Japan, Južna Koreja, Kina

Japan, Južna Koreja, Kina

Putovanje u Japan, Južnu Koreju i Kinu

12 dana – Tokio, Seul, Peking – 10.360 kn  (uključene avio karte, pristojbe, smještaj, transferi)

Polasci: 26.04.2019, 20.05.2019.

Vodimo vas na putovanje u Japan, otočnu zemlju istočne Azije koja predstavlja izoliran svijet jedinstvene kulture i pejzaža. Kao rijetko gdje na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektirao samo na arhitekturu i umjetnost već i na ljude i njihov duh.

Iz Japana upućujemo se prema Južnoj Koreji i Seulu – drugog najvećeg megalopolisa na svijetu s preko 25 milijuna stanovnika. Obilazak atrakcija grada i poznatog DMZ-a.

Iz Seula letimo za Peking i vrijeme provodimo obilazeći najveće znamenitosti grada – Zabranjeni grad, staru Carsku rezidenciju, trg Tienamen, grobnice Ming... Vrijeme provodimo i na magičnom Kineskom zidu i u Ljetnoj palači kraljice Ci Xi.

Tokio je glavni grad Japana, a Tokio Metropolis područje je najveća aglomeracija na svijetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 milijuna ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad posjeti preko 5 milijuna stranih turista. Tokio ima najveću riblju tržnicu na svijetu. Tsukiji tržnica nalazi se u centru Tokija na kojoj se svakodnevno trguje s 2,000 tona ribe. Lubenica spada u najskuplje voće u Japanu. Poklanjanje voća je čest običaj u Japanu. Najcjenjenije su savršeno okrugle lubenice koje dostižu cijenu od 34,650 jena, tj 419 dolara. Jela od mesa najčešće podrazumijevaju konjsko meso. Zbog visokog nivoa proteina i malo masnoća, konjsko meso se često može naći na japanskoj trpezi. Najčešće se konzumira sirovo, kao u jelu Basashi, s đumbirom i češnjakom.

Muzej suvremene umjetnosti Mori jedan je od najpopularnijih institucija u Tokiju. Smješten je u tokijskoj trendi četvrti Roppongi na 52. katu nebodera koji je sagradio Minoru Mori. Ovaj muzej ne posjeduje stalnu postavku i nerijetko daje šansu mladim umjetnicima da izlažu uz velikane poput Ai Weiweia Tokujin Yoshioka ili Billa Viola. Muzej Mori može biti odlična polazna točka za obilazak živahnog, modernog Tokija.

U Seulu, drugom najvećem megalopolisu na svijetu s preko 25 milijuna stanovnika, obilazimo Changdeokung palaču, Haseong tvrđavu, Džongmio hram, Namasanseong i Grobnice dinastije Joseon. Posjećujemo i Seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han. Seul se nalazi na rijeci Han i ima povijest dugu preko dvije tisuće godina. Osnivanje grada veže se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine.

Na ovom putovanju upoznajemo najstariju civilizaciju na svijetu, šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnjezdo, Ljetnu palaču kraljice Ci Xi...Zabranjeni grad se nalazi na Tienamen trgu u Pekingu. Skoro 500 godina služio je kao rezidencija kineskim carevima i kasnije kao ceremonijalni i politički centar kineske vlade. Danas je pretvoren u muzej i godišnje ga posjeti preko 8 milijuna ljudi.

Kineski zid je po nekim procjenama dug oko 5000 kilometara, visine između 5 i 10 metara, a širina mu je tako projektirana da četiri konjanika mogu paralelno jahati. Gradile su ga mnoge carske porodice i konstantno produžavale. Danas predstavlja najprepoznatljiviji spomenik Kine, a dio Kineskog zida kod Badalinga godišnje posjeti preko dva milijuna turista. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje u Japan, Južnu Koreju i Kinu.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

 

Plan i program putovanja za polazak 26.04.2019.:

1.dan (26.04.2019): Okupljanje u zračnoj luci ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata prije leta. Let QR232 u 12:00h za Dohu. Priče o egzotičnim krajevima i osmjeh na licu dok čekamo naš let. Idemo na istok u susret Suncu. Dolazak u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu i presjedanje na let do Tokia.

