Kina i Sjeverna Koreja

Kina i Sjeverna Koreja

Samo sa nasmijanim plemenom! Avantura koju zaista nikada niste očekivali!

Kina i Sjeverna Koreja 2019. PROSLAVA MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA!

14 dana, 19.100 kn avio+pristojbe+transferi+smještaj+organizirana tura po Sjevernoj Koreji+svi fakultativni izleti

Peking, Zabranjeni Grad, Ljetna Palača, Kineski zid, Pyongyang, Kaesong, Sariwon, Planina Myohyang, Nampo

Polazak: 24.04.2019.

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svijetu - Kinu, a dragulj putovanja ostavljamo za sami kraj - ni manje ni više nego jedna i jedina Sjeverna Koreja. Šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnjezdo, Ljetnu palaču kraljice Ci Xi... Peking - jedan od najvećih gradova u Kini, odmah nakon Šangaja, grad koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Obilazimo Zabranjeni grad, kompleks u samom centru starog dijela Pekinga koji je nekada bio carska palača kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ching (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih i sastoji se od 800 zgrada. Uvršten je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Obilazimo i Nebeski Hram posvećen bogu neba, mjestu gdje su kineski carevi prinosili žrtve bogu neba. Obilazak završavamo posjeti Ljetnoj Palači Kraljice Ci Xi - nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećim nacionalnim parkom u Kini površine 270 hektara. Ljetni dvorac dolazi iz 17. st i više puta je dograđivan, posljednji put za vrijeme carice Ci Xi kada je iskopano umjetno jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora.

Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gdje visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu paralelno jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svijetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog Mora i predstavlja najveći obrambeni objekt napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala, zbog zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa euroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi.

Sjeverna Koreja! Ne ostavljamo ni jedan kutak zemlje neistražen, a Sjeverna Koreja je još jedan u nizu projekata koji ćemo zajedno ostvariti. Krećemo na put otvorenog uma i čistih misli prema novom i nepoznatom. Pyongyang - glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), je administrativni, kulturni i povijesni centar Sjeverne Koreje dok riječ Pyongyang na korejskom jeziku znači ''široka zemlja''. Pyongyangom je nakon toga vladala dinastija Han, Koger, razna korejska plemena kao i Japan. Funkciju grada je preuzeo 1945. kada je pao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tijekom Korejskog rata, grad je jedno vrijeme bio pod kontrolom juga, a i pretrpio je veliku štetu od bombardiranja. Obilazimo Slavoluk, Kumsusan Palaču Sunca, Memorijalno groblje revolucionara, USS Pueblo, Internacionalni Muzej Prijateljstva...

Večeramo sa lokalnim stanovništvom i igramo biljar u starim klubovima. Upijamo što više možemo kako bi nam Sjeverna Koreja ostala u najboljem sjećanju. Smješteni smo u jedinom hotelu u Pyogyangu koji je namjenjen strancima ali i jednu noć provodimo u Kaesungu u tradicionalnom hotelu. Prepuštamo se potpuno novom iskustvu i zaboravljamo na strah, jer je sa nasmijanim plemenom sve moguće. Isprobavamo tradicionalno koreansko piće makoli i slavimo Internacionalni praznik rada - Prvi Maj! Vodimo Vas na potpuno neobično putovanje u Kinu i Sjevernu Koreju. Promatramo ogromne brončane statue vođa Kim Il Sung-a i Kim Jong Il-a, vrijeme provodimo u Taeson i Moran parku gdje se specijalno za ovu prigodu okupljaju porodice s djecom a nerijetko se održavaju i sportski događaji. Radimo pauzu za piknik ručak dok slavimo s lokalcima ovaj praznik. Na tisuće ljudi se okuplja po parkovima kako bi zajedno proslavili ovaj veliki dan i atmosfera je jednostavno zarazna!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

 

1. dan (24.04.2019): Okupljanje u zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu. Let QR232 do Dohe u 12:00h. Dolazak u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu i presjedanje na let do Pekinga.

