem „mačke skaču”. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 5 (24.01): Fakultativno krstarenje Inle jezerom, upoznavanje s posebnom tehnikom pecanja, kao i upoznavanje s long neck tribe-om (pleme žena izduženih vratova), fotografiranje mjesta od kojih zastaje dah... Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 6 (25.01): Napuštamo smještaj i polazimo za Bagan, antički grad u Mandalay regiji, koji je od 9. do 13. stoljeća bio prijestolnica prvog burmanskog kraljevstva Pagan. U periodu između 11. do 13. stoljeća na prostoru ravnica Bagana nalazilo se preko 10.000 hramova, od kojih je do danas ostalo oko 2200. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 7 (26.01): Rano ujutro krećemo na fakultativni izlet, prvo se zaustavljamo na lokalnoj tržnici kako bi osjetili energiju i upoznali nasmijane prodavače, koji nam nude sviježe voće i namirnice. Put nastavljamo u dolinu hramova, posjećujemo hramove – Bupaya Pagoda, Ananda hram, Damajangi hram Dhammayangyi Temple, Lawkananda Pagoda i za kraj dana uživamo u nestvarnom zalasku sunca iznad doline. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 8 (27.01): Fakultativni cjelodnevni izlet do vulkana Popa (Mount Popa), visokog 1518 metara, a jedno je od najznačajnijih hodočašća u Jugoistočnoj Aziji. Budistički kompleks nalazi se na vrhu uzvišenja kao i krater vulkana, a do njega vodi 777 stepenica. S vrha se pruža nevjerojatan pogled na Bagan dolinu, mnogobrojne izvore, potoke i oaze oko vulkana. Povratak u Bagan. Noćenje.

Dan 9 (28.01):  Napuštanje smještaja i transfer za let do Hanoia s presjedanjem. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 10 (29.01): Budimo se u glavnom gradu Vijetnama, koji je jedan od najstarijih gradova jugoistočne Azije, nekada poznat po imenu Tang Long – ,,zmaj koji se uzdiže’’. Krećemo u veoma interesantan obilazak u kojemu ćete osjetiti izbliza kako ljudi na ovom kraju svijeta svakodnevno funkcioniraju i uživati u zvucima i prizorima starog dijela Hanoia. U obilasku ćete vidjeti vrtove Hoan, Kiem jezero, But kule i biti ćete fascinirani legendama koje potječu još iz 7. stoljeća. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 11 (30.01): Dvodnevni fakultativni izlet do Halong Bay-a. Halong Bay se nalazi istočno od Hanoia, na oko dva-tri sata vožnje. To je gotovo skriveni zaljev u kojem se nalazi oko 2000 malih otoka tj. većina tih otoka su zapravo formacije stijena koje se izdižu iz zelene vode.  Ovaj zaljev je pod zaštitom je UNESCO-a. Uživamo na brodu... Noćenje.

Dan 12 (31.01): Povratak s broda i nastavak fakultativnog razgledavanja grada – obilazimo Ho Chi Minh mauzolej, Chairman palaču, gradski trg Ba Dinh, Hram literature, sveučilište. Slobodno vrijeme za istraživanje grada, isprobavanje lokalne hrane, stvaranje novih uspomena... Noćenje.

