Nepal Tibet Kina

Nepal Tibet Kina

NEPAL, TIBET I KINA

Kathmandu, Lhasa, Chengdu - (uključene avio karte sa svim pristojbama, smještaj, transferi i izleti u Kini i Tibetu)

16 dana, avionom i vlakom - 14.885kn

**Tjedna promocija – Slavimo Kinesku Novu godinu! Cijena od 15.635kn vrijedi za sve prijave od 05.02.2019. do 18.02.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja.

Polazak: 17.04.2019.

Vodimo vas u avanturu po središnjem dijelu Kine i duhovnom Tibetu, odnosno njegovoj prijestolnici Lhasi. Put završavamo na magičnom mjestu gdje osmijesi djece iz Nepala otapaju vrhove Himalaja :)

Krećemo iz Chengdua, grada pandi, obilazimo dio Sichuan provincije - Leshan - gdje ćemo vidjeti statuu džinovskog Bude, i "planinu iznad oblaka" - Emei. Čuvenom željeznicom, najvišom na svijetu krećemo put Tibeta i Lhase. Obilazimo Sera i Drepung manastire, Potala palaču i prisustvujemo budističkim molitvama na 3500 metara nadmorske visine. Ostajemo na krovu svijeta i nastavljamo ka Nepalu, kući bogova, da se oslobodimo svega materijalnog i doživimo katarzu.

Chengdu je glavni grad pokrajine Sichuan i peti je najbrojniji grad u Kini. Grad ima nadimak kornjače, jer se vjeruje da je 310 godine glavni arhitekt pratio kornjaču kako bi odredio zidove grada koji su bili dugi 11 kilometara i visoki 10 metara, a izvan njih bile su zasađene biljke hibiskusa. U Chengduu se nalazi najveća zgrada na svijetu po površini (1,7 milijuna km2) - New Century Global Centre - koja u svojoj unutrašnjosti skriva mnogobrojne trgovačke radnje, 14 kina, urede, hotele, vodeni park, umjetne plaže, skate park, piratski brod , tipično mediteransko naselje i mnogo drugog ... Iz Chengdua ćemo otići u rezervat pandi gdje ćemo vidjeti pande - vrste medvjeda koje su karakteristične za centralni i južni dio Kine.

Planinu Emei nazivaju "planinom iznad oblaka" i najviša je od četiri svete budističke planine u Kini. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine od 1996. godine. Na padinama planine smješteno je 76 budističkih hramova iz Ming razdoblja i pokazuju kako su graditelji prilagođavali gradnju hramova terenu na kome su gradili. Karakteristični su izlasci i zalasci sunca kao i pojava da se s planine oblaci vide i na padinama ispod, kao i iznad samog vrha.

Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaja, na tibetanskoj visoravni koja je najviša na svijetu s prosječnom visinom od 4900 metara, zbog čega je nazivana "krovom svijeta". Domovina je tibetanskog naroda i drugih manjih etničkih skupina, a ime se prema nekim tumačenjima može prevesti kao visina ili visoravan. Iako je klima vrlo suha i hladna, na visoravni izviru neke od najvećih rijeka - Jangce, Mekong, Ind, Gang, Bramaputra ... Tibet je tradicionalni centar tibetanskog budizma koji se proširio i izvan granica visoravni. Najznačajnija građevina je Potala palača, bivša rezidencija Dalaj Lame, koja se danas nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, a sastoji se od Crvene i Bijele palače i izgrađena je na Crvenoj planini u središtu Lhasa doline.

Iz Lhase krećemo put Katmandua i Nepala - ostajemo na vrhu svijeta.  Mjesto gdje se ledeni vrhovi Himalaja susreću sa vrelinom indijskih ravnica. Moćni Himalaji čuvaju ovu malenu zemlju od raznih negativnih utjecaja zapadnog svijeta. Upoznajemo budizam i kulturu ovog blagog naroda koji živi u skladu sa prirodom. Šareni budistički hramovi čuvaju priče drevnih civilizacija. Grad Katmandu je povijesno i kulturno srce Nepala i predstavlja nevjerojatnu mješavinu hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih utjecaja. Najveći dio vremena provodimo u srcu grada, nekadašnjem hipi dijelu – Thamelu koji čini nekoliko ulica prepunih šarenih dućana, ukusne ulične hrane, zanimljivih barova... Odmaramo u „Vrtu snova“ daleko od ulične buke uz cvrkut ptica i divnu floru usred užurbanog grada...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

Plan i program puta:

Dan 1 (17.04): Okupljanje grupe u zračnoj luci „Nikola Tesla“ u Beogradu tri sata prije leta. Let iz Beograda u 12:15h za Dohu – let QR 232. Dolatak u Dohu u 18:30h po lokalnom vremenu. Presjedanje na let za Katmandu.

