Indija Diwali

Indija Diwali

Putovanje u Indiju za vrijeme festivala svjetlosti - Diwali 2018

15 dana - New Delhi, Jaipur, Puškar, Udaipur - 6.840kn (uključene avio karte, sve pristojbe, smještaj, transferi)

Polazak: 01.11. - 14.11.2018.

STANJE 17.09. - 4 SLOBODNA MJESTA

Vodimo vas u avanturu po najzanimljivijim gradovima Indije za vrijeme festivala svjetlosti. Diwali je festival svjetlosti i slavi se tri dana krajem listopada ili početkom studenog i svaki grad ili selo sjaje okićeni tisućama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane i čiste, ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. To je najveći događaj u indijskom kalendaru i slavi se uz velike vatromete, bezbroj svijeća i baklji.
Indiju je gotovo nemoguće opisati riječima. Zemlja koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zemlja koju svakako treba vidjeti i doživjeti. Kaleidoskopsko putovanje koje će preopteretiti sva vaša osjetila i promijeniti pogled na svijet.
Nestvarna fuzija boja, okusa, mirisa, zvukova i prizora-šafran, raspjevani ljudi, rikše, sanskrt, prastari hramovi, joga, svileni sariji, kriket, OM, nasmijana djeca, čaj od đumbira s limunom i medom, pun mjesec u ožujku, masala začini, karavani deva, cvijet banane, ayurvedske masaže, mlijeko od kokosa, budistički samostani, Šiva, oslikani slonovi, Arapsko more, Kumamela festival, svježe cijeđeni sok od manga, monsuni, Bolywood, Holly festival, Indijski ocean, cvijeće u Gangu, portugalske katedrale, krave po ulicama, sirotinjski kvartovi, raskošne palače, pustinja, prašuma, krov svijeta, pješčane plaže bez kraja. Sve to i još mnogo nevjerojatnih pojava čine zemlju čuda.

Delhi - Zaprepaštenje! Dobrodošli u novi svijet! Obilazak Stare željezničke stanice (Old Railway Station), Starog bazara (Old Bazaar), Vrata Indije (India Gate), Lotusovog hrama (Lotus Temple), Crvene tvrđave (Red Fort) ... Prvi dodir drugačije civilizacije, prvi kontakt s Hindusima, prva hrana na ulicama prijestolnice Indije. U Agri nas čeka čuveni Taj Mahal, prelijepo zdanje od bijelog mramora koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Simbol Indije, ali i vječne ljubavi ...
Agra je srednjovjekovni grad u Indiji na obali rijeke Jamune. Poznat je po veličanstvenim građevinama mogulske ere, od kojih su najpoznatiji Taj mahal i Crvena tvrđava. Taj Mahal je vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Nakon porođaja i njezine smrti, Shah joj je ispunio u ime ljubavi posljednju želju da joj napravi mauzolej. Kompleks je sagrađen od bijelog mramora s umetnutim dragim kamenjem i predstavlja jedan od najposjećenijih objekata na svijetu.

Jaipur - Pink grad Rajasthan u svom najboljem svjetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske obitelji i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, leće i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak.
Fakultativni obilazak Amber Forta - fascinantne ćilibarske tvrđave koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Odličan miks hindu i arapske kulture. Poslije Ambera odlazak u naselje slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju i gdje avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo Jal Mahala (Water Palace) ljetnu rezidenciju Maharaja.

Pushkar je oaza u pustinji. Grad sa velikim brojem Hindu hramova poredanih oko svetog jezerceta. Hipi gradić mirne i ugodne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, zanimljiva klopa, lokalne rukotvorine ... Pushkar je nadaleko poznat po sajmu deva koji se ovdje održava svake godine u studenom. Preko 20 000 deva iz čitavog Rajasthana se izlaže na ovom sajmu koji je popraćen različitiim natjecanjima na kojima biraju najljepšu devu, najljepše okićenu i najizdržljiviju.
Udaipur popularno zovu gradom jezera, a smatra se da je i jedan od najromantičnijih gradova svijeta, zbog čega ga zovu i "Istočnom Venecijom". Nakon Jaipura, ovaj grad je najposjećeniji u Rajasthanu, a u njemu ćemo imati prilike uživati ​​u muzejima, palačama, vrtovima.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Okupljanje u zračnoj luci u Beogradu dva sata prije leta. Let do New Delhia s presjedanjem.