Dan 13 (01.02): Transfer do zračne luke i let za Luang Prabang. Dolazak u Luang Prabang jedan od najpoznatijih gradova Laosa. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 14 (02.02): Budimo se u Luang Prabangu, koji je zahvaljujući svom položaju u planinama uspio sačuvati tradicionalni izgled. Ovaj danas mirni gradić ima izuzetno očuvanu kombinaciju Lao i francusko kolonijalnog stila u arhitekturi. Fakultativno obilazimo, Wat Xieng Thong – najveći i najljepši hram kraljevskog grada Luang Prabanga, koji je  najpoznatiji po svojim impresivnim muralima. Nakon obilaska hrama, krstarimo rijekom Mekong do Pak Ou pećine. Ručamo u lokalnom restoranu. U povratku ćemo svratiti u selo Ban Xangkhong, gdje ćemo vidjeti tradicionalnu proizvodnju papira. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 15 (03.02): Cjelodnevni izlet na Kuangsi vodopade. Tirkizna boja vode s bijelim vapnenačkim kamenjem, vodopadu daje magični izgled. Ovisno od sezone, nivo vode može varirati. Posjetiti ćemo i rezervat koji brine i spašava životinje. Poslijepodne, penjemo se na Phousi brdo, kako bismo uživali u panorami na Luang Prabang. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 16 (04.02): Fakultativni izlet u Khmu selo, smješteno u planinama. Vožnja brodom rijekom Nam Khan, hiking u dužini od oko 8km kroz džunglu pa sve do Tad Sae vodopada. Uživamo u predjelima koji nas okružuju dok pješačimo kroz džunglu. Ukoliko nam vrijeme dozvoli, moguće je i kupanje na vodopadima. Povratak u smještaj. Slobodno vrijeme za šetnju ili laganu večeru. Noćenje.

Dan 17 (05.02): Napuštanje smještaja. Posljednji dan u Luang Prabangu, slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Let za Beograd s presjedanjem. 

Dan 18 (06.02): Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 20.01.2019.

* U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijena putovanja:

Termin

20.01.2019.

Happy week cijena

12.520kn

First minute cijena:

 13.335kn

Regularna cijena:

 14.125kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

20.01.2019.

Happy week cijena

11.895kn (1590€)

First minute cijena:

 12.640kn (1690€)

Regularna cijena:

 13.390kn (1790€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*HAPPY WEEK - Cijena vrijedi za prijave od 20.11 do 20.12.2018.

*First minute cijena vrijedi za prijave do 01.12.2018. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 05.09.2018 i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 1.500 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se 2.250 kn, a ostatak iznosa se plaća najkasnije 7 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 9 tjedana)


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Povratnu avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Yangon, Luang Prabang – Beograd
 • Lokalne avionske karte sa svim pristojbama
 • Noćnu vožnju Yangon - Nyaung Shwe
 • Smještaj u guesthouse/hotelima na bazi noćenja, prema planu i programu puta (1/2 sobe)
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike
 • Vizu za Myanmar (e-visa 50$)
 • Vizu za Vijetnam (20$ + 25$ na dolasku u Vijetnam)
 • Vizu za Laos (40$ na dolasku u Laos)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Guest house  je smještajni objekt tipičan za Jugoistočnu Aziju. Sobe su uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitom kupaonicom.

Yangon je najveći grad Myanmara, a nekada se zvao Rangun. Ima oko 5 milijuna stanovnika i bio je glavni grad do premještanja prijestolnice u Naypyidaw. Leži na delti rijeke Iravadi koja se uljeva u Andamansko more.

Inle Lake je jezero koje se nalazi u regiji Shan, i glasi kao jedno od najprivlačnijih mjesta u čitavoj zemlji. Nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine i njegovu okolinu naseljava preko 30 različitih plemena.

Bagan je grad koji se nalazi u blizini Mandalaja, a bio je prijestolnica kraljevstva Pagan. Turiste privlači veliki broj budističkih hramova u dolini oko grada.

Hanoi je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene rijeke. Jedan je od najstarijih gradova Jugoistočne Azije, osnovan 1010. god. pod imenom Tang Long. Kroz dugu povijest Hanoi je uvijek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova.

Luang Prabang je grad i luka na gornjem Mekongu na planinskom sjeveru Laosa. Grad je bivša kraljevska rezidencija i prijestolnica kraljevstva Lan Sang od 15.stoljeća do 1946. godine.

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check-point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
   

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Mjanmar/Burma

Opći podaci: Mjanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči s Bangladešom i Indijom na zapadu, s Kinom na sjeveru, sjeveroistoku i s Laosom te Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim dijelom – obalom dužine 1.930 km - na svom južnom i jugozapadnom dijelu izlazi na Bengalski zaljev i gleda na otvoreni Indijski ocean.

Glavni grad: Naypyidaw

Površina: 678.500km2

Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                    

Jezik: Burmanski 

Religija: Teravada budisti 88%, kršćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%

Neovisnost: 04.01.1948.

Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 1.699.18 MMK

                                        1$ iznosi oko 1.451.06 MMK

Novac, kreditne kartice i bankomati: Ne preporučuje se velika razmjena novca na zračnoj luci, jer tečaj zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je nositi dolare, i obavezno vodite računa kada nosite dolare, novčanice ne smiju biti starije od 2006. godine, također ne smiju biti izgužvane, podrapane, niti imati bilo kakve mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvaća plaćanje kreditnim karticama, samo morate provjeriti s matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, prije putovanja, posavjetujte se s svojom bankom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se novac ne mijenjati na ulici.

Vremenska zona:  UTC/GMT +06:30

Viza: Državljanima Republike Hrvatske, potrebna je viza za Mjanmar. Viza se vadi online i košta 50 USD. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja.

Klima: Najveći dio zemlje leži u monsunskoj zoni. Sjeverni dijelovi su hladniji s prosječnom temperaturom od 21°C, dok je prosječna temperatura obalnog dijela 32 °C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od ožujka do svibnja, kišna sezona – od lipnja do listopada i hladna sezona – od studenog do veljače. U siječnju noćna temperature može ići i do 13 °C, dok dnevna može biti i do 35 °C.

Hrana i piće: Burmanska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrsnici azijskih puteva. Najveći utjecaj na Burmansku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Riža je osnovna namirnica. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz rižu. Riba je vrlo često sastavni dio burmanske kuhinje, bilo svježa ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na stol u posebnim posudicama. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Burmance voda, te je dostupan uvijek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka. Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

Zdravlje: Informacije iz ambasade Mjanmar: Za ulazak u Mjanmar nije potrebno cjepljenje i ljekovi. Međutim ambasada Mjanmar savjetuje da se uvijek konzultirate sa svojim doktorom i na taj način odlučite želite li se cijepiti ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih principa higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Myanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Mjanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvijek treba voditi računa na većim mjestima gdje se kreće veliki broj ljudi, na svoje osobne stvari, jer je moguće džeparanje.

Odjeća: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim  krajevima uvijek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i koljena (duže suknje, duge hlače). Takva je odjeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti  čarape, dakle skroz bosi). Ponesite obavezno par komada od tople odjeće jer u visinskim dijelovima Burme neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći dio putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se veže oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

Komunikacija: Velika je vjerojatnost da Vam kartice neće funkcionirati u Burmi, ali internet je lako dostupan  u hotelima te restoranima, tako da se lako možete čuti s obitelji, ali imajte u vidu da nekad može biti loša veza. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu.

Struja: Što se tiče električne energije, u Burmi je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete ponjeti i britanske utičnice.

Dodatno:

 

 • Burma je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite kupiti neki dragulj, obavezno tražite certifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
 • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
 • Nikada ne dajte novac djeci
 • Izbjegavajte korištenje lijeve ruke. Posjetioci koji koriste lijevu ruku kako bi prihvatili ili dali stvari, mogu se smatrati grubim
 • U sve hramove i religiozne objekte, morate ulaziti bosi i poštovati sva pravila koja su istaknuta

Vijetnam                                                 

Opći podaci: Vijetnam, ili zvanično Socijalistička Republika Vijetnam, najistočnija je zemlja poluotoka u Jugoistočnoj Aziji. Graniči s Kinom na sjeveru, Laosom na zapadu, Kambodžom na jugozapadu,  dok na istoku izlazi na Južnokinesko more.

Glavni grad: Hanoi                                                                                             

Površina: 331.210 km2, 66. po veličini u svijetu

Broj stanovnika: 3.29 milijuna stanovnika                                                          

Jezik:  vijetnamski, engleski

Religija:  Neopredijeljeni 80,8%, budisti 9.3%                                           

Neovisnost: 11.10.1954.

Valuta: vijetnamski dong (VND) 1€= iznosi oko 27.173.13 VND

                                                          1$= iznosi oko 23.250.77 VND

Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sustav je razvijen, tako da ćete naći brojne banke i bankomate na svakom koraku. Za točnu visinu provizije bi trebali provjeriti s matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Mjenjačnice također imate na svakom koraku, dostupne tokom cijelog dana.