2.dan (27.04.2019): Let QR806 za Tokio u 02:20h. Dolazak u Tokio u 18:40h po lokalnom vremenu, vožnja metroom do smještaja. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan (28.04.2019): Krećemo u obilazak prijestolnice „Zemlje izlazećeg sunca". Prvo obilazimo Carsku palaču, koja nije otvorena za posjetioce, ali se nalazi u veoma lijepom ambijentu japanskog parka u samom centru grada. Obilazimo Metropolitan Government, treću najvišu zgradu u Tokiu gdje ćemo uživati u panorami ovog nevjerojatnog grada. Obilazak velikog svetišta u parku Meiji Shrine (Meiji hram), građenom u klasičnom šinto stilu. Zatim ćemo otići njihovim super-brzim metroom do vrlo živopisnog djela grada koji se zove Asakusa gdje se još uvijek može osjetiti atmosfera starog Japana. Tu razgledavamo jedan od najvažnijih hramova Edo ili Tokugawa razdoblja, Asakusa Kannon. Za kraj dana ostavljamo Ueno park gdje ćemo se u miru i zelenilu odmoriti. Navečer obilazimo Shibuyu, dio grada poznat po shopingu i užurbanosti na najprometnijem raskrižju. Noćenje.

4.dan (29.04.2019): Fakultativni odlazak u grad Nikko lokalnim vlakom. Grad je riznica kako kulturno- povijesnih sadržaja tako i prirodnih ljepota. Ovdje se nalazi mauzolej Tōshōgū, grobno mjesto osnivača dinastije Tokugawa Ieyasu koji je jedan od najljepših dvorskih kompleksa u Japanu koji je ušao pod UNESCO kulturnu zaštitu. U okviru njega nalaze se brojne prostorije s umjetninama i rezbarijama od drveta od kojih su svakako najpoznatiji tri mudra majmuna (jedan ne čuje, drugi ne govori, treći ne vidi). Također možemo vidjeti brojne pagode kao i “tajni most” preko rijeke Daiya. U blizini se nalazi i Rinnō-ji Budin hram. Povratak u Tokio u kasnim večernjim satima. Noćenje.

5.dan (30.04.2019): Transfer do zračne luke i let za Južnu Koreju. Dolazak u Seoul, glavni grad Južne Koreje. Transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

6.dan (01.05.2019): Fakultativni obilazak Seoula – drugog najvećeg megalopolisa na svijetu s preko 25 milijuna stanovnika. Nalazi se na rijeci Han i ima povijest dugu dvije tisuće godina. Osnivanje grada veže se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine: Changdeokgung palača, Hwaseong tvrđava, Jongmyo hram, Namhasanseong šuma i Grobnice dinastije Joseon. Posjećujemo i Seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han. Noćenje.

7.dan (02.05.2019): Fakultativni izlet u takozvani DMZ – demilitarizirana zona koja predstavlja „ničiju zemlju” između Sjeverne i Južne Koreje koja je oformljena nakon završetka rata. Postoji četiri tunela koji povezuju ove dvije zemlje, a pretpostavlja se da ih ima i više, prema nekim izvorima ima ih preko 20. Na turi ćemo posjetiti treći tunel u Panmunjonu, kao i zgrade vojske Južne Koreje, Ujedinjenih Naroda i Sjedinjenih Američkih država. Povratak u Seul. Noćenje.

8.dan (03.05.2019): Transfer do zračne luke i let za Kinu. Dolazak u Peking (Beijing), grad koji će vas iznenaditi svojom veličinom, brojem hramova, muzeja, restorana... Dobro došli u Kinu, kolijevku civilizacije! Transfer do smještaja. Noćenje.

9.dan (04.05.2019): Fakultativni obilazak grada -  Zabranjeni  grad i stara Carska rezidencija, trg Tiananmen, muzej Revolucije, grobnice Ming, memorijalni muzej Mao Tse Tung... Noćenje.

10.dan (05.05.2019): Fakultativni izlet do Ljetne Palače koja je nekadašnja carska rezidencija, a danas najveći nacionalni park u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac datira iz 17. stoljeća, a više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Xi, kada je iskopano umjetno jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora. Dogradnje koje su napravljene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Povratak u Peking. Noćenje.

11.dan (06.05.2019): Napuštanje smještaja u jutarnjim satima. Fakultativni izlet do Kineskog zida. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara. Visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu paralelno jahati na njemu. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Povratak i transfer do zračne luke u večernjim satima.