02. dan (25.04.2019): Let QR892 do Pekinga u 02:10h. Dolazak u Peking u 14:55h po lokalnom vremenu, transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

03. dan (26.04.2019): Rano ujutro krećemo u cjelodnevni obilazak glavnog grada Narodne Republike Kine. Peking - jedan od najvećih gradova u Kini, odmah nakon Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se put Zabranjenog grada (Forbidden City) gdje ćemo imati prilike posjetiti ovaj velebni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dijela Pekinga. Nekada je bio carska palača kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se sjeverno od trga Tiananmen i do koga se dolazi prolaskom kroz istoimena vrata. Uvršten je na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo prema Nebeskom Hramu (Temple of Heaven), hramu posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog stoljeća, a obnovljena je u osamnaestom. Originalnost hrama sastoji se u tome što posjeduje oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Svake godine su na tom mjestu kineski carevi prinosili žrtve bogu neba da bi od njega dobili ,,moć’’ i imali pravo nazivati se ,,sinovima’’ neba. Nakon obilaska hrama idemo na ručak u lokalni restoran i nakon osvježenja nastavljamo prema Ljetnoj Palači kraljice Ci Xi (Summer Palace) – nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećem nacionalnom parkom u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac dolazi iz 17. stoljeća i više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Xi kada je iskopano umjetno jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posjete Ljetnoj Palači put završavamo u tvornici za obradu bisera gdje ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vežu za brojne kulturološke aspekte Kine. Povratak u smještaj. Noćenje.

04. dan (27.04.2019): Napuštanje smještaja i transfer do zračne luke. Let JS152 u 13:05h do Pyongyanga. Dolazak u Pyongyang u 16:05h. Pyongyang – glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), administrativni, kulturni i povijesni je centar Sjeverne Koreje dok riječ Pyongyang na korejskom jeziku znači ,,široka zemlja’’. Pyongyangom je nakon toga vladala dinastija Han, Koger, razna korejska plemena kao i Japan. Funkciju grada je preuzeo 1945. kada je pao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tijekom Korejskog rata, grad je jedno vrijeme bio pod kontrolom juga, a i pretrpio je veliku štetu od bombardiranja. Idemo u obilazak Trijumfalnih vrata, slavoluk navodno veći od onog u Parizu, šetamo se regijom i promatramo monumentalne murale koji predstavljaju Predsjednika Kim Il Sunga i njegov govor nakon oslobođenja zemlje 1945. godine. Vozimo se kraj Chollima statue koja označava službenu odluku rekonstrukcije države nakon Koreanskog rata. Ova odluka je simbolizirana u prikazu statue specijalne vrste mitskog bića (krilatog konja) Chollima. Smještamo se u hotel u popodnevnim satima. Večera. Noćenje.

05. dan (28.04.2019): Nakon ranog doručka idemo u obilazak Kumsusan Palače Sunca koju obilazimo isključivo u formalnoj garderobi s obzirom na to da je ovo jedna od najvažnijih ustanova i rezidencija sjevernokorejskih vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Il-a (Napomena: Kumsusan Palača Sunca je otvorena za javnost četvrtkom i nedjeljom u ranim jutarnjim satima i uglavnom je zatvorena od svibnja do srpnja. Partneri u Pyongyangu očekuju da će biti otvorena do 30.04.2019. ali Vas molimo da imate u vidu da postoji mogućnost njenog ranijeg zatvaranja). Nakon obilaska Kumsusan Palače idemo do Memorijalnog groblja revolucionara (Revolutionary Martyrs’ Cemetery) koje se nalazi na samom rubu Pyongyaga i odakle ćemo imati panoramski pregled čitavog grada. Vraćamo se u hotel na ručak i brzo presvlačenje u nešto udobniju odjeću i obuću. Pakiramo najbitnije stvari za prenoćište i krećemo dalje. Idemo u obilazak Koreanskog ratnog muzeja – skoro restauriranog muzeja s postavkom sjevernokorejske verzije rata. Obilazimo i USS Pueblo – američki špijunski brod koji je DPRK zarobio 1968. i koji predstavlja državni trofej. Nakon toga krećemo na trosatnu vožnju prema Kaesong-u, gradiću na samom jugu smještenom na granici između Sjeverne i Južne Koreje. Radimo pauze duž autoputa i prolazimo nekoliko vojnih punktova. Nakon dolaska u Kaesong čekiramo se u smještaj Minsok Traditional Courtyard Hotel – tradicionalni Korejski hotel gdje ćemo imati priliku prespavati na tradicionalnim madracima na podu. Večeramo u hotelu/lokalnom restoranu odakle ćemo pod uličnom svijetlošću u daljini vidjeti statue velikih vođa koji nadgledaju cijeli grad dok nam se Seul nalazi svega 70 kilometara dalje. Noćenje.