Vremenska zona: UTC/GMT +07:00h

 

Viza: Cijena vize je 20USD (koju plaćate kod nas u agenciji) + 25 USD koje plaćate na aerodromu kada sletite. Za vizu u Vijetnamu, potrebno je kod sebe imati dvije fotografije, a kada sletite odlazite do pulta na kojemu piše LANDING VISA gdje će Vam viza biti zalijepljena u putovnicu. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u putovnici, i putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja.

Klima:Vijetnamu klima je tropska, obilježena čestim monsunima. Na sjeveru je izražen pad temperature između studenog i travnja. Temperature se kreću između 5°C i 37°C.

Hrana i piće: Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno riže, ribe, tjestenine, piletine, voća i povrća. Vijetnam ima bogatu ponudu i razrađene tehnike spremanja hrane. Spremanje hrane je postala umjetnost među Vijetnamskim narodom, pa su neka Vijetnamska jela postala svjetski poznata. U Vijetnamu imate priliku isprobati neka veoma ukusna jela, koja ne možete pronaći nigdje drugdje u svijetu. Neka jela su pripremljena od plodova mora, kao što su jastozi, riba, rakovi i lignje… koje su relativno rijetke i skupe u nekim zapadnjačkim zemljama, ali nevjerojatno jeftine u Vijetnamu.

Zdravlje: Cijepljenje nije obavezno. Naši putnici individualno odlučuju da li se žele cijepiti ili ne. Najbolje je posavjetovati se s doktorom. Poželjno je ponijeti lijekove za trbuh (probiotike) ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u ljekarnama na samoj destinaciji. Također, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo kupiti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja:  Svim posjetiteljima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje osobnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva je zakonom i zatvorom.

Odjeća: Što se tiče tradicije, nema ograničenja. Pri obilasku budističkih hramova pokrivaju se ramena i koljena (i muškarci i žene) čime se iskazuje poštovanje. Potrebno je pripaziti na zaštitu od sunca - šešir, kapa, marama. Ne zaboravite ni na kupaće kostime. Vijetnam je klimatski vrlo razvijena zemlja, može nas iznenaditi povremena kiša pa sa sobom uvijek imajte i toplu odjeću (majicu dugih rukava, kabanicu).

Komunikacija: Naše mreže funkcioniraju u Vijetnamu, a najlakše će Vam biti uzeti lokalnu SIM karticu. Također, internet kafića ima svuda, wi-fi je dostupan u smještajima.

Struja: Što se tiče električne energije, u Vijetnamu je napon 220V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice s dva pljosnata ulaza.

 

Laos                                              

Opći podaci: Laos, država je u jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen s (od sjevera, u smjeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Myanmarom.

Glavni grad: Vientiane

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Religija: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna vjerovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Neovisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.823.98 LAK

                               1$= iznosi oko 8.412.25 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema s blokiranjem kartice. Mjenjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobiva u zračnoj luci u Luang Prabangu i cijena vize iznosi 40$. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u putovnici, i putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja. Kod sebe imajte dvije fotografije s bijelom pozadinom, dimenzija kao za putovnicu i fotokopiju putovnice.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od svibnja do listopada, hladnom i suhom sezonom od studenog do veljače, te vrućom i suhom sezonom u ožujku i travnju. Općenito, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u cijeloj zemlji, ali je količina kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utječu na proizvodnju riže. Temperature se kreću od najviših oko 40 °C uz Mekong do 5 °C ili manje u visoravnima Xiangkhoanga i Phongsalia.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je ljepljiva riža uz koju se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili riječna riba sa žara. Utjecaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake juhe s rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih okusa prepustite se isprobavanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno ponijeti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavjetovati sa svojim doktorom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smijete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu rijetke krađe (krađa torbi).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posjedovanja droge za osobnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odjeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbjegavajte odjeću koja previše otkriva. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cijele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili tenisice.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice s dva pljosnata ulaza.