Dan 2 (18.04): Let iz Dohe u 03:05h po lokalnom vremenu – let QR 652. Dolazak u Kathmandu u 10:25h. Grad Kathmandu je povijesno i kulturno srce Nepala i predstavlja nevjerojatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih utjecaja. Upoznavanje s gradom i smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 3 (19.04): Fakultativni obilazak najzanimljivijih četvrti Kathmandua. Razgledavanje počinjemo obilaskom Durbar trga koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompeks Durbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput ćemo obići hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palaču, Vrtove snova i Kasthamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim, fakultativni obilazak hrama Pashupatinath, jednog je od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetišta Shive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je pandan Gangesu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi  Kathmandua, gdje  se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi. Obilazak završavamo kod Boudhanath stupe, najveće stupe u dolini Kathmandua (40m) koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svijetu. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 4 (20.04): Poslije doručka obilazimo Patan (Lalitpur), jedan od tri kraljevska grada u Kathmandu dolini. Kako je on centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom s obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda s erotskim prikazima u reljefu… Prvo idemo do Krishna Mandira, kamenog hrama s nevjerojatnim frizom iz 16. st, zatim ćemo razgledati Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mjesta. Također, možemo fakultativno obići tvornicu tipičnih etno rukotvorina po kojoj je Patan poznat. Kasnije obilazimo Swayambhunath stupu, hram iz 5. st  koji se nalazi na brdu iznad doline, a odatle se pruža neponovljiv pogled na Kathmandu. Zovu ga još i  Hram Majmuna, a otkriti ćemo i zašto. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 5 (21.04): Fakultativni izlet do Changy Narayan hrama. Hram se nalazi na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Kathmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Poslije kraće vožnje do sela čeka nas šetnja do Changy Narayan hrama. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vjeruje da je podignut kao svetište hindu bogu Vishnu u 4. st. Slijedi fakultativni obilazak prelijepog grada Bhaktapura, nekadašnje nepalske prijestolnice i po mnogima najljepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. st i jedino je mjesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog svijeta. Vidjet ćemo Lavlja vrata, Zlatna vrata, Galeriju umjetnosti i Nyatapola hram.  Povratak u Kathmandu u večernjim satima. Noćenje.

Dan 6 (22.04): Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Let iz Kathmandua do Lhase. Dolazak u Lhasu i transfer do smještaja. Tibet u svoj svojoj veličanstvenosti. Transfer do smještaja i slobodno vrijeme za aklimatizaciju. Noćenje.

Dan 7 (23.04): Ujutro krećemo u razgledavanje Lhase, koja je glavni grad autonomne oblasti Tibet u Narodnoj Republici Kini. Grad se nalazi na sjevernoj obali rijeke Kyi, pritoke Brahmaputra u Transhimalayima. Nadmorska visina Lhase je 3490 metara, i po tome je ovo jedan od najviših gradova u svijetu. Proteže se na više od 10 kilometara u pravcu istok-zapad. Obilazak počinjemo od Potala palače koja je bila rezidencija Dalai Lame do 1959. godine kada je četrnaesti Dalai Lama prebjegao u Indiju. Palača jer visoka 117 metara, duga 360 metara, a ima 13 katova. Sastoji se iz dva dijela – Bijela palača koja ima svjetovnu namjenu i Crvena palača koja ima religioznu namjenu. Danas se palača nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nakon toga obilazimo Jokhang palaču, Muzej Tibeta i Barkhor ulicu. Povratak u smještaj. Večera. Noćenje.

Dan 8 (24.04): Poslije doručka obilazimo Drepung i Sera samostane koji su smješteni u podnožju planine Gefel, a onda obilazimo i poznatu tvornicu tibetanskih tepiha koja zapošljava preko 300 tibetanaca, a tepisi iz ove tvornice izvoze se širom svijeta. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 9 (25.04): ): Slobodan dan u Lhasi, mir, meditacija i odmor. Noćenje.