12.dan (07.05.2019): Let QR895 za Dohu u 01:50h. Dolazak u Dohu u 05:40h i presjedanje na let QR231 za Beograd u 06:35h. Dolazak u Beograd u 11:00h. Kraj putovanja.

Plan i program putovanja za polazak 20.05.2019.:

1.dan (20.05.2019): Okupljanje u zračnoj luci ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata prije leta. Let QR232 u 12:00h za Dohu. Priče o egzotičnim krajevima i osmjeh na licu dok čekamo naš let. Idemo na istok u susret Suncu. Dolazak u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu i presjedanje na let do Tokia.

2.dan (21.05.2019): Let QR806 za Tokio u 02:20h. Dolazak u Tokio u 18:40h po lokalnom vremenu, vožnja metroom do smještaja. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan (22.05.2019): Krećemo u obilazak prijestolnice „Zemlje izlazećeg sunca". Prvo obilazimo Carsku palaču, koja nije otvorena za posjetioce, ali se nalazi u veoma lijepom ambijentu japanskog parka u samom centru grada. Obilazimo Metropolitan Government, treću najvišu zgradu u Tokiu gdje ćemo uživati u panorami ovog nevjerojatnog grada. Obilazak velikog svetišta u parku Meiji Shrine (Meiji hram), građenom u klasičnom šinto stilu. Zatim ćemo otići njihovim super-brzim metroom do vrlo živopisnog djela grada koji se zove Asakusa gdje se još uvijek može osjetiti atmosfera starog Japana. Tu razgledavamo jedan od najvažnijih hramova Edo ili Tokugawa razdoblja, Asakusa Kannon. Za kraj dana ostavljamo Ueno park gdje ćemo se u miru i zelenilu odmoriti. Navečer obilazimo Shibuyu, dio grada poznat po shopingu i užurbanosti na najprometnijem raskrižju. Noćenje.

4.dan (23.05.2019): Fakultativni odlazak u grad Nikko lokalnim vlakom. Grad je riznica kako kulturno- povijesnih sadržaja tako i prirodnih ljepota. Ovdje se nalazi mauzolej Tōshōgū, grobno mjesto osnivača dinastije Tokugawa Ieyasu koji je jedan od najljepših dvorskih kompleksa u Japanu koji je ušao pod UNESCO kulturnu zaštitu. U okviru njega nalaze se brojne prostorije s umjetninama i rezbarijama od drveta od kojih su svakako najpoznatiji tri mudra majmuna (jedan ne čuje, drugi ne govori, treći ne vidi). Također možemo vidjeti brojne pagode kao i “tajni most” preko rijeke Daiya. U blizini se nalazi i Rinnō-ji Budin hram. Povratak u Tokio u kasnim večernjim satima. Noćenje.

5.dan (24.05.2019): Transfer do zračne luke i let za Južnu Koreju. Dolazak u Seoul, glavni grad Južne Koreje. Transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

6.dan (25.05.2019): Fakultativni obilazak Seoula – drugog najvećeg megalopolisa na svijetu s preko 25 milijuna stanovnika. Nalazi se na rijeci Han i ima povijest dugu dvije tisuće godina. Osnivanje grada veže se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine: Changdeokgung palača, Hwaseong tvrđava, Jongmyo hram, Namhasanseong šuma i Grobnice dinastije Joseon. Posjećujemo i Seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han. Noćenje.

7.dan (26.05.2019): Fakultativni izlet u takozvani DMZ – demilitarizirana zona koja predstavlja „ničiju zemlju” između Sjeverne i Južne Koreje koja je oformljena nakon završetka rata. Postoji četiri tunela koji povezuju ove dvije zemlje, a pretpostavlja se da ih ima i više, prema nekim izvorima ima ih preko 20. Na turi ćemo posjetiti treći tunel u Panmunjonu, kao i zgrade vojske Južne Koreje, Ujedinjenih Naroda i Sjedinjenih Američkih država. Povratak u Seul. Noćenje.

8.dan (27.05.2019): Transfer do zračne luke i let za Kinu. Dolazak u Peking (Beijing), grad koji će vas iznenaditi svojom veličinom, brojem hramova, muzeja, restorana... Dobro došli u Kinu, kolijevku civilizacije! Transfer do smještaja. Noćenje.

9.dan (28.05.2019): Fakultativni obilazak grada -  Zabranjeni  grad i stara Carska rezidencija, trg Tiananmen, muzej Revolucije, grobnice Ming, memorijalni muzej Mao Tse Tung... Noćenje.