06. dan (29.04.2019): Nakon doručka idemo do Groba Kralja Kongmin-a i njegove mongolske žene, zaštićenog dobra na UNESCO-voj listi kulturne baštine koji su karakteristični po svojoj gradnji. Idemo do 38. paralele ili tzv DMZ – demilitarizirane zone i ureda gdje su se vodili pregovori između Sjeverne i Južne Koreje. S obzirom na to da ovi uredi nisu uvijek otvoreni za javnost imat ćemo priliku samo izbliza ih promatrati. KPA službenik i vojnik će nam se pridružiti u turi Panmunjom – selu koje se nalazi na granici između Sjeverne i Južne Koreje gdje je 1953. godine potpisan Korejski Rat i smatra se jednim od posljednjih ostataka Hladnog Rata. Svoju rutu nastavljamo u Koryo Muzeju u starom dijelu grada – za razliku od ostatka Koreje Kaesong nije uništen tijekom Koreanskog rata i ovaj muzej je bio prvo sveučilište na korejskom poluotoku. U zadnje vrijeme Muzej služi kao mjesto za svadbene proslave. Imat ćemo priliku napraviti pauzu u suvenirnici gdje ćemo moći kupiti autentične DPRK razglednice, ručnu umjetnost i razne suvenire. Ručamo u autentičnom Tongil Restoranu u Kaesongu gdje se jela služe u malim pozlaćenim zdjelama gdje broj istih simbolizira drevna vremena i status osobe koja jede, a gdje 12 jela predstavlja najveću počast. Nakon ručka nastavljamo put do Sariwona, glavnog grada sjeverne Hwanghae provincije gdje ćemo prošetati po gradu i vidjeti šta nam nudi - od šetnje užurbanim ulicama ili pak kratke pauze u lokalnom ‘’Sul Jib-u’’ (vinska kuća ili bar) gdje ćemo moći probati lokalne specijalitete – makoli, tradicionalno koreansko piće (s niskim sadržajem alkohola) najpoznatije u Sjevernoj Koreji. Naučit ćemo nešto više o drevnoj Koreji i izgradnji tradicionalnih paviljona, a ako nas sreća posluži imat ćemo prilike prisustvovati lokalnom obračunu u pikadu koji je prava turistička atrakcija. Pješačimo do Mt. Kyongnam Paviljona odakle ćemo imati pogled na cijeli Sariwon. Pri povratku u Pyongyang stajemo kod Spomenika Ujedinjenja i Kwangbok supermarketa koji je jedino mjesto gdje stranci mogu zamijeniti stranu valutu za Koreanski von i kupiti razne stvari. Supermarket je uglavnom pun lokalaca te ćemo imati prilike  samostalno lutati policama lokalne hrane, odjeće i kuhinjske opreme. Na samom vrhu marketa postoje lokali koji služe hranu gdje se obitelji uglavnom okupljaju za ručak. Večera. Noćenje.

07. dan (30.04.2019): Nakon doručka idemo do Planine Myohyang, mistične planine u sjevernom djelu Sjeverne Koreje. Posjećujemo Internacionalni Muzej Prijateljstva gdje ćemo imati prilike vidjeti tisuće poklona predatih Predsjedniku Kim Il Sung-u, njegovom sinu Kim Jong Il-u i njegovoj ženi, nacionalnoj heroini prijateljici Kim Jong Suk. Sve zgrade muzeja zapravo su uzidane u samu planinu! Put nastavljamo prema Pohyon budističkom hramu prvobitno sagrađenom 1042. Godine, koji je tada predstavljao srce Budizma ove regije. Nakon ručka vraćamo se nazad prema Pyongyangu i obilazimo Dječju Palaču gdje ćemo imati prilike vidjeti tradicionalni nastup djece koji uključuje pjevanje, igru i sviranje raznih instrumenata. Večeramo u lokalnom restoranu. Noćenje.