Dan 10 (26.04): Napuštanje smještaja i ukrcavanje na vlak za Chengdu. Pred nama je put od 3.360 kilometara preko najviše visoravni na svijetu. Noćenje u vlaku.

Dan 11 (27.04): Smješteni smo u udobnim spavaćim kolima vlaka i uživamo u pogledu na predjele visoravni i naselja koja nas sele u neka druga vremena. Vožnja najvišom željeznicom na svijetu. Noćenje u vlaku.

Dan 12 (28.05): Dolazak u Chengdu, koji je glavni i najveći grad Sichuan provincije. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 13 (29.05): Ujutro polazimo na izlet do mjesta Leshan gdje ćemo vidjeti najveću statuu Buddhe na svijetu – Leshan Giant Buddha, koja se nalazi na UNESCO-voj liste Svjetske baštine. Statua je visoka 71 metar, gradnja je započeta 713. godine, a završena je u vrijeme Tang dinastije. Prvo obilazimo Linyin hram, a potom se spuštamo cik-cak stazom s lijeve strane statue Buddhe. Potom se desnom stranom penjemo do vidikovca odakle se pruža pogled na grad Leshan koji leži na ušću tri rijeke – Minjiang, Dadu i Qingyi. Nastavljamo dalje i obilazimo Oriental Buddha Capital. Transfer do planine Emei, koju popularno zovu „planinom iznad oblaka“. Posjećujemo Baoguo hram, najveći u podnožju planine. Noćenje.

Dan 14 (30.04): Ustajemo rano i nakon doručka počinjemo naše hodočašće na planinu Emei. Prvo se fakultativno autobusom penjemo na zlatni vrh planine (Golden Summit), dolazimo do Leidongpinga odakle ćemo šetati po planini uz mnogobrojne majmune i doći do žičare koja će nas dovesti na sam vrh planine. Kada je vedro, s vrha se može vidjeti veći dio Sichuan slijeva i čak vrh Gongga pokriven snijegom. Zlatna statua Bude ima 10 glava koje gledaju na različite strane svijeta. Poslije pauze za ručak se žičarom i autobusom vraćamo u podnožje planine i transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 15 (01.05): Nakon doručka povratak u Chengdu i obilazak rezervata pandi. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 16 (02.05): Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku.

Dan 17 (03.05): Let iz Chengdua za Dohu u 02:00h – QR 861. Dolazak u Dohu u 05:50h i presjedanje na let za Beograd u 06:50h – let QR 231. Dolazak u Beograd u 11:15h. Kraj putovanja.

Polazak: 17.04.2019.

 

Cijena putovanja:

Termin

17.04.2019.

Promo cijena

15.705kn

First minute cijena

16.495kn

Regularna cijena

17.285kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

17.04.2019.

Promo cijena

14.885kn (1990€)

First minute cijena

15.635kn (2090€)

Regularna cijena

16.380kn (2190€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prvih pet mjesta, nakon toga vrijedi First munute cijena putovanja.

*First minute cijene vrijede za prijave do 20.01.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena.

**Tjedna promocija – Slavimo Kinesku Novu godinu! Cijena od 15.635kn vrijedi za sve prijave od 05.02.2019. do 18.02.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 23.12.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 800 kn, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 4.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 9 tjedana prije polaska).


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Chengdu
 • Lokalnu avio kartu Lasa – Kathmandu
 • avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Kathmandu– Beograd sa svim taksama
 • Voznu kartu na relaciji Chengdu – Lhasa (bez obroka)
 • Dozvolu za ulazak na Tibet
 • Sve obilaske prema planu i programu puta u Chengduu i Lasi
 • Smještaj u hotelima 3* prema planu i programu puta na bazi 4 noćenja s doručkom u Chendu regiji (dvokrevetne sobe)
 • Smještaj u hotelima 3* prema planu i programu puta na bazi 3 noćenja s doručkom u Lhasi (dvokrevetne sobe)
 • Smještaj u guesthouse-u prema planu i programu puta na bazi 4 noćenja s doručkom u Kathmanduu (dvokrevetne sobe)
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

  Cijena putovanja ne uključuje:
 • Vizu za Nepal (30$, uzima se na zračnoj luci u Katmanduu, uz putovnicu i dvije fotografije)
 • Vizu za Kinu (180kn) - može osigurati agencija - usluga agencije 200 kuna
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno povijesne spomenike u Nepalu
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji najkasnije do 5 dana prije puta)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Hotel 3* je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupanicom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela biti će potvrđena nakon formiranja grupe, a najkasnije 7 dana prije putovanja.