2. dan: Let do Delhija. Transfer do smještaja. Dobro došli u New Delhi - glavni grad Indije. Fakultativni obilazak grada - Lakshmi Narajan Temple, India Gate, Lotus Temple, Qutub minaret.. Noćenje.

3. dan: Fakultativni obilazak Agre. Obilazak Taj Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja rano ujutro svjetluca i prelama svijetlost na suncu. Simbol Indije i ljubavi. Poslijepodne obilazak Red Forta, još jednog ogromnog zdanja Rajaputa, vojničke kaste Indije. . Povratak u Delhi u kasnim večernjim satima.Noćenje.

4. dan: Fakultativni obilazak starog dijela Delhija - Jama Masjid, Red Fort, grob Mahatme Ghandija. Slobodno vrijeme na glavnom bazaru. Navečer transfer do stanice i vožnja do Jaipura. Noćna vožnja.

5. dan: Dolazak u Jaipur , pink grad. Rajastan, u svom najboljem svijetlu. Najveća i najšarenija države Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske obitelji i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, thali, leća i birjani, osjetila su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak. Ostavljamo stvari u smještaju i idemo u fakultativni obilazak  Amber Forta - fascinantne tvrđave koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Mješavina hindu i arapske kulture i očaravajuće zdanje. Poslije Ambera odlazak u selo slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju i gdje avanturisti mogu isprobati kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo Jal Mahal (palaču na vodi) ljetnu rezidenciju maharadža.Noćenje.

6. dan: Muškarci s brkovima uvijeni u plahte i špicaste cipele. Žene u šarenim sarijima, s tetovažama po cijelom tijelu i probušenim ušima i nosevima. Vrlo vruće i egzotično. Na ulici mogući sudar s devom ili slonom. Fantazija Indije. Fakultativni obilazak Palače Vjetrova izgrađene tako da ljepotice iz harema mogu gledati ulicu, ali da njih nitko ne moze vidjeti osim očiju bogatog maharadže, obilazak Jantar Mantara, čuvenog vedskog opservatorija iz XVII stoljeća koji mjeri astrološke pojave preciznije od najmodernijih opservatorija. Nastavak popodneva na lokalnoj tržnici. Kupnja lokalnih rukotvorina od kože i drugih tkanina. Noćenje.

7. dan: Polazak za Pushkar, oazu u pustinji. Grad s velikim brojem hinduističkih hramova poredanih oko svetog jezera. Hipi gradić mirne i ugodne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, zanimljiva klopa, lokalne rukotvorine itd. Proslavljamo Diwali – festival svjetlosti koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. Noćenje.

8.dan: : Fakultativni izlet do pustinje Tar, safari na devama, vožnja na baldahinima, nomadska sela i ples uz zalazak sunca. Noćenje.

9. dan: Slobodan dan u Pushkaru, do polaska u Rishikes. Noćenje.

10. dan: Dolazak u Rishikesh, grad lociran na obali Gangesa. Svete krave, mistične lutalice, majmuni na sve strane. Idilično mjesto u podnožju Himalaja gdje Gang silazi s planina pa je brz, glasan i čist za kupanje. Veliki broj baba, hindu svećenika. Šetnja do Lax Man Yule, grada joge, mjesta na kojem su Beatlesi pohađali jogu u svoje vrijeme. Noćenje.

11. dan: Fakultativni odlazak lokalnim autobusom do Haridvara. Cjelodnevni boravak u gradu koji je domaćin jednog od najvećih festivala Kumamela, 10 milijuna ljudi na jednom mjestu. Slobodno vrijeme. Povratak u Rishikesh. Noćenje.

12. dan: Slobodan dan za odmor do polaska do Delhija. Noćna vožnja.

13. dan: Dolazak u Delhi, transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

14. dan: Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i šetnju po Delhiju. U večernjim satima transfer do zračne luke.

15. dan: Let za Beograd s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

 

CIJENE I UVJETI:

TERMIN

01.11.2018.