08. dan (01.05.2019): Slavimo Prvi Maj, Internacionalni praznik rada! Nakon doručka idemo na šetnju od Velikog kazališta Pyongyanga do Kim Il Sung trga, centra Pyongyanga. Obilazimo park fontana gdje hodamo između ogromnih mozaika lidera države, obilazimo Mansudae spomenike – velike brončane statue vođa Kim Il Sung-a i Kim Jong Il-a. Odlazimo u Taeson park gdje se uglavnom okupljaju obitelji s djecom, a nerijetko se održavaju i sportski događaji. Imat ćemo priliku družiti se s lokalcima tijekom proslave internacionalnog praznika rada. Imamo kratki piknik ručak u Moran parku gdje ćemo imati prilike slaviti s lokalcima ovaj praznik koji slave brojnim priredbama, plesanjem i pjevanjem. Tisuće ljudi se okuplja po parkovima kako bi zajedno proslavili ovaj veliki dan i atmosfera je jednostavno zarazna. Imajte u vidu da iako je glavni grad, Pyongyang nema previše zapadnjačkih turista i bit ćete tretirani kao specijalni gosti i upravo ćete Vi biti turistička atrakcija. Vozit ćemo se metroom za vrijeme najužurbanijeg dana u Pyongyangu i obići Juche Toranj gdje ćemo imati prilike fakultativno promatrati Pyongyang sa visine od preko 150 metara! Obilazimo lokalne sajmove i promatramo lokalce koji će nas gledati sa znatiželjom. Večeramo najbolju pačetinu u Pyongyangu. Noćenje.

09. dan (02.05.2019): Nakon doručka očekuje nas vožnja do lučkog grada Nampo na zapadnoj obali Sjeverne Koreje – jednog od najvećih lučkih gradova u DPRK. Vozimo se autoputom Mladosti koji su sagradili studenti krajem devedesetih godina u periodu poznatijim kao ‘’Arduoski Marš’’ – ukoliko imamo sreće, vodiči će nam biti upravo stariji studenti koji su sudjelovali u izgradnji autoputa i moći ćemo direktno od njih ćuti osobna iskustva i mišljenja o životu u DPRK. Obilazimo i Chongsan Kooperativnu farmu gdje ćemo imati prilike naučiti nešto više o životu i radu Koreanaca u kooperativi. Tumarat ćemo farmom i ukoliko vrtić bude otvoren imat ćemo prilike pogledati ga. Nastavljamo put 8 kilometara dugačke barže koja odvaja Taedong Rijeku od Zapadnog Korejskog mora, ona predstavlja nacionalni ponos Sjeverne Koreje. Ovaj lokalitet je posjetio bivši predsjednik SAD Jimmy Carter 1994. zajedno s predsjednikom Kim Il Sung-om. Nakon ručka idemo do Kangso tvornice mineralne vode gdje ćemo imati priliku vidjeti kako ova tvornica funkcionira. Nakon toga krećemo nazad prema Pyongyangu i stajemo u Mansudae umjetnički studio gdje se sve forme DPRK umjetnosti proizvode (uključujući sve brončane statue lidera). Večeramo u lokalnom restoranu u Ryomyong ulici, jednoj od novijih ulica Pyongyanga. Noćenje.

10. dan (03.05.2019): Nakon doručka napuštanje smještaja i transfer do željezničke stanice na vrijeme za vlak u 10:25h. Stajemo na Sinuiju željezničkoj stanici na granici između Kine i DPRK gdje ćemo proći sve carinske formalnosti a onda preći most preko Yalu rijeke nazad u Kinu. Noćna vožnja.

11. dan (04.05.2019): Stižemo u Peking u jutarnjim satima, oko 08:40h. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

12. dan (05.05.2019): Ustajemo rano ujutro i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gdje visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu usporedno jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svijetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavlja najveći obrambeni objekt napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž povijesnih sjevernih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa euroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo prema tvornici žada gdje ćemo imati priliku naučiti nešto novo o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi s kulturom Kine. Predahnut ćemo na ručku nakon kojeg ćemo napraviti usputno stajanje kako bismo se divili veličini popularnog stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih Igara. Povratak u smještaj. Noćenje.