Guest house je smještajni objekt tipičan za područje Azije. Sobe su jednostavne, uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

 

Chengdu -  je glavni i najveći grad Sichuan provincije i poznat je po najvećem rezervatu pandi na svijetu.

Lhasa -  je glavni grad autonomne oblasti Tibet u Narodnoj Republici Kini. Grad se nalazi na sjevernoj obali rijeke Kyi, pritoke Bramaputre, u Transhimalajima. Nadmorska visina Lhase je 3490 metara, i po tome je ovo jedan od  najviših gradova u svijetu. Proteže se na više od 10 kilometara u pravcu istok-zapad. Najveća znamenitost grada je palača Potala.

Kathmandu je glavni grad republike Nepal. Predstavlja turistički, kulturni i budistički hodočasnički centar. U starom dijelu grada se ističe monumentalna Kraljevska palača. Ima oko 900 000 stanovnika i svake godine ga posjete milijuni turista.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata

U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

*FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI U CHENGDU OBLASTI I LHASI SU URAČUNATI U CIJENU PUTOVANJA.

I – KATHMANDU DOLINA – Cijena: 40 eur+5600 rupija

 1. Fakultativni obilazak Kathmandua – Idemo u obilazak Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m), koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svijetu. Kraj Budanat stupe nalazi se i Tibetanski manastir kao i brojne trgovine rukotvorina, galerija u kojima se podučava tradicionalno slikarstvo utiskivanjem zlata u boje na platnu – zanata za koji je potrebno godišnje iskustvo. Obilazimo posmtrtni hram Pashupatinath​, jednog od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedno od najvećih svetišta Shive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je sveta kao Ganges u Indiji. U okviru ovog kompleksa nalaze se i gatovi Kathmandua, gdhe se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi pokojnika. Obilazimo i Durbar trg koji koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Durbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Obilazimo  i hram boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palaču, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Prolazimo šarenim ulicama gdje se prodaje doslovno sve – od kašmira i metalnog posuđa, začina, sušene ribe, do polovne planinarske opreme. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Budanat Stupu, Durbar Trg, Pashupatinath​, Hram Boginje Kumari, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratitelja grupe na srpskom/hrvatskom jeziku.
 2. Fakultativni obilazak Patana (Lalitpura) – jednog od tri kraljevska grada u Kathmandu dolini koji je sam centar budističke i hinduističke kulture zajedno i u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. Obilazimo Swayambhunath​ stupu, hram iz 5.stoljeća koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Kathmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna jer se u samom kompleksu nalazi više od stotinu majmuna. Idemo do Krishna Mandira, kamenog friza iz 16. st, razgledamo Zlatni hram. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom s obiljem palača, statuama bogova i boginja, pagoda s erotskim prikazima u reljefu. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Swayambhunath​​ stupu i Zlatni hram, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratitelja grupe na srpskom/hrvatskom jeziku.
 3. Fakultativni izlet za Changi Narayan Hram – Hram se nalazi na vrhu brda iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Kathmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vheruje da je podignut kao svetište hindu bogu Višnu u 4. st. Obilazimo kraljevski grad Bakhtapur, nekadašnju nepalsku prijestolnicu i jedan od najlepših kraljevskih gradova ove regije. Vidjet ćemo Lavlja i Zlatna vrata, Galeriju umjetnosti i Nijatapola hram. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Changi Narayan Hram i Bakhtapur, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratitelja grupe na srpskom/hrvatskom jeziku.