PROMO CIJENA

7.200kn

FIRST MINUTE CIJENA

7.750kn

REGULARNA CIJENA

8.535kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

TERMIN

01.11.2018

PROMO CIJENA

6.840kn (920€)

FIRST MINUTE CIJENA

7.360kn (990€)

REGULARNA CIJENA

8.105kn (1090€)

 (U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

Promo cijena vrijedi za prijave do 15.09.2018

First minute cijena vrijedi za prijave do 20.09.2018

Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 06.06.2018 i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje:  Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

Cijena aranžmana obuhvaća:

- Povratnu avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – New Delhi – Beograd

- Smještaj na bazi noćenja u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom u guesthouse-u prema planu i programu putovanja (3 noći Delhi, 2 noći Jaipur, 2 noći Pushkar, 2 noći Rishikesh)

- Sve aerodromske transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta

- Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cijena aranžmana ne obuhvaća:

-  Vizu za Indiju (80 USD – može osigurati agencija – usluga agencije naplaćuje se dodatnih 200kn)

- Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

- Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike

- Individualne troškove za vrijeme putovanja

- Transfer do i od zračne luke u Beogradu


Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
   

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Diwali je festival svjetlosti u Indiji  i slavi se tri dana krajem listopada ili početkom studenog. Svaki grad ili selo sjaje ukrašeni tisućama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane i čiste, ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom zemlje. To je najveći događaj u indijskom kalendaru, proslava je uz  velike vatromete , bezbroj svijeća i baklji.

New Delhi je glavni grad Indije. Predstavlja drugi po veličini grad po broju stanovnika u Indiji i osmi u svijetu. U njemu živi oko 22 milijuna stanovnika. Grad je bogat kulturno-povijesnim naslijeđem, među kojima su i neka pod zaštitom UNESCO-a.

Jaipur je grad u državi Radžastan. Poznat je kao ružičasti grad, pošto je većina građevina u njemu obojeno ružičastom bojom. Najznačajnije znamenitosti ovog grada su tvrđava Amber, Gradska palača, Jantar Mantar i Hawa Mahal.

Pushkar je jedan od najstarijih gradova u Indiji. Nalazi se u državi Rajasthan, na obali jezera Pushkar, a prema legendi stvorio ga je Lord Brahma, kojem su posvećeni mnogobrojni hramovi u ovom gradu.

Udaipur grad poznat kao „indijska Venecija“ sa brojnim hramovima i jezerima je kao stvoren za predah u radžastanskoj pustinji. Brojni spomenici i mogući izleti će boravak u ovam gradu učiniti još interesantnijim.

 

 • AGRA - cjelodnevni izlet - Obilazak Taj Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja svjetluca i prelama svjetlost kad je sunce u zenitu, i pod punim mjesecom. Simbol Indije i ljubavi. Priča o Shah Jahan i prelijepoj Mumtaz, počinje na čuvenoj tržnici petkom, nadomak mjesta gdje je sada moćni Taj, a na kojoj su prinčevi odabrali buduće mlade. Mumtaz je prodavao kristale soli, a Shah je bio princ koji je voljan sol kao da je to zlato. Bila je to ljubav na prvi pogled, voljeli su sretno i beskrajno kao u bajci. Za 18 godina svog života, Mumtaz je rodila četrnaestero djece, ali umrla je na posljednjem porođaju. Spomenik vječne ljubavi bio je njezina želja. 22 godine  trajala je izgradnja mramorne grobnice, a gradilo ju je 20000 ljudi, tisuće slonova i deva. Jade, lapis, koral, tirkiz, safir, oniks, pietra durga od 28 vrsta različitog poludragog i dragog kamenja su samo dio veličanstvenosti po kojoj je Taj poznat. Nakon ovog velikog pothvata, šah je ostao gotovo bez kraljevstva, ali i života. Nakon dolaska njegovog sina na prijestolje 1685. godine biva zatvoren u najljepši zatvor na svijetu, u Crvenu tvrđavu (Red Fort), s pogledom na Taj Mahal - podsjetnik do kraja života na vječnu ljubav ali i bankrot kraljevstva. Tamo je proveo posljednje dane svog života, sve do svoje smrti.
 • Red Fort – tvrđava u Agri,  veliko zdanje Radžaputa, vojničke karte Indije, napravljena je za obranu kraljevstva, a u te svrhe služi i danas. Samo 20% tvrđave je otvoreno za javnost - obrambeni tuneli, prostorije za konkubine, kraljevske odaje, najljepši zatvor na svijetu, prva prirodna klimatizacija i telefonija, samo su dio onoga što ćemo posjetiti. 
 • Cijena izleta: 60 eur – uključuje transfer, ulaznice, lokalnog vodiča

 