10.dan (29.05.2019): Fakultativni izlet do Ljetne Palače koja je nekadašnja carska rezidencija, a danas najveći nacionalni park u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac datira iz 17. stoljeća, a više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Xi, kada je iskopano umjetno jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora. Dogradnje koje su napravljene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Povratak u Peking. Noćenje.

11.dan (30.05.2019): Napuštanje smještaja u jutarnjim satima. Fakultativni izlet do Kineskog zida. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara. Visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu paralelno jahati na njemu. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Povratak i transfer do zračne luke u večernjim satima.

12.dan (31.05.2019): Let QR895 za Dohu u 01:50h. Dolazak u Dohu u 05:40h i presjedanje na let QR231 za Beograd u 06:35h. Dolazak u Beograd u 11:00h. Kraj putovanja.

Polazak:  26.04.2019, 20.05.2019.

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin →

26.04.2019.

20.05.2019.

First minute cijena:

7.750 kn + 3.000 kn

7.750 kn + 3.000 kn

Regularna cijena:

8.525 kn + 3.000 kn

8.525 kn + 3.000 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)


CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin →

26.04.2019.

20.05.2019.

First minute cijena:

7.360 kn + 3.000 kn =

10.360 kn (1390€)

7.360 kn + 3.000 kn =

10.360 kn (1390€)

Regularna cijena:

8.100 kn + 3.000 kn =

11.100 kn (1490€)

8.100 kn + 3.000 kn =

11.100 kn (1490€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijena vrijedi za prijave do dva mjeseca prije puta. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

*First minute cijena za polazak 20.05.2019. vrijedi za sve prijave od 25.03.2019. do 05.04.2019.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 01.12.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: prilikom prijave plaća se 1.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska). Ostatak cijene putovanja koju je putnik obvezan platiti najkasnije 6 tjedana prije polaska ne uključuje doplatu u iznosu 400€, a koju putnik plaća na samom putovanju inozemnim partnerima na destinaciji. 

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd – Tokio s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Tokio – Seul s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Seul – Peking s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Peking – Beograd s uključenim pristojbama
 • Smještaj na bazi noćenja u višekrevetnim sobama u hostelima prema planu i programu puta (3 noći Tokio, 3 noći Seul, 3 noći Peking)
 • Lokalne transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Organizaciju putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplatu za dvokrevetnu sobu u hostelu – 180 € po osobi
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike 
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Transfer do i od zračne luke Beograd 
 • Vize

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hostel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/4, 1/6, 1/12 s etažnim kupaonicama. Putnici koji se odluče za doplatu za dvokrevetne sobe biti će 1/2 sobe u hostelima s etažnim kupaonicama. Usluga u hostelima je na bazi noćenja. Imena smještaja bit će potvrđena najkasnije tjedan dana prije puta.

Tokyo je glavni grad Japana, a Tokio Metropolis područje je najvećih aglomeracija na svijetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 milijuna ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad posjeti preko 5 milijuna stranih turista.

Seoul je glavni grad Južne Koreje i drugi najveći megalopolis na svijetu. Poznat je kao moderan grad s tradicionalnim hramovima i palačama ali i modernim arhitektonskim dostignućima.

Beijing - glavni grad najmnogoljudnije države na svijetu. Glavni je kulturni, politički i prosvjetni centar zemlje. Grad bogate kraljevske prošlosti, aristokratskih hramova, parkova i palača.

1. FAKULTATIVNI IZLET – OBILAZAK TOKIJA   

Tokio je glavni i najveći grad Japana, ali ne samo Japana već čitavog svijeta! Ako promatramo šire područje grada, Tokio je najnaseljenija aglomeracija na svijetu sa oko 38 milijuna stanovnika! Stari naziv grada je bio Edo, a promijenjen je u Tokio u 19. stoljeću i znači “istočna prijestolnica”. Na ovom mjestu je od 15. stoljeća postojalo malo ribarsko naselje a grad je počeo ubrzano da se razvija kada je car Meiji prenio prijestolnicu iz Kyota u Tokio i zvanično pod ovim imenom ima status grada od 1899. Godine. Ovaj grad je u 20. stoljeću pretrpio velike katastrofe, što prirodne što katastrofe koje su posljedice rata. Početkom 20. stoljeća pogodio ga je strašan zemljotres u kojem je poginulo oko 140 tisuća ljudi a isto tako stradao je i u II. Svjetskom ratu. Međutim poslije rata grad se počeo ponovo razvijati i čitava zemlja je dobila epitet “ekonomskog čuda” jer je već sredinom 60-tih godina bila druga ekonomija u svijetu. Tokio je bio i domaćin Olimpijskih igara 1964. a biće i domaćin ovog događaja 2020.