13. dan (06.05.2019): Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku u večernjim satima.

14. dan (07.05.2019): Let QR895 za Dohu u 01:50h, dolazak u Dohu u 05:40h po lokalnom vremenu i presjedanje na let QR231 do Beograda u 06:35h. Dolazak u Beograd u 11:00h. Kraj putovanja.

Polazak: 24.04.2019.

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 

CIJENE I UVJETI:

Termin: 24.04.2019.
First minute cijena: 20.105 kn
Regularna cijena: 20.890 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin: 24.04.2019.
First minute cijena: 19.100 kn (2.560 €)
Regularna cijena: 19.845 kn (2.660 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijena vrijedi za prijave do 10.01.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 19.12.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 750 kn, a nakon formiranja grupe plaća se još 7.500 kn. Ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 8 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 10 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Peking – Beograd sa svim pristojbama
 • Avio kartu na relaciji Peking – Pyongyang sa svim pristojbama
 • Kartu vlaka na relaciji Pyogyang – Peking sa svim pristojbama (noćna vožnja)
 • Sve transfere po planu i programu puta
 • Smještaj na bazi 4 noćenja prema planu i programu u hotelu u dvokrevetnim sobama u Pekingu
 • Turu u Sjevernoj Koreji sa ulaznicama, noćenjima u hotelu i obrocima po planu (obroci uključuju i 1 piće i flaširanu vodu) u dvokrevetnim sobama u Yanggakdo Hotelu (5 noćenja) i Minsok Hotelu (1 noćenje)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike u Kini (Zabranjeni grad, Nebeski Hram, Ljetna Palača, Tvornica za obradu bisera, Kineski zid, Tvornica žada)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za Sjevernu Koreju - 50eur
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 370eur
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike koji nisu predviđeni planom (u Sjevernoj Koreji: fakultativno organiziranje specijalnih događaja poput cirkusa ili revolucionarne opere – 20eur svaki, plaćaju se na licu mjesta u Koreji; opcionalno penjanje na Juche Kulu – 5eur; dodatno piće i grickalice; obroke u vlaku od Koreje do Pekinga – oko 7eur, možete ponijeti i svoju hranu na put; napojnica za vodiča i vozača – oko 45eur po putniku)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • prijevoz do i od zračne luke Beograd

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Peking (Beijing) - glavni grad najmnogoljudnije države na svijetu. Glavni je kulturni, politički i znanstveni centar zemlje. Grad bogate kraljevske prošlosti, aristokratskih hramova, parkova i palača.

Pyongyang - glavni i najveći grad Demokratske Narodne Republike Koreje. Nalazi se na Taedong rijeci.

Hotel  je smejštajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitiom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Yanggakdo International Hotel 4* – najveći hotel u Sjevernoj Koreji za turiste koji se nalazi na Yanggak Otoku na rijeci Taedong, dva kilometra jugoistočno od centra Pyongyanga. Visok je 170 metara i  na krovu hotela (na 47 spratu) se nalazi restoran. Sve sobe su dvokrevetne s vlastitiom kupaonicom.

Minsok Traditional Courtyard Hotel (Kaesong Folk Hotel) – jednostavan, tradicionalni, korejski smještaj u sklopu kojeg se nalazi tradicionalni restoran. Sve sobe uključuju tradicionalne podloge za spavanje na podu napravljene od riže. Preporučujemo putnicima da ponesu mali putni jastuk sa sobom.

1. OBILAZAK PEKINGA (ZABRANJENI GRAD, NEBESKI HRAM, LJETNA PALAČA, TVORNICA ZA  OBRADU BISERA)

Ustajemo rano ujutro kako bismo krenuli u obilazak jednog od najvećih gradova u Kini, odmah poslije Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se prema Zabranjenom gradu gdje ćemo imati priliku posjetiti ovaj prekrasni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dijela Pekinga. Nekada je bio carska palača kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 tisuća m2, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 10 tisuća prostorija. Nalazi se sjeverno od trga Tianmen i do njega se dolazi prolaskom kroz istoimena vrata. Uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo ka Nebeskom Hramu, posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog stoljeća, a obnovljena je u osamnaestom stoljeću. Posebnost hrama je u tome što ima oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Svake godine su na tom mjestu kineski carevi prinosili žrtve bogu neba kako bi od njega dobili ,,moć’’ i imali pravo nazivati se 'sinovima' neba. Nakon obilaska hrama idemo na ručak u lokalni restoran i nakon osvježenja nastavljamo ka Ljetnoj Palači kraljice Cixi– nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas nacionalnom parku, površine 270 hektara. Ljetni dvorac potječe iz 17. stoljeća i više puta je dograđivan. Posljednji put za vreme carice Cixi kada je iskopano vještačko jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posjeta Ljetnoj Palači put završavamo u tvornici za obradu bisera gdje ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vezuju za brojne kulturološke aspekte Kine.

Cijena izleta: uključeno u cenu aranžmana :)

Cijena izleta uključuje:

 • organiziran prijevoz po predviđenom planu i programu
 • ulaznice i pristojbe za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak

2. KINESKI ZID U BADALINGU I TVORNICA ŽADA

Ustajemo rano ujutro i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gdje visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu usporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svijetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavlja najveći obrambeni objekt napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala, izgrađen u pravcu istok-zapad duž povijesnih sjevernih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva različitih nomadskih grupa euroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo ka tvornici žada gdje ćemo imati prilike nešto novo naučiti o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi sa kulturom Kine. Predah pravimo na ručku nakon kojeg pravimo usputno stajanje kako bismo se divili veličini popularnog stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih Igara.

Cijena izleta: uključeno u cenu aranžmana :)

Cijena izleta uključuje:

 • organiziran prijevoz po predviđenom itineraru
 • sve ulaznice i pristojbe za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak

3.SJEVERNA KOREJA

 • Fakultativno organiziranje specijalnih događaja poput cirkusa ili revolucionarne opere – 20eur svaki, plaćaju se na licu mjesta u Koreji
 • Opcionalno penjanje na Juche Kulu – 5eur, plaća se na licu mjesta u Koreji

 

NAPOMENE:

 • Svi izleti obavljaju se javnim prijevozom: metroom, autobusima, lokalnim i brzim vlakovima.
 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti uticati na stvari izvan dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uvjetima fakultativnog izleta.

KINA

 • Kina, službeno Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči  s Vijetnamom, Laosom, Myanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija s preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država s vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podjeljena na 22 provincije, pet autonomnih regija, četiri općine s direktnom kontrolom i dvije regiije sa specijalnim statusom (Hong Kong i Macao).
 • Vize: Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizirana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog tlaka i rijetkog zraka na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljage, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima: Kina se najvećim dijelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod utjecajem monsuna. Od rujna/listopada do ožujka/travnja pušt vjetrovi iz pravca Sibira i Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stupnjeva celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsun puče s oceana donoseći topao, vlažan zrak i kiše. Veličina teritorija i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južni dio visoravni Yunan-Guizhou ima proljetnu klimu tijekom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regija Kine karakteriziraju velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padalina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, juha i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta od pasulja, soja sos, sol, češnjak, đumbir, biber, fermentirana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20e.
 • Sigurnost: Kina je na glasu kao država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Slušbena valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni europski koji se koristi u Srbiji.

SJEVERNA KOREJA

 • Prilikom sletanja u zračnu luku nije mogućefotografirati sve do prolaska carine
 • Nije dopušteno da se sami šetate i putujete po teritoriju Sjeverne Koreje. Ukoliko želite da se krećete određenom rutom molimo Vas da upitate lokalnog vodiča zaduženog za Vašu grupu da Vas prati u svakom trenutku
 • U svakom trenutku u Sjevernoj Koreji državu ne zovite tako, već je ISKLJUČIVO nazivajte Demokratskom Republikom Korejom (DRK). Cijeli poluotok pripada Demokratskoj Republici Koreji i uvredljivo je djeliti zemlju na sjevernu i južnu.
 • Lideri zemlje se poštuju u svakom trenutku i na celom teritoriju zemlje. Molimo Vas da ih ne kritizirate, kao ni režim niti samu državu. Ukazujte poštovanje na lokalnim spomenicima i prilikom obilaska grada i specijalno kod Kumsusan Memorijalne palače (morat ćete se pokloniti zajedno s Vašim vodičem).
 • Povijest, politika i osjetljive teme – Neki aspekti informacija o Demokratskoj Republici Koreji se razlikuju od onih na koje smo naučeni i naviknuti. Izbjegavajte razgovore o osjetljivim temama i molimo Vas da poštujete svaku riječ vodiča. Ukoliko Vas vodič ili lokalac upita šta ste znali o zemlji prije dolaska u nju kao i Vaše konkretne utiske sada kada ste u njoj, imate slobodu da odgovorite na takva pitanja ali IZBJEGAVAJTE kritiku režima.
 • Putnici u svakom trenutku moraju da poštuju zemlju i režim u kome se nalaze. Obuzdajte se od unošenja bilo kakvog religijskog materijala, korejskog materijala, knjiga i turističkih vodiča prilikom dolaska u zemlju. Molimo putnike da sa sobom NE NOSE nikakav vid informacija o Sjevernoj ili Južnoj Koreji, uključujući i osobne slike s putovanja. Ne nosite nikakve simbole SAD ili Južnokorejske zastave. Ne unosite u zemlju nikakve fotografije lidera, statua, portreta koje možete pronaći na internetu.
 • Sve što se vezuje za socijalizam i negativni komentari o DRK su zabranjeni. Ukoliko kojim slučajem ponesete takav materijal ostavite ga u lokerima u zračnoj luci na drugom katu.
 • Fotografiranje – lokalni vodič će Vam reći kada NE SMIJETE fotografirati. UVIJEK prvo pitajte vodiča smijete li fotografirati određeni spomenik, ljude i trenutke. Ukoliko u početku prije svake fotografije upitate vodiča da li je dopušteno to će kasnije smanjiti tenziju i bit će popustljiviji dalje tijekom putovanja. Nemojte si dozvoliti da dođete u neugodnu situaciju da Vas uhvate prilikom nedozovljenog fotografiranja, time ćete izgubiti njihovo povjerenje i određene sankcije će uslijediti. Ne smijete fotografirati vojne punktove prilikom odlaska prema DMZ (demilitarizirana zona), u samoj zoni fotografiranje je dozvoljeno. NIJE dozvoljeno fotografiranje u vlaku na relaciji prema Pekingu kao i fotografiranje vojnog osoblja i oklopnih vozila na ulicama. Moguće je fotografiranje ljudi na ulicama ali molimo Vas da prvo provjerite s vodičem i samim ljudima da li je to u redu. Ukoliko želite fotografirati iz autobusa prilikom obilaska zemlje molimo Vas da opet provjerite s vodičem da li je to moguće. Važno je naglasiti da će se sve fotografije PROVJERAVATI i nedozvoljene će biti brisane istog trenutka. Ukoliko se desi da ste fotografirali ili napravili nedozvoljeni snimak, osim brisanja datog materijala Vaš lokalni vodič će dobiti ukor i bit će podvrgnut određenim sankcijama te Vas stoga molimo da ne činite ništa što bi ugrozilo Vaše putovanje.
 • Prilikom fotografiranja spomenika i portreta, nemojte se oslanjati na njih i pokazivati bilo kakvo nepoštovanje. Naginjanje i izvijanje glave nije dozvoljeno. Ne smijete savijati fotografije lidera kao ni novina u kojima se nalaze njihove fotografije, nemojte ih narušavati kemijskom olovkom niti polijevati bilo čime, niti odlagati bilo kakve predmete na novine.
 • Što možete ponijeti: fotoaparati su u redu ali bez profesionalne opreme i dodatnih objektiva. Pošaljite nam link opreme ukoliko niste sigurni da li će ona biti dozvoljena za prijenos preko granice i upotrebu u zemlji. Vodiči i ljudi uživaju u Vašim fotografijama s putovanja po svijetu i posebno iz zemlje iz koje dolazite, tako da ćete biti atrakcija. Laptopovi i Ipodovi se mogu unijeti u zemlju, ali imajte u vidu da nećete imati internet pristup u državi stoga Vam preporučujemo da ih ne nosite na put. Svi elektronski uređaji će biti detaljno pregledani prilikom ulaska i izlaska iz zemlje. Mobilni telefoni se mogu unijeti i koristiti ali morat ćete kupiti Koryo link sim card prilikom ulaska u zemlju ukoliko želite koristiti telefon za pozive. Sve s eksternim GPS sistemom se ne smije unijeti u državu, pametni telefoni se smiju unijeti iako imaju GPS sistem.
 • Dress code – Prilikom obilaska Kumsusan Palače muškarci moraju nositi košulju i kravatu jer je ovo jedno od najsvetijih mjesta u Demokratskoj Republici Koreji. Dame moraju nositi polu formalnu odeću (smart casual). NE MOŽETE nositi traperice, suknje, bermude, trenirke, japanke i slično, niti smijete žvakati žvaku. Ne nosite cipele sa metalnim vrhovima ili štiklom. Prilikom posjete ostalim lokalitetima ne smijete nositi japanke niti suknje. Osim toga možete nositi odjeću u kojoj se osjećate udobno. Ali, svakako provjerite s lokalnim vodičem da li je određena odjeća prilikom posjete uvredljiva.
 • Napojnica – preporučujemo da svaki putnik da minimum od 45eur u totalu na kraju putovanja, ali slobodno možete dati i više s obzirom na to da je napojnica namjenjena i vodiču i vozaču. Napojnica je jako bitna za lokalno stanovništvo jer predstavlja stupanj zadovoljstva putnika za pružene usluge. Ukoliko se nalazite na privatnoj turi od 4 ili manje osoba preporučujemo da svaki putnik da minimum 7 do 10eur po svakoj noći boravka. Ukoliko ostajete 4 noći preporučujemo da svaki putnik da od 30 do 40eur na kraju putovanja. Molimo Vas da napojnice date u odvojenim bijelim kovertama diskretno vozaču i vodiču na samom kraju putovanja.
 • Pokloni – preporučujemo da poklonite nešto vozaču i vodiču prilikom dolaska u hotel jer će to uspostaviti specijalnu vezu tijekom putovanja. Suveniri iz zemlje iz koje dolazite će biti sasvim dovoljni, ili eventualno možete kupiti nešto u samom hotelu u kome ste smješteni. Muškarci uglavnom vole duhan (boks od 10 kutija je od 7-15eur), žene vole kreme (oko 5eur). Vojnici u demilitariziranoj zoni prihvaćaju cigarete.
 • Molimo Vas da ne idete iza vojnika koji se nalaze na straži na vratima prema Južnoj Koreji u DMZ.
 • Internacionalne kreditne kartice – su nefunkcionalne i nema bankomata u cijeloj zemlji. Ukoliko želite kupiti suvenire, grickalice i slično, molimo Vas ponesite novac sa sobom na putovanje. Prihvaćaju se euri i kineski RMB. Nosite sa sobom sitniji novac jer veće novčanice neće prihvatiti. Potrgan novac je neupotrebljiv. Možda ćete kupiti više suvenira nego što očekujete tako da procjenite da ćete potrošiti još nekih 50eur po noći.
 • Internacionalni pozivi, mejlovi i druge usluge – Internacionalni pozivi su mogući s recepcije hotela iako cijene variraju od zemlje koju zovete (od 0.70 – 6 eur u minuti). Pošta je dostupna. Internet se može koristiti za mejlove na drugom katu Yanggakdo hotela, ali se naplaćuje po kilobajtu i veoma je spor pa Vam preporučujemo da izbjegavate ovakav vid komunikacije.
 • Vrlo je važno napomenuti da što više pokazujete zanimanje, poštovanje i prijateljstvo prema lokalnim vodičima, vozačima i ljudima i Vaše putovanje će biti isto takvo i steći ćete realističniji pogled na državu u kojoj se nalazite. Lokalni vodiči su čak i raspoloženi na kraju dana popiti koje piće s Vama kako biste se bolje upoznali.