 • SAFARI DEVAMA – PUSHKAR – poludnevni izlet - prije zalaska sunca, lagano krećemo na devama, ili na krevetima s baldahinima koji vuku deve, poput pravih Maharaja i Maharani do moćne pustinje Tar. Susrećemo se na velikom poligonu za utrke deva koje su organizirane tijekom najvećeg svjetskog sajma deva održanog svake godine u studenom. Neke od disciplina na sajmu su - najljepše deve, utrke deva, najdulji vlasnici brkova, natjecanje u plesu ... Raskošna romska sela nalaze se u pustinji, zajedno s lječilištima, biljkama i divljim konjima. Najljepši plesači ove hipijske zajednice hipnotizirat će nas svojim plesnim, šarenim kostimima koji su okrunjeni nakitom, zrcalima, školjkama i nacrtanim topom od vrata do vrata. Nakon zalaska sunca, povratak u Pushkar.
 • Cijena izleta: 25 eur – uključuje vožnju baldahinima ili jahanje deva, romski ples, lokalnog vodiča

 

 • HARIDVAR – poludnevni izlet – posjećujemo grad u kojem se održava jedan od najvećih duhovnih festivala na svijetu - Kumbamela, koja se održava u 4 grada. Legenda kaže da kada su se bogovi borili oko urne besmrtnosti, da je bog čuvar Višnu uspio oteti urnu, koju je potom dao svom prijevoznom sredstvu - GARUDA, da je nosi na sigurno. Dok je Garuda letio, 4 kapi su pale na 4 mjesta, a ona su danas sveti gradovi u kojima se festival održava - Haridvar, Ujain, Nasik i Allahabad. U gradovima živi veliki broj Sadu - svetih ljudi lutalica, koji su se odrekli svega materijalnog, a za vrijeme Kumbamele se na obalama rijeke Gang kupa preko 20 milijuna Sadu-a, radi spiritualnog čišćenja. Haridvar se smatra vratima Himalaja, a mi za zalazak sunca stižemo na glavni gat - obredno mjesto ili Harki puri, i sudjelujemo u Ganga aart. Ganga aarti je molitva posvećena Gangi, svim bogovima, a mi puštamo darove niz rijeku, vezujemo crvene končiće oko ruke, primamo prasad i osobne molitve za svakoga od nas. Tisuće hindusa na jednom od najsvetijih mjesta za sve Indijce, a mi ulazimo u samu srž hiduizma, vjere, običaja, budimo sva osjetila, upijamo pozitivnu energiju i svjedočimo nevjerojatnoj posvećenosti i vjeri lokalnog stanovništva. Navečer, povratak u Rishikesh.
 • Cijena izleta: 25 eur – uključen transfer, vodič
 • Fakultativni obilasci New Delhija, Rishikesha, Pushkara – prema planu i programu putovanja, s vodičem – potrebno je izdvojiti oko 40 eur za transfere i ulaznice.

 

NAPOMENE:

Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča

INDIJA

1. OPĆI PODACI

Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika s parlamentarnim sistemom demokracije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski ocean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaljev. Kopnom graniči s Pakistanom na zapadu, s Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.

Površina zemlje: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1,324 milijarde

Glavni grad: New Delhi

Jezici: hindi i engleski, i 21 nacionalni jezik

Vera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam s 80,5%, zatim islam s 13,4%, kršćanstvo s 2,3%, i ostale religije s 3,8% stanovništva.

 

2. VIZA

Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci po povratku s puta (minimum 3 slobodne strane).

 

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

 

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja travnja do studenog, s Indijskog oceana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padalina, prevladava tropsko-monsunska klima. Srednja siječanjska temperatura je od 11 -12 stupnjeva u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, lipanjska temperatura je od 20 do 35 stupnjeva s ogromnom količinom padalina. Najveća količina padalina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz umjetno navodnjavanje usijevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna omogućava navedeni biljni i životinjski svijet.

 

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može se podijeliti na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalnjje podijele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda s rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlječnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, chili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, sezam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste chili, šećer, sezam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobjedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i s dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od leće u koje se dodaje curry smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe chili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim curryima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće currya, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i chili.

 

6. CIJEPLJENJE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedno cjepivo nije obvezno za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa svojim doktorom opće medicine, i odluče se da žele primiti neko cjepivo. Najbolje je pozvati Zavod za Javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar. Poželjno je ponijeti lijekove za želučane probleme (probiotike) i neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opća sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtijeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja osobne higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode iz pipe nego isključivo flaširane vode.

 

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Allianz osiguranje.

 

8. SIGURNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od lipnja/srpnja do rujna/listopada. Usred većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriju Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stupanj kriminala.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

 

9. NOVAC

Službena valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba provjeriti s matičnom bankom.

Prije putovanja svakako najavite u svojoj banci odlazak u inozemstvo, kako vam ne bi blokirali karticu na samoj destinaciji, radi sumnjivih radnji.

 

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.