Jedna od glavnih atrakcija grada je hram Senso-ji, najstariji budistički hram u Tokiju. Ovaj hram predstavlja oazu duhovnosti smještena između rijeke Sumide i Tokyo SkyTree-a, u Asakusa distriktu. Posvećen je boginji milosti - Guanyin, i na ovom mjestu slušamo priču o dva velika sustava misli, šintoizmu i budizmu. Prvi podaci o hramu potiču iz 645. godine, što ga čini najstarijim hramom u Tokiju! Kako bismo bolje razumijeli japanski politički sustav i njihovu odanost i poslušnost caru odlazimo do Imperial parka opasanog srednjevjekovnim kanalom. Ukoliko se ukaže mogućnost prošetat ćemo kroz Istočni vrt a treba znati da je sam carev dvor otvoren za posjetitelje samo na dva datuma (carev rođendan 23.12. i 01.01. za Novu Godinu). Bit ćete u prilici da vidite i Meiji hram koji je posvećen caru reformatoru s kraja 19. stoljeća. Car Meiji je uhvatio priključak sa razvijen zapadnim svijetom u kratkom vremenu. Dalekosežne i temeljne promjene dale su Japanu novi izgled a car je dobio veliki hram u Tokiju. Ueno park u doba cvijetanja sakure dobiva najljepše ruho u gradu i postaje jedna od najvećih atrakcija grada. Navečer, mjesto koje se mora doživjeti je raskrižje na Shibuyi. Velika koncentracija ljudi, neonskih reklama i veselih jinglova. Prelazimo najpoznatije dijagonalno raskrižje svijeta i divimo se odanosti psa Hachika pored njegovog kipa.

*Ovaj obilazak grada radi se metroom, s našim predstavnikom. Izlet se ne naplaćuje, putnici samo plaćaju dnevnu metro kartu i ulaznice za lokalitete.
 
2. FAKULTATIVNI IZLET - GRAD NIKKO  

Uputit ćemo se u ruralni sjever Japana. Daleko od užurbane pacifičke obale je gradić Nikko. Ulazimo u velelpni hram velikog šoguna Iejasua Tokugave i zamišljamo se nad čuvenom rezbarijom „Tri mudra majmuna“- jedan ne čuje, drugi ne govori, treći ne vidi. Ovaj hram je i jedan od najljepših i najživopisnijih hramova u Japanu. Izgradio ga je 1617. godine sin šoguna Iejasua Tokugave, a nadogradio njegov unuk. Veliki šogun Iejasu Tokugave je uspostavio vlast 1603. godine nakon čega je njegova obitelj nastavila vladati Japanom preko 250 godina, tj do ukidanja feudalizma 1868. godine. Upravo zbog toga ovaj hram predstavlja veliko svetište. Također, u ovom hramu možete vidjeti rijetku kombinaciju budističkih i šintoističkih elemenata. Do uspostavljanja Meiji razdoblja ovo je bila česta kombinacija, iako su u pitanju dvije religije, međutim, od 1868. godine iz hramova su uklonjeni elementi jedne od religija, pa su tako ostali ili samo budistički ili samo šintoistički. Ovo je jedan od rijetkih hramova gdje možete vidjeti obje!   Oko hrama se nalazi bajkovita šuma i staze koje pružaju pravu relaksaciju u prirodi. Također, u ovom gradu se nalazi i Rinno-ji hram, koji je podigao budistički svećenik u 8. stoljeću. U ovom hramu se nalaze i drveni kipovi tri planinska božanstva-Amida, Senju-Kannon i Bato-Kannon. U Nikko se nalaze brojni obrtnički dućani poput onog gdje možete uživati u stvaranju zmaja u jednom potezu.

Cijena izleta: 80eur

Izlet obuhvaća:

 • Transfer metroom
 • Ulaznice za navedene lokalitete

3. FAKULTATIVNI IZLET - OBILAZAK SEULA 

Seul, drugi najveći megalopolis na svijetu s preko 25 milijuna stanovnika. Nalazi se na rijeci Han i ima povijest dugu preko dvije tisuće godina. Osnivanje grada vezuje se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine: Changdeok palača, Haseong tvrđava, Džongmio hram, Namasanseong i Grobnice dinastije Joseon dinastije. Posjećujemo Seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han, Changdeok Palača, Džongmio hram, Namasanseong, Grobnice Dinastije Joseon.

*Ovaj obilazak grada radi se metroom, s našim predstavnikom. Izlet se ne naplaćuje, putnici samo plaćaju dnevnu metro kartu i ulaznice za lokalitete.

4. FAKULTATIVNI IZLET – DMZ 

Obilazimo demilitariziranu zonu koja predstavlja ,,ničiju zemlju’’ između Sjeverne i Južne Koreje koja je oformljena nakon završetka rata. Postoji četiri tunela koji povezuju ove dvije zemlje, a pretpostavlja se da ih ima i više, prema nekim izvorima ima ih preko 20. Na turi ćemo posjetiti treći tunel u Panmunjobu, kao i zgrade vojske Južne Koreje, Ujedinjenih Nacija i Sjedinjenih Američkih država.

Cijena izleta: 50eur

Izlet obuhvaća:

 • vodiča na engleskom jeziku
 • ulaznice za navedene lokalitete
 • organiziran prijevoz po odgovarajućem itineraru

5. OBILAZAK PEKINGA – ZABRANJENI GRAD  

Ustajemo rano ujutro da bismo krenuli u obilazak jednog od najvećih gradova u Kini, odmah nakon Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se put Zabranjenog grada gdje ćemo imati prilike posjetiti ovaj velebni kompleks koji se nalazi u samom centru starog djela Pekinga. Nekada je bio carska palača kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ching (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se sjeverno od trga Tienanmen i do koga se nalazi prolaskom kroz istoimena vrata. Uvršten je na UNESCO-voj llisti svjetske kulturne baštine.

Cijena izleta: 50eur

Izlet obuhvaća:

 • organiziran prijevoz po predviđenom itineraru
 • Ulaznicu za Zabranjeni Grad
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku

6. LJETNJA PALAČA

Današnji izlet je posvećen obilasku Letnje Palače kraljice Ci Xi – nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećem nacionalnim parkom u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac datira iz 17. st i više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Xi kada je iskopano umjetno jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mramora. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva.

Cijena izleta: 50eur

Izlet obuhvaća:

 • organiziran pijrevoz po predviđenom itineraru
 • Ulaznicu za Ljetnu palaču
 • korištenje dragon boat čamca
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku

7. OBILAZAK KINESKOG ZIDA U BADALINGU

Ustajemo rano ujutro i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gdje visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu usporedno jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svijetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavlja najveći obrameni objekt napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž povijesnih sjevernih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa euroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi.

Cijena izleta: 70eur

Izlet obuhvaća:

 • organiziran prijevoz po predviđenom itineraru
 • Ulaznicu za kineski zid
 • Žičaru do kineskog zida
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku

 

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

JAPAN

 • Japan je otočna država u istočnoj Aziji smještena na lancu otoka istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnog kineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 otoka od kojih su najveći otoci: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca". Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 milijuna, od kojih su 99%  Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susjednim gradovima ima oko 32 milijuna stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta.
 • Vize: Za državljane Republike Srbije i Hrvatske nije potrebna viza. Za državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan.
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebno cjepivo. Situacija u pogledu nivoa radioaktivnog zračenja je normalizirana (voda, zemlja, zrak, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz slavine je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.
 • Vremenska zona: Japan se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima: Japan ima umjerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od sjevera prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sjever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utječu sezonski vjetrovi koji pušu s kontinenta prema oceanu zimi i u suprotnom smjeru ljeti. Kasni lipanj i rani srpanj su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (baiu zensen). U kasno ljeto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog pritiska iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema sjeveroistoku, često donoseći obilne kiše.
 • Hrana i piće: Postoje dvije japanske kuhinje – i obje su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu te riječi s jelima koja su se stoljećima nalazila na stolu prije šezdesetih godina XIX. stoljeća i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan otočna zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskom stolu nalaze se razne vrste juha, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je kuhana riža umjesto koje se vrlo često služi i tjestenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuhane, pržene ili grilane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u usporedbi s ostalim kuhinjama znatno slanija ali i manje masna. Veoma često se meso, pogotovo riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni sushi ili sashimi. Kada je riječ o cijenama obroka u restoranu, one variraju od mjesta gde jedete. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje većina Japanaca jede i gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.
 • Sigurnost: Japan je država visokog nivoa javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i s niskom stopom kriminala u usporedbi s drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepogoda.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Japan u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo ponijeti udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Službena valuta u Japanu je japanski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€ = 125 jen, 1$ = 103 jen-a. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card a u bankomatima kartice s oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo napomenuti da se često događa da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: Potrebno je ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Europa 230V) . Adapter je s 2 tanka pljosnata ulaza.

JUŽNA KOREJA

 • Južna Koreja je država smještena na južnom dijelu Korejskog poluotoka, na istoku Azije i službeno je poznata kao Republika Koreja. Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom i to je jedina kopnena granica koja je duga 243km. Na zapadu se nalazi Žuto, na jugu Istočnokinesko, a na istoku Japansko more. Glavni grad je Seul.
 • Vize: Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za boravak do 90 dana.
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebno cjepivo. Zdravstvena situacija je na zadovoljavajućem nivou, ali putnicima preporučujemo da piju flaširanu vodu. Iako se ne traži posjedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cijene zdravstvenih usluga visoke. Primjetna je tendencija porasta nivoa zagađenja zraka tzv. finom prašinom (’’yellow dust’’). Ovi nivoi se mjere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obavještava putem sredstava javnih informacija i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrijednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugerira se nošenje zaštitne maske, koje su jeftine i lako dostupne (ljekarne, dragstori, tržni centri, zračne luke, autobusne i željezničke stanice).
 • Vremenska zona: Južna Koreja se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima: Južna Koreja ima vlažnu kontinentalnu/suptropsku klimu sa suhom zimom. Seul ima temperaturnu klimu s 4 izrazita godišnja doba i razlike između ljetnih i zimskih temperatura su ekstremne. Tijekom ljeta, utjecaj tlaka zraka donosi toplo, vlažno vrijeme s temperaturama preko 35 stupnjeva, dok je zimski period pod utjecajem hladnih strujanja zraka struja iz Sibira, gdje temperatura pada i do minus 20 stupnjeva. Monsunski period je karakterističan za period od lipnja do rujna.
 • Hrana i piće: Koreanska kuhinja predstavlja svojevrstan miks društvenih i političkih promjena, gdje se primjećuje raspon od drevnih agrikulturnih i nomadskih tradicija na jugu, kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta od graha, soja sos, sol, češnjak, đumbir, biber, fermentirana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.
 • Sigurnost: Južna Koreja je država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti oprezan prilikom posjete DMZ (demilitariziranoj zoni/granici sa Sjevernom Korejom) kao i na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo ponijeti udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Službena valuta u Južnoj Koreji je južnokorejski von (KRW, won) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1€ = 1256 vona, 1$ = 1066 vona. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: Nije potrebno ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Južnoj Koreji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.

KINA

 • Kina, službeno Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči s Vijetnamom, Laosom, Mianmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija s preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednostranačka je država s vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regija, četiri općine s direktnom kontrolom i dvije regije sa specijalnim statusom (Hong Kong i Macao).
 • Vize: Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Kinu.
 • Zdravstvena situacija: Zdravstvena situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizirana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog tlaka i razrijeđenog zraka na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća s disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzan rad srca, krvarenja iz nosa, bolovi u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje s manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kisik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Osobama  koja imaju srčana oboljenja, visok krvni tlak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Hrvatsku.
 • Klima: Kina se najvećim dijelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod utjecajem monsuna. Od rujna/listopada do ožujka/travnja pužu vjetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stupnjeva) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsun puše s oceana donoseći topao, vlažan zrak i kiše. Veličina teritorija i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južni dio visoravni Yunan-Guizhou ima proljetnu klimu tijekom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regija Kine karakterizira velika oscilacija temperature u tijeku dana. Duž istočne obale količina padalina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, juha i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi sezamovo ulje, fermentirana pasta graha, soja sos, sol, češnjak, đumbir, biber, fermentirana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete pojesti u restoranima brze hrane gdje će vas obrok koštati od 5-7€. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20€.
 • Sigurnost: Kina je država visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo ponijeti udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Službena valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem tečaju 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo napomenuti da se često događalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: s dva pljosnata ulaska, s tri pljosnata ulaska i standardni europski koji se koristi u Hrvatskoj.