KINA

 • Kina, službeno Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči s Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tajikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking (Beijing). Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija s preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država s vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regija, četiri općina s direktnom kontrolom i dvije regije sa specijalnim statusom (Hong Kong i Macao).
 • Vize: Za državljane Republike Hrvatske je potrebna viza. Vadi se u ambasadi u Zagrebu. Redovni postupak izdavanja vize traje 7 radnih dana te viza košta 180 kuna.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizirana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razrijeđenog zraka na većoj nadmorskoj visini, potrebna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne prehrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljage, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama koja imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na visoravan.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima: Kina se najvećim djelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod utjecajem monsuna. Od rujna/listopada do ožujka/travnja pušu vjetrovi iz pravca Sibira i Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 °C) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsuni pušu s oceana donoseći topao, vlažan zrak i kiše. Veličina teritorija i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južni dio visoravni Yunan-Guizhou ima proljetnu klimu tokom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutarnjih regija Kine karakteriziraju velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padalina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: : Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije noodlesa, juha i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta od graha, soja sos, bjeli luk, đumbir, biber, fermentirana chilli pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane, gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.
 • Sigurnost: : Kina je država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Kinu u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i popodnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Službena valuta u Kini je Yuan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€=7,5 yuana, 1$ = 6,4 yuana. Mogu se koristiti kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se više oslonite na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva plosnata ulaska, sa tri plosnata ulaska  standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.

 

TIBET

 • Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalno mjesto Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj također živi brojna zajednica Han i Hui kineza. Tibet predstavlja najvišu pokrajinu na svijetu, s prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio povijesne regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
 • Vize: Za državljane Republike Hrvatske za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju osigurava turistička agencija.
 • Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razrijeđenog zraka na nadmorskoj visini platoa, potrebna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored ispravne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć je potrebno potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama koje imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona - Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima – Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lhasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga preko cijele godine gdne ljeta i zime nisu previše naglašene uslijed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično su drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stupnjeva.
 • Hrana i piće – Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste noodlesi, janjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mlijeka jaka ili koze), maslac, jogurt i juhe.
 • Sigurnost - Tibet je država visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta - Zvanična valuta na Tibetu je Yuan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€=7,5 yuana, 1$ = 6,4 yuana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zamijeniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.
 • Struja: Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva plosnata ulaska, sa tri plosnata ulaska i standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.

 

NEPAL

 • Nepal pokriva površinu od 147.181 km² i cjelokupnim brojem stanovništva od oko 31.5 milijuna. Glavni grad je Kathmandu s oko 2 milijuna stanovnika. Službeni jezik je nepalski, ali je široko rasprostranjen i engleski jezik. Hinduizam prakticira preko 80% stanovništva, budizam oko 9% i islam oko 4% stanovništva.
 • Vize - Za ulazak na teritorij Nepala, državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize koje se dobivaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 30 dolara ili 25 eura.
 • Zdravstvena situacija - Za ulazak na teritoriju Nepala cijepljenje nije potrebno. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trekkingu.
 • Vremenska zona - Vremenska zona je UTC+5:45. Nepal ne prelazi na ljetno računanje vremena, tako da je zimi 4:45h ispred Hrvatske, a ljeti 3:45h ispred.
 • Klima - Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suhi period je od listopada do svibnja, dok je vlažni (monsunski) period od lipnja do rujna. Intervali između ova dva glavna perioda – od rujna do studenog i od travnja do svibnja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Prosječna maksimalna dnevna temperatura je 16°C u siječnju – 25°C u lipnju, noćna i najniža oko 2°C u siječnju -17°C u lipnju. Dakle raspon temperature u Kathmanduu je između 15-30°C. Situacija u vezi zemljotresa: Nepal je veoma trusno područje ali je bezopasno. Šteta od prošlogodišnjeg zemljotresa se sanira, tako da je sigurno otići u ovu zemlju.
 • Hrana - Tradicionalna prehrana podrazumijeva piletinu, govedinu, rižu, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili ogulite. Obavezno isprobajte jelo Momo, Lhasi, piletinu s medom i bambusom, piletinu s curryjem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno isprobajte čuveno pivo Everest.
 • Sigurnost - Nepal je sigurna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izujte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati skinuti sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se penjati na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografirati Kumari.
 • Odjeća- Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i hlača prije svega zbog aviona ali je i moguće da temperatura opadne, pogotovo noću. Dakle obavezno ponesite i majicu dugih rukava i nekoliko pari hlača. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trekkinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i hlače preporučuju se kao i zaštita od komaraca.
 • Lokalna valuta- Valuta koja je u opticaju je Nepalska Rupija. 1euro = 120 rupija, 1$ = 107 rupija. Svejedno je ponesete li dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za tečaj, ukoliko se radi o većem iznosu. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima se posavjetujte sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati napojnicu.
 • Komunikacija - Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriji Nepala. Skoro svi smještaji imaju wi-fi.
 • Struja